Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Růst cen pamětí přes léto zpomalí, ale ne v PC segmentu

Původně avizovaný 8-13% růst cen pamětí bude nakonec nižší, pouze 3-8 %. Jenže to jen v důsledku serverů; operační paměti pro desktop a GDDR6 pro grafické karty budou zdražovat podle původního odhadu…

Před měsícem odhadovala analytická společnost TrendForce, že průměrná smluvní cena pamětí (tedy cena dohodnutá mezi výrobcem čipů a odběratelem) vzroste ve třetím kvartálu o 8-13 %. I to by znamenalo výrazné zpomalení růstu oproti druhému kvartálu, kdy tato cena stoupla o 20-25 %. Aktuálně to však vypadá, že namísto 8-13 % stoupne průměrná cena pamětí během léta jen o 3-8 %.

Tato zpráva je (z pohledu desktopového uživatele) pozitivní jen zdánlivě. Jelikož jde o údaj průměrný, skládá se tato hodnota z více složek, které výsledek více či méně ovlivňují. Velkou váhu mají ceny serverových pamětí a právě ty jsou důvodem celého poklesu. V tomto segmentu došlo totiž k přezásobení, tj. dodávkám vyšším, než zvládala poptávka zkonzumovat, takže zdražování nebude tak výrazné a dosáhne maximálně 5-10 %.

V ostatních segmentech se ale moc nemění. Mobilní operační paměti zdraží o 5-15 %, desktopové operační paměti až o 13 % a nevesele to vypadá i s GDDR6 pro grafické karty, které zdraží o 8-13 %. Grafické paměti za poslední rok vůbec výrazně zdražily. Z důvodu těžební vlny byl GDDR6 nedostatek, výrobci grafických karet se přehazovali v cenových nabídkách výrobcům pamětí a to vedlo k velmi vysokému nárůstu jejich cen. Grafické karty ale chytily i druhého Černého Petra v podobě nárůstů cen výroby u TSMC, který je důsledkem nejen vysoké poptávky, ale obecně rostoucích nákladů z důvodu nedostatku (cisternového dovozu) vody, nečekaných investic do výstavby vodárenské infrastruktury (čističky / recyklační stanice) a bonusy pracovníkům za dlouhodobé přesčasy. Každá nová smlouva na dodávky pamětí a čipů je tak uzavírána za vyšší ceny, takže každý další model, pro nějž se zadává výroba komponent, je v nákladech dražší.

Nyní už záleží pouze na tom, zda se pokles čínských těžařů stihne na cenách čipů a pamětí projevit dřív než vzroste poptávka na předvánoční sezónu. Pokud se však situace nezlepší na přelomu léta a podzimu, lze očekávat, že k výraznému zlepšení dojde začátkem roku 2022. Na toto období se nechystá žádný nový grafický hardware, který by mohl z důvodu vyššího těžebního výkonu oslovit kryptobarony, zároveň odezní vlna předvánočních nákupů, takže by objemy výroby a tím i nadstandardní výrobní náklady mohly začít klesat.

Tagy: 
Zdroje: 

TrendForce

Diskuse ke článku Růst cen pamětí přes léto zpomalí, ale ne v PC segmentu

Pátek, 16 Červenec 2021 - 13:13 | kypec | Semiconductor !== Chip
Pátek, 16 Červenec 2021 - 07:44 | Peter Fodrek | ono pri tej spotrebe, to nie je prekvapujúce:...
Čtvrtek, 15 Červenec 2021 - 13:36 | kfeksa | Kdoví jestli vůbec.. možná ty grafiky, ale z...
Čtvrtek, 15 Červenec 2021 - 10:48 | Pajka | ono to celkově vypadá, že dřív jak na jaře...

Zobrazit diskusi