Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: XMG Core 14 - malej, ale šikovnej

To myslí recenzent vážně? Apple M1 NB ve srovnání chybí? Zná recenzent největší firmu Světa - Apple ?

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Však!!! A to tam ani neprihodil cementovu miešačku! Ten notebook by si na tu miešačku v miešaní cementu ani neškrkol!

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Aha, v týchto videach mu nešlo CSGO ani len spustiť a GTAV tam chyba a porovnanie a miešačkou chýba tiež.
Kto by uprednostnil Apple kde sa nedajú ani len spúšťať veci?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Wow, ono to zvlada 4K@25fps v davinci resolve. To by som necakal ked to zvlada skoro 4 roky stara mašina.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Když pominulo prvotní nadšení je tu další video o téhož autora.
https://youtu.be/9tW-w96Cw0o?t=255

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aplikace filtru pro de-noise mu teda moc nesvedci :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blender na tom běhá jak?
https://www.blender.org/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

na Apple nebeha, plazi sa

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Blender je opensource, takže si ho můžeš zkompilovat pro každou architekturu CPU. Na Linux/ARM je třeba už roky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, každý kdo chce používat OSSW na nějaké minoritní platformě si holt musí umět sestavit SW sám ¯\_(ツ)_/¯
Nicméně není úplně běžné, aby si uživatel buildoval SW ze zdrojáků. Dokonce ani spousta uživatelů Linuxu si už Linux nebuilduje sama na míru svému HW, ale použije raději nějaké připravené userfriendly distro.

K tomu M1 zatím asi tolik, že podpora není a jestli bude se uvidí časem. Já jsem si jen tak rejpnul. Ono přeci jenom práce v Blenderu na konzumním notebooku není úplně to pravé ořechové. :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak v macOS je integrovaná seamless emulace x86, takže běžný uživatel rozdíl nepozná (akorát CPU výpočty budou pomalejší). A kdo chce, tak si může zbuildovat nativní verzi hned. macOS má několikanásobně větší marketshare než Linux, takže bych se nebál, že by brzo nevznikla nativní verze.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nativní podpora snad ve verzi 2.93: https://developer.blender.org/T78710
Ano, zajímaly by mě nějaké srovnávací testy, byť to bude jenom render test, nikoli "user expirience". Pochopitelně velký problém je malá a nerozšiřitelná paměť. Ale osobně na "Macka" přecházet nehodlám, je to jenom zvědavost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Limit RAM není menší než v modelech, které byly těmi ARM nahrazeny. Pro modely s více RAM bude nástupce M1.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto je v roku 2021 dost nepravda. Bezim Linux na ARMe a z nudze som kompiloval 1 (slovom: jeden) software, pretoze sa maintainer uz roky neunuval vydat novy release a distribucia jeho nightly z GITu nebalickuje. A to sa neda povedat, ze by som bol zrovna BFU, co si vystaci s prehliadacom a officom.

PS: Blender v repo je

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je naschvál; úplne by rozhodilo mierku grafov a bolo by treba o jeden navyše, kde sa porovnáva počet ALU/FPS resp. ABP.

Nechcem sa vyjadrovať za recenzenta, ale hádam by bolo po dohode možné M1 do porovnania pridať meraním od čitateľa, ale jedine ak bude najlepší v prinajmenšom 3/4 testov, inak by bolo zrejmé, že je prítomná zaujatosť a čísla sú zmanipulované. Škoda, že tento NTB chladením znevýhodňuje hráčov bez zvuku. Našťastie to nie je môj problém, nakoľko ja hrávam bez obrazu (Dalo by sa do budúcna myslieť aj na túto idiopatickú skupinu ľudí v recenzii prípadným meraním zvukomerom, poprípade prepočtom všetkých FPS grafov na dB?) Ak nie, nevadí, aj tak je táto recenzia na úrovni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stačilo by uvést Apple M1
- počtem bodů v CPU/GPU výkon - Cinebench R15/R15E/R20/R23
- IPC
- výdrž baterie

aby ten test nebyl v r. 2021 úplně neprůkazný a asi i zbytečný....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jsi jen porad hloupe netrolil, tak by jsi vedel, ze vysledky CB23 tady davno byli a hitparada se nekonala (podle ocekavani)
https://diit.cz/clanek/jak-si-vede-apple-m1-v-cinebench-r23

