Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Roku 2022 budou produkty AMD podporovat PCIe 5.0, DDR5, LPDDR5 a USB 4.0

Jedina featura kterou si dokazi predstavit je LPDDR5 na mobilnim Zen3+, ale davam tomu malou sanci (rekneme 25% - aka "spis ne") ze se tak stane pred rokem 2022. Zbyle featury jsou spis high-end a casem se snad dostanou do desktopu.

Btw, je nekde casova osa implementace DDR4 ? to mel snad prvni jako Intel.. ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DDR4 byly poprvé v roce 2014 u Haswell-E, LGA2011 s chipsetem X99. Ještě v roce 2015 když vyšel desktop i mobilní verze Broadwellu, tak stále zůstala zpětná podpora DDR3L i DDR4. Dektop Broadwell byla celkem okrajová záležitost, na kterou snad už všichni zapomněli (stálo by to za článek), takže tam nevím jak to bylo... Jinak v notebocích, co si pamatuji, většinou byly na Broadwellu stále DDR3L i na řadě i7 5500U.

AMD využilo DDR4 až u prvního Ryzenu, tj. rok 2017 pokud se nepletu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je proč to bude mít AMD až tak pozdě.

LPDDR5 jsou zcela zásadní pro mobilní produkty kvůli mnohem nižší spotřebě. Telefony, tablety a ultra thin 10-15W notebooky. Ty pitomý mobily budou mít LPDDR5 už letos, skoro dva roky před AMD a Intelem. Stejně jako 5nm výrobu budou mít už letos Apple a čínskej HiSilicon, AMD až 2022. Přitom ty jablečné SoC do telefonů jsou poměrně velká záležitost kolem 90-120 mm2 na 7nm, což v porovnání se 74mm2 Zen2 čipletem je o dost víc.

Čistě teoreticky nic nebránilo AMD mít Zen3 na 5nm už letos, přičemž ani nízké frekvence kolem 3,5 GHz by v serverech nevadily, ty jsou typicky 2,5 - 3,3 GHz. Přitom o 84% větší hustota tranzistorů a o 30% menší spotřeba by umožnila 128-jádrový Zen3, což by byl zásadní posun. Prosadit se v serverech je pro AMD mnohem důležitější, takže v tomhle AMD nechápu proč obětují servery kvůli vysokým frekvencím pro desktop.

A samozřejmě pokulhávání v IPC, počtem ALU jednotek a celkovém ST výkonu za telefonem je na další otázku co s tím budou dělat. Protože 2021 budou mít obyč jádra Cortex novou architekturu Matterhorn, 6xALU, o 60% větší IPC než Zen2, zdvojnásobenou SIMD na 256-bit a budou umět zpracovávat 2048-bit SVE2 s novou ISA ARMv9. A 2022 přijde i Nuvia se serverovým ARMv9 CPU, dost možná už na 3nm procesu. Obávám se že USB4 ani DDR5 x86 nevytrhne a budou mít velké problémy.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

V mobilních SoC je mnohem větší konkurence. Proto se tam daleko více šlape na plyn.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, ono ten 7x větší mobilní trh prostě někde vidět být musí. Ale překvapuje mne, že AMD nemá servery jako prioritu. Pořád se snaží dělat univerzální čiplety, které mají funkcionalitu serverů, ale zároveň vysoké frekvence pro desktop. A tak musí 2 roky čekat do 2022 na specielní 5nm proces od TSMC a ještě navíc je to stojí hustotu tranzistorů, takže se jim tam vleze méně jader. Za ty 2 roky prodeje 5nm EPYCů by se jim bohatě zaplatily náklady na separátní křemík pro vysoké frekvence do desktopu.

Chápu že fandové Intelu by asi chytli infarkt kdyby letos AMD uvedla serverový Zen3 na 5nm. Nicméně je vidět že AMD docela polevilo a přestalo tlačit na max. Přitom prodeje serverů nejsou nic moc, takže by se jim to mohlo vymstít. Na anandtechu týpek zmínil, že Intel už předělává na 7nm čtyři svoje fabriky, takže nakoupeny EUV stroje od ASML mají. Jen aby v AMD zase nečučeli jak puk až se příští rok objeví Golden Cove na 7nm s čipletovou architekturou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A jako fakt myslíte, že v AMD nemají XY lidí, kteří celý tenhle problém zvažují a plánují kdy se co má vyvinout a vyrobit?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to jiste ma, ale to porad neznamena, ze se rozhoduji spravne, viz intel

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Navíc u mobilů to má podstatně větší přínos.

