Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: Lenovo ThinkPad Z13 Gen1 - aneb dva USB4 porty stačí každému

Proč není test DPC?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak jsem to opomenul :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stížnosti na klávesnici mi přijdou dost subjektivní - prohozenej control a fn jsem na thinkpadech odjakživa nesnášel a v biosu přehazoval zpět, snímač otisků prstů by mohl být umístěn šikovněji, s tím souhlasím, ale na druhou stranu, nevzpomenu si kdy jsem na desktopu naposledy vyvolával kontextovou nabídku klávesou. Co se TrackPointu týče, je to fajn doplněk, pokud ho někdo chce používat jako primární polohovací zařízení asi pro něj Z13 nebude... Sám teď pro práci na cestách (vývojařina) používám XPS 13 9350 a zvažuju po letech výměnu za právě ThinkPad Z13 (i když už asi počkám na gen2), takže by mě zajímaly celkový dojmy z používání klávesnice, ne rozložení, ale hloubka stisku a prostě feeling... Bohužel každej recenzent na to má jinej názor, takže si nejspíš budu muset udělat výlet do Alzy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, klávesnice je z velké části subjektivní, prohození Ctrl a Fn je drobnost, já si jen zvyknul na ten IBM standard, ale nijak mě to netrápí obráceně. Jinak co se týče nějakého feelingu, ten právě moc dobrý nebyl, protože se mi dlaně tlačily do těch kovových okrajů notebooku a nebylo to pohodlné ani trochu, abych mohl nějak rozumně psát, tak bych si asi musel něco vystlat okolo, nebo prsty zahnout do pařátů :/

Možná mám větší ruce, než je běžné, ale i někteří kolegové co mají menší ruce z toho dobrý pocit neměli, některé starší Xkové Thinkpady jsou mnohem pohodlnější. Jaká je hloubka stisku si teď už vybavit nedokážu.

A k TrackPointu, ta tři tlačítka k němu jsou extrémně důležitá, klidně je tam mohli nechat a celou klávesnici posunout více nahoru k displeji, ale místo toho se udělal obří skleněný touchpad.

Ad XPS 13 9350, kolikrát se Vám tam nafoukla baterie? Nám u všech čtyřech kusů alespoň 2x :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za odpověď, kovové okraje by mohly být problém, raději si přecejen pojedu laptop vyzkoušet.
K XPS 13 9350, baterii jsem za těch sedm let měnil třikrát (naposledy v létě), ze tří vyměněných baterií, se dvě nafoukly a jedna prostě jen ztratila kapacitu. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Okraje mají skvěle pořešené Yogy, mám 7gen Yogy 7 a ta je celá zaoblená. Mají to i nekonvertibilní Yoga Slim. Ale klávesnice Yogy je proti Thinkpadu joke. Nemá ani ten skleněný touchpad... Ty stroje to dost degraduje, ale zase Yoga 7 je pořád jen zástupce levnější střední třídy, takže tady pořád nějaký kompromis bude.

Jinak lenovo nabízí na baterii roční záruku by default, dá se ale rozšířit na 3 roky. Otázkou je zda je levnější tu baterii vyměnit nebo platit extra záruku. Co je ale super že 71Wh nacpali do 14" těla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DELL má přibližně od roku 2015 problém, že se jim nafukují baterie u všech modelů :)

U všech firemních Latitudů a XPS jsem baterii měnil alespoň jednou, typicky dvakrát. Už se to trochu zlepšilo, ale není to zcela vyřešeno. U ThinkPadů od roku 2017 jsem zatím měnil jen jednu baterii a nebylo to kvůli nafouknutí, ale opotřebování.