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Půjčíte mi ten Mogbuk? Rozjedu na něm Windows 10 a to ubuntu? Stačí boot z USB třeba. Poběží mi tam všechny programy a testovací SW? Pokud ano, klidně to vyzkouším.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

M1 Maců se prodalo už miliony, i v Česku najdete spoustu lidí, co už je mají. Když ne půjčit, tak aspoň nechat ty vlastníky pustit testy a poslat vám screenshoty s výsledky. Windows 10 i Ubuntu tam běží ve virtuálce, Ubuntu i nabootované přímo. Pokud je ten SW zkompilován pro nativní procesorovou architekturu, tak tam pojede na 100 %. Pokud ne, tak emulace pokryje většinu programů a her (emulace 64bit je už v Insider Preview).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak instalovat Windows na Apple M1 už tu bylo mnohokrát uvedené.
Zde například:
https://answers.microsoft.com/en-us/insider/forum/insider_wintp-insider_...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

...jedna drobná, leč zásadní vadka - jedná se o Windows 10 for ARM, tedy běžně NEpoužitelných, neboť spousta aplikací na nich neběží !!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je ale chyba Microsoftu, ne výrobců počítačů s procesorem ARM. MS prostě roky spal, protože ARM nikoho nezajímal. S M1 se situace otočila, takže teď naplno maká a maká. Přibyla podpora 64bitů, pracuje se na OpenGL, vydal nativní ARMovou verzi Visual Studia pro M1 atd.

EDIT: V QEMU si můžeš pustit x86 verzi Windows a brzdo přibude podpora komerčních virtualizačních SW (s 3D akcelerací atd.). Já sám doma mám x86 Windows 98 a 2000 na stařičkém iBook G4 z roku 2004/2005 s procesorem PowerPC. Podle tebe to nelze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...problém je jinde - vývojové (především HW), průmyslové a často i vědecké aplikace většinou v emulátorech nefungují. Tedy pokud to nepoužívám jen ke hraní, konzumaci obsahu a kancelářské aplikace, je to prakticky nepoužitelné, a dlouho ještě bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta emulace nebo virtualizace je pro aplikace transparentní. Samozřejmě že to není na 100 %, ale to není ani kompatibilita verzí x86 Windows. Občas dokonce speciální aplikace ani neběží v aktuálních verzích systémů a je naopak emulace/virtualizace nutná. Např. Parallels původně vznikl tak, že některé bankomaty jely na OS/2 Warp, ale ten už na novém HW neběžel. Obecně když používáš něco speciálního, tak je lepší počkat - nebýt early adopter. Čas nakonec vše vyřeší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PS: Jestli myslíš ty průmyslové aplikace, které nejedou na ničem novějším než Windows XP (např. rentgen zubů u mého zubaře), tak pro ty skutečně Apple M1 není určen ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ta emulace nebo virtualizace je pro aplikace transparentní" ...teoreticky - možná tak pokud to nepoužívá specializované periferie (spousta ovladačů je jen pro konkrétní verze Windows, a navíc ve virtuálu často ani nefungují) nebo ve virtualizaci, či emulaci nepodporovaná volání systému (u některých Microsoft nemá vůbec dokumentaci), či "real time"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ale obecný problém, týkající se i x86 Windows. Emulace/virtualizace to pak řeší pro některé aplikace, které nefungují ani v (současné) nativní verzi Windows. Např. PCI Passthrough umožňuje nainstalovat originální ovladače do tehdejší verze Windows - zcela obchází virtualizační software a jeho emulaci HW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...ona často stačí i komunikace prostřednictvím USB, co ve virtualizaci (natož v emulaci) si dělá co chce :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aaaaa, konečně někdo kdo zná - používá správný výraz "mogbuk"! Díky! :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nechceš si ten ohryzek strčit za klobouk? Opravdu na to není nikdo zvědavej.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prosím tě, "pod každým druhým článkem" vysíláš o tomhle japku. Chápeme, že jsi jeho fanouškem a nebereme ti to, ale chtělo by to trochu soudnosti. Jak tu už zaznělo, nemalá část testovaných aplikací/benchmarků v MacOS nepůjde a v jiných by byl na tom bit (OGL). Není do něj možné nainstalovat Windows x86_64, aby se dalo mluvit o skutečném srovnání (někdo tu psal, že to je chyba MS = autor článku za to nemůže). Čili ocenil bych, kdybys před tím, než někoho začneš napadat, popřemýšlel o tom, zda-li to, co píšeš, má vůbec smysl, popř. zda-li je to proveditelné a zda-li by to mělo nějakou vypovídající hodnotu.

