Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE - Xiaomi Redmi Note 6 PRO zvětšilo a vykrojilo svého předchůdce

Xiaomi chrlí jednu novinku za druhou. Po Redmi Note 5 - největší Redmi přichází kus spořadovým číslem 6. Novinka sice nepřínáší mnoho vylepšení, ale své příznivce si jistě najde. Pojďme se společně podívat, jak vypadá facelift u řady Redmi Note.

Kapitoly článků

1.  Úvodem
3.  Obrazovka a zvuk

Dostáváme se k hlavnímu bodu, který razantně odlišuje Redmi Note 5 a Redmi Note 6 - obrazovka. Jako u předchůdce i tady je použit IPS panel. Velká změna je v úhlopříčce. Předchozí generace měla 5.99 palce, novinka má skoro 6.26 palce. Píšu skoro, protože podstatnou část tohoto extra prodloužení zabírá výkroj, který ukrývá dvojici fotoaparátů, sluchátko a senzor přiblížení. Kraje jsou pak dedikované pro zbylou část obrazovky. V levém kraji se nachází indikátor signálu telefonu, v pravé části je pak ukrytá část notifikací a baterie. Záměrně říkám část, protože reálně je vidět maximálně dvě notifikace, zbylé jsou posléze k dispozici po vysunutí horní lišty, která mimo jiné ukrývá přepínače a další podstatné věci - jako všude jinde.

Výkroj obrazovky lze elegantně softwarově ukrýt přímo v nastavení

I když jde o kontroverzní prvek, osobně oceňuji snahu výrobce o osvěžení fádního vzhledu, který se v posledních letech vkradl na prakticky všechny chytré telefony. V současné době je ale výkroj zbytečný, zvláště v případě IPS panelu. Není schopen zcela vypnout obrazové body a ve tmě je inkriminovaná část obrazovky podsvětlena, což může být rušivé. Další zásadní problém je optimalizace aplikací právě pro výkroj. Narozdíl od iPhone X, na který se aplikace vytvářejí na míru, každé zařízení se systémem Android má rozdílné vlastnosti a tak je většina aplikací prakticky nepřipravena pro to využít onen extra vykousnutý prostor. Kupříkladu YouTube prostor zcela ignoruje a v režimu na šířku je elegantně schován za černou lištu. Stejné to platí u webových stránek skrze prohlížeč a další běžné aplikace. Naopak u moderní hry PUBG šel výrobce dále a optimalizoval hru tak, aby využil veškerou plochu obrazovky, avšak nevzal v potaz výkroj a část ovládacích prvků končí v limbu obrazovky, která prostě neexistuje, což vážně omezuje ve hraní her.

Výkroj viditelně zasahuje do textů a ve hře ovládacích prvků

Jakmile dojde k lepší či téměř dokonalé optimalizaci pro výkroj, bude to skvělé. Avšak do té doby, než se tak stane je současný trend naprosto zbytečný. Pokud by výrobci měli něco kopírovat, tak optimalizaci systému, nikoliv zbytečné prvky, které ke všemu nemají žádné opodstatnění (absence sluchátkového jacku, výkroj obrazovky či lepená baterie omezující celkovou životnost zařízení).

A tím se dostávám ke zvuku. NAŠTĚSTÍ u Redmi Note 6 PRO stále nalezneme sluchátkový jack, takže pro příznivce poslechu hudby přes ty ošklivé a zastaralé sluchátka jde o skvělou správu, namísto nutnosti si kupovat moderní bezdrátové sluchátka (s baterií, která byla v některých případech označena jako žhavá bomba). Poslech přes klasická sluchátka jako u předchůdce a mimo jiné jako u jiných modelů Xiaomi naprosto v pořádku. Hlasitost více než dostačující a to i v případě velkých studiových sluchátek Koss Pro4AAT. Osobně jsem rád, že není nutné mít k poslechu hudby USB-C redukci, která je opravdu, opravdu podprůměrná.

 

I když to vypadá, že jsou zde dva reproduktory, opak je pravdou

Zvuk z reproduktoru je opět beze změny. Spodní mřížka indikující použití dvojice reproduktorů je stejně přesvědčivá, jako dvě výfukové koncovky u Felicie. Redmi Note 6 Pro opět pod pravou mřížkou ukrývá mono reproduktor, byť velmi hlasitý s náznakem hlubších tónů a s každou generací došlo k mírnému zlepšení. Levá mřížka pak ukrývá pouze mikrofon. Další reproduktor zde nenalezneme, což je velká škoda, vzhledem k absenci sluchátek v balení. Pokud nevlastníte sluchátka, jediný zdroj zvuku se pro vás stane mono reproduktor v telefonu.

Kapitoly článků
1.  Úvodem
3.  Obrazovka a zvuk

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE - Xiaomi Redmi Note 6 PRO zvětšilo a vykrojilo svého předchůdce

Středa, 17 Říjen 2018 - 10:11 | Karáš Svorka | USB-C je mechanicky odolnější než microUSB, to...
Středa, 17 Říjen 2018 - 09:46 | Derryk | "Fotoaparát byl vždy slabým článkem činských...
Středa, 17 Říjen 2018 - 09:24 | Derryk | "Zde bych ocenil pokrok a rozhodně přechod...
Úterý, 16 Říjen 2018 - 11:33 | Zog Zogothowics | No právě.... Tenhle člověk dělá z poměrně...
Úterý, 16 Říjen 2018 - 10:56 | Fotobob | Co mi v textu chybí je odborný vhled a naopak mi...
Pondělí, 15 Říjen 2018 - 14:48 | Zog Zogothowics | Uff, přátelé já fakt nevím. S těmihle recenzemi...
Pondělí, 15 Říjen 2018 - 14:11 | DDR0 | už to není co bývalo, takový Zenfone Max je ve...

Zobrazit diskusi