Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: MSI MAG X570S TORPEDO MAX, pořádný základ

No a ta cena je jaká? Mně heureka najde jen tři prodejce a ceny 5900,-, 6600,- a 9200,-.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Měla by být kolem těch šesti tisíc. Ověřuji a upřesním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víc než dva ethernety by se mi líbil DP + HDMI. DP mi opravdu chybí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Je to počítač, má mít především DP a až teprve potom možná i HDMI.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ma prosim MSI nejaky SW na ovladani otacek ventilatoru (presneji na nejaky fine tunning dle predstav uzivatele)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V MSI Centru je nějaké nastavení, lepší je ale tedy alespoň podle mého zvolit hwmonitoru přímo z biosu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To fakt někdo dá 6 litrů za desku kde je na chladiči napsáno "TORPEDO" a "LIGHTNING", navíc naprosto vyblitým fotnem? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak si dáš chladič opískovat a pak laserem vypálit nějaký jiný dekor. Když si kupuji nějaký komponent do PC tak tohle je to poslední co mě zajímá, bez ohledu na cenu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Má smysl testovat desku pro umírající platformu? Vždyť za půl či tři čtvrtě roku je tu Zen 4 s LGA1718 a DDR5 a všichni dobře víme, že všechny ty úžasné X370 / X470 desky taky nový Ryzeny zvládají, takže proč tohle?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

relativně slušná výbava za vysokou cenu, ovšem msi už ne!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už rok a 1/4 jedu na MSI X570 Tomahawk a naprosto bez problémů. Dokonce na začátku zvládla bez komplikací flash biosu pro Ryzen 9 5900X z usb disku.
Je fakt, že nějaký model předtím se MSI nepovedl, ale to postihne snad každého výrobce. Poučili se a další generace už byla ok.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já to něco přes půl roku táhnu na MSI B460 + Comet Lake. Spokojenost též, jen když jsem tuhle flashoval novej BIOS, tak jaké bylo mé překvapení, když z /boot/efi partišny zmizel záznam pro Mageiu a visely tam jen předchozí záznamy Ubuntu/Tumbleweed. Prostě to ten flash BIOSu odpálil pryč. Naštěstí zabrala obnova Grub/EFI záznamu z instalačního média Mageiy :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano má, protože platforma zdaleka mrtvá není a ještě nějakou dobu nebude. Nejsme všichni tak bohatí abychom si s příchodem nové mohli hned tuto pořídit. Stále spousta lidí jede na Ryzenech a ještě léta pojede.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Lidé, co jedou na Ryzenech dnes, jistě mají desku, se kterou vydrží do příštího upgradu. Já se snažím jen poukázat na to, že do uvedení Zen4/AM5 zbývá zhruba stejně jako v době vydání Rocket Lake zbývalo do uvedení Alder Lake. Nemá smysl testovat relativně drahou desku z končící platformy, když víme, že za několik měsíců tady bude nástupce s o 20% vyšším IPC, kdovíjak lepšími takty atd. Líbit se to nemusí, ale takový je holý fakt.