Jako pravověrný linuxák vím, že jde použít Linux (ARM). I kdyby si autor dal tu hromadu práce a všechny ostatní notebooky otestoval v Linuxu (x86_64), tak by to ani tak nebylo úplně stoprocentní srovnání. Ale hlavní otázkou je → stojí to za tu obrovskou hromadu práce? Nestojí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nechci se zastávat ATITom, ale:

> Není do něj možné nainstalovat Windows x86_64, aby se dalo mluvit o skutečném srovnání

Mám pocit, že jen x86_64 považuješ za "skutečný" procesor. Přitom nejde o test OS, ale aplikací. A ty x86_64 ve Win on ARM jedou (v Insider Preview).

> Jako pravověrný linuxák vím, že jde použít Linux (ARM). I kdyby si autor dal tu hromadu práce a všechny ostatní notebooky otestoval v Linuxu (x86_64), tak by to ani tak nebylo úplně stoprocentní srovnání.

Takže i kdybychom otestovali všechny notebooky na světě, tak by to nebylo pro tebe dost. Asi tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Mám pocit, že jen x86_64 považuješ za "skutečný" procesor. Přitom nejde o test OS, ale aplikací. A ty x86_64 ve Win on ARM jedou (v Insider Preview)."

Nevím, jak jsi na to přišel, není tomu tak. Že něco nějak funguje neznamená, že nedegraduje výkon - emulace má vždy nějakou režii. I když pominu, že by tím bylo onomu HW "ublíženo", jsem si skoro jistý, že není mnoho lidí, kteří by se s "mekem" vydalo touto cestou. Jaký smysl by takový test tedy měl? Kromě spousty práce....

"Takže i kdybychom otestovali všechny notebooky na světě, tak by to nebylo pro tebe dost. Asi tak."...

Děláš zajímavé závěry, předpokládáš, že jsem antiAMRista a zřejmě ses rozhodl, že mám něco proti Applímu procesoru. To co jsem napsal bylo o tom, že tu neustále čteme od jednoho a toho samého člověka "M1, M1, M1!!!!!", ale existuje jedna jediná cesta, jak to jakžtakž "otestovat" a nebude to stoprocentní → pokud nebude SW výbava testovaných systémů shodná, nebude možné věrohodné srovnání. A k tomu dodávám, znovu, že nevidím v takových testech smysl. Hromada práce pro autora a smysluplnost nula. Tuplem už ne s emulací... Navíc si nedovedu moc představit, že si někdo půjde koupit MacBook a nainstaluje si Windows ARM nebo Linux. Jestli vám dvěma jde o to, aby se ukázalo, jaký má ten CPU výkon, tak jistě přijdete s metodikou či vlastním testem.

Než někomu začneš vkládat něco do úst, je na místě si přečíst, co psal a zamyslet se nad tím...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak v některých testech byl M1 rychlejší i v emulaci než předchozí model s x86 (bohužel to spousta lidí odignorovala kvůli bulvárním titulkům typu "M1: Emulation Faster Than Native!!!1!"). Předchozí generace byla totiž ještě z doby, kdy CPU Intel byly děsný sr*čky - ještě předtím, než začal reagovat na Ryzen. M1 Mac už má milióny lidí a každý týden nějaká známá aplikace dostane nativní verzi, takže přímých srovnání je dost. Jinak když nechápeš, proč někdo chce pustit Windows/Linux na Macu, tak asi ani nechápeš, proč někdo používá WINE nebo Windows VM na Linuxu nebo WSL nebo Linux VM na Windows (a že jich je).

PS: Jestli mě chceš školit, jak se dělaj benchmarky, tak já sám dva naprogramoval. V jednom je Swarmem a jeho známými otestováno přes 130 grafik ze sledované doby. Výsledky některých jsou úspěšně porovnány s technickými specifikacemi výrobců. Test je nejen pro x86, ale třeba i pro MIPS a SPARC, pro grafiky klasické, integrované i složené z více karet. Druhý test jsem nepsal já, jen jsem ho naportoval pro Android, protože jinde se člověk nedostane k highend ARMům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Školit? Vůbec ne, jen adekvátně reaguji na tebou zvolenou rétoriku... přesto jsem se ti snažil vysvětlit, proč je to, co po autorovi chcete, nesmysl. Proč nechceš vidět tu hromadu práce, o které se tu bavíme, která by v podstatě vyšla v niveč, nechápu. Pakliže jsi v benchmarcích zběhlý, tak víš, kolik je to práce...

