Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Říjnové verze linuxových distribucí pokračují v nastoleném kurzu

Linux logo 2014
V uplynulých dnech vydalo tradiční nové podzimní verze hned několik linuxových distribucí z top 10 žebříčku. Jelikož to tradičně touto dobou nebývá žádná velká revoluce, dovolil jsem si počkat a vše sepsat v jednom článku.

Ubuntu (a jeho varianty)

Ubuntu ve verzi 20.10 nese kódové označení Groovy Gorilla a bude podporováno následujících devět měsíců, tj. do července 2021. Za hlavní novinky autoři označují nasazení kernelu 5.8 a s tím související například podporu USB 4, Zen 3, grafiky v procesorech Ice Lake a Tiger Lake či úvodní podporu nadcházející generace procesorů POWER10. Grafické prostředí GNOME je nyní ve verzi 3.38,  a mělo by být zase o něco rychlejší než předtím. Dále už novinky obsahují vesměs jen vyšší čísla jednotlivých v distribuci obsažených programů, sami vidíte, že to není nic převratného. Za pozornost ovšem jistě stojí, že Ubuntu 20.10 je první verzí Ubuntu, které nabízí desktopovou verzi pro Raspberry Pi  a sice pro jeho čtvrtou generaci (RPi4), která disponuje 4 nebo 8 GB RAM.

Ubuntu logo (2013)

Kubuntu, tedy varianta s desktopem KDE místo GNOME, nabízí verzi KDE Plasma 5.19.5 a KDE Applications 20.08. Lehčí odnož systému, zvaná Lubuntu, je založena na LXQt 0.15.0 a Qt 5.14.2, pokud jako desktop preferujete Xfce, pak je tu pro vás Xubuntu, v němž byly změny nad rámec společného základu jen kosmetické a samotné grafické rozhraní zůstává ve verzi 4.14.

Pop!_OS

Pop!_OS je distribuce odvozená od Ubuntu, kterou tvoří americký prodejce linuxových počítačů System76, v aktuální verzi žebříčku popularity je dokonce jednu příčku nad svým předobrazem. Věci pod kapotou tak jsou stejné jako ve výše uvedeném Ubuntu, nicméně je tu jedna novinka platná čistě pro tuto distribuci.

Pop!_OS rozšiřuje GNOME svým vlastním doplňkem zvaným Pop Shell, který umožňuje používat ho v tiling režimu, v němž se okna nepřekrývají, ale tvoří dlaždice, které vždy vyplňují celou obrazovku. Máte-li tedy otevřená dvě okna, dělí si displej půl-napůl, atd. - kdo tiling okenní manažery používá, pro toho by byl další popis nošením dříví do lesa, uživatelé jiných systémů si to budou muset vygooglit. Nově může každá dlaždice mít taby podobně jako webový prohlížeč, můžete tedy přepínat nejen mezi dlaždicemi ale i mezi tím, jakou zrovna aplikaci v dané dlaždici chcete vidět. Soudě dle ukázkových videí je to více než použitelné, jen to bude chtít zažít klávesové zkratky.

Fedora

Pro Fedoru není podzimní release tím, čím je u výše uvedených distribucí, tedy jakýmsi vydechnutím po jarní LTS verzi, ale jedná se o standardní verzi, která přichází každý půlrok. I zde najdete GNOME 3.38, v rámci iniciativy „First“ tu také jsou nejnovější verze programovacích jazyků Python 3.9, Ruby on Rails 6.0 a Perl 5.32. Fedora Workstation nově jako výchozí souborový systém používá BTRFS, ve Fedoře KDE je zase zapnutý mechanismus EarlyOOM, který asertivně řeší situace s nedostatkem paměti a který už ve Workstation verzi chvíli zapnutý je.

Fedora logo_

U alternativních architektur jistě potěší možnost použití .NET Core na 64-bitovém ARMu. A ty, kdož si potrpí na vizuální blbinky, jistě na chvíli zabaví animovaný wallpaper, který se mění dle denní doby a je nastaven jako výchozí.

Jste-li tedy uživatelem některé z těchto distribucí, směle směřujte své kroky na jejich webové stránky (či asi spíše do svého balíčkovače) a po studiu novinek a seznamu případných odhalených chyb, aktualizujte.

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Říjnové verze linuxových distribucí pokračují v nastoleném kurzu

Pondělí, 2 Listopad 2020 - 22:43 | Ňuf | A pozadu nemohl zůstat ani Red Hat a tak už...
Pondělí, 2 Listopad 2020 - 07:54 | RedMaX | Prechazet z Windows na linux jen tak, uz nejakou...
Pondělí, 2 Listopad 2020 - 06:02 | Hugo Hugo | Přesně tohle je to, co jsem psal v jiném...
Neděle, 1 Listopad 2020 - 18:04 | Ladis | Šéf má monitor, co je na šířku jako 3 monitory....
Neděle, 1 Listopad 2020 - 10:43 | Lazar | Ono nelze jednoduše věci měnit a přitom nechat...
Sobota, 31 Říjen 2020 - 23:45 | Anonym | Tiling se mi jeví jako ideální režim pro jeden...
Sobota, 31 Říjen 2020 - 22:35 | DDR0 | alespoň by to mělo umět to co bylo předtím...
Sobota, 31 Říjen 2020 - 21:08 | Lazar | A je na místě porovnávat stabilitu (použitelnost...
Sobota, 31 Říjen 2020 - 02:09 | DDR0 | za mě nové Ubuntu zklamání, na Radeonkách hry...

Zobrazit diskusi