Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Říjen až prosinec: Piledriver i Larrabee na scénu

Procesory v testu: AMD FX-8150, AMD Phenom II X6 1100T, AMD A8-3850, Intel Core i7 870 (ES), Intel Core i7 2600K, Intel Pentium 4 HT 3,6 GHz, Intel Pentium 4 EE HT 3,46 GHz
Rekapitulace právě končícího roku pokračují. Dnes se společně podíváme na to, jaké nové procesory nám výrobci přichystali a co můžeme očekávat v roce příštím...

Říjen

Intelu zbývá do zprovoznění 14nm výroby již jen vhodný zdroj elektromagnetického vlnění známého jako „světlo“. Plány zatím hovoří o podobném časovém období jako GlobalFoundries, tedy roku 2014, ale může dojít i k mírnému zpoždění. Každopádně tohle je zatím čistě hypotetická záležitost, podívejme se na něco reálně existujícího.

AMD FX-8350

Koncem října totiž AMD konečně po delších odkladech uvedla nástupce Bulldozeru, procesory generace Piledriver, známé též pod označením Vishera. Když se podíváme na nejvyšší model FX-8350, tak oproti FX-8150 přidává z 3,6 na 4,0 GHz při stejném TDP a v době uvedení prakticky stejné ceně. Pokud dnes Core i7-3770K stojí zhruba 7 300 Kč+, pak FX-8350 s cenovkou 4 400 Kč+ vyvolává údiv. Intel prodává svůj desktopový hi-end za 166 % ceny konkurence, přičemž čím více jsou aplikace schopny využívat mnoho CPU jader, tím spíše je AMD stejně dobré jako Intel, ne-li rychlejší. Pokud v nás tedy Intel svými procesory Ivy Bridge vyvolal spíše mírné zklamání (ve srovnání s očekáváními kolem 22nm 3D technologie), pak AMD nás víceméně potěšila. Její pokrok je sice mírný, ale v kontextu Intelu se stává opět důstojným soupeřem. Bohužel pro ni ale na svých Visherách vydělá několikanásobně méně než Intel na svých 22nm procesorech, a to bude opět ve finančních zprávách hodně znát.

Opteron 6300 for perex

Ale dost o x86 procesorech. U AMD ještě v závěru října ale zůstaneme a přesuneme naši pozornost k ARMu. Koncem měsíce totiž firma oznámila onu revoluční spolupráci, na kterou se již delší dobu čekalo. AMD nebude nadále bojovat s Intelem jen na x86 poli, ale na bojiště přivede i nové bojovníky postavené na 64bitové ARM architektuře. Jimi bude zatápět serverovým Atomům (jako například Centerton) či jiným podobným produktům, ale jak tento boj bude skutečně vypadat, to samozřejmě ukáže až příští a přespříští rok. Plány na první bitvy se již rodí.

AMD APU Trinity FirePro A3xx deska 04

Do profi segmentu nemíří ale jen Opterony či klasické FirePro karty. AMD má na trhu již druhou generaci desktopových APU rodiny Trinity a právě na nich postavila zbrusu novou produktovou řadu: APU platformu FirePro Trinity. Má samozřejmě jistá omezení vyplývající z použitých architektur a možností, ale s ohledem na velmi levný vznik této podplatformy (již tu byla, jen jí stačilo dát „enterprise nálepku“) předpokládáme, že šanci dobře se uchytit má.

Listopad

Opteron 6300 die

Minulý měsíc jsme se konečně dočkali oficiálního uvedení 16jádrových Opteronů 6300 generace Piledriver, sestávajících z opravdu velkého množství křemíku vyráběného 32nm technologií u GlobalFoundries. Nejvyšší model nabízí frekvenci 2,8 GHz, resp. 3,5 GHz v turbo režimu, to vše při TDP 140 W.

Na opačné části wattového spektra sídlí nejnovější počin jihokorejského Samsungu, 28nm SoC „Adonis“, určené pro ultramobilní zařízení typu smartphonů a tabletů. Samsung se chlubí tím, že má jít o vůbec první čipy vyráběné pomocí 28nm HKMG procesu, který oproti jiným typům vykazuje menší vnitřní proudové ztráty. Není samozřejmě nejmenší pochyb o tom, že tyto čipy budou pohánět příští generaci smartphonů a tabletů Galaxy, jejichž představení bychom se mohli/měli dočkat buď již na lednovém CESu 2013, nebo pak koncem únoru na Mobile World Congress 2013 ve španělské Barceloně. Již v době, kdy píšeme tyto řádky, dle dostupných informací běží sériová výroba těchto SoC na bázi ARM Cortex-A15 a s GPU podporujícím mimo jiné OpenGL ES 3.0, OpenCL 1.1 či DirectX 11).