Znovu → já proti ARMu/M1/japku nic nemám, vrať se k prvnímu příspěvku. Mluvím celou dobu o něčem úplně jiném. Nemluvím o kvalitě toho či oného, pouze o proveditelnosti, pracnosti a hlavně smyslplnosti takového testu, který de facto z výše napsaného vyplývá.

Příměr emulace a virtualizace s Windows ARM na MacBooku opravdu nevidím stejně. Japko si lidé kupují převážně proto, že jim vyhovuje výrobek komplexně (hw + sw pro něj poštelovaný) a je pár jedinců, kteří s tím blbnou (proti tomu taky nic nemám, kdo si hraje, nezlobí) na vlně, kterou nemůžeš ani omylem přirovnávat k emulaci nebo virtuálním strojům. Navíc to požadovat v recenzi...

"(a že jich je)" ... je zcela jistě o virtualizaci, určitě jsi nemluvil o lidech, kteří na jablečném HW používají Windows/Linux.

Počty prodaných MacBooků zcela jistě nikde nespochybňuji, nepadlo o tom ani slovo. Jak jsem psal, mluvím celou dobu zcela o něčem jiném.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel z posledních diskuzí zde na Diitu jsem získal pocit, že tu lidi ani nemaj zájem se o nějaké testování vůbec snažit. Rovnou to smetou ze stolu, že "to nejde". Komplexní test je samozřejmě nereálný, ale testy zaměřené jen na úzký pohled jsou zvládnutelné (i tak to není sranda). Máme tu benchmarky (stejný pro všechny testované systémy), máme tu reálné aplikace (ty můžeme testovat jak v režimu "s využitím akceleračních obvodů" - i takové výsledky maj smysl, i když je pravda, že více pro uživatele než pro technické nadšence, ale zase těch uživatelů je většina - tak "bez HW akcelerace" - pak můžeme porovnat hrubý výkon samotného CPU - tady maj někteří pocit, že pokud Apple nemá aspoň 2x větší výkon než AMD/Intel, že je sra*ka, ale tak to není; jemu šlo o to se jen přiblížit k top, aby měl solidní základ, kam bude integrovat akcelerační obvody pro typické use casy - tj. pro běžného uživatele nabídne větší výkon s delší výdrží na baterii a tišší, i když profík si radši složí nabušené PC).

A asi tě zklamu, ale většina lidí používajících jabko jsou normální lidé jako ty nebo já (ne "ovce" - i když je pravda, že je tu viditelná minorita, co používají Apple produkty jako status symboly). Tito lidé mají zkušenosti s PC (např. PC v práci a Mac doma, nebo naopak). A jak asi tušíš, na Macu spousta SW není (přecijen marketshare Windows nepadá dost rychle, i když v posledním roce se to hodně zrychlilo). Takže třeba firma, kde dělám, má zákazníky, co maj Mac, a náš CAD-like Windows-only program používají ve VM (a nejde o žádné chudáky, ten SW stojí stovky tisíc korun a pak desítky tisíc platíš ročně za nutnou podporu). Podobně hry, tam se asi bez problému shodneme. Nebo domácí uživatelé, jejichž jediný Windows program je účetnictví (ale kvůli němu se přece nebudou každý den trápit /subjektivní/ s Windows). A ten Linux? Třeba potřebuje identické prostředí jako na serveru - přinejmenším se hodí, že má takhle oddělené verze kompilátorů a knihoven pro práci a osobní projekty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A asi tě zklamu, ale většina lidí používajících jabko jsou normální lidé jako ty nebo já (ne "ovce" - i když je pravda, že je tu viditelná minorita, co používají Apple produkty jako status symboly)"

Nezklameš. Psal jsem "...že jim vyhovuje výrobek komplexně (hw + sw pro něj poštelovaný)...". Nemyslím si, že někdo, kdo používá japko, je (i)ovce apod. Já si myslím, že každý si má možnost vybrat co chce a má na to svaté právo. Mě pouze vyloudí úsměv na tváři, když někdo utratí za telefon (ne nutně za Japko) to samé, jako za své auto... přesto to nikde nekomentuji. Každý má zřejmě preference jinde. Já si vyslechl za Linux na desktopu a foun od BlackBerry spoustu "takových" komentářů, které ignoruji stejně směle, jako když jsem nahradil BlackBerry "starou Nokií". Mám k tomu své důvody a každý samozvaný kritik nechť si trhne :). Včetně dvou mých přátel, kterým nabíhají žíly na čele, když slyší klasické "nokijácké" vyzvánění (mám to úplně původní, jen pro ně... teda já ho měl i v BB, z recese).