Bavíme se jen o desítkách kusů, cca 50, takže je to spíš anekdota, než nějaká super statistika s tisícovkama kusů, ale technici z DELLu mi tvrdili, že se ty baterie pořád nafukují u některých modelů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O nafukovacích bateriích noc nevím, ale tak baterka je stejně u stroje za takovou částku bezpředmětná a i kdybych ji měnil co dva roky, tak by to nebyl problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"místo toho se udělal obří skleněný touchpad"

což je jen a jen dobře, čím větší touchpad, tím komfortnější používání. Trackpoint umí jen hýbat kurzorem myši a umí po ťuknutí kliknout, ale to uměl před 20 lety taky, před 20 lety touchpady neuměly víc a byly často méně spolehlivé. Dnes máme gesta prsty, které neskutečně urychlují používání počítače a multitasking - přepínání oken, ploch, zoomování, skrolování, minimalizaci všech okne, jejich maximalizaci atp... Když je skleněný je dokonale hladký a přesný, klikat můžu kde chci, klidně v rozích nahoře a není to problém. Časem se ani "nevykliká", měl jsem doma před nějakou dobou starší Thinkpad a touchpad byl otřesný, to se nedalo pořádně používat, klikat se muselo jen v dolní polovině

Osobně jsem zvažoval pořídit si samostatný touchpad k počítači (pokud nemám laptop před sebou nebo mám desktop) a mít kombo myš - klávesnice - touchpad... A proč? Právě proto abych mohl využít gesta

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemám problém s existencí skleněného touchpadu, je to rozhodně lepší, než celoklikací "clickpad".

TrackPoint je IMHO skvělý v tom, že má akceleraci a přesnost je skvělá + nemusím dávat ruce pryč z klávesnice, je to trochu jiné workflow a je to super, když člověk k tomu používá i klávesové zkratky, nemusím řešit nějaká gesta a dávat ruce pryč z klávesnice.

Nevím na co gesta na přepínání ploch a další akce, když na to mám klávesové zkratky a abych to dělal na touchpadu, musím dát opět pryč ruce z klávesnice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já rozumím tomu že jsou milovníci trackpointu, sám jsem ho kdybsi na laptopu požadoval, ale od doby gest už je to pro mě brzda. Navíc u starších strojů už i ta přesnost byla taková všelijaká. Ono i před 15-20 lety, kdy to bývalo docela běžné vybavení to v praxi kolem mě používalo jen málo lidí a touchpad jim seděl lépe.

Ale chápu že jsou lidé co na to nedají dopustit, ty chybějící fyzická tlačítka budou jen o zvyku. Já si jako levák zvykal na leváckou myš - prohozené hlavní tlačítka - poměrně dlouho než jsem přestal klikat obráceně, dnes když vezmu leváckou myš s ergonomickým designem a následně vezmu nějakou symetrickou se standardním zapojením tlačítek, tak v hlavně okamžitě přepnu a kromě horší ergonomie s tím dokážu fungovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a právě to, je ten kardinální PRŮSER, protože právě díky těmto NEEMPATICKÝM, korporátním "magorům", kteří si myslí, že když "oni" mají furt ruce na klávesnici, že to tak chce přece každý..!!??!! NE, určitě NECHCE..!!!! je každý nový sytém dokurvenější než předchozí a pak se to roky, díky stížnostem na ergonomii dolaďuje zpět k normálu, pro normální VĚTŠINU lidí, protože drtivá většina normálních uživatelů, zapne PC a chytne do ruky MYŠ..!! a pokud nepotřebují vyloženě psát text, mají absolutní averzi na klávesnici, cokoliv jiného řešit..!!! MYŠ je primár..!!!! klávesnice je pouze nutné zlo, které zavazí na stole, na NTB ji lze pouze ignorovat. Na každém systému, je naprosto trapně vidět, jak si to ti programátoři, píšou vlastně pro sebe... no hnus... a nejlepší touchpad měli odjakživa EliteBooky, jsou nesmrtelné a k neutahání i ty 4 luxusní tlačítka..!! všehny delly a Lenova, se proti tomu můžou jít někam zahrabat. prodávám a servisuji PC 30 let, takže vím své. praxe nepustí...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prohozené FN a CTRL už nějakou dobu lenovo nedělá ani na Thinkpadech jako dříve. Byla to věčná kritika protože standardní Win klávesnice má CTRL prostě na kraji.

