Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Říjnové verze linuxových distribucí pokračují v nastoleném kurzu

za mě nové Ubuntu zklamání, na Radeonkách hry padají. To co šlo na jarní verzi tady je na podzimní totálně pohnojené. Opět použitelné pouze na internet a kancelařinu/programování....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A je na místě porovnávat stabilitu (použitelnost) LTS (20.04) a non-LTS(20.10) release? U non-LTS vydání bych očekával orientaci na nové funkce(verze), kompatibilita(stabilita) bude s tím logicky nemusí jít ruku v ruce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

alespoň by to mělo umět to co bylo předtím stabilní, tohle je jeden krok vpřed a dva vzad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono nelze jednoduše věci měnit a přitom nechat stejné. Je si třeba stanovit priority. Díky technologiím snap/flatpak/appimage již není třeba u non-rolling relase distro být v zajetí verzí u řady aplikací ke dni vydání. Samozřejmě to přináší další úskalí (důvěryhodnost, potenciální zranitelnost využitých knihoven v rámci těchto balíčků), ale naproti tomu jsou tu zase techniky napomáhající izolaci (sandboxing).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tohle je to, co jsem psal v jiném komentáři. Zatímco dřív byla hendikepem malá uživatelská přívětivost (nutnost práce z příkazového řádku), dnes je hlavní problém v tom, že se linux čím dál víc podobá Win10. Například v tom, že je dopředu stanovený pevný termín, kdy vyjde nová verze. A pak se to "musí" stihnout a na spoustu věcí není čas. Já vím, že linux měl ty aktualizační periody stanovené dřív než Win10. Ale jako uživatel Win10 nemám důvod přecházet. Ono je jedno, nad čím se vztekám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prechazet z Windows na linux jen tak, uz nejakou dobu nedava smysl. Windows se ve stabilite zlepsilo, linux sel dolu, dneska je to plichta.
Bud teda vim, ze chci nebo potrebuju delat pod linuxem nebo vim, ze chci nebo potrebuju delat pod Windowsama a podle toho se zarizuju.

Jinak ale plac tady nad nestabilitou noveho Ubuntu nechapu, vzdycky bylo ze strany Canonicalu poukazovano na to, ze stabilni je ta verze LTS a tudiz pokud nekdo prechazi ne mezi LTS verzema, ale mezi obycejnyma a stezuje si na nestabilitu, tak je jaksi mimo.
Jiny problem ovsem je, ze stabilni neni v zakladu ani LTS verze, protoze od doby co Ubuntu pouziva v zakladu pobourane okenni prostredi GNOME, to proste stabilitu vykazovat jaksi nemuze. Asi nikdy nepochopim, proc opustili vlastni prostredi, ktere melo mnohem mene chyb.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiling se mi jeví jako ideální režim pro jeden velký monitor.
Určitě ho musím zkusit. Od doby co mám 2k monitor mám pocit že většinu pracovní doby jen rovnam okna na pracovní ploše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šéf má monitor, co je na šířku jako 3 monitory. Od výrobce monitoru (Dell?) je utilita do Windows, že maximalizování oken se chová, jako kdyby to byly 3 monitory (tj. za sekundu má rozházená 3 okna na třetiny).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pozadu nemohl zůstat ani Red Hat a tak už oznámil RHEL 8.3:

What's new in Red Hat Enterprise Linux 8.3? Enhanced container tools, more system roles and new cloud admin tools just for starters.

https://www.redhat.com/en/blog/whats-new-red-hat-enterprise-linux-83

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.