Velká většina lidí na síti má tendence škatulkovat a nálepkovat. Někteří to dotáhli dál, k pokusům o zesměšňování a napadání. Já na to mám alergii. Že se tento trend projevuje i v diskuzích na technickém webu je bohužel důkazem toho, jak moc tento trend prosákl do společnosti. A i proto jsem se přihlásil a reagoval, protože namísto ticha nebo poděkování za pracnou recenzi, jsem viděl od zcela jistě velkého fanouška Japka, regulérní útok na autora recenze. Navíc nepromyšlený a nesmyslný, ale to jsme si už vyříkali.

Ty jsi zase automaticky předpokládal, že jsem bojovník za x86 a odpůrce ARMu/Applu. Navíc jsi volil rétoriku, která se mi taky nelíbila. Až po několika komentářích jsi přistoupil na to, že tomu tak není a že píši zcela o něčem jiném. Dotáhli jsme to už takhle daleko? Ale o, dobrali jsme se konci. To neber jako útok, ale jako téma k zamyšlení. Sám kritizuješ, "že tu lidi ani nemaj zájem se o nějaké testování vůbec snažit. Rovnou to smetou ze stolu, že "to nejde"." V principu jsi měl tendence jednat stejně, jen z druhé strany barikády. Jen proto, že jsi předpokládal, že patřím do škatulky XY...

Vidíme to dnes a denně a je to velmi smutný stav společnosti. Přesto si myslím, že to malé procento nás, kteří toto vidí jako problém, bychom se mohli snažit vnést do diskuzí, alespoň na technických webech, trochu kultury a nasměrovat to trochu k normálu.

K těm testů... zde se už formuje nějaká možnost, co by udělat šlo. Ale podle mého názoru se k tomu musí rozhodnout nějaký autor sám. Není na místě to vyžadovat. A mám ještě jednu připomínku, někdo psal výše, že by ony testy mohl někdo spustit, když autor MacBooka nemá. Může, ale žádný autor výsledky do své recenze nepoužije, pokud nejsou jím naměřené. To patří třeba do diskuze apod., ale nikdo nemůže chtít, aby se pod cizí informace autor podepsal. Tohle by měla být výzva spíše pro někoho, kdo má zájem něco takového naměřit a sepsat. Pokud namísto nesmyslného útoku na autora napíše smysluplnou recenzi, naměří to, co jsi nastínil, klidně ve Windows ARM vs Windows a/nebo si zablbne s Linuxem ARM vs x86 tak, aby to dávalo smysl a poměří tak procesory x86 vs M1, velmi rád si to přečtu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Díky tomu, že místní autoři nebudou testovat nové Macy (možná i z principu, i kdyby jim byly nabídnuty) a zároveň odmítají testy jiných (vysvětlils - nevěří, co sami neotestují), tak je tu v diskuzi vždy příležitost si trochu zaflejmovat ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pochybuji, že by Apple nabízel na recenzi jejich HW, co jsem tak četl a zaslechl, jsou extrémně hákliví na kritiku v recenzích, takže pokud někdo dostane vzorky přímo od Apple, je to většinou super pozitivní, amazing, never seen before!

Stejně bych na ten mac zkoušel nalejt wokna pro standardní sadu testů + boot ubuntu z toho externího USB-C NVMe boxíku.

Víc než M1 mě zajímá ten Mac pro 16 co má v sobě defacto desktopovou RX 5700 XT s HBM2 paměťmi a 50W TDP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Test Win pod Mac OS M1 by byl asi zajimavy, ale v principu k nicemu. Mne by se treba libil, ale moc si nedokazu predstavit nikoho, kdo si k vuli widlim Mac M1 bude kupovat. Ve vysledku by to slouzilo k tomu jestli je pindour M1 dostatecne velky na to, aby spusteny Win program nejel jako snek a zpetne si utahovat/neutahovat z marketingu Apple a jeho "ueber" stroje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Karáš Svorka> Apple nemusí nic nabízet. Jde o světově nejprodávanější notebooky a all-in-one počítače, takže je jich všude habaděj.

