Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: TUXEDO Stellaris 15 Gen3 - Linuxový hráč s optomechanickou klávesnicí

Máte rádi Linux? A máte rádi, když Linux na notebooku funguje a netrávíte měsíce kompilací ovladačů? Pokud ano, dost možná vás zaujmou notebooky společnosti TUXEDO, dnes se podíváme spíše na herní Linuxový stroj.

TUXEDO Stellaris 15 Gen3 je druhý notebook tohoto výrobce, který jsem měl možnost testovat. V minulosti jsem se podíval na velmi zajímavý model Pulse, který obsahuje velmi dobrý procesor AMD Ryzen 7 4800H a zároveň nemá přídavnou grafickou kartu, což jej činí na trhu velmi unikátním. Dnešní model je takový více běžný v tom, že obsahuje i přídavnou grafickou kartu, ale potěší navíc přítomností MUX čipu, takže pokud chcete stroj s Ryzenem 9 5900HX a lepší výbavou než model Pulse, můžete si přídavnou RTX 3060/3070/3080 zcela vypnout.

Hardware vyrábí čínská společnost TongFang, přičemž TUXEDO v Německu notebooky kompletuje, připravuje klávesnice, řeší podporu Linuxu, firmwaru, BIOSů a celkově se o všechny stroje pod vlajkou TUXEDO starají. Podpora a záruka se tak řeší v rámci EU. Na trhu existují i další výrobci, využívající hardware Clevo, TongFang, ale často jen na takový stroj nalepí svoje logo a pošlou to do světa bez nějaké lepší podpory.

Hlavní výhodou TUXEDO, XMG a Schenker značek je konfigurovatelnost a skvělá podpora v rámci EU. Notebook si můžeme relativně detailně nakonfigurovat. Já jsem ze zvědavosti zvolil spíše lehce dražší hi-end, ale zároveň jsem nenaklikal vše na nejvyšší a nejdražší, snažil jsem se vytvořit konfiguraci, která je hi-endová a nestojí "majlant". Tato testovaná konfigurace by s dvouletou zárukou stála aktuálně 2770 EUR, což je přibližně 68 000 Kč. Aktuálně nejlevnější konfigurace s Core i7-11800H + RTX 3060 + WQHD IPS s 1x8GB RAM a bez SSD vyjde na 1770 EUR, což je asi 43 000 Kč s DPH.

Hardware dnes testovaného kusu vypadá následovně:

  • AMD Ryzen 9 5900HX - 3,3GHz, Turbo až 4,6GHz, 16MB L3 cache, 50W TDP, 7nm, 8C/16T
  • 2x16GB RAM DDR4-3200 CL-22-22-22-52 1T
  • NVIDIA GeForce RTX 3080 Mobile 16GB 120-165W
  • AMD Radeon RX Vega 8 Mobile
  • 15,6“ BOEhydis NE156QHM-NY2, 2560x1440, IPS, 40-165Hz FreeSync
  • Samsung SSD 980 1TB M.2 2280 PCIe NVMe Gen3 x4
  • Intel AX200 WiFi 6 (802.11ax + Bluetooth 5.2)
  • Realtek RTL8125 2,5 GbE
  • 4 cell 92Wh baterie
  • 230W adaptér
  • Windows 10 Pro v21H1

Na stránkách TUXEDO můžeme zvolit mnoho konfigurací a pokud chceme, můžeme notebook objednat i bez SSD a bez OS, přičemž na snímcích obrazovky níže můžete vidět všechny dostupné možnosti, které TUXEDO aktuálně nabízí. Dostupnost procesorů i grafických karet se časem mění, takže občas nejsou některé kombinace dostupné. To samé platí o LCD panelech a překvapivě i o WiFi kartách. Za malý příplatek si můžeme nechat udělat vlastní popisky klávesnice, můžeme si případně přikoupit licenci Windows a tak podobně.

Osobně jsem byl na tento notebook velmi zvědavý a hlavně jsem chtěl otestovat herní výkon i v Linuxu a porovnat s Windows, čehož se dočkáte v separátním článku.

