Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE – Jumper EZbook 3 Pro, král levných notebooků?

Co vznikne spojením Apple designu, Intel Apollo Lake a Shenzen Jumper Computer Technology Co.,Ltd.? Jumper EZbook 3 Pro.

Kapitoly článků

1.  Představení notebooku

Představení notebooku

Někteří z vás pracujících jistě občas pomůžete přátelům, rodinným příslušníkům či kolegům v práci s výběrem notebooku či počítače. Je také možné, že se na vás někdo obrátí s tím, že našel parádní notebook za 5000 Kč s DPH v Mountfieldu, nadšeně jásá, jak skvělý kup to byl a vy jen protáčíte oční panenky. Prvně jsem měl podobný pocit, když mi byl zaslán odkaz z Aliexpressu na jakýsi Jumper EZbook 3 Pro, který nápadně připomíná macbooky od Applu.

 

Po prostudování specifikací jsem se ale zarazil, za cenu cca 249 dolarů výrobce slibuje 13,3“ FullHD IPS panel, 6GB RAM, čtyřjádrový Intel Celeron N3450 z generace Apollo Lake, 9600mAh/48Wh baterii a 64GB eMMC storage. Notebook je navíc celokovový. Ve výbavě také nechybí Intel AC-3165 Wi-Fi chipset obsahující bluetooth.

Pomyslnou třešničkou na dortu je pak volný M.2 2242 slot na SATA SSD umožňující snadný upgrade disku. Jako operační systém je zde od výrobce Windows 10 Home. Pro některé uživatele může být zajímavý fakt, že notebook postrádá jakýkoliv ventilátor, Celeron N3450 má pouhých 6W TDP a chladí se zcela pasivně.

Pokud to srovnám s nabídkou u nás, notebook je až příliš nápadně podobný zařízení jménem Umax VisionBook 13Wa, který se u nás prodává okolo 5000 Kč s DPH, nabízí také FullHD IPS LCD, ale má jen dvoujádrový Celeron N3350, 3GB RAM a 32GB eMMC paměť.

A jelikož si jeden můj známý tento notebook pořídil, zeptal jsem se, zda mi ho na několik dní zapůjčí. A tak vznikla tato recenze.

Co takový „čínský macbook“ vlastně skrývá uvnitř?

Mozkem EZbooku 3 Pro je čtyřjádrový Celeron N3450 generace Apollo Lake, který má pouhých 6W TDP, Turbo boost až 2,2GHz a grafickou kartu Intel HD 500, která zvládá i akceleraci 4K videa. Jednovlákové Turbo je zde až 2,2GHz, při využití více jader frekvence klesá na 2,1GHz. Procesor je již nějakou dobu na trhu a je často osazován do podobných levných zařízení. Nejedná se o žádný trhač asfaltu, ale na běžné brouzdání po internetu pro běžné uživatele je zcela dostačující.

Zajímavá volba je u RAM, dle všeho má EZbook 3 Pro osazeno 6GB LPDDR3-1600 15-15-15-34 CR1 v konfiguraci 4+2, RAM je připájena na desce a nevyměnitelná, nicméně 6GB je rozhodně lepší než konfigurace s dvěma nebo třemi gigabajty RAM. Dual-channel je částečně aktivní, k posledním dvěma GB v druhém modulu se přistupuje jednokanálově.

Jako úložiště zde figuruje SanDisk DF4064 64GB eMMC paměť, která dosahuje poměrně slušné rychlosti a notebook je svižný, není to plnotučné pořádné SSD, ale rozhodně patří mezi lepší eMMC disky. Na spodní straně notebooku najdeme dvířka, která skrývají M.2 2242 slot, jak název napovídá, je možné osadit pouze 42mm dlouhá SSD a pouze v SATA variantě, PCI-E NVMe se zde nekoná.

Pokud však notebook rozeberete, je možné s menšími úpravami namontovat i M.2 2280 SSD, jen si musíte kutilsky poradit s uchycením. Bohužel notebook má záruční pečeť přes šroubek, který je potřebný na demontáž spodního víka, a jeho rozebráním tak přicházíte o záruku. Další možnost rozšíření paměti pak může být microSD slot na levém boku. Interní čtečka karet od Realteku je připojena v zájmu zachování nízké ceny přes USB 2.0 rozhraní, nikoliv přes PCI-E x1, nečekejte tedy žádné velké přenosové rychlosti.

Jako Wi-Fi chipset zde slouží low-end chipset Intel 3165, který obsahuje i Bluetooth. Během testování jsem nenarazil na rozdíl od jiných uživatelů na žádné potíže s tímto chipsetem, doporučuji ale nainstalovat nejnovější drivery od Intelu.

