Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Recenze: Lenovo Moto G6 Plus, skleněný půvab s důrazem na opomíjené prvky

V dnešním testu se podíváme na nástupce populárního a cenově dostupného modelu Lenovo Moto G5 Plus, nový, lehce modernizovaný a o drobek větší Moto G6 Plus.

Kapitoly článků

1.  Úvod
2.  Hardware
3.  Fotogalerie
4.  Verdikt

Hardware

A teď k samotnému vnitřku přístroje. Srdcem je Snapdragon 630 doplněný o 3 GB operační paměti RAM vycházející z lehce podtaktovaného procesoru Snapdragon 625. Rozdíl mezi těmito dvěma procesory je spíše kosmetický.

SD 625 je taktován na frekvenci 2.0 GHz, 630 až na 2.2 GHz, další rozdíl je v grafickém jádře. Níže taktovaný SD 625 má na palubě Adreno 506, výše taktovaný Adreno 508. Poslední zásadní skok je pak v podpoře bezdrátového kodeku AptX sloužící k bezproblémovému streamování hudby bez prodlevy do sluchátek. Zajímavostí je, že novější SD 630 podporuje USB s protokolem 3.1, ale výrobce se rozhodl na zařízení ponechat pomalejší USB 2.0. Jinak zbylé části jsou prakticky identické s níže taktovaným procesorem Snapdragon 625, který jsem měl tu čest vidět v mnoha variacích u různých telefonů.

Výsledný výkon je pak očekávatelný, tedy veškeré programy pro běžné používání jako prohlížení stránek, sledování videa, přehrávání hudby nebo telefonování, to vše jede bez jakéhokoliv problému a záseku. Vše hladké jako přistávací plocha. Ani smítko, co by zbrzdilo běžné používání.

AndroBench

Sekvenční čtení276.16 MB/s

Sekvenční zápis

213.77 MB/s
Náhodné čtení55.76 MB/s, 14275.65 IOPS
Náhodný zápis31.27 MB/S, 15686.37 IOPS
SQL vložení

658.01 QPS, 3.13 s

SQL obnovení857.37 QPS, 2.44 s
SQL smazání994.91 QPS, 2.06 s

Horší to je u hraní her. Kupříkladu Fortnite, který s oblibou testuji u vyšších tříd telefonu, na Moto G6 nespustím, jelikož grafický akcelerátor není v seznamu podporovaných zařízení.

Fortnite jsem se pokusil stáhnout a nainstalovat, ale i přes vyšší výkon grafického akcelerátoru se hra odmítá spustit v důsledku nekompatibility.

PUBG Mobile lze spustit na nastavení Medium, ale pro naprosto plynulé hraní oželím detaily a vše je naprosto hratelné na nízké detaily.

Při hraní se telefon lehce zahřál, ale nešlo o nic hrozného a hra se dá i tak vyhrát.

Zbylé hry jedou bez problému a to stejné platí o většině programů. Cokoliv co jsem kdy testoval na telefonech s níže taktovaným procesorem, jede zde stejně, jen o drobek rychleji. Mimo syntetických testů je tak rozdíl prakticky neviditelný.

Testy

 

Výkonové testy zakončím pozorováním výdrží baterie. Ta je i v takto obrovském telefonu spíše menší. Kapacita se zastavila na 3200 mAh, což s úsporným procesorem vystačí zhruba na jeden a půl dne aktivní činnosti, s trochou snahy až na dva dny.

Doslova vyždímat více než tři dny bylo obtížné a vyžadovalo opravdu markantní úsporné kroky. Počítejme tedy s reálnou výdrží jeden a půl dne, při intenzivním hraní zhruba jeden celý den. Kapacita zkrátka chybí. Nabíjení je pak otázkou necelých dvou hodin. G6 plus pak lze během půl hodiny nabít z 0 % na 38 %, za což vděčíme 15W nabíječce přiložené v balení (dokonce ani Apple nepřikládá takto výkonné nabíječky), byť jde o vítězství jen kvůli faktu, že baterie nedosahuje kapacity 4000 mAh. Stále jde o skvělý výsledek.

