Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rekapitulace procesorů 2017: Návrat AMD, protiúder Intelu

Tak v rekapitulácii procesorů 2017 absentuje platforma Intel Atom C3000 "Denverton" (Launch Date Q3'17) ako aj ako aj "atomácke" Celerony a Pentia Silver N series a J series na platforme Intel Gemini Lake s microarchitektúrou Intel Goldmont Plus s (Launch Date Q4'17) !

zdroj: https://ark.intel.com/products/codename/63508/Denverton
zdroj: https://www.intel.com/content/www/us/en/processors/atom/atom-c3000-famil...

zdroj: https://ark.intel.com/products/codename/83915/Gemini-Lake
zdroj: https://newsroom.intel.com/news/introducing-new-intel-pentium-silver-int...

Intel® 64 and IA-32 Architectures Optimization Reference Manual (December 2017)
16.1.1 Goldmont Plus Microarchitecture

zdroj: https://software.intel.com/sites/default/files/managed/9e/bc/64-ia-32-ar...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těšil jsem se, že iNTEL přišel s něčím revolučním a on je to jen takový pšouk v pudru :o)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumiem. Bol si cely rok 2017 v kome? Co take nove mal Intel uviest? Myslel si konecne novu architekturu Intelu-dementelu a nie vsetky tie mosty a jazera? To sa tak skoro nestane, Intel-dementel je na tej istej architekture od roku pana 2009 (8 rokov !!!), ked to riskol so serverovskym cipom Nehalem. Odvtedy len same vylepsenia a refrese a optimalizacie, same mosty a jazera. Aj AMD malo tu istu architektutu stavebnyh strojov 6 rokov (2011-2017) so styrmi (resp. piatimi) vylepseniam a optimalizaciami a az Zen je zbrusu nova architektura. Intel-dementel zbrusu novu architekturu ktora uz nebude iba vylepseny Nahalem neuvedie skor jak v roku pana 2020 ! Keby povodny Nehalem Corei7 920 z roku 2009 pracoval na frekvencii 4,5 GHz a nie 2,666 GHz, narast IPC by bol sotva badatelny !!!!!! V hrubom priemere 13% !!!! Za 8 rokov !!!! https://goo.gl/A46BXK

To uz aj AMD zvysilo IPC o viac jak dvojnasobok (mozno az 20%) a za 6 rokov (2011-2017) ked sa porovnava prvy bulldozer a excavator. U AMD si to ale nikto nevsimal a malokto o tom tusi, lebo architektura stavebnych strojov bola tak hrozna, ze IPC bolo v porovnani s intelom polovicne a excavator v IPC ledva mohol superit s IPC K10,5 Phenomov II architektury Stars.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asi vam unikaji zaklady fungovani sveta.. Intel je megakorporace, jejich primarni cil je vydelavat penize, ne prichazet s revolucemi. Pokud nemaji konkurenci, nemaji duvod vyhazovat penize na nejake revolucni cipoviny... ted na chvili ztratili dech, nicmene stacilo pridat par jader, zase jsou o chlup rychlejsi nez konkurence, a penizky se opet vali. ba dum tsss, pohadky konec..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prichazi refresh Ryzenu, desky na Kafe jsou porad drahy...Brezen za dvermi, tak snad se do pohadky zase na chvili dostanem ;)
Jinak souhlas..Megakorporace jsou jak paraziti, vicemene se jen zivi a zivi a nic moc zajimaveho neprodukuji

