Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: TUXEDO Stellaris 15 - pracovní stanice i hráč s Linuxem

Máte rádi Linux? A máte rádi, když Linux na notebooku funguje a netrávíte měsíce kompilací ovladačů? Pokud ano, dost možná vás zaujmou notebooky společnosti TUXEDO, dnes se podíváme spíše na herní Linuxový stroj.

Tentokráte jsem mimo měření teplot za pomoci HWiNFO využil i zásuvkový wattmetr, protože může být zajímavé vědět, kolik energie notebooky spotřebují při různých činnostech. V testovací místnosti bylo cca 24°C.

Provozní vlastnosti závisí velmi na použitém napájecím profilu, já jsem testoval v režimu Enthusiast, který nastavuje celkem rozumné napájecí limity, přičemž ventilátory jsem nechal na automatice a nezkoušel jsem manuálně změnit jejich chování. V zátěži notebook určitě uslyšíte, v závislosti na konkrétním napájecím profilu, v nějaké větší záteži není problém nějakých 40 děloBuchů, v podstatě se jedná o takový herní standard.

Spotřebu v idle jsem měřil v režimech MSHybrid, tedy iGPU+dGPU a v režimu, kdy je aktivní jen RTX 3080. Asi nikoho nepřekvapí to, že v dGPU režimu je spotřeba notebooku značně vyšší, výdrž baterie v tomto režimu bude velmi špatná. Pokud velmi často cestujete, používal bych spíše MSHybrid režim, kdy primární zobrazování řeší integrovaná Vega v procesoru.

graph-52
graph-53
graph-54
graph-55

V AVX2 zátěži vyskočí frekvence všech osmi jader na hodnoty v rozpětí 3,6-3,8GHz, primárně se frekvence drží spíše okolo 3,6GHz, což při 50W TDP není špatné. Procesor trochu více topí, jelikož má pro sebe méně chlazení, než grafická karta.

graph-56
graph-57

V AIDA64 stress testu je zatížen procesor a RTX 3080, testoval jsem totiž v dGPU režimu. Procesor si vesele tiká na 3,8-3,9GHz s 50W limitem, zatímco GeForce RTX 3080 odebírala nějakých 115 Wattů. Teploty jsou velmi vysoké, skoro až děsivě, hlavně u procesoru.

graph-58
graph-59

Ve Furmarku si RTX 3080 odebírá nějakých 122-125 Wattů, GPU tiká na frekvenci 1170 MHz a teplota v zátěži je velmi rozumná, Hotspot na GPU se vyšplhal maximálně na 78°C, což není vůbec špatné.

Vyzkoušel jsem také, jak moc notebook spotřebovává energii při hraní DOOM Eternal v 1080p na vysoké detaily.

graph-60

Neposledně jsem vyzkoušel i výdrž baterie, což je činnost, kterou dělám poměrně nerad, nemusím totiž moc metodiky, kdy se notebook nechá idlit do vybití, nebo se opakuje nějaká konkrétní činnost, typicky notebook používám tak, že píšu třeba tento článek, mám na pozadí puštěný prohlížeč s nějakým podcastem. Výsledky tedy berte velmi hrubě orientačně, pokud na notebooku kompilujete software během cesty vlakem, bude výsledek zcela odlišný, stejně tak pokud použijete Linux, nebo nějaké jiné nastavení a není v mých silách pokrýt vše, zabralo by to extrémní množství času.

Znáte to, občas uděláte chybu a chytáte se za hlavu, co jste to proboha vyplodili a přehlédli. Takto se cítím nyní díky odstavci výše, při mém stylu používání notebooku na nějakou práci totiž generuji naprosto nekonzistentní typ zátěže, kterou nemohu replikovat a to ovlivňuje výsledky. Víceméně po otestování asi prvních třech notebooků jsem přešel na nový systém, kdy na notebooku nastavím 50% jas displeje(pokud není uvedeno jinak) a se zaplou WiFi nechávám aktualizovat hlavní stránku diit.cz každých dvacet vteřin, dokud se notebook zcela nevybije. Upravuji i nastavení hibernace tak, že k němu dojde až když má notebook 1% baterie. Omlouvám se tedy za dlouhé měsíce mystifikace.

Výdrž při provozu na baterie je velice slušná, ve Windows je mnohem lepší, než v Linuxu. Nejspíš zde trochu saje RGB LED podsvícení klávesnice a 165 Hz displej a možná i samotné 2560x1440 rozlišení, ale i tak se jedná o skvělý výsledek. Testoval jsem v režimu MSHybrid, tedy primární zobrazovač je iGPU, v dGPU režimu bude výdrž baterie dost příšerná.

graph-61

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: TUXEDO Stellaris 15 Gen3 - Linuxový hráč s optomechanickou klávesnicí

Neděle, 27 Únor 2022 - 06:55 | Izak | Mi meli 2 kolega mel pro verzi, jak ten klasicky...
Neděle, 27 Únor 2022 - 06:41 | Izak | Eclipse, unity ???? Jawohl, wine ani s tim novym...
Neděle, 27 Únor 2022 - 04:44 | Ladis | Měl jsi štěstí na kus. Bráchův kamarád si taky...
Neděle, 27 Únor 2022 - 04:34 | Izak | Vydrz Linuxu na baterky je stejná jak u windows,...
Neděle, 27 Únor 2022 - 04:32 | Izak | Dneska linux jede na 100% notebocich, nebot dnes...
Neděle, 27 Únor 2022 - 04:30 | Ladis | Ani NVidie z dob ATI ti na Linuxu nejednou -...
Neděle, 27 Únor 2022 - 04:24 | Izak | Ne ... jako dlouholety Linuxak bych si ATI/AMD...
Neděle, 20 Únor 2022 - 23:02 | kvolaa | Jo, vím o co jde, ten crowdfundingový "starý...
Neděle, 20 Únor 2022 - 19:19 | littleon | https://diit.cz/clanek/recenze-tuxedo-stellaris-...
Neděle, 20 Únor 2022 - 16:39 | Karáš Svorka | Tak se možná můžete těšit na takovou skládačku,...

Zobrazit diskusi