Nejzajímavější komponenta notebooku je jeho displej, kde se jedná o 13,3“ FullHD IPS panel PBTB133F006-A údajně vyroben v roce 2015. LCD má matnou povrchovou úpravu, odlesky se tedy nekonají. Má také skvělé barvy a úhly pohledu, údajně zvládá pokrýt 93% sRGB a 61% AdobeRGB 1998. Jedná se o opravdu příjemnou změnu vidět takový displej i v levném notebooku, příšerné 1366x768 TN panely by měly být dávno v propadlišti dějin, ale jsou hojně používané dodnes.

 

Notebook díky tloušťce 1,5 centimetru v nejtlustším místě nemá zrovna mnoho prostoru pro přídavné porty, najdeme zde jen napájecí jack, dva USB 3.0 porty, po jednom z každé strany notebooku, miniHDMI, microSD čtečku a 3,5mm combo jack pro sluchátka. Osobně si myslím, že velké HDMI by bylo lepší než miniHDMI, protože ne každý má u sebe redukci. Také by mohlo být zajímavé nahradit DC jack USB-C konektorem.

Notebook má také údajnou 2 Megapixel kameru, která spíše působí jako VGA šumítko, obraz z ní je velmi špatný i v dobrých světelných podmínkách, ale i přesto je zde šance, že vás druhá strana pozná. Kamera nemá žádnou indikační LEDku, což může některé uživatele znepokojit. Stereo mikrofony jsou zabudované v těle notebooku, ne vedle kamery jak je obvyklé.

U LEDek také na chvíli zůstaneme, vedle napájecího jack konektoru má notebook dvoubarevnou zapuštěnou LEDku signalizující nabíjení baterie nebo připojený adaptér, LEDka může svítit červeně nebo zeleně. Bohužel další stavové LEDky nad klávesnicí jsou supersvítivé modré. Jsou zde celkem tři vedle sebe, power LEDka, indikace CAPS locku a Scroll Locku. Osobně bych spíše uvítal zelené nebo bílé LEDky, modrá je velmi rušivá, také bych místo Scroll Lock LEDky uvítal indikaci zapnuté Wi-Fi, aktivity disku nebo i ztlumení reproduktorů.

Klávesnice je na omak příjemná, ale velmi placatá, navíc s lehce nestandardním rozložením kláves, které může být matoucí. Zapínací tlačítko je totiž vpravo nahoře, kde by člověk z paměti čekal Delete, klávesa Delete je naopak nad klávesou Enter. Kurzorové klávesy jako by z oka vypadly notebookům od HP.

Touchpad je kupodivu slušně použitelný, já sám patří mezi uživatele TrackPointu, kterým Touchpad nevadí, pokud je vypnutý. Zde jsem byl příjemně překvapen, že i přes celoklikací Clickpad je Touchpad použitelný, podobný má např. Dell XPS 13, ovšem mnohem horší, skoro až k vzteku.

Napájecí adaptér krmí notebook poněkud atypickými dvanácti volty a třemi ampéry, od výrobce je na adaptéru nasazena USA koncovka, naštěstí je vyměnitelná, nebo je možno použít univerzální adaptér, pokud dokáže dodat 12V 3A a máte správný konektor na konci.

 

Váha notebooku je dle výrobce 1,4kg, na kuchyňské váze jsem navážil 1346 gramů.

Pro srovnání uvádím i další podobně velké noteboooky:

  • Dell Inspiron 11z – 1329 g
  • Jumper EZbook 3 Pro – 1346 g
  • Dell Latitude E6230  – 1615 g
  • Dell XPS 13 – 1308 g
Kapitoly článků
1.  Představení notebooku

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE – Jumper EZbook 3 Pro, král levných notebooků?

Pátek, 18 Květen 2018 - 12:12 | DRK | Obávám se že spousta starších notebooků 4GB...
Středa, 2 Květen 2018 - 12:52 | Anonym | Přesněji, ty antény u celokovových těl jsou mezi...
Středa, 2 Květen 2018 - 09:59 | Anonym | Můj bios je taky kompletně uzamknutý až na...
Středa, 2 Květen 2018 - 09:27 | thr | Připomínka k začátku recenze - VisionBook 13 už...
Středa, 2 Květen 2018 - 09:20 | thr | Ono je to ještě horší, ve Windows jsou často...
Úterý, 1 Květen 2018 - 13:10 | Noxik | Ja se hlavne divim, proc tam ten mizerny kus...
Pondělí, 30 Duben 2018 - 23:59 | ANDREW | .. takovyhle kejkle se pro firmu provadi dost...
Pondělí, 30 Duben 2018 - 23:20 | Karáš Svorka | Existují i kvalitní teplovodivé podložky, nicméně...
Pondělí, 30 Duben 2018 - 23:19 | Karáš Svorka | Nemáte tam spíš trable s BIOSem, C6 states nebo...
Pondělí, 30 Duben 2018 - 23:17 | Karáš Svorka | Kupte bazarové Lenovo C540, dejte tam nějaké 17W...

Zobrazit diskusi