tombomino> Když nechápeš, proč někdo chce pustit Windows/Linux na Macu, tak asi ani nechápeš, proč někdo používá WINE nebo Windows VM na Linuxu nebo WSL nebo Linux VM na Windows (a že jich je).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nauc se cist..mozna pak zacnes odpovidat na prispevky a nebudes jen neustale vnucovat svoje dojmy a odpovidat na neco uplne jineho.
Pro natvrdle.. lidi co si koupi nejakou verzi M1 k vuli prevazne provozovani windows x86 aplikaci je minimum, potazmo zadny. Takze test vykonu emulovanych vidli x86 opet zajima krome par fandu, minimum uzivatelu. Nic to nema spolecneho s tim, ze jde spustis v emulacu prod Win on Arm na M1 a ze 'ja neco nechapu". Kdo tady neustale neco nechape je podle reakci, ne jen moji, spis ty :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Test výkonu má smysl i v případě, že druhý OS bude sekundární / méně používaný. V téhle filozofické debatě vůbec nejde o Mac - stejné to máš, i kdybys primárně používal PC s Windows nebo Linuxem. Třeba ohledně her na Linuxu řešíš to samé co na Macu, když polovina jich je Windows-only.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nejedou nahodou ty 'x86 widle' v emulaci pod 'Win on ARM'?
Pokud ano, tak se skrabes levou nohou na pravem uchu. Coz je v poradku, ale podobnych exotu moc vic nebude..
Tazke podle tebe ma redaktor stravit nekolik dni sveho casu testovanim neceho, co je
a/ Beta verze (win on ARM)
b/ neda se ani koupit, pouze jako Preview
c/ emulace ma stale sva omezeni a chyby
d/ zajima to minimum lidi
e/ vysledky vzhledem k tomu, ze jsou to vsechno bety, se muze s dalsi verzi zmenit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vůbec neříkám, že vy nebo konkrétní lidi maj něco testovat. Ale pokud to nehodláte testovat (absolutně pochopitelné v malém českém rybníčku), tak aspoň přijměte, že to otestovali jiní. Jinak tu budem v začarovaném kruhu, kdy vy to testovat nechcete, ale nepřijímáte výsledky testů ostatních. Takže se budem donekonečna hádat PC x Mac.

PS: Ten WinOnARM je na M1 furt rychlejší než na nejvýkonnějším non-Apple CPU. Je to dáno tím, že M1 je jediný ARM pro notebooky a mini-počítače, vše ostatní je jen pro mobily (v serverech jde jen o MT výkon a spotřebu, takže jim nevadí použít jádra pro mobily).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavní komplikací všech aplikačních testů je možnost skriptování nebo existence API pro všechny testované operační systémy, či jejich funkčnost ve virtuálním nebo emulovaném prostředí. Testování napříč OS tedy není vůbec jednoduché, a navíc často může spíše vypovídat o úrovni implementace použitého rozhraní (např. podpora specializovaných funkčních bloků daného CPU anebo GPU, či aktuální stav podpory dané aplikace v ovladačích).
Pro uživatele má ale nakonec smysl jen rychlost odezvy aplikačního prostředí a použité funkce (to se ale objektivně testuje, až na výjimky, velmi špatně).

PS: kolik a jakých testů je k dispozici současně pro více architektur CPU (mimo syntetických)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To myslí recenzent vážně? Apple M1 NB ve srovnání chybí?"
Apple M1 v recenzi nechybí, jen se autor rozhodl pro každý model srovnávaného NB použít v tabulkách velikost fontu odpovídajících jeho relevanci a tak bohužel řádky s M1 spadly pod 1 pixel a nejsou vidět...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Font je tvar písma. Bývá i autorsky chráněný. Proto tvoje srovnání kulhá .)
Nemůžeš si nechat autorsky chránit 2 metry, nebo 5 metrů.

Ale jinak je ta myšlenka správná. Apple M1 je tak malý, že kdyby byla velikost písma o něm v poměru s uváděnými procesory Intel v testu, bylo by písmo téměř neviditelné.
Mikroelektronika, víš co :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nauč se číst velikost fontu není "font". Apple M1 je tak "malý", že potřebuje na horší výkon skoro i oproti intelu, 2x tolik tranzistorů...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protože je to SoC. Nejen CPU, ale i GPU (několikanásobně výkonnější než v Intelu, a tedy přirozeně i větší), NPU (neurální procesor - v Intelu zcela chybí) a ISP (grafické a video komprese a dekomprese - opět výkonnější a tedy větší než v Intelu).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lépe se to nedalo podat.

