Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: MSI Alpha 15 B5EEK - AMD Radeon RX 6600M 8GB v akci

V dnešní recenzi se podíváme na jeden z mála notebooků nabízející Radeon RX 6600M s 8GB VRAM.

Co říci na závěr? Prvně jsem rád, že se objevují další notebooky s AMD dGPU řešením, které je dle mého názoru velmi dobré a kompetitivní. Než se pustíme do nějakého dlouhého závěrování, musím zmínit, že levnější verze s Ryzenem 5 5600H je aktuálně za nižší cenu, protože se jedná o doprodej. MSI si přichystalo lehce aktualizovaný model, který se bude lišit tím, že nabídne WiFi 6E za cenu okolo 35k Kč s DPH, i tak se mi jeví verze s Ryzenem 5 5600H jako výhodnější.

Nyní k samotnému notebooku, je zde několik aspektů, které jsou potěšující. Celkově notebook nabízí velmi slušný a konzistentní výkon, byť je občas krapet hlučnější, možná by stálo zato provést nějaké rozšíření sekundárního chladič a navést další heatpipe. Nicméně pokud hrajete primárně se sluchátky, vyšší hlučnost Vás trápit nebude.

Je škoda, že notebook nemá MUX čip, ale pokud chete maximální výkon dGPU, je možné připojit externí monitor přes HDMI nebo DisplayPort skrze USB-C. U grafiky potěší i přítomnost 8GB VRAM, teoreticky mohlo dojít na osazení 4GB, ale to by bylo takové lehce smutné, jelikož RX 6600M je přímou konkurencí GeForce RTX 3060 s 6GB. Pokud použijete v některých hrách raytracing, výkon je logicky nižší, ale to platí i u konkurence, byť trochu méně. Velmi zde záleží na konkrétní implementaci a hře samotné.

Notebook má i skvělou výdrž při provozu na baterie, jsem rád, že se MSI nerozhodlo osadit baterii s nízkou kapacitou. Potěší i LCD panel podporující FreeSync v rozpětí 48-144Hz, displej sice žádná ocenění za skvělé barvy sbírat nebude, ale je podle mého názoru bez problémů použitelný.

MSI Alpha 15 mne těší i z pohledu případného servisu, lze velmi snadno rozebrat a vyčistit chladiče, můžeme vyměnit oba dva DDR4 SODIMM moduly, WiFi kartu, dva NVMe disky, baterii a dokonce i napájecí barell plug konektor, zde má u mně MSI malé plus. Velmi mne těší i možnosti ladění, magickou zkratkou můžeme konfigurovat téměř cokoliv v BIOSu, což je něco, co je užitečné spíše pro náročné uživatele a jsem velmi rád, že tu tato možnost je.

Samozřejmě není vše veselé a zelené, oproti staršímu modelu Alpha 15 tento model přišel o nějaké porty(nemá čtečku SD karet, miniDP a jedno USB je downgradováno na 2.0, dva 3,5mm jakcy nahradil jeden combo jack), což vnímám jako downgrade, jelikož výkon poskočil velmi znatelně a i provozní vlastnosti na baterii jsou mnohem lepší. Z odebrání portů moc radost nemám, ale řekl bych, že cílové skupině to nejspíše vadit nebude.

Další věc, která mi vadí poněkud více je přepracovaná klávesnice, která má podivné rozložení kláves, hlavně v oblasti numerického bloku, ocenil bych více, kdyby zde numerický blok vůbec nebyl, jelikož je celá klávesnice podivně splácaná. Na hraní her to problém není, ale pokud budete chtít na notebooku občas pracovat, troufám si tvrdit, že z tohoto rozložení nadšení nebudete.

