Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co nás čeká v roce 2013

Procesory v testu: AMD FX-8150, AMD Phenom II X6 1100T, AMD A8-3850, Intel Core i7 870 (ES), Intel Core i7 2600K, Intel Pentium 4 HT 3,6 GHz, Intel Pentium 4 EE HT 3,46 GHz
Rekapitulace právě končícího roku pokračují. Dnes se společně podíváme na to, jaké nové procesory nám výrobci přichystali a co můžeme očekávat v roce příštím...

Začneme Intelem. U něj nás jednoznačně čeká uvedení 22nm TOCK architektury, tedy procesorů rodiny Haswell. Vždyť parametry již známe, unikly před dvěma týdny. Ani Haswell nám nepohne s takty, ale přidá vylepšené grafické jádro za cenu mírně vyššího TDP. Pokud jsme na něco extrémně zvědaví, tak to není ani tak nárůst výkonu Haswellu oproti Sandy Bridge a Ivy Bridge na stejném taktu, jako spíše na zlepšení provozních vlastností, tedy zejména spotřeby v zátěži, kde od 22nm TOCKu očekáváme viditelný pokrok. Pokud se Intelu toto podaří, opět značně Piledriverům odskočí, pokud ne, budeme jistě zklamáni. Bude to v takovém případě příjemný dárek pro odcházejícího Paula Otelliniho.

Paul Otellini, Intel

Čekáme také konečnou odpověď na otázku, zdali je Xeon Phi skutečně tak dobrý, jak se Intel snaž hlásat, tedy zdali v konkurenci zejména Tesly K20 dokáže obstát. Je jasné, že pro některé úlohy se hodí spíše architektura založená na CUDA jádrech od GCN čipech AMD a pro jiné zase co největší počet x86 jader, ale Xeon Phi představuje natolik odlišné lákadlo v tomto segmentu, že jsme na tento souboj velmi zvědavi.

Neméně stejně jsme zvědavi, jak si povedou ARMové čipy oproti Atomům od Intelu i Fusion APU od AMD. Začnou na trh konečně pronikat x86 tablety, nebo si příští generace ARM SoC postavená na 2X-nanometrových technologiích ukousne ještě větší koláč z celkových prodejů nejen na úkor obou tradičních x86 výrobců, ale i z hlediska poměru mobilních × desktopových čipů? Ostatně od úspěchu ARMu se odvíjí částečně i budoucí zisky jak Nvidie, tak AMD.

Rory Read s BGA Trinity 17W

U AMD čekáme pokud možno nějaké úspornější či výhodnější čipy na bázi PileDriveru. Bylo by hezké, kdybychom se dočkali vysoko taktovaného čtyřjádra (řekněme 4,4 GHz v základu) a něčeho 4/6core s TDP maximálně 65 W. Historicky víme, že AMD umí výrobu svých CPU na déle běžícím výrobním procesu velmi dobře doladit a nechceme se smířit s tím, že současná generace Piledriverů je na 32nm technologii konečná a žádný nový produkt nebude. Pokud se ale firma bude držet své nové strategie využívání méně generací výrobních procesů, ale za to více do hloubky, pak bychom pochopili, kdyby spíše věnovala úsilí 28 nanometrům a vydržela s nimi, dokud to pro ni bude výhodné. Obecně ale o AMD nemáme příliš velké obavy. Krom toho, že si Intel nemůže dovolit přijít o jedinou  pořádnou konkurenci na x86 trhu, má firma nakročeno k dostatečnému množství zajímavě vypadajících změn a stejně tak k dobrému portfoliu produktů, ať již mezi CPU, tak GPU či platformami obecně. Jestli se jí bude stále držet její problém s neschopností tyto platformy dostatečně razantně prosazovat na trhu, to uvidíme, ale v tomto aspektu bychom spíše čekali, že to bude podobné jako letos.

O koho nemáme nejmenší obavy, je ARM. O jejich produkty, resp. licencování jeho architektur je enormní zájem, který neopadá. Nyní, když se do návrhu vlastních čipů pustil i Apple a vypadá to, že by ARMy mohly zamířit i do Macbooků a Mac Mini, navíc se přidali i u AMD, je ARM na dobré cestě změnit tvář procesorového světa jednou provždy.

ASRock X79 Extreme11

Kde naopak očekáváme poměrně velký klid, je obor, o kterém jsme v tomto článku prakticky nepsali, ač zaznívá v nadpisu: čipsety, potažmo základní desky. Ono ani letos nebylo o čem psát. Uváděné produkty byly v podstatě jen refreshe předchozích generací. AMD se z devítistovkové řady prakticky nikam nepohnula, Intel jen přidal PCI Express 3.0, ale i to je záležitost CPU. Základní desky nám prostě směřují do pozice pasivního rozvaděče sběrnic od CPU do slotů a tomu odpovídá i jejich klesající význam a pokrok. Nic proti všem těm úžasným deskám, které výrobci uvedli na trh letos a které uvedou příští rok, ale pokud se opravdu i napájecí obvody a další prvky začnou přesouvat na CPU, začne se význam sousloví „základní deska“ měnit ještě více.

Tak co si myslíte vy? Těšíte se na Haswell, nebo jsou Intelovy ceny pro vás nasazeny tak vysoko, že na odemčené modely nedosáhnete? A stále patříte mezi zastánce desktopů, nebo i vy sami pokukujete po nějakém tom mobilním přístroji? A vyhrávají to u vás ARMy, ať již s Androidem, iOS, Linuxem či Windows RT, nebo byste raději přístroj na bázi x86 SoC/APU a k tomu plnohodnotná Windows 8?

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Rok 2012 mezi CPU a základními deskami: nesplněná očekávání a stagnace?

Neděle, 30 Prosinec 2012 - 19:37 | del42sa | Operony APU budou mít ECC přítomnou. To už bylo...
Neděle, 30 Prosinec 2012 - 13:30 | nameless1 | Co je to ta "architektura založená na CUDA...
Neděle, 30 Prosinec 2012 - 09:31 | Richmond | omluvám se za double, ale poslední dobou to tu...
Neděle, 30 Prosinec 2012 - 09:26 | Richmond | @ b173982: Jop, uhodils hřebíček na hlavičku. BTW...
Neděle, 30 Prosinec 2012 - 09:26 | Richmond | @ b173982: Jop, uhodils hřebíček na hlavičku. BTW...
Neděle, 30 Prosinec 2012 - 08:54 | Richmond | Hlavně za to můžou 10 letý haranti co ty hry...
Sobota, 29 Prosinec 2012 - 22:56 | TyNyT | za ty létající/zabořené postavy nemůžou grafiky,...
Sobota, 29 Prosinec 2012 - 22:54 | TyNyT | Pláčeš hezky, ale jsi minorita, a tím pádem...
Sobota, 29 Prosinec 2012 - 20:45 | Damel | Proč touží po odemčeném procesoru? No krom toho,...
Sobota, 29 Prosinec 2012 - 20:19 | rpajik | http://ark.intel.com/compare/65719,65523

Zobrazit diskusi