Smartphony docela bojují s výdrží na baterii (relativně oproti tomu co by zákazník rád) a na větší baterii není místo, takže cokoliv zmenší rozměry a sníží spotřebu (a ideálně zvýší výkon) má cenu zlata.

U desktopů a serveru spotřeba zajímá málokoho a většinu zákazníků zajímá hlavně cena.
Takže uvést platformu, která potřebuje sice rychlé, ale drahé a špatně dostupné paměti nemusí být zrovna výhra.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

problemy mit nebudou, protoze na ARMech pojede jen linux (a maxOS), takze desktop je mimo hru a serverovy trh je velmi konzervativni a nebude masivne prechazet na ARM, i kdyz bude technicky po vsech strankach lepsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Win10 pro ARM už dávno existují. Spíš je problém že neexistuje HW. Na trhu je momentálně nula ARM CPU v ATX desce. Nepočítám RPi, to je taková low cost hračka s pomalou 3xALU A72 a nemá to s ATX konektivitou nic společného, byť to jde připojit ke 4K monitoru a se 4GB RAM na tom běhá Linux překvapivě svižně. Dokud se neobjeví HW s násobně rychlejší A76-A78 s IPC stené jako Zen2 na nějaké mATX desce, tak to bude pořád bída...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Win pro ARM byly pokud vim zrusene, anebo je MS vubec nepropaguje, protoze pro ne nejsou skoro zadne aplikace. Rohodne to nebude zadny mainstream

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ARM64 instance se nabizi v tom MS cloudu, bezi to na Cavium ThunderX2, coz je equivalent EPYCu po vsech strankach (mnoho jader, pameti, 2S, stejna spotreba)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebyly zrusene. Existuje to a prodava se to napriklad https://www.lupa.cz/galerie/microsoft-surface-pro-x-pocitac-s-windows-10...
Problem je, ze oficialne je hodne omezena podpora hardware (to ze to jde tak nejak skoro funkcne rozchodit i na dalsim moc nepomaha) a microsoft sabotuje i vyvoj. Mam od zamestnavatele predplatne Visual Studio. Muzi si tam naklikat klic a stahnout vetsinu verzi windows, ale tyhle armovsky tam nejsou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, že to není v normální nabídce. Každopádně Surface Pro X se normálně prodává, takže Win10 on ARM pořád existuje a budou jej vyvíjet dál. MS zase tak mimózní není, aby zrušili OS pro ARM, který v příštích 2 letech zažije obrovký boom.

Problém je zatím HW. Mobily mají nejnovější CPU a do desktopu neseženeš nic. První výkonné jádro co stojí za řeč je A76 z toho Surface a po dvou letech od uvední s ní neexistuje v desktopu nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z meho pohledu vyvojare. Kdyz v roce 2015 vysli windows 10, vcetne Windows 10 IOT core pro raspberry. Tak sem aktivne preklopil pro arm aplikaci co sla. Pri omezenosti IOT core to znamena jen console/service, protoze gui to umi jen v UWP (dlazdice). To samy sem chtel udelat i s desktopovou aplikaci, ale kdyz mi v ramci predplatnyho nedava microsoft pristup k patricne verzi windows... no krast to nebudu. A pri prakticky nulovem mnozstvi arm uzivatelu by se mi koupe nikdy nezaplatila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady te ukamanuji za to, ze sis dovolil jednoduse zkompilovat tu x86 aplikaci pro ARM, bacha na to :)

Copak se dnes programovani na strednich skolach neuci nebo co?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduse to nebylo. Akce na odpoledne a par ifdefu pro arm potreba bylo. A ze jich bylo jen par bylo diky tomu, ze vetsina prace byla udelana uz pri prepsani na amd64. Kdo nekdy videl prasacky kody pro windows z obdobi pred amd64 tak vi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to jednak kvůli tomu, že v celkovém energetickém mixu notebooku nemá odběr RAM až tak velký podíl (u mobilů je ten podíl o dost vyšší) a za druhé si použitím LPDDR značně omezíte rozšiřitelnost RAM (obvykle se musíte spokojit s tím co osadí výrobce a RAM už nerozšíříte).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Twle, ty uz ses tema ALU a IPC uplne nakazenej. Tady je clanek o budoucim Ryzenu a ty k nemu zase vyplodis ty svoje hovna

