Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: MSI Raider 18 HX A14V - je libo 3840x2400 miniLED displej a RTX 4090?

Ze zvědavosti jsem v rychlosti kouknul i na Eurocom a jeho mobilní workstationy a taky samé podřadné Intely co nemají ani AVX-512. Za sto litrů zastaralý procesor už v okamžiku vybalení z krabice - to nechceš. Přitom jsem do eurocomu psal mail kvůli chybějícímu lepšímu AMD asi 2 až 3 roky zpět a pořád to je zamrzlé.

Moje teorie o nutnosti investic AMD do nějakého notebookového výrobce se čím dál víc ukazuje jako správná a tehdejší kritici této teorie mohou se svým "to chce čas a půjde to samo" akorát šoupat nohama. Lisa nechává Intel slízávat smetanu, přitom kdy budou mít lepší šanci než se Zen4/5?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Asi maji s intelem smlouvy jako třeba msi... Ja za pár měsíců budu fasovat novy stroj a kdyz hledam a najdu neco co se libi tak je tam to hovno od Intelu Ryzen nabídka špatná v NTB s gpu 4070 a výš... + Kovové šasi to je 70k to si ale muzou strčit za klobouk kdyz 8945 + 4070 je do 40 s DPH ale v nic moc plastové šasi... Hlavně ze bez gpu koupis i celokov do 30...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad AMD based laptop, aktuálně čekám, kdy se mi zjeví TUXEDO Sirius Gen2 s RX 7600M XT, ale jsem si vědom, že to není RTX 4070 level.

A mám i přislíbený nějaký Meteor Lake, na to jsem také zvědavý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

já nejspíše půjdu do Aušusu FA507UI-HQ079 power cena výkon asi top ale plasták... nic moc panty, doufám že LENOVO výdá ještě něco pěkného do 50k

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo ty TUF jsou většinou plastové, občas mají některé modely kovové víko displeje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jj jenom viko je kovové jo nabiji tento asus skrze usb c na moji hp dokovacce s 120w stejne jako msi herni ntb ale lenovo hernaky nenabij :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na recenzi toho Tuxedo Sirius gen2 se docela těším.

Prosím o test chlazení a jestli je bezproblému v usb4 portu používat dokovací stanice a dva monitory ve 2K. Jde mi o to, že takto bych nemusel používat dedikovanou GPU.

Stroj chci na programováníj s AMD CPU bez NVidia, Linux a hodně ram a s dobrým chlazení. Tato kombinace je prostě u zavedených značek problém ...
Respektive by to chtělo o pár mm vyšší stroj, což by u něčeho co nazývají mobile workstation nevadilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A eurocom to muzou prejmenovat na zidocom co jsem kouknul na jejich web

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zaujimavy je ten vysledok ffmpegu s x265, hlavne pri zmienke, ze ma aktivovanu podporu AVX512 a ze vie ist maximalne na 16 threadoch. Core AVX512 nema, Ryzen by mal mat. Je zaujimave, ze ho ten Intel aj tak prešťal. Cim to?

Bezal na nejakych vyrazne vyssich frekvenciach?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato verze ffmpegu skutečně AVX512 umí použít, ale nefungovalo mi to s x265 knihovnou, používá se AVX2. Asi zkusím zase očuchat nějakou novější verzi a třeba už to bude fungovat.

Jinak ten Intel má značně vyšší napájecí limit a více fyzických jader celkově.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, preto som vypichol prave tento test, ked je tam zmienka, ze ide max na 16tich vlaknach naraz. Oba procesory mali viac nez 16 jadier, takze limitom by tam nemal byt ani pocet jadier a asi ani celkovy multivlaknovy vykon.

Skor slo o to, ktory z procesorov dokaze tych 16 jadier drzat na vyssej frekvencii a ake je IPC.

Ak ale AVX512 nefungovalo, to ten vysledok vysvetluje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Maximálně 16 vláken umí ten starý ffmpeg, ten novější umí použít více než 16 jader, takže to hraje ve prospěch Intelu v kombinaci s vyšším napájecím limitem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ach jo, proč to výrobce vždy něčím musí zazdít. Přístroj za 120Kk a DDR5 4000? To je opravdu nepovedený vtip, zřejmě to nebyli schopni doladit. Takové problémy s RAM měla moje deska když jsem tam cpal 4 moduly DDR5 4800, tedy dva páry nestejné kapacity a i tak to šlo stabilně na 4200 - a to na starší desce Z690. Něco jim tam hodně hapruje.
Osobně by se mi líbila konfigurace s 2x48GB 5600+mobile RTX 4080 12GB. Jelikož je tělo uděláno aby zvládlo i tu 4090m tak tady už by se chlazení mohlo chovat tak nějak slušně.
A vůbec se nedivím že ho autor recenze s chutí používal, takový displej je "ňamka" a používá se už jen "pro ten pocit" .-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě mě napadlo, zda to není problém tohoto konkrétního kusu, tím že je to určené pro média, ale tím by se zase sami stříleli do nohy. Možná by to šlo vyřešit jinými moduly s XMP profilem, ale už nemám ani notebook ani takové moduly, abych to mohl otestovat.