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas s čím? Myslím, že nic takového nepsal a vy máte rétoriku jak za socialismu :) Intel toho za ta léta vyprodukoval dost včetně věcí jako Pentium nebo Core 2, který to posunuli o dost dál. Ceny hardware jsou všeobecně nízké, výkon perfektní. Loni jsem po osmi letech koupit procesor za lidových +-6000 Kč, který zřejmě vydrží dalších 8 let úplně v pohodě. Takže o čem je řeč?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Intel za posl. dekadu vyprodukoval jedno velikanske hovno, absolutne zneuzival svoje totalne majoritne postavenie a nulovu konkurenciu a vyvoj na poli CPU defacto uplne zastavil. Od roku 2007 bol vyssi mainstream 4-jadra (ked prislo Core2Quad) a zmenilo sa to az pred par mesiacmi. Aj Ci3 dostalo 4 fyzicke jadra miesto dvoch. HEDT segment tiez krvavo a pomaaaalicky dlhyyymi rokmi prechadzal od 6 na 8 ci 10 jadier a tu zrazu buum 12 a v chaose a panike aj 14-16-18 jadier. Proste pocet jadier sa skokovo uvysil od 50% po 100% a za par mesiacov sa udialo toho tolko co za celu poslednu dekadu, ked Intel robil velke hovno a vyuzival a totalne ryzoval zo svojej bezkonkurencnej situacie na trhu. IPC u Intelu od roku 2009 stuplo v priemere o 13%: https://goo.gl/A46BXK. Vykon sa badatelne zvysuje defacto uz iba zvysovanim poctu jadier (tym padom sa to tyka iba multivlaknoveho vykonu), kedze IPC sa signifikantne nezvysuje ani frekvencia sa signifikantne nezvysuje (tych par % si ozaj mozne odmysliet pretoze z intervalu 3-4 GHz sme sa po 15 rokoch presunuli na interval 4-5 GHz). A potom je tu dalsia kapitola o nekalych praktikach a preslapoch Intelu, ale o tom sa nehovori ze ano ...

Samozrejme veci niesu len ciernobiele. Prinasat inovacie a zvysovat vykon je cim dalej tym narocnejsie, pretoze sa vzdy musia hladat dalsie moznosti, vycerpali sa frekvencie, prevladaju nazory ze uz sa blizime k teoretickej hranici IPC, ostava iba zvysovanie poctu jadier a zachvilu bude aj tato strategia neucinna. Cele to ma za dosledok to, ze moralna zivotnost PC je dnes extremne dlha, 5-7 rokov ako nic, proste neni/nebol dovod na upgrade, lebo proste nebol komponent s 5x vyssim vykonom ci 10x vassou kapacitou. To pred 2 dekadami bolo uplne inak. Clovek kupil v 1999 nejaky Celeron 400 MHz (na baze Pentia II) ci prve K7 Durony 500-600 MHz a 6-8 GB disk a za 3 roky (v 2003) uz tu bolo Pentium 4 nad 3 GHz alebo posledny kral K7 Ahhlon XP Barton 3200+ a prave sa schylovalo ku K8 Athlonu64 a disky uz mali kapacity mnoho desiatok GB. Aj vykon grafik za 4 roky stupol v mnoho-nasobkoch. Proste vsetko mnohonasobne poskocilo. Za poslednu dekadu sa za nejatie tie 4 roky stalo akurat velikanske hovno, kde-tu bolo uvedenie nieco o 30% vykonnejsie alebo nieco s 50% vyssou kapacitou, ale ziadne 10-nasobky t.j. 1000% !!!!!!!!!!!!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jako za socialismu? :)) To jste tam musel fakt chybet..
Samozrejme, ze Intel neco produkovat musi..protoze jinak by nemohl nic prodavat. To ale neznamena, ze produkuje to, co by produkovat mohl. Ano, povedla se mu platforma pred kolika .. 8 lety a co od te doby? Akorat z toho zdime..
Proste korporace, jejiz jedinym smyslem je "uspokojovani" akcionaru a sveho top managementu, ktere se deje nekonecnym "rustem" nebo zvysovanim obratu. Typycky bezduchy korporatni nesmysl..