Nijak nevyvracím, že kdo si dnes koupí X570 + Zen3, ten bude nadmíru spokojen po řadu let. Stejné jsem tvrdil před rokem o Rocket Lake a věřím, že mezi čtenáři je alespoň jeden majitel modelu 11900, který by tento můj předpoklad mohl potvrdit. Jasně, dobře ví, že Alder Lake je dnes lepší, stejně jako ro bude vědět majitel Zenu 3 za 1 rok odteď.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Prostě jsem třeba chtěl projet nějakou X570S a je z toho článek, třeba pro vlastní data na příští srovnání, nebo jenom tak z nudy? Proč bych měl pohnutky proč je tady tadle recenze vysvětlovat zrovna mudrlantovi co ví všechno nejlíp jako jste Vy?
Fakt není dál o čem diskutovat :D Respektuju Váš názor ale vyvracet ho nebudu a ani ho dál řešit ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna tady s Ježkem souhlasím. Nic proti recenzi desky, kouknul jsem se pro zajímavost, ale jinak mi to přijde fakt jako hloupost. Argumentace tím, že "Nejsme všichni tak bohatí abychom si s příchodem nové mohli hned tuto pořídit.". Jasně s tím souhlasím, spousta lidí, včetně mne, bude s procesory na AM4 bohatě spokojena, ostatně dodnes jedu na R5 1600 a nepotřeboval jsem upgrade. Nicméně si hezky protiřečíte, protože když se to má týkat těch, co nechtějí utrácet, tak proč by si proboha měli koupit tohle předražené prkno, když bohatě poslouží většina mnohem levnějších desek? A ten, kdo chce utratit prachy a jde po high-endu, tak proč by si kupoval "výběhovou" desku a nepočkal už na AM5? Prostě nemá smysl, není dobrá ani pro zájemce o levnou platformu, ani pro zájemce o high-end, protože na ten je už zase za zenitem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Liquidfunk má plné právo vidět to jinak, ostatně má plné právo i tu desku otestovat, zejména pokud je to vzorek od MSI, s níž se vždy spolupracovalo skvěle (moje osobní zkušenost z let minulých). Možná bych se ještě rád pozastavil i té myšlenky, cos naznačil: právě to, že je to celkem hi-end deska za vysokou cenu, je to, co významnosti té recenze ubližuje. Kdybych totiž třeba já dnes chtěl stavět stroj pro AMD CPU (ruku na srdce, na nějakém 5950X či 5900X se dá jet klidně příštích 10 let), tak spíš část peněz přesunu do rozpočtu právě na to CPU, abych koupil co nejvyšší - finální - model, a trochu ušetřil na desce. Ony tyhle vyšší desky mají často jen výbavu na efekt. Stačí jednodušší konstrukce zvukovky, netřeba 10G/2,5G LAN, ale 1G LAN (už vůbec dva kousky jsou zbytečné), netřeba více PCIe×16 než 1, netřeba bambilión M.2 slotů. Tohle je jistě dobrá deska. Ale zbytečně moc dobrá na to, v jaké fázi morální životnosti se u AM4 nacházíme.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Však si neodporujeme, ani nechci nijak hanět recenzi. Ale je to tak, že ta deska dnes nemá vhodný cíl na trhu, z již udaných důvodů. Je moc drahá a za ty peníze není perspektivní pro high-end. Před dvěma lety v plném životě AM4 by to bylo něco jiného, po takovém kousku by šáhl nejeden zájemce o to nejlepší, když se neřeší finance. Ale takoví si dnes už většinou počkají na novou generaci, nebo šáhnou po posledním Intelu s DDR5. Ostatní si vystačí s deskama za polovic a méně, které odvedou podobnou službu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s většinou příspěvku, nesouhlasím však v jednom nebo dvou ohledech:
1. síťovka: z mého pohledu by měla stačit jedna, ale pokud možno co nejrychlejší, zejména pokud stavím PC na delší dobu. Ten 2,5G "interim" standard vypadá, že se chytne a je třeba jednoznačně uznat, že dnešní 1G standard už dávno přestal stačit
2. zvukovka: opět platí, že dnes bych už určitě nedoporučil "šumítko" - nemusí to být zrovna model s SPDIF, ale aspoň něco jako ALC1200
(bonus) 3. NVMe sloty: za mě čím více, tím lépe. Dnes se už jednoznačně vyplatí pořídit i datové/aplikační SSD ve formě NVMe modulu. Ano, existují redukce do PCIe, ale to není tak elegantní. Takže dnes bych třeba už upřednostnil desku, která má 3x NMVe. Žádné kabely, žádné krabičky, desky, vše krásně uklizeno, jako bonus i vyšší výkon...