Klasický zastaralý PC Intel s dedikovanou GK, sloty RAM atd. připomíná "roztroušenou sklerózu" a jeho efektivita tomu odpovídá.

Roztroušená (skleróza Intel)
1:30 min https://www.youtube.com/watch?v=4mND36n6qTI

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"několikanásobně výkonnější než v Intelu"
No jasně a teď tu o perníkové chaloupce...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už SoC v iPadu byl rychlejší než v tehdejším Intel Macu např. ve stříhání videa a encodingu, při zachování větší výdrže na baterii. Jak říkám, bavíme se o koprocesorech - ty budou vždy výkonnější a energeticky úspornější než hrubý výkonu CPU (jinak by nemělo smysl je tvořit). O to právě v přechodu na vlastní procesor Applu šlo - nabídnout koprocesory optimalizující usecases jeho uživatelů, integrované vše do jednoho SoC. Tj. možnost malé základní desky a využití více plochy pro větší baterii. Další: např. herní výkon je dán nejvíce výkonem GPU, a tam i Qualcomm SoC (mobilní grafická divize koupená od ATI) v ARM-based PC notebookách s Windows byl rychlejší než cokoli od Intelu v té době (a to je furt pomalejší než GPU v Apple). Intel až teď přišel s větším výkonem iGPU, ale zhoršila se jeho softwarová podpora (nefunguje více her než na předchozí generaci Intel iGPU).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tento design je "genericka cinska skladacka" a okrem ineho sa predava aj ako KDE Slimbook, takze podpora Linuxu by mala byt 100%. Akurat viem, ze vo verzii s Ryzenom je v Linuxovej casti kodu nejaky problem typu vajicko - sliepka (objektivne je to designovy bug) a je to citlive na to, ako je kernel zostaveny. Ak sa zostavi zle, potom nefunguje touchpad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Linuxové jsou ideálně od Tuxedo, víceméně identický HW, ale řeší tam více podporu Linuxu. Podobně jako různé modely Schenkeru.

Vyrábí to myslím Clevo nebo TongFang, nicméně finální skládání dělají v Německu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já absolutně nechápu, jak takovéhle hučící stroje může vůbec někdo pořídit. Na co je mi výkon, když mi pak půl metru od ucha hučí vysavač. Kolikrát nepomůžou ani sluchátka s potlačováním okolního hluku. Prostě cpát takovéto komponenty do takovéhleho malého těla s mizerným chlazením, to je stupidita. kdyby to udělaly o centimetr tlustější a dali tam lepší chlazení, ale né. Musí to být co nejtenčí, co nejlehčí a na hluk se*eme :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Proto lidi kupují Apple M1 nebo jdou cestou tichý notebook + eGPU (mám eGPU s RTX 2070S a je velmi tichý).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaký to má pokles výkonu oproti osazení v desktopu? Bývalo to cca 20-30%. Docela mě ta varianta zajímala a i nedávno tu byla recenze, ale trošku omezená použitým zařízením (cpu i gpu) a pak jedna starší, která už nereflektuje moderní GPU.
Často jsem se dočetl spíš o řešení problémů, než jak je to super, takže jsem to i kvůli další finanční investici zamítl. Jaké máte zkušenosti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V testech tu můžete vidět staré DELL XPS 13 (9350) s i5-6300U, TB3 a RX 480 8GB :D

Další ntb je tam Latitude 7490 s i7-8650U + RX 5600 XT v eGPU.

Pokud mi XMG bude ochotné zapůjčit ten notebook na lehce delší dobu, tak můžu zkusit nějaké eGPU. Říkám si, že něco jako RX 5700 XT by mohlo být celkem OK.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O těch recenzích jsem mluvil, jsou to takové .. starší, slabší kousky, nebo jak to nazvat :-) Mě by zajímala kombinace nějakého 45W CPU a vyšší GPU mainstream, jako rtx3070, RX 6700 (já vím to nevyšlo).
Jde o to, že za 5 let už bude zase vyšší verze TB a nároky GPU budou zase vyšší na přenos dat, takže bych spolu s GPU musel stejně asi měnit i tu eGPU bednu. Ale zase ta lákavá možnost upgradu dřív, než jednou za 5 let. Dilema to je .. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém eGPU je ten, že to často dost brzdí TB3 a posílání obrazu zpět do ntb + pomalejší CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Thunderbolt je full duplex. Cesta zpět (z eGPU do displeje notebooku nebo pokud připojíte externí monitor přímo k notebooku) je zadarmo. Pomalé je jen, pokud posíláte obraz z eGPU do iGPU a pak zpět do eGPU do monitoru připojeného přímo k eGPU - v takovém případě se odhlašte z Windows a znovu přihlaste a opraví se to (odpadne zajížďka do iGPU).