ps: jina Vy jste asi spal posledni X let... Performance desktop 4jadra od roku 2008?, Notebook mainstream 2Jadra+HT..od roku 2011?
CPU za 6k jste si pred 5 lety mohl klidne koupit taky a fungovat s nim doted..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Rok 2017 byl zcela v pojeti AMD konkretne jejiho ZEN-u a z neho vychazejicich produktu Ryzen a ThR, Intel odpovidal narychlo a nekvalitne, X299 je zprasena vic nez X99, 18 jaderny procesor za 2100€ nema ECC a Coffe Lake je v pripade 6 jadra debilne znekompatibilnen, co se tyce 4 jadra CF neni to nic jineho nez prejmenovany Kaby Lake a tez umele omezen jenom pro i300 platformu, pasta potrena jenom dotvari tenhle nesmyslny produkt k dokonalosti pitomosti. Ja si jiz Intel nekoupim a ani jinemu ho ne-o-d(o)porucim, kralem je Ryzen 5 1600, kto chce vic ale zalezi mu na sezrate energii voli jednoznacne 65W vosmjadro Ryzen 7 1700 kde vypne 4/2 jadra a jak budou leta pribyvat je nakopne, vystaci si s nim s prehledem na 5-7 roku. Intel jednoduse dnes neni konkurence ale zbytecny prezitek.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Intel jednoduse dnes neni konkurence ale zbytecny prezitek."

:DDDDDDDDD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tady ty komentáře jsou tedy dost hustý, a generálové de Pjetro a Waffer47 tomu tedy těžce dávají korunu. Pánové přeji Vám do Nového roku brzké uzdravení, ale budete to mít v životě hodně těžké, hlava se dost blbě léčí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dalsi pan co bol posledneho 3/4 roka v kome? Liecit by sa mal niekto iny.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Despo? Můžeš být konktrétní, co je špatně?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak po procesorový stránce je letos vítěz jednoznačně AMD jako taková, Intel dostává body za 7700K a Pentia G4560/4600 ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to není tak tragické. Intel si dočasně upravil nabídku a jede se dál. Sice tu máme AMD, ale stejně ve většině hotovek vidíme modrý uvnitř. Ještě to nějaký čas potrvá, než se to více rozšíří.

AMD je v současné době zajímavější produkt, z pohledu pájeného jádra k IHS, plánované podpoře AM4 a všech těch hezkých fířur okolo. Tohle intel nenabízí a spíš všechno "ořezává". Já sice mohu brečet, že jsem koupil předraženou 5930K, na druhou stranu mi tolik pcie Ryzen nenabídne (to až TR) a současná 2066 má vícejaderné modely v té cenové relaci, nicméně zase pěkně omezené pcie.

Problém je, že tohle většina uživatelů nevnímá a dívají se jen na tabulky s výkonem. To samé platí u disků a obzvlášť moderních nvme disků. Kouknou do grafu, vidí brutal numero co vyhodil CDM pro ten 4GB úsek a tím to hasne. U grafik je to podobné, ušetří na modelu s horším chladičem, hezky to dusí na 80°C+ a hned po záruce mu to pojde, protože v klidu mu to padá na pokojovou teplotu. My v česku máme ještě celkem znalou komunitu, která se o detaily někdy i zajímá, ale myslím že v zahraničí krom znalých testerů do této problematiky moc nevidí (ostatně mají víc peněz, tak je to tak netrápí).

Co mě mrzí je úbytek velmi kvalitních produktů v tomu, čemu se dalo říkat hi-end. V případě CPU/Mobo se musí sakra připlatit, aby to za něco stálo, tedy paradoxně je nejstabilnější low-end, pak dlouho nic až nejdražší hi-end. U SSD disků zase nevidím ty baterie tantalů, mizející DRAM cache a kdybych před tím rokem a něco nekoupil intela 750, tak bych velmi těžko vybíral mezi nvme disky (ne, ty M.2 kartičky, co po chvilce zrudnou fakt nejsou konkurence pro 750).

Celé to začíná být takové nemastné-neslané, derou se nám tam různé blikátka, kolotoče, EZ-blbiny a když to člověk koupí, tak je překvapen (posledně mě třeba překvapilo, že můj asus X99 E WS za 14k neumí regulovat ventilátory pod 60% Vcc, tohle dokázala i prehistorická deska S 939 a nF4 chipsetem. Ve specifikaci to nepíšou, příště budu muset nakoupit 4pin ventilátory). Jsou to takové "drobnosti", ale umí komplikovat život.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.