Z Německa mi notebook dorazil někdy v prosinci 2021 a to ve svém standardním prodejním balení. Uvnitř kartonové krabice najdeme další krabici, kterou chrání pěnové vycpávky.

Uvnitř vnitřní krabice se nachází samotný notebook v igelitovém obalu, který je potisknutý logem TUXEDO. Pod notebookem najdeme dvě přihrádky. V menší přihrádce je napájecí adaptér, který dodá notebooku až 230 Wattů energie (TUXEDO nabízí ještě 180W a 90W variantu adaptéru).

Dále v krabici najdeme podložku pod myš obrázkem tučňáka, tištěný manuál, lepíky s logy CPU a GPU, dvě propisky, klíčenku, USB-C gigabitový ethernet adaptér(dost možná omyl, notebook má dokonce 2,5 Gbitový ethernet), poznámkový blok a USB flashku s WebFAI. WebFAI je velmi šikovný Recovery systém pro Linux, z flashky se nabootuje minimalistická distribuce, přičemž je doporučeno být připojen k internetu přes LAN kabel. Pak dostaneme na výběr jakou distribuci chceme na notebook z Internetu obnovit, reinstalace čistého Linuxu z repozitáře TUXEDO je tak velmi rychlá a jednoduchá.

Nyní k samotnému TUXEDO Stellaris 15 Gen3, rozměry notebooku jsou 36 x 24 x 2,6 centimetrů a hmotnost je překvapivě nízká, jen 2,2 kilogramů. Horní víko notebooku a palmrest jsou vyrobeny z hliníku, spodní víko je pak plastové. Na horním víku můžeme vidět logo TUXEDO, za příplatek je možné logo zcela nemít a za ještě větší si můžeme nechat vyrobit vlastní logo.

Co se týče portové výbavy, porty najdeme na třech stranách notebooku. Na zadní straně jsou dva výfuky chlazení, USB-C s podporou DisplayPortu 1.2 a 10Gb/s USB(připojeno do NVIDIA GPU, Intel verze notebooku zde nabídne Thunderbolt 4), HDMI 2.1 (připojeno do iGPU), RJ45 konektor (připojeno do 2,5 GbE Realtek RTL8125 čipsetu) a napájecí konektor.

Na levé straně notebooku je další výfuk chlazení, zdířka pro zámek typu Kensington, USB-A 10Gb/s a dva 3,5mm audio jacky, což cením, jelikož nejsem moc nadšenec do combo jacků, jelikož jsou s nimi občas potíže.

Na pravé straně notebooku je zbylá portová výbava, dva USB-A 5Gb/s porty, výfuk chlazení a čtečka SD karet plnohodnotné velikosti, což je skvělé.

V přední části notebooku je pak ještě sada děr, za kterými jsou RGB LEDky, tento přední LEDkový pás je konfigurovatelný a můžeme ho zcela vypnout, při normálním použití ničemu nepřekáží a většina uživatelů si ho nejspíš nikdy nevšimne.

Po otevření notebooky nás přivítá překvapivě dobrá klávesnice, ta je totiž optomechanická a samotné klávesy jsou příjemně velké, prohnuté a při stisknutí cestují po vzdálenost dvou milimetrů. Rozložení je celkem rozumné, zapuštěné kurzorové klávesy příliš nepotěší, ale dá se s tím žít. Klávesnice je podsvícená za pomoci RGB LED, přičemž podsvícení můžeme konfigurovat v Linuxu i ve Windows.

Pod klávesnicí najdeme skleněný touchpad, který lze snadno vypnout poklepáním na levý horní roh. Vypnutý touchpad své vypnutí signalizuje bílou LEDkou.

Nad klávesnicí najdeme dvě tlačítka, zapínací tlačítko s LEDkou a tlačítko, které přepíná napájecí režimy.