Zajímavé je, že předchozí Raider s i9-13980HX co je také v testu měl 5600 MT/s paměti.

Jinak tento model existuje i s RTX 4080, ale ty 5600 MT/s paměti s XMP profilem by musel někdo vyzkoušet.

A ta RTX 4080 může mít klidně taky 150W, možná i více, tedy bude topit podobně jako ta mobilní 4090.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to může, ale i v lepším ntb už tak vysoké limity určitě přešvihávat nechceme :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad:
> Napadlo mě, zda tam nefiguruje fakt, že DDR5 moduly mají sice šířku sběrnice 64-bitů, ale rozdělenou na 2x32 a proto se i dva moduly vnímají jako čtyřkanálové zapojení, nebo 2DPC režim. To nemám nijak potvrzené, je to záhada.

Tak to opravdu ne. 2DPC jsou proste 2 Dimm Per Channel.

U pameti existuje rozdil v topologii routovani, zda je to fly-by/daisy-chain nebo "T", to prvni preferuje jeden modul na konci vedeni a pak pojede rychle, to druhe, kde jsou oba sloty zapojeny jako na rozbocce, preferuje osadit oba moduly a extra odbocka neosazeneho modulu muze opravdu snizovat dosazitelne frekvence u 1DPC rezimu. Vyhoda teto topologie je nizsi a identicka latence mezi adresami spadajicich do ruznych modulu.

Takze ukol - zjistit jak to vyrobce tady provedl v navrhu desky, a zda cela platforma ma specifikaci na 5600. To ze to specifikace cpu umi, neznamena ze to je tak implementovano. Osobne bych cekal ze u platformy s 4 DIMM sloty se bude hrat na kapacitu (a osazenost vsemi moduly), takze tak jako tak jste na 4000 MT/s s 2DPC, a "T" topologie prinese vyhody (je optimalnejsi pro "always 2DPC").

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To byla spíš taková hypotéza, osobně si myslím, že by to měl být 1DPC režim.

Je dost možné, že je to dáno tou topologií, nicméně když jsem se na to ptal MSI, tak mě odkázali právě na dokumentík od Intelu, který ale neřeší topologii, jen ranky modulů, DPC režimy, počty modulů a propustnost.

A z toho dokumentíku mi vyplynulo, že by to na 5600 MT/s mělo jet, ale není tomu tak.

Jinak MSI se i u vyššího Titanu nechlubí propustností RAM, jen tím, že má čtyři sloty a umí až 192GB RAM. Takže tipuji, že to pojede taky na 4000 MT/s.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja bych klidne uvital jeste tabulku srovnani tohoto modelu vs nejvyssiho Titan, kdyz uz se zminuje na prvni/posledni strance. Pokud bych sel do podobneho stroje, asi bych bral co nejvic vymaxovanou konfiguraci - at to co nejdele (moralne) vydrzi, tak snad to neni takovej kram co zhebne po 2 letech :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neboj, to zhebne až po 2 letech a 2 měsících, po záruční době.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi, že Titan 18HX se moc zásadně neliší, má připájený ten třetí M.2 slot, hotové konfigurace mají osazeno rovnou 128GB RAM a taky 2x 2TB SSD.

Aha tak Titan má nějaký haptický touchpad s RGB LED podsvícením.

A je tam vyšší napájecí limit v tom overboost režimu, namísto 250W je to až 270W.

Dále je tam změna v chlazení, má to zdá se velkou parní komoru.

Zbytek je zdá se identický s tímto Raiderem, až na barvičky šasí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zaje**nej Microsoft! Kvůli nesmyslným k**otinám má zmiznout pravý Ctrl? To ať si strčej mezi půlky a přeloží nadvakrát.
Mimochodem: na které stránce je nějaký benchmark těch AI hovadin? Ať to nemusím hledat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi to jako specifikum tohoto notebooku, myslím, že jiní výrobci nahrazují context menu klávesu a ne pravý Ctrl.

Hm ale co teď koukám na ty klávesnice, tak fakt nahrazujý pravý Control.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.