Když to shrnu, tyhle "top" desky si pořizují lidi, co do těch desek nastrkají víc, než jedno SSD a jednu grafiku. Tady bych viděl i ten důvod, proč takovou desku pořizovat i v dnešní době. A AM4 tu odepisuješ zbytečně brzy IMHO. Myslím si, že v podobě budget platformy tu bude ještě i v roce 2023.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

1. tam rozhoduje, jestli člověk prolejvá hromadu dat po síti, třeba směrem z/do NAS. Já to nepotřebuji a i kdyby, tak by mi 1Gbit stačil (mám vyzkoušeno).
2. no jasně. A on dnes někdo z výrobců dává na desky šumítko? Všichni mají minimálně nějakej slušnej Realtek.
3. NVMe - jo, ale kolik NVMe disků člověk potřebuje? Já asi tak 1ks na každý OS, co provozuji, takže osobně bych si vystačil s 1×SSD, ale realisticiky potřebuju dvě, kvůli W10. Dva M.2 sloty jsou dnes celkem běžná výbava. A ne, zaklínání kabeláží jako argument neberu. Pro SSD je to, ano, dnes zbytečnost, nicméně kdo chce/potřebuje VELKÉ úložiště, musí zvolit HDD a tak holt ten jeden malý plochý SATA kabel přežije (vždyť se dá do skříně uchytit tak, že ničemu nevadí)
4. Nesouhlasím s tebou, jak dlouho bude AM4 budget. To se jednoduše odvine od toho, kdy se uklidní ceny a dostupnost DDR5 modulů. Na tom visí ten lowend. Ale zhlavy nevím, jestli Zen4 má mít i DDR4 řadič, to by samozřejmě mohlo být rozhodující, podobně jako dnes nejlevnější cestou, jak postavit Alder Lake, je DDR4.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono to je otázka "pokrokovosti." :-)
Já třeba sice HDD v PC ještě mám, ale už víceméně jen jako záložní disky. Všechna důležitá data jsou na diskovém poli v NASu schovaném kdesi v baráku. Naopak na virtualizaci mám jedno NVMe, na gamesky druhé.

Z takového prostředí ti pak vyplyne požadavek na rychlou síť - a proto bych dnes už soukromě kupoval jen desku s 2,5G ethernetem (10G to samozřejmě není, ale i 2x urychlení se počítá).

Co se AM4 týká, myslím, že to nezáleží jen na cenách DDR5, ale taky na výrobních kapacitách CPU, těžko lze předpokládat, že AMD bude vyrábět i střední třídu na Zen4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud máš router + NAS, který umí hrnout 2,5G, pak budiž. Ale to není typická domácí výbava. Samozřejmě pokud nejde o NAS natvrdo připojený jen k tomu jednomu PC. Jinak nevím jaká důležitá data na tom NASu máš, že je rozdíl mezi 1G a 2,5G tak podstatný. Já touto cestou zpřístupňoval maximálně fotky + videa a tam to fakt nehraje takovou roli. A k té poslední věci: ano, AMD je limitována výrobními kapacitami u TSMC. Proto třeba stále nemáme Zen3 TR, poněvadž ty čiplety míří do EPYCů. Proto nemám low-end Zeny 3, protože ty čiplety prodávají v dražších Zenech 3. Se Zen 4 to bude stejné, prostě limitované kapacitami. U Intelu tahle limitace není, klidně si místo 12900K můžeš koupit stejným procesem vyráběný 12400F.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky si říkám, jestli má cenu takhle drahá deska, pro více méně končící platformu. Jako jo, Ještě má být Zen s V-Cashe pro AM4, takže nějakou tu s námi AM4 ještě pobude. AM5 je sice za dveřmi, ale než nastoupí, tak to ještě chvíli potrvá. A pokud někdo nechce čekat...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokiaľ niekto potrebuje nové PC "dnes", nebude čakať 3/4 roku na nový Zen 4.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Proč čekat na Zen4, když tu za pár let bude Meteor Lake a Apple M3X Pro?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