Pořádný notebook by měl mít i pořádný displej. TUXEDO Stellaris 15 Gen3 lze pořídit s dvěma displeji. Notebook lze objednat v konfiguraci s FulLHD IPS LCD, které má obnovovací frekvenci 240 Hertzů, podsvícení svítí na úrovni 300 nitů a barevný gamut je prý 95% sRGB. TUXEDO udává, že osadí jeden z dvou panelů: Sharp LQ156M1JW03 / BOE NE156FHM-NZ1. Další možností je objednat 2560x1440 displej BOEhydis NE156QHM-NY2, který umí maximálně 165 Hz (a umí i FreeSync) a oproti FHD svítí o padesát nitů více. Dnes testovaný model využívá právě 2560x1440 panel.

Nad LCD je pak ještě standardní 720p webkamera a IR kamera fungující s Windows Hello, ohledně využití v Linuxu si nejsem úplně jistý.

Tradičně jsem se musel podívat dovnitř notebooku, což je u Stellarisu 15 Gen3 velmi snadné, stačí vyšroubovat deset šroubků a plastové víko opatrně odcvakat. Na spodním víku si povšimněte většího kusu plechu s teplovodivou podložkou, jedná se o pasivní chladič odvádějící teplo z obou M.2 NVMe disků, za to palec nahoru!

Rozložení vnitřností je víceméně standardní, spodní části vévodí velká čtyřčlánková baterie s vysokou kapacitou 92 Wh a dva reproduktory, které hrají směrem dospodu.

V levé části najdeme dva M.2 2280 sloty, každý z nich poskytuje čtyři PCIe linky třetí generace pro SSD. Oba sloty jsou v případě AMD verze připojeny do procesoru. Intel varianta má v jednom slotu PCIe linky čtvrté generace a druhý slot s Gen3 PCIe je připojen do PCH. Od TUXEDO zde bylo osazené SSD Samsung 980 1TB, které jsem zvolil v konfiguraci, do druhého slotu jsem pak osadil druhé SSD, Samsung SSD 970 EVO 2TB, na kterém jsem měl již připravený Steam a další testovací software, přičemž toto SSD posloužilo pro Windows 10.

Veprostřed notebooku najdeme dva SODIMM sloty pro DDR4 paměti, v mém případě byly osazeny dva dual-rank 16GB DDR4-3200 CL22 moduly, maximálně můžeme osadit 64GB RAM celkem.

V pravé části je ještě jeden M.2 slot, ve kterém je namontovaná WiFi karta Intel AX200, klasika s podporou WiFi 6 a Bluetooth 5.2.

Horní část notebooku zabírá chladící systém, nemáme zde žádnou vapor chamber či tekutý kov místo teplovodivé pasty, což nutně nevadí. Jak můžeme vidět, teplot z procesoru odvádí dvě heatpipe do dvou pasivních chladičů na jedné straně. NVIDIA GeForce RTX 3080 16GB si však užívá více chlazení, heatpipe z GPU, VRM a VRAM cestují do všech pasivních chladičů uvnitř notebooku.

Údržba notebooku je tak velmi snadná a ke všem běžným komponentám se dostaneme velmi snadno.

Nyní něco málo k hardwaru, osmijádrový Ryzen 9 5900HX jsme tu už několikrát měli(a minimálně jednou se objeví znovu), podobně jako ostatní výrobci i TUXEDO nabízí možnost procesor ladit a měnit napájecí limit. Byl jsem příjemně překvapen, že při továrním nastavení, které bylo v režimu Enthusiast je napájecí limit velmi rozumný a drží se maximálně na padesáti Wattech. Limit lze navýšit více v Overboost režimu a posléze ještě přiladit manuálně, což je něco, co bych nedělal, jelikož nárůst výkonu je velmi malý, ale procesor se bude značně smažit a ventilátory se budou točit velmi rychle, což zvyšuje hlučnost celého notebooku. Testoval jsem v režimu Enthusiast, kdy byl použit napájecí limit 50 Wattů. Pro zajímavost jsem všechny režimy prohnal skrze Cinebench R23, výkon můžete vidět v grafu níže. Za zmínku stojí srovnání s Ryzenem 7 4800H, který na Ryzen 9 5900HX v 35W režimu potřebuje o 19 Wattů více.