Prohození ale dává velký smyl. Pochpil jsem to, když jsem používal Apple kde běžné klávesové zkratky jsou s klávesou CMD, tedy klávesou v místě kde je ALT. V tu chvíli člověk dokáže prsty jedné ruky i klávesové zkratky jako CMD+O nebo CMT+P, kdo to dá prsty jedné ruky na full size klávesnici kde je CTRL úplně vlevo... Přehození těch dvou kláves tak dělá používání běžných klávesových zkratek ergonomičtější pro prsty jedné ruky bez velké gymnastiky a poznávání možností těla uživatele jak dokáže prsty natáhnout.

Zmenšené F klávesy jsou u Lenova již standard a pokud se nepletu, byly malé už za doby IBM. Recenzovaný stroj má v zásadě standardní lenovo klávesnici co do rozložení, samozřejmě Thinkpady mají pořád velice solidní odezvu, klávesnice na jiných modelech jsou z pohledu tuhosti a feedbacku o dost pozadu.

Autr pak označil skleněný touchpad s haptikou jako krok zpět, já naopak říkám, že by to měl být standard. Chápu že na to není zvyklý, zvláště s track pointem, což je pozůstatek starých TP. Odstrněnní fyzických tlačítek totiž touchpad zvětšilo, a čím větší touchpad, tím lépe se používá. Když ho polovinu zabíraly fyzické tlačítka nahoře a dole, tak to byla bída. Sám jsem track point kdysi využíval, ale v době kdy touchpady stály za starou belu, neuměly gesta... Nyní s až čtyř prstými gesty touchpady nabízí mnohonásobně více možností a rychlejší ovládání (třeba přepínánín ploch, aplikací, zoom, skrolování...) že track point už prostě vidím jako přežitek, i když chápu že jsou prostě někteřé stále zvyklí.

No a pak ta portová výbava. Však ty dvě USB4 umí víc než mnoho laptopů s někoika samostatnými USB-A, USB-C, HDMI a LAN porty... Když budu mít laptop s jedním USB-C konektorem který má protokol 3.2 gen 1, k tomu třeba 2 USB-A s 3.0 a k tomu HDMI 1.4 a Gbit lan, tak všechnu tu výbavu setře jedno USB4. Tady navíc parádně umístěno vlevo i v pravo, takže si člověk vybere z které strany to připojí k monitoru (nebo samostatné dokovačce). U AMD ale pravidelně zamrzí absence Thunderbolt protokolu, nebo už Thunderbolt zařízení, například eGPU fungují s USB4 protokolem?

No a cena, 73 tisíc s DPH je "snob-end"? Od kdy? Ano jedná se o prémiový business model, ale v té kategorii cena za tuto výbavu nijak zásadně nevybočuje. I když jen 400 nitové IPS s jen se 100% sRGB, za mě nejnižší použitelný základ, ale sám bych do tak nízké specifikace displeje nešel, dnes nemám mobilní zařízení co by nemělo 10bit, 100% DCI-P3 displej s alespoň 220-240PPI, nejlépe OLED, alternativně miniLED (proti OLED může mít trochu bloomingu ale maximální jas má násobně vyšší).

Třeba Dell XPP 13 Plus je hodnocený všemožnými recenzenty jako nejlepší business laptop. Když se mu dá 1280P, 16/512, 3,5 dotekový displej, tak ta konfigurace vyjde na 2000 dolarů, ale u takového stroje už bych neváhal za 150 dolarů navýšit RAM na 32GB a dát tam 1TB SSD za dalších 100 dolarů (nebo dalších 200 za navýšení na 2TB pokud je třeba), takže 2250 dolarů a jsme na ceně Thinkpadu... Ale DELL teď má akci a na 32GB model má slevu 310 dolarů...