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Schizofrenie... žije svůj svět IPC :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

@6xALU alá Rich
"Čistě teoreticky nic nebránilo AMD mít Zen3 na 5nm už letos"
Teoreticky ano, prakticky ne. Cena procesu je vysoká a výtěžnost také nebude nic extra.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Výtěžnost čipu kolem 40-50mm2 bude naprosto vpohodě. Mobilní SoC A14 bude kolem 60mm2. Spíš to bude pekelně drahé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

By mě zajímalo kterej starej známej provařenej exot se pod tímto nickem schovává. Že by se vrátil Crha?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ne ne, to je Richie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A takový to býval normální hodný chlapec, než si přečetl jeden článek na Anandtechu nebo gde...

http://www.vesmirni-lide.cz/texty_vytahy/htm/cz/cz_astar_seran.htm

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Super web ve vkusném retro designu. Už ani nepamatuju, kdy jsem naposled viděl frejmy... a ježiš... koťátka. No, tak tady končí sranda. Koťátka miluje každý. :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale na druhou stranu je to krásný cargo-cult, vhodný pro moderní pomatence 21. století :)))
Do toho ten archaický web, celé je to takové krásně self-explikativní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Objetí s touto krásnou bytostí
je jedinečný a nezapomenutelný zážitek,
který vás, milý čtenáři, přivede až k pláči.

;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD ho využilo později logicky - stavební stroje vs zen. Haswell-E přišel s DDR4, protože HEDT a server vycházel vždy o něco "později" než DT verze. Navíc tam se implementace DDR4 rychleji zaplatí. V DT to bylo samozřejmě smutnější, o tom, že existoval nějaký DT broadwell jsem si tehdy ani nevšiml, vím že byl jen v HEDT a mobilu, ale schválně jsem kouknul a ano, celé dva modely :D A protože byl "backward compatible" s haswellem, tak DDR3.

A aby to nebylo tak jednoduché, tak tu byl ještě Skylake, který jak na potvoru uměl obojí, jak DDR3L, tak DDR4. Pamatuju si, že se řešilo, že se nedoporučuje používat DDR3L vzhledem k jeho vyššímu napájecímu napětí, protože může dojít k "rychlejší" degradaci CPU. Reálně jsem nasadil někdy kolem roku 2015/2016 jeden DT haswell a rovnou s DDR4.

Jinak k broadwellu, ten CPU byl dost nezajímavej. Měl mít ultimátní L4 cache, která se ale reálně snad nevyužila. Blbě se přetáčel kvůli procesu, navíc s broadwellem intel ztenčil substrát (jak DT, tak HEDT), takže se řešilo, že těžké chladiče mohou CPU poškodit. K tomu všemu byl Ečkovej broadwell nepájené jádro a lidé začali i pitvat věc, jménem elektromigrace (zajímavé, že si na 7nm nikdo na tohle nevzpoměl :D). Zajímavej byl akorát mimo desktop a spotřebku, protože přidal další dvě jádra v E verzi, v serveru samozřejmě o něco víc. Toliko si o něm pamatuju já.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, o ten i7-5775C jsem se tenkrat zajimal - protoze mel mit silnejsi GPU (a tu cache) - nase aplikace byla GPU compute zamerena, ale byl tam jeden fail - tohle neplatilo - "Announced to be backward compatible with the LGA 1150 motherboards designed for Haswell processors.".

Ten procesor nefungoval v nasi Q87 desce - takze byl CPU vracen prodejci. Po nejake dobe se pak dalo docist ze 8* chipsety to nebrali, ale jejich preznacenej refresh na 9* ano. Ale to nam zase chybeli desky (ke Q87T - itx, sodimm, 19V power) - nexistovala alternativa.

Byla to klasicka varianta "nechceme aby to fungovalo" - co se delalo jak na S775, tak znova na KBL/CFL sdilicim socket 1151.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Díky za doplnění, pokud to potkám někdy pro nákup do muzea kuriozit, bude se to info hodit. Zkrátka to byl kočpopes. Podobný pocit jsem měl z uvedení X299 platformy, zkrátka v kanclíkách upocení nerdi, co si pomalinku smolili návrh, najednou vlítne do dveří šiditel oddělení a oznámí deadlinu o půlrok dřív. Jak to asi může dopadnout, že :D (pouze obrazně přirovnáno, ale osobně bych se nedivil, kdyby tomu tak i bylo).