Poslední výtka směřuje na kapacitu SSD, v notebooku za téměř 40k Kč s DPH bych čekal spíše 1TB SSD namísto 512GB, zároveň zde chybí i nějaké lepší chlazení, než jen teplovodivý polštářek do základní desky, ale to je něco co je dnes relativně běžné. Možná by se do notebooku vlezlo i nějaké SSD s vlastním chladičem, ale nezkoušel jsem to. Menší útěchou je fakt, že můžeme přidat druhé NVMe SSD.

Finálně tedy vnímám nový model Alpha 15 spíše pozitivně, nejvíce mi asi vadí rozložení klávesnice a ubrané porty, jinak notebook nabízí velmi slušný herní výkon v dané cenové kategorii. Konkurence samozřejmě nespí, Lenovo je se svými Legiony poměrně agresivní a v dané cenové kategorii lze pořídit třeba i ASUS TUF F15 Dash s GeForce RTX 3070, ten má ale jen čtyřjádrový procesor a celkem mizerný 45% NTSC 250 nit panel, takže to nevnímám jako vyloženě lepší řešení.

 

MSI Alpha 15 B5EEK si tak odnáší bronzové ocenění.

Ocenění Deep in IT - bronzové

 

 

 

Hodnocení vidím následovně:

klady

+ Velmi dobrý výkon CPU
+ Radeon RX 6600M má slušný výkon a 8GB VRAM
+ Skvělá výdrž baterie
+ 48-144Hz panel s technologií FreeSync
+ Dva M.2 sloty
+ Možnost konfigurovat vlastní křivky otáček ventilátorů
+ Vyměnitelné RAM, SSD, WiFi, baterie
+ Vyměnitelný napájecí konektor
+ Odemykatelný BIOS

zápory

- Nemá MUX čip
- Vyšší hlučnost při velké CPU zátěži
- Prapodivné rozložení klávesnice v okolí numerického bloku
- Pouze 512GB SSD
- Horší portová výbava oproti předchozímu Alpha 15 modelu

pohlídejte si

? Verze s Ryzenem 5 5600H je o něco levnější a měla by nabídnout podobný výkon
? Radeon RX 6600M je spíše vhodnější na hraní ve FullHD rozlišení
? HDMI i USB-C jsou připojeny do Radeonu RX 6600M

 

Poděkování

 

 

Za zapůjčení notebooků MSI Alpha 15 B5EEK, MSI GP66 Leopard 10UG-471CZ, MSI GE75 Raider 10SFS a MSI Alpha 15 A3DDK děkuji společnosti MSI.

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: MSI Alpha 15 B5EEK - AMD Radeon RX 6600M 8GB v akci

Pátek, 10 Prosinec 2021 - 23:11 | Karáš Svorka | To měl být vtip :( Ale chápu, správně je to...
Pátek, 10 Prosinec 2021 - 15:42 | Karáš Svorka | Nevím, dle konfigurace GPU bych to viděl asi jako...
Pátek, 10 Prosinec 2021 - 15:18 | Tomáš Černý | Kolik to těží na ETH?
Pátek, 10 Prosinec 2021 - 14:40 | Majklos | Neokoukali tu perforaci ze spodu ve tvaru "...
Pátek, 10 Prosinec 2021 - 12:27 | Karáš Svorka | S combo jacky nemám nejlepší zkušenosti, často...
Pátek, 10 Prosinec 2021 - 10:34 | Karáš Svorka | Ten mne zajímal taky, snad se povede zapůjčit :)
Pátek, 10 Prosinec 2021 - 10:34 | Karáš Svorka | Ano, plánuji některé ty AIDA64 testy vykostit,...
Pátek, 10 Prosinec 2021 - 10:33 | Karáš Svorka | ThinkPady s AMD jsou spíše skladem tady: https://...
Pátek, 10 Prosinec 2021 - 10:07 | Ziik | Má někdo info proč Lenovo stáhlo z prodeje dva...
Pátek, 10 Prosinec 2021 - 09:16 | peca | Osobně raději 1×TRRS, než 2×TRS (jeden 4pólový...

Zobrazit diskusi