Intel Xeon Phi Family

Před šesti týdny jste mohli slyšet bouchnout nejedno šampaňské. V Intelu jistě tento nápoj tekl proudem, my jsme si spíše oddechli, že konečně po více než 4 letech můžeme přestat spekulovat. Intel Larrabee se konečně zrodil do podoby reálného produktu, výpočetních karet Xeon Phi 5110P. PCI Express karty s mnohojádrovým x86-based čipem, vyráběným jak jinak než 22nm 3D technologií, slibují přinést další konkurenci do zatuchlých vod ovládaných z velké části Teslami od Nvidie a z menší pak FirePro od AMD.

Xeon Phi Die

Pro Intel to bylo bolestivé těhotenství a neméně bolestivý porod, ale nakonec se vše podařilo a tento projekt tak neskončil v propadlišti firemních průšvihů. Bohužel ale nedošlo na původně plánovanou grafickou část, však také pro tento účel najatí experti jsou mnohdy již z Intelu opět pryč - třeba Michael Abrash, který již nějakou dobu zahřívá významné křeslo ve Valve.

Ve stejné době se nám naopak zmenšila konkurence na poli ARMovém, to když se v Texas Instruments rozhodli poslat ke dnu svoji SoC divizi s procesory OMAP a soustředit síly na jiné, lukrativnější trhy.

Oracle SPARC T5 die

Fujitsu a Oracle nechávají tyto x86/ARM „malichernosti“ jakoby bez povšimnutí, ale i oni se musejí činit, pokud chtějí platformu SPARC udržet na konkurenceschopné úrovni. Mohli jsme si tak připomenout plány na 16jádrový SPARC T5, jenž spatří světlo světa doslova za několik týdnů.

Máte-li rádi drby, pak jste si koncem listopadu přišli na své. Pro nástupce Haswellu, tedy architekturu Broadwell, prý Intel mimo jiné v některých segmentech plánuje kompletní opuštění od socketového pojetí a pouze přímé lepení/pájení čipů na základní desky, více jsme rozebírali následně i v detailních plánech Broadwellu, abychom se nakonec ještě jednou vrátili k tématu Resonant Clock Mesh, který nám ne a ne dát spát.

Pokud to celý rok vypadalo, že by AMD opravdu mohla pod vedením Roryho Reada pomalu opouštět výkonný x86 segment, sama firma to nakonec v podstatě dementovala s novými roadmapami. Již pro příští rok můžeme počítat s některými produkty na bázi nástupnické architektury Steamroller, ale pokud, tak spíše ve formě paperlaunche. Reálné produkty jsou podle všeho odsunuty na přespříští rok (tedy 2014 :-), ale počítá se s nimi a rok 2013 bude probíhat ve znamení Vishery.

Prosinec

Jen-Hsun Huang na GTC 2012

Naše oblíbené téma - spekulace - jsme před dvěma týdny přiživili článkem na téma, zdali se budoucím ředitelem Intelu stane Jen-Hsun Huang z Nvidie. Dojde opravdu ke spojení obou firem, resp. koupi Nvidie Intelem? To je otázka pro poslední stránku článku.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Rok 2012 mezi CPU a základními deskami: nesplněná očekávání a stagnace?

Neděle, 30 Prosinec 2012 - 19:37 | del42sa | Operony APU budou mít ECC přítomnou. To už bylo...
Neděle, 30 Prosinec 2012 - 13:30 | nameless1 | Co je to ta "architektura založená na CUDA...
Neděle, 30 Prosinec 2012 - 09:31 | Richmond | omluvám se za double, ale poslední dobou to tu...
Neděle, 30 Prosinec 2012 - 09:26 | Richmond | @ b173982: Jop, uhodils hřebíček na hlavičku. BTW...
Neděle, 30 Prosinec 2012 - 09:26 | Richmond | @ b173982: Jop, uhodils hřebíček na hlavičku. BTW...
Neděle, 30 Prosinec 2012 - 08:54 | Richmond | Hlavně za to můžou 10 letý haranti co ty hry...
Sobota, 29 Prosinec 2012 - 22:56 | TyNyT | za ty létající/zabořené postavy nemůžou grafiky,...
Sobota, 29 Prosinec 2012 - 22:54 | TyNyT | Pláčeš hezky, ale jsi minorita, a tím pádem...
Sobota, 29 Prosinec 2012 - 20:45 | Damel | Proč touží po odemčeném procesoru? No krom toho,...
Sobota, 29 Prosinec 2012 - 20:19 | rpajik | http://ark.intel.com/compare/65719,65523

Zobrazit diskusi