Software

Zážitek z čistého Androidu 8.0 s lehkou nástavbou Moto je kapitola sama o sobě. Nejzajímavější, co nástavba nabídne, je pozměnění funkčnosti čtečky otisků prstu. V základním nastavení slouží pro odemknutí telefonu nebo pro uzamčení, pokud už telefon byl odemknut. Tlačítko, či spíše CMOS senzor lze přenastavit například tak, aby fungovalo jako HOME tlačítko dobře známé z telefonů Samsung nebo iPhone (i když v současnosti i tato funkce zaniká s tím, jak mizí tlačítka a porty z telefonů).

Dále je zajímavost pohotovostní obrazovka, která funguje podobně jako u AMOLED obrazovek, jako always-on notifikace. Kdykoliv telefon například vezmete do ruky, rozsvítí se pohotovostní hodiny ohraničené kruhem, který indikuje stav nabití baterie a skrze malou stavovou ikonu ohlašuje, zda dorazily nebo nedorazily (v závislosti na tom, zda jste přihlášení na všelijaké newslettery) zprávy SMS, email nebo zmeškané volání. K aktivaci pohotovostní obrazovky pak skutečně stačí pouze mávnout přes obrazovku nebo telefon uchopit do ruky a telefon skrze senzory ucítí pohyb.

Na palubě je čistý Android s lehkou nástavbou, která nijak neruší a příjemně doplňuje celkový vzhled.

Poslední vychytávkou je rozsvícení LED svítilny. Není nutné složitě nic nastavovat, v základu zamáváte telefonem a svítilna se aktivuje. Je to obzvlášť praktické, když potřebujete rychle něco nalézt ve skříni, ale jste příliš pyšní na to odložit telefon a komplikovaně zapínat světlo v pokoji. Vše funguje už ze základu.

Mimo tyto vychytávky je zážitek ze systému už takový, na co jsme zvyklí z jiného čistého Androidu. Po aktivaci nás čekají aktualizace systému, Google aplikace a opravdu minimum nežádoucího Software. Jediná věc, která může někomu chybět, je vyhledávací řádek Google, který u Moto G6 prostě není – za což osobně dávám plus. Strávil jsem poměrně mnoho času při hledání způsobu, jak se této důležité věci zbavit. G6 tímto netrpí.

Kapitoly článků
1.  Úvod
2.  Hardware
3.  Fotogalerie
4.  Verdikt

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: Lenovo Moto G6 Plus, skleněný půvab s důrazem na opomíjené prvky

Čtvrtek, 14 Březen 2019 - 21:41 | Zivan | To je něco jiného, tobě vadila neaktualizace, ale...
Čtvrtek, 14 Březen 2019 - 21:10 | WhoSayNI | Jak jsem psal..vadilo mi to tak moc, že jsem si...
Středa, 13 Březen 2019 - 13:31 | Zivan | No ja si precetl, jak lidi po upgradu nadavaji...
Středa, 13 Březen 2019 - 13:31 | Zivan | A vadilo ti to tak moc, ze bys udelal upgrade i...
Středa, 13 Březen 2019 - 02:54 | WhoSayNI | G4 Plus měla dostat Oreo, bylo to tak psáno na...
Úterý, 12 Březen 2019 - 19:44 | roob | G4 8ku mat nemalo a G5+ ju dostal, len trochu...
Úterý, 12 Březen 2019 - 17:19 | Karáš Svorka | Tak třeba Redmi 3S zůstalo pěkně na sedmičce (:
Úterý, 12 Březen 2019 - 16:58 | adaptec | "příslib aktualizace na Android 9.0 Pie...
Úterý, 12 Březen 2019 - 13:25 | Tom | to je taky pravděpodobné, ale USB 2.0 je i...
Úterý, 12 Březen 2019 - 13:06 | RedMaX | Ne, potrebujou usetrit. Neni to v pohode, je to...

Zobrazit diskusi