graph-6

 

Jednou ze zajímavých vychytávek notebooku je MUX čip, můžeme tak přepínat mezi režimy MSHybrid (NVIDIA Optimus, máme iGPU v CPU a dGPU, víceméně standard u většiny notebooků) a dGPU. Pouze iGPU režim notebook nepodporuje, ale v MSHybrid módu je možno poladit ovladače a nastavení systému tak, že se přídavná grafická karta nikdy nepoužije. Rovnou tedy dávám na vědomost, že jsem téměř vše testoval v dGPU režimu pro maximální výkon, výjimkou jsou samozřejmě testy výdrže při provozu na baterie. Bohužel jsem to trochu pokazil tím, že jsem RTX 3080 provozoval v 125W režimu(NVIDIA navíc v Linuxu nepodporuje Dynamic Boost a maximální napájecí limit je zastropovaný na hodnotě 115W), ve Windows se grafické kartě nechtělo více boostovat. Bohužel až po vrácení notebooku jsem zjistil, že v novější verzi Control Center určené pro notebook XMG NEO(v podstatě identický HW) je možné ladit napájecí limity CPU i GPU, včetně nastavení NVIDIA Dynamic Boostu. Naštěstí bych měl mít v rukou za pár týdnů další Stellaris 15 Gen3, takže nejspíš doplním ještě srovnávací článek ukazující rozdíl výkonu mezi 125W a 165W GPU.

 

Software

Jelikož jsem instaloval čisté Windows 10 Pro, neměl jsem žádný software od výrobce. Použil jsem pouze program Control Center, který je shodný jako pro herní notebooky XMG a funguje i na noteboocích TUXEDO. Bohužel se mi povedlo udělat menší chybu a použil jsem lehce starší verzi, ve které mi nešlo měnit napájecí limity CPU i GPU, takže jsem nemohl otestovat GeForce RTX 3080 v 165W TGP režimu, ale pouze v 125W režimu. Naštěstí bych měl mít v rukou za pár týdnů další Stellaris 15 Gen3, takže nejspíš doplním ještě srovnávací článek ukazující rozdíl výkonu mezi 125W a 165W GPU.

V Control Center můžeme nastavovat chování ventilátorů, napájecí profily, podsvícení klávesnice a tak podobně. V Linuxu je Control Center také, ale vypadá trochu jinak a podrobněji se na to podíváme v samostatné kapitole.

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: TUXEDO Stellaris 15 Gen3 - Linuxový hráč s optomechanickou klávesnicí

Neděle, 27 Únor 2022 - 06:55 | Izak | Mi meli 2 kolega mel pro verzi, jak ten klasicky...
Neděle, 27 Únor 2022 - 06:41 | Izak | Eclipse, unity ???? Jawohl, wine ani s tim novym...
Neděle, 27 Únor 2022 - 04:44 | Ladis | Měl jsi štěstí na kus. Bráchův kamarád si taky...
Neděle, 27 Únor 2022 - 04:34 | Izak | Vydrz Linuxu na baterky je stejná jak u windows,...
Neděle, 27 Únor 2022 - 04:32 | Izak | Dneska linux jede na 100% notebocich, nebot dnes...
Neděle, 27 Únor 2022 - 04:30 | Ladis | Ani NVidie z dob ATI ti na Linuxu nejednou -...
Neděle, 27 Únor 2022 - 04:24 | Izak | Ne ... jako dlouholety Linuxak bych si ATI/AMD...
Neděle, 20 Únor 2022 - 23:02 | kvolaa | Jo, vím o co jde, ten crowdfundingový "starý...
Neděle, 20 Únor 2022 - 19:19 | littleon | https://diit.cz/clanek/recenze-tuxedo-stellaris-...
Neděle, 20 Únor 2022 - 16:39 | Karáš Svorka | Tak se možná můžete těšit na takovou skládačku,...

Zobrazit diskusi