Brácha má eGPU s RTX2070S a není to problém ani s 15W Intel v tenkém tichém notebooku HP. Tedy přesněji brzdí ho, že tam má jen 2 linky TB3, takže nějaké zpomalení tam je. Ale eGPU je furt mnohonásobně rychlejší než Intel iGPU, takže to není problém. Více na http://notebookblog.cz/technika/postrehy/vanoce-egpu-streamovani-her-a-n...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani jedna čtrnáctka s ryzenem. To je pro mne konfigurovatelnost na dvě věci a vyjmenovávat je nebudu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel tady je problém hlavně na straně AMD, už od představení Schenker VIA 15 PRO jsou extrémní problémy s dodávkami CPU od AMD. Myslím, že snad ještě ani nevyřídili všechny předobjednávky. Jednoduše Schenker/XMG nedostává dostatek CPU od AMD, prý semtam přijde náhodná dodávka, takže některé modely jsou postavené jen na Intelu, protože by jinak svítilo všude "Out of Stock".

Podobně dopadly ty nové modely s Ryzeny 5000H, aktuálně je nelze objednat, nejsou CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Schenker/XMG nedostává..." přesněji výrobci - TongFang a Clevo
https://www.tongfangpc.com/
https://www.tongfangpc.com/index.php/product-1083-1.html
https://www.tongfangpc.com/index.php/product-1089-1.html
https://www.tongfangpc.com/index.php/product-1066-1.html
https://clevo-computer.com/en
https://clevo-computer.com/en/laptops-configurator/processor/mit-amd-ryz...

PS: dodávky CPU AMD jsou opravdu s dlouhými čekacími dobami (především těmi výkonými), ale v rámci rezervací se k ním dá dostat ...4800U dorazil před pár dny

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za recenzi.

Nejlepší na XMG je, že nepřidávají nikdy shitózní displeje a naopak si člověk muže vybrat i rozlišení. To s modelem ramek a ssd je spíš bonus, který mně zrovna nikdy nelimitoval.

Na XMG jsem se při koupi díval a bylo v užším výběru. Vyloučilo je jen to, že jako nováček mají dostupné novinky až později. Minimálně CPU od AMD. Já fakt chtěl ryzen 5800H, který mají mít na konci března/začátek dubna. Jenže já se na ten prasklý rám a displej nemohl už koukat (vydržel jsem to půl roku).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je určitě fajn, byť výběr displejů je u různých modelů omezený, u Core 14 je aktuálně jen jedna volba.

Bohužel viz. můj příspěvek výše, XMG/Schenker nedostávají od AMD dostatek CPU, vypadá to, že většinu Ryzenů 5000H zchramstnul ASUS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ten jsem zchramstnul zase já :-) Dokonce ten TUF A17, co jsem ulovil za relativně směšnou cenu, mám pocit že se na trhu zase dlouho neobjeví. Viz stránky prodejců. Možná byl v pár kusech dostupný jen proto, aby si mohli odfajfknout a nvidia mohla říct "vidíte, byly dostupné rtx3070 i za tuto cenu". Jenže asus je jeden z těch výrobců, jak píšete v recenzi, vždy s nějakým šidítkem ve výbavě. Tady displej. No a proto je mi sympatické to XMG.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pekne.
jedine co si myslim ze Ubuntu nie je vhodne distro na testovanie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je nejběžnější, ať už přímo nebo jako základ distribucí na něm postavených.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...jaké je tedy vhodnější a proč?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A proč ne? Osobně mám nejlepší zkušenosti s ubuntu a jeho provozem na moderním HW, spousta věcí tam chodí bez potíží, podobně to mám s Mintem, ale ubuntu je takové provařenější. Jinak je to spíše takový rychlotest.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mint je pod pokličkou Ubuntu LTS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prosím, za co mínus? Dyť to píšou přímo na svým webu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel inside??? Dál nemá smysl číst... aneb TL;DR :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.