pokial niekto potrebuje novy PC dnes, tak sa tato doska moze dostat do vyberu kandidatov a potom odtial vypadne, lebo B550 je plne dostacujuci aj pre 5950x. Napr. v prevedeni tuf gaming plus stoji 3300.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Taky si myslím, pokud člověk není brutální přetaktovávač, tak mu B550 stačí, gen4 SSD to umí, procesory až do 5950X to utáhne, výbavou najde i desku, co umí Wifi6, či 2.5Gbit Ethernet a pokud někdo touží po kvalitním zvuku, tak už má stejně externí Audio Interface a integrovanou zvukovku nepotřebuje...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pokud potřebuje dnes, tak vybírá z toho, co je v nabídce. Pak ale nejspíš nejde o majitele některé z dosavadních generací Ryzenů. Kolik takových lidí je, kteří na stávající platformě nevydrží na věc s +20% IPC a patrně vyššími takty? Kladu řečnickou otázku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro majitele Zen a Zen+ Ryzenů (tj. 1000 a 2000 řada, APU pak 2000 a 3000 řada) ten upgrade na Zen2/Zen3 může být zajímavý, ale spíš vymění CPU než desku. Nebo rovnou obojí a starou desku a CPU pošlou někam dále nebo prodají.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tyjo nikdy bych to neřekl, ale teď takové dilema mám.. Včera mi po 9,5 letech asi odešla do věčných lovišť Z77-M, a válí se mi doma deska s B550, ale bez CPU a RAM. Mám teď hodně velké dilema, jestli za pár korun neopravit starou platformu, nebo nepřejít na moderní, ale to bych musel hnedka koupit nějakého Ryzena, prakticky dnes jediné rozumné volby jsou 5600G nebo 5600X, ale pořád je to pytel zlaťáků za upgrade, co nepotřebuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nešťastná situace. Těžko soudit, co je lepší řešení. Záleží, co na stroji děláš, jestli ti ještě Ivy dostačoval, nebo raději něco jiného. 5600X mi přijde jako hloupost, zas tak výhodnější šestijádro to při ceně 6990,- nebude (oproti 10400F za 3500,- v levné desce; případně je za stejnou cenu jako 5600X možné koupit 10700F s 8 jádry a HT).

Čili osobně bych bejt tebou šel stejnou cestou jako já. Nějaká B460 je kolem 2000, k tomu 10400F za 3500 a pak paměti dle libosti. A máš zase na řadu let vystaráno a mimochodem, moc to nežere (jak jsem tu psal někde v blogu). Druhá možnost je někde urvat Z700 z druhé ruky, kde nemáš jistotu, že taky za měsíc neodejde a hlavně si tím nijak nepolepšíš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono pikantnější je, že tu novou B550 Aorus desku tady prostě už mám, a už týden se ji marně snažím prodat :D jenže to je k tomu nový CPU, nové RAM... prostě moc peněz za celou novou platformu, u které ani nevím, jestli ji využiju. Obzvlášť když mi výkon 3770K+32GB na všechno bohatě stačí. Mám to primárně na hraní a občasné zpracování videa, ale hraju takové hry, že bottleneck CPU/RAM se mi projevuje tak v 5% her co hraju a videí už dnes udělám tak 0,5 ročně. Spíš to všechno prodám a bude klid.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napadá mě toto: 3770K ještě nemá AVX2. To by se ti mohlo hodit (nejen) na video. Nicméně jak píšeš, tohle asi není mezní. Kouknul bych se po slušné desce z druhé ruky, pokud bude do tisícovky, je to nejméně bolestivé řešení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, taky to tak asi vidím... A až mi chcípne laptop, tak koupím něco s TB a externím boxem na GPU a desktop už nebude potřeba :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne tam spíš zaujala jiná informace (a autor ji zřejmě převzal z webu MŠI), 6L deska. Zdá se mi to poněkud málo na to, aby tam člověk natahal takové množství paralelních spojů s danou impedancí a zarovnáním délky. Kdyby to bylo 12L tak neřeknu ani prd, ale 6L? I kdyby byl layout těch BGA dost optimalizovaný pro lehčí layout desky, stejně to podle mě nepůjde pod 10L natahat.

Jsou vidět samozřejmě kontrolní čísla vrstev (v levo dole), ale zadní stranu nevidno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo tady nad tím jsem taky uvažoval, nicméně podle mně jde u té číslovky 6 v podstatě jen o stínící mezivrstvy, než o reálný počet který je zpravidla vyšší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DPS se zkládá z nosného materiálu, prepregu a mědi. Měď je zpravidla 18 nebo 36um, prepreg - tady už záleží co je to za matroš a podle toho je to i tlusté, no a ten základní nosný matroš je obvykle nejsilnější (u mé poslední 6L desky má FR4 od ventecu 1mm).