Osobně jsem o Dell XPS 13 Plus uvažoval, 1240P 16/512 a ten 3,5k OLED, v té konfiguraci za 1700 dolarů. Ale není convertible a na domácí použití to není zrovna nejlevnější. Taky mě na něm štvou ty senzorové funkční tlačítka, ale jinak úžasný designový stroječek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prohození Ctrl a Fn mi nevadí, je to absolutní drobnost.

Zmenšené F klávesy jsou delší dobu, ale tady jsou ještě nižší, než je to obvykle.

Co se týče touchpadu, nemám problém s jeho existencí, ale totálně to zprasilo tlačítka k TrackPointu, jehož utilita je pak strašná, přitom by stačilo celou klávesnici posunout nahoru a mohl tam být klidně velký touchpad i tlačítka TrackPointu. Tlačítka TrackPointu rozhodně nezabírají polovinou touchpadu, možná tak 1/5.

Nemám problém s USB4 v Céčkách, ale doplňkové porty jsou prostě užitečné, ne vždy má člověk po ruce redukce. Gbit LAN je typicky pověšený na interní PCIe síťovce a ne na nějakém USB bazmeku externím, kde nemusí fungovat MAC adress passtrough, což je otravné. HDMI 1.4 je spíš doménou Intelích notebooků, AMD business class stroje měly typicky HDMI 2.0 už v roce 2018, ale ne všechny a levnější stroje mívaly staré 1.4, navíc v Céčku je typicky DP 1.2/1.4 dnes.

USB-C přináší i další problémy ve formě větší komplexity, mohou být potíže, když se pokazí negotiation mezi těmi Céčkovými řadiči a externím zařízením, firmware, atd. atd.

A jinak ano, eGPU by mělo fungovat i s USB4, ale nestihl jsem to vyzkoušet.

DELL XPS 13 Plus jsem řešil zrovna včera se známým a je to horší, než ta Z13, na notebookchecknetu si stěžovali na velmi nízkou výdrž baterie a také 45dB hlučnost v zátěži, CPU tam má power limit 35W, takže se to umí slušně roztopit a zásadně rychlejší než ten Ryzen 7 PRO 6850U to taky není. Navíc klávesnice má prý hrozně placaté klávesy a řadu F kláves tam udělali skrze nějaký dotykový panel. Dokonce tam DELL nedal ani 3,5mm jack, ale výhodou je přítomnost M.2 2280 slotu a je to levnější, než ta Z13.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U portů je to poslední zda bych řešil nějakou komplexnost, naopak univerzálnost. Přes TB4 vytáhnu vše, obraz, zvuk, data, nabíjení jak dovnitř tak ven. Ano je třeba dok/hub nebo monitor co to má v sobě. Ale tohle zase není stroj na doma, ale pracovní stroj, kde se s tou výbavou počítá a když to někdo nepoužívá na pracovním stole, nepotřebuje připojovat nic.

Ale zase, chápu že někdo raději ověší laptop kabelama ze všech stran a X krát za den to odpojuje a připojuje ale nemusí k tomu pořizovat nic dalšího.

Osobně si vystačím s jedním thunderboltem, druhý do foroty, ideálně z druhé strany, Další porty - třeba USB-A nebo 3.5mm jack nebo čtečka jsou pro mě nice to have, ale když tam nebudou, svět se nezboří a HDMI to vůbec nepoužívám, ale pro někoho to po nabíjemí může být naopak to nejpoužívanější.

A ano HDMI 1.4 u business strojů už není obvyklé, stejně jako USB-C bez DP Alt mode, já narážel spíše na střední třídu a low end. To je totiž přesně to co to odlišnuje, CPU, disk, RAM mohou být stejné ale další vybavení, zpracování, materiály posouvají cenu jinde.

Ad Dell XPS, tam je hlučnost o výbavě procesorem a i tom power limitu, mám Yoga 7, by default tam je 40W PL2 a 25PL1, umí 64/40, jedu 25/20-15 limit. že je to pomalejší mě netrápí, za pracovní den je průměrná spotřeba CPU cca 6W. max výkon CPU nevyužiju.