Jinak jsem si všiml chybky, v tom roce 2015/16 jsem samozřejmě nikomu nekupoval DT haswella, ale skylake.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak on to byl jeden celej velkej humbuk... Mam desku od Gigabyte Z170 s DDR3 a nejdriv mi v tom behal Skylake 6700K@4.6GHz s 16GB DDR3 1866@2000 na 1.65V a ted tam jede Kaby Lake i5 7500T jako HTPC... Zadny probemy jsem nezaznamenal... A uz to lita nekolik let... :) Ale dle Intelu to chodit nemelo... :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak si krejt zadel musí. Na druhou stranu, psali jen o degradaci, nikoli že to hned umře. Stejně jako díky chybce jeden chipset pro SB měl umírací SATA port(y). Podobně na tom je několik řad/"generací" moderních atomů a jejich LPC sběrnice, že. To CPU jsi vyměnil, takže se to ještě projevit nemuselo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebudú, dovtedy AMD skrachuje. :-) Písali na PCT.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemohl bys to převyprávět vlastními slovy pro ty, kteří ze zásady na PCT už nechodí?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"AMD deklasovalo Intel a jeho HEDT už vloni s Threadripper 2990WS, ale nemělo to takový ohlas a Intel to ustál. Tentokrát už má Intel smůlu, spousta uživatelů bere Threadripper jako jediný HEDT na trhu, a Intel zcela ignorují. Ono je to logické, 32 jader je prostě 32 jader. Výkon je gigantický, spotřeba solidní. Platforma moderní a luxusně vybavená, herní mód funguje a hraní je stejně dobré jako na 8 jádrovém Ryzenu."

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

PCT je banda teplousu :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tam musej mit saunu s těma Intel přimotopama

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jestli ddr5 budou mít "nástup" jako ddr4 ve výkonu a v těch šílenejch cenách, tak to bude smutný

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V zacatcich DDR4 byly stejne rychle jako v te dobe uz dolacene DDR3. Ocekavam, ze u DDR5 to nebude jinak a ze rychlejsi, jak toho casu nahonene modely DDR4 to nebude.
Neni kam spechat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zlatá slova, není kam spěchat. Sakra, já souhlasím s Redem, asi stárnu :o)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale tohle je jiný, asi napodobovatel nebo následník. Nebo že by jen nějaké postranní alter ego ? :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty výkonnější AMD APU potřebují DDR5 jako prase drbání. Když si představím ty možnosti chipletů pro APU, tak DDR5 tady měly být už včera.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak ono ne ze by 64-core EPYC nepotreboval rychlejsi pameti :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zase 8 kanalovy pristup do pamate a 256MB cache nejaku robotu urobi :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz budu vychazet z dnesni situace a dopadu frekvence RAM na vykon nekterych CPUs od AMD, tak DDR5 by mohla umoznit prichozim procesorum Ryzen docela velky naskok. IMHO AMD na tom bude stavet k vyuziti opravdoveho potencionalu techto CPUs a samozrejme i APU kde bude mozne velmi rychle dosahnut vysledku obdobné nejakym desktop GPU cimz opet zvysi % pusobnosti na trhu vuci konkurenci.

Intel tak v takove mire na rychlost RAM nachylny neni a ta zavyslost vykonu Ryzenu na RAM vnasi ruzné diskuze, ale zasadni problém bych v tom nevidel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zase je řeč o mobilních APU a rychlejších RAM. Neví někdo, co vlastně brání tomu, přidat do APU kus paměti přímo pro grafiku? Proč se to ještě neděje?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takhle se cena přenese na druhou grafiku. A druhý čip je zaprvé dražší a zadruhé ne vždy od AMD. Takže to se mi nezdá pravděpodobné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Technický důvod to nemá, řešení je známé a už i na prototypech odzkoušené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Uživatelé s vyššími stoly, kteří mají sestavu na zemi, budou mít možná smůlu :-)."

Ne nebudu, maximalne sa to prepne do legacy mode a pojede pomalsou rychlostou starsieho standardu. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.