Tímhle nechci rejpat do vás, jen se mi nezdá to co výrobce oficiálně vypustil, že to bude nejspíš blbost, taková "profesní" zvrhlost z mé strany :D

Totiž, když si představím, jak se mi to občas křížilo i u pitomého LQFP208 a 96p DRAMky, tak si nedokážu představit, jak by dokázali natahat "propr" pcie4.0 a pak těch 200 vodičů k DDR4 a zároveň tam měli obětované 2 vrstvy pro napájení (minimálně). Já se u té 6L desky v podstatě na impedanci vykvákl, protože jsem fakt nemohl použít sudé vrstvy pro prokládání zemí. Protože je tam vidět, že tam 6 políček (to označení vrstvev v rohu dole) mají, tak si dovoluju tvrdit, že je to jen polovička, druhá polovička bude z druhej strany, čili 12 vrstev. Složitější dev deska s většími BGA byla myslím 8-10L, já se musel vejít ideálně do těch 6.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že za každou takovou "profesní zvrhlost" tady budeme jen rádi. Nejen já ale určitě i čtenáři se rádi doví něco nového, nebo si něco co zapomněli zopakují. Takže jen do mně/nás! :) Touto cestou rozhodně můžete. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se děje vyjímečně, jinak je ten test celkem v pohodě. Nějak mě nenapadá, co tam vymyslet víc nebo na co se víc zaměřit. Maximálně bych kontroloval, jestli výrobce nekecá s udávaným výkonem zdrojů a jejich topologií. Jak se nám šroubuje spotřeba nahoru (zejména u intelu), tak je dobré na to dávat velký pozor, někdy to může končit destrukcí HW ;)

Zbytek je pak už asi čistě individuální věc, jestli je tedy v case perma průvan, nebo je to pasivně dušené, což bude ovlivňovat teplotu všeho, včetně těch M.2 kartiček (z mého pohledu hroznej nesmysl tenhle form factor). U toho audia, jak jste správně zmínil, nepotřebujete ani netopýří uši, stačí to připojit k nějaké veselejší reprosoustavě co moc nešumí (nebo sluchátkách a zesilovači), zjistit jestli to samo o sobě nešumí nebo negeneruje nějakej bordel, totéž vyzkoušet na mikrofoní straně (stačí goldwave a monitorovat vstup). A kvalita sama o sobě se dá vyzkoušet ideálně na nějaké hi-res nahrávce vážné hudby (většina nahrávek po miléniu je zprasená už po tom, co to opustí studio), to jen kdyby jste se do toho chtěl pustit :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ti nevím, takové peníze za prakticky mrtvou záležitost? To už se vyplatí těch šest tisíc dát za Z690. MSI a další se jednoduše snaží vyšperkovat starou AM4 co to jde než za několik měsíců bude uvedena AM5 platforma.
Počin zajímavý, ale cenově by byla dobrá tak za 4-4500,. max.
Do PC kde se počítá že se tam bouchne 5800X3D nebo 5900X a tím to končí proč ne, ale pro ty co počítají s upgradem by to byly vyhozené peníze.
Konektivita je sice zajímavá, ale trochu zamrzí pouze 2xM.2 PCI-E v4.0, Prime Z690 má 4 sloty a na všech je podpora x4 PCIE 4.0. Sympatické jsou mi u té MSI dvě síťovky, jedna standardní 1Gb poslouží jako linka do internetu a 2,5Gb na intranet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty 4 M.2 za Z690 jsou takové propagační - Z690 nemá ani náhodou datovou propustnost na to, aby utáhla na plném výkonu 3x M.2 PCIe 4.0 (první M.2 je přímo z CPU)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Čipset má 12 PCIE linek 4 a 16 trojkových takže pohoda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pohoda to není protože propojení CPU a čisetu je udělané po osmi PCIe v4

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.