Fkové klávesy jsou skutečně jen senzorové - za mě největší fail toho laptopu, byly i problémy s výstupní kontrolou (tohle se ale řešilo výměnou a teď už je to ok). A ano klávesy jsou ploché a v podstatě bez mezer mezi nimi, ale zkoušel jsem a měl jsem z ní lepší pocit než třeba ze své Yogy.

Chybějící 3.5mm jack nebo přítomnost slotu je fakticky irelevantní pro většinu uživatelů., redukci na jack dell přibaluje, stejně USB-A na USB-C. Ale chápu pak to vezme jeden port...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A další řada ntb zkažená půlenými šipkami. Gratuluji, tohle si nikdy nekoupím.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dlouho jsem byl odpurce ruznych experimentu na klavesnicich :) a pulene sipky mi ze zacatku prisly jako absolutni zlo (excel + programovani + strih videa). Ale casem si na to clovek zvykne a uz mu to ani neprijde TAK divne.
Co bych ale tomuhle ntb neodpustil je 16GB RAM... (ted mam 64 a 50 dokazu zaplnit) to uz je na dnesni dobu spis tragedie a to si rozhodne stroj za 60tis+ dovolit nemuze (ke vsemu RAM sdilena pro GPU).
SSD by taky v tehle cene melo zacinat na 1TB
Co ale rika jasne NE tomuhle stroji jsou ty dva USB-C porty... To opravdu NE...
Absence klasickeho USB je uz sama o sobe dost diskvalifikacni (logitech dongle pripojovat pres redukci?)
Chybejici HDMI/DP znamena tahat sebou dalsi redukci/dongle (aneb projektory USB-C nemivaji...) jasne muzete to resit dokovaci stanici ale pak uz to neni notebook.
A nakonec vas zabije nabijeni (protoze si ukousne jeden port pro sebe)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na jednu stranu chválím pokrokové názory jako 1TB SSD a 64GB RAM.
Ale absence USB dongl od Logitechu?
K čemu když má notebooku Bluetooth.
Mám malou dokovací stanici o velikosti Kofily (2×10cm) s HDMI, SD čtečka, 2 × USB 3.0.
Sice jen za pár stovek, ale i tak lituji peněz protože jsem jí ještě nepoužil.

A nakonec jsou dokovací stanice přes které se dá nabíjet. Pravda že to už pak není NTB, ale s takovou vydrží na baterku si to může dovolit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obecně bluetoothové HID zařízení mají větší lagy než ty které jsou připojené přes vlastní adaptér (někomu to vadí, někomu ne, ale je to tam - je to dané přímo BT protokolem, takže to nejde jednoduše vyřešit)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nepozoruji žádné lagy u BT vs Logitech Bolt. Když jsem sem psal recenzi na G915 klávesnici, tak jsem koukal na web, kde měří latence herních zařízení. G915 připojená Lightspeed donglem měla latence kterým některé levnější herní klávesnice nemohly konkurovat - DRÁTOVÉ klávesnice. G915 připojená přes BT pak měla latence srovnatelné s mnohýmu herními klávesnicemi připojenými vlastním bezdrátovým donglem.

Tak jak tak, pokud vermomocí někdo ten dongle potřebuje, tak holt použije redukci USB-A na USB-C, ale tenhle stroj se stejně bude typicky používat zadokovaný ke stanici nebo přímo k monitoru a pak dongle bude píchnutý tam.

Ony ty porty prostě vychází z požadavků uživatelů, kteří v téhle třídě to buď používají v "terénu" samostatně nebo těmi BT periferiemi, nebo to u pracovního stolu dokují a jeden kabel je přesně to akceptovatelné maximum co k tomu někdo chce připojovat.

U lenova aspoň ty dva porty dali po jednom na každou stranu, takže to můžu dokovat ze strany, kde se mi to víc hodí

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"tenhle stroj se stejně bude typicky používat zadokovaný ke stanici"

Ne, to skutecne nebude. Clovek nepriplaci za malej lehkej notebook, aby byl furt nekde pripojenej, ale aby ho moh tahat tam, kde ho zrovna potrebuje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam dve dokovaci stanice. Jednu velkou co utahne 4k60 a jednu malou mobilni ktera poskytuje HDMI/VGA/LAN/USB (Dell cca 4x4cm) a musel jsem ji pouzivat asi 2 roky skoro kazdy den a priznam se ze nic otravnejsiho jsem nezazil :)))

Asi jsem diletant ale kdysi kdyz jsem chtel pripojit Logitech mys s klavesnici pres BT tak to neslo (jen pres dongle) a priznam se od te doby i kdyz uz jsem mys menil nekolikrat jsem to nezkoumal (mel jsem to za zazity fakt) diky za tip :)

Treba BT sluchatka pouzivam kazdy den a je to skvele (az na male porodni bolesti) :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

13.3 ultrabook si nemůže dovolit mít 16GB? Proč by nemohl proboha, nebo proč by musel mít víc než 32GB? Tady někdo asi nechápe rozdíl mezi malým přenosným zařízením a pracovní stanicí.

To samé disk. Já mám v laptopu 1TB disk a obsazeno je, po vyčištění bodů obnovy, 97GB z toho je 6,3GB hibernace a asi 6,5GB swap, takže jestli ten disk má 1TB, 500GB nebo 250GB je irelevantní, cítil by se nesvůj se 120GB diskem...

V kanclu mám pracovní počítač, makám na něm přes 6 let, na disku je kolem 40-50GB volného místa... Je to 128GB disk. Jsou lidé kteří nepotřebují obrovský disk..

I když obrovský.. U těhle strojů obvykle výrobce nenabízí víc než 1-2TB disk.

A jak v tom hraje roli cena nechápu. Tohle není běžný laptop, je to prémiová business třída. Není problém koupit recenzenty vychvalovaný Dell XPS 13 Plus za 15 set dolarů a mít tam 8GB RAM. U těch strojů cena za RAM, disk nebo CPU nehraje roli. Chceš víc RAM, tak si připlatíš 150 dolarů na 16GB nebo rovnou 300 dolarů na 32GB, chceš místo 512GB disku 1TB? Připlatíš si 100 dolarů nebo 300 dolarů na 2TB...

Pokud chce někdo levný pracovní ultrabook, tak si může koupit třeba HP Elitebook za 1/2 až 2/3 ceny, který bude mít horší displej, horší touchpad a klávesnici.

U té ceny se také zamysli nad tím, že to bude používat člověk, co si na laptop za tu cenu recenzovaného vydělá za pár dní. V práci mám sice levný počítač, ale za 6 let se na něm vyfakturovala práce za 10 milionů, myslíš že kdyby ten počítač místo 25 stál 50 tisíc, že by to někoho zruinovalo?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neni treba byt ofenzivni :)
Me laptopy plati firma a nemam zadne omezeni na budget (tedy muzu vymyslet co chci //sic nejaka minimalni konfigurace a pozadavky na security tam jsou//... protoze se firme vyplati me mit spokojeneho a pracujiciho).

A jasne pokud bych pracoval s powerpointem, ucetnim klientem atp. tak mi bude i tech 16GB dost a 256GB disk bude taky az az (to same tenky klient) ale nepracuju :) a mit spustene 2-3 virtualni stroje na 16GB je proste kontraproduktivni (dlouhe odezvy) a clovek je jen znechuceny i kdyz by s tim slo pracovat. To same v pripade strihu videa (a ano dost casto je to sice masochismus ale striham i na tom malem laptopovem monitoru protoze neresim barvy...to dela nekdo jiny) tam se proste 32GB RAM vyplytva behem nekolika malo minut a rozdil prace 32GB vs 64GB je citelny. Misto na disku to je ten samy pripad... nastesti dneska je vetsina veci na cloudu (hlavne archivy) takze muzete mit porad uvolneno dost mista... ale nejeden projekt ma u me pres 350GB surovych dat...

Mozna namitnete ze ten ultrabook ma cilovku jinde, ale me unika kde. Tam kde budget nehraje roli a jde o image atp. si manageri zvoli XPSka nebo Apple. Druha kategorie kde budget nehraje roli jsou zase lidi co ten HW skutecne vyuzivaji (rikejme jim geekove) a ti si zase nevemou tu konfiguraci protoze je omezuje. No a na obycejne pesaky nebudete plytvat.

Shrnuto do jedne vety: "Za moc penez malo muziky"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako geeka by mě verze s 32GB RAM a sedmičkovým Ryzenem vůbec neurazila, v kategorii kterou jsem si pro sebe nazval "notebook skoro do kapsy" to má dost dobrej s výbornou výdrží při běžným použití a ve chvíli kdy je potřeba fakt hodně výkonu, se prostě připojím domů a tu kompilaci nebo řekněme rendering pustím na desktopu s plnohodnotným procesorem a grafickou kartou. Jako bonus mi nebude laptop topit do klína.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak, cokoliv, co nemá aspoň 2 poctivé Áčkové USB3.2 porty, je v podstatě elektroodpad, nebo případ pro frikulíny. což platí i pro auta, i když po 4letech některým automobilkám došel rozum (o5 úřadovali idiotští, frikulínští vývojáři) a po četných, logicky oprávněných stížnostech uživatelů, vracejí ti magoři konečně USB A , u nových modelů, z5 do hry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsem v práci řešil jaký noťas si vezmu... taky jsem koukal po z13 (kvuli processoru 6850u)... Nakonec jsem skončil u lenovo P16s která má oproti z13 normální klávesnici a navíc je o dost levnější. Jediná nevýhoda že u nás je z nejakeho duvodu konfigurace s dotykovým displejem který je nic moc (300nits) ale to jsem tak nějak zkousl. Takže mám 32gb ram + 6850u. Po týdnu používání spokojenost.
EDIT - FN a CTRL má p16 tak jak by si přál autor článku, ale já to hned softwarově prohodil ve vantage... jsem zvyklý na ctrl vlevo :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi nejvíce naštve u nových ThinkPadů jen pájená LPDDR5 RAM a maximálně 32GB :/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, nastesti pro me je 32 dostatek, ale chapu ze je to otrava. Celkove pajene komponenty jsou k pláči.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Novych? Lenovo do malych Thinkpadu dava pajeny pameti uz od roku 2018 (kdyz nepocitam X1 kde jsou uz pres 10 let).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Xkové modely mají pájenou RAM už pár let. Na druhou stranu modely jako X250/260/270 byly dost dementní v tom, že měly jen jeden slot :/

Jinak těmi novými myslím řady jako T14/T16, všechno má pájenou LPDDR5 RAM, což je novinkou oproti T14/T15 předchozích generací.

A ano, T14 mají od první generace jednu paměť připájenou + jeden slot, což je taky dost na chobot.

Uvidíme jaká bude řada L, ale po Gen3 to moc růžově nevidím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jeden slot znamena u DDR4 porad 32GB RAM. To je vic nez ty predchozi DDR3 verze s dvema slotama. A dnes Thinkpad X13 s 32GB RAM stoji 80000Kc...
Ono vubec to jde obecne z kopce nejen s Lenovem, ale i Dellem a HP.
Ted kdyz sem narazil po dlouhy dobe na notebooky Fujitsu, tak ty vypadaj oproti ty velky trojce jako zjeveni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, ale poslední DDR3 verze jsou hodně fousaté a ještě v roce 2018 byly dva DDR4 sloty kam šlo osadit 64GB RAM. Pak to bylo downgradováno na připájených 8 nebo 16GB RAM + jeden slot, takže maximálně 48GB.

Jinak velmi dobře vypadají i ASUS ExpertBooky a mají i překvapivě slušnou kvalitu a rozumnou cenotvorbu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.