Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rychlosti WiFi sítí na speedmetru IPV v březnu, dubnu a květnu

Nevim kolik praktickych zkusenosti ohledne wifi siti mate, ale toto je naprosta blbost ..., 20mbit prumerny download neni problem udelat ani na 2.4ghz (802.11g samozrejme), na 5ghz pri pouziti trochu slusnejsiho ap neni problem 28mbit. Takze prumer 15mbit muze byt zapricinen chybou mereni... realne rychlosti muzou byt jeste vyssi.
----------------------
U vítězů této analýzy bych ještě rád okomentoval dosažené výsledky. Při přípravě podkladů pro tento článek jsem dostal od jednoho našeho čtenáře celkem trefnou připomínku. Ptal se mě, jak je možné v reálném provozu dosáhnout průměrné rychlosti kolem 15 Mbit/s. Teoreticky je sice možné na 5 GHz zařízení dosáhnout i rychlosti kolem 20 Mbit/s, ale pouze v případě, že by každý uživatel měl vysílač (AP-čko) pouze sám pro sebe. U bezdrátových sítí se tedy efektivní rychlost pro 5 GHz zařízení pohybuje někde kolem 8 až 10 Mbit/s.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jirkaehm: nevim kolik praktickych zkusenosti mas s bezdratem ty.. ale nejdriv premyslej o cem se mluvi (pise) a pak az k tomu pis pripominky - jinymy slovy: ses trochu mimo chlapce! ;)

"Teoreticky je sice možné na 5 GHz zařízení dosáhnout i rychlosti kolem 20 Mbit/s, ale pouze v případě, že by každý uživatel měl vysílač (AP-čko) pouze sám pro sebe. "

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jeste dodatek: nikdo se tu nebavi o moznostech 802.11abg ale o poskytovatelich internetu vyuzivajici tyto technologie k prenosu a rychlostech jejich siti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se týká semi-wifi, tak dle mě je to nejrozumnější varianta wi-fi ve více zastavěné oblasti (sídliště s paneláky). Kdyby měl každý svoji wi-fi, tak podstatně klesne rychlost na AP, navíc bude velké zarušení oblasti. Varianta - wi-fi na střeše (nejlépe směrovka na směrovku) a zbytek ethernet zvýší rychlost všech a sníží zarušení.
Ale stejně bude nejužším hrdlem wi-fi na střeše, takže je to stejná situace, jako u jednoho uživatele na AP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

goro: Pokud proti sobě postavíš 2 mikrotiky se dvěma anténami (in/out) tak to zas tak úzké hrdlo nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Jirka: poslyš čeče, taky v regionu máme jednoho blázna, co hulí AP venku v géčku. Mé jednoznačné doporučení - zastřelit. Rychlosti co píšeš jsou v reálném provozu utopie. Odmítám se bavit o páteři na jiné technologii než 5GHz, ale garantuju Ti, že i s nejnovějším a slušným routerboardem 600 od Mikrotiku uděláš full-duplex 23mbit, a to ještě při dual nstreme nestandardu, čili 2 antény. Chtěl bych vidět to běžné a laciné AP, co zvládně 28mbit. Jsem rád, že tady ještě i jiný uživatel zmínil Mikrotik, je to fakt fajn platforma i komunita uživatelů. Naše síť - páteř 5GHz routerboardy, konekt asi 3 týdny Ceragon, pánové, po všech těch překupech od menších operátorů, se ta kvalita nedá srovnat :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezdá se vám, že ten speedmeter nefunguje zrovna správně? Když jsem si ho vyzkoušel a sledoval jsem rychlost downloadu u sebe, tak se pohybovala mezi 364-366kB/s, což odpovídá mému 3Mbps připojení, ale speedmetr na IPV mi ukázal výsledek tento: download: 5.99 Mbps, Rychlost stahování dat: 767 KB/s... Nenásobí se někde něco dvěma?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky se mi zdá, že to násobí minimálně 2x. Pokud jsem to porovnal na rychlosti celých packetů na routeru pro konkrétní spojení tak mi vyšlo, že je to vynásobeno 2.4 !!!
Někde mají soudruzi z CDR asi chybu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to pekr: Vsechny tyto udavane rychlosti jsou v halfduplexu, a jestli me rikate ze na vasem obyc spoji na mikrotikach bez nstreme neprenesete aspon 28mbit (s nstreme jeste vice) tak nevim jak to budujete :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro diskutujícího s nickem Drakor.
 
Dobrý den,
 
snažím se nemíchat do diskuzí pod svými články, ale teď se neubráním. Pokud násobíte stejně jako nepozorně čtete tak váš příspěvek chápu ("soudruzi s CDR" nemohli udělat chybu protože měřák patří serveru Internet pro všechny a kolegové z CDR.cz nám pouze vydali článek) . Pro ostatní čtenáře bych rád uvedl pár informací. Podle IP adresy Drakora (195.248.240....) se zdá, že dnes na měřáku měřil pouze jeden člověk ze stejnou adresou a dosáhl úplně jiného výsledku než nám tady tvrdí Drakor http://speedmeter.internetprovsechny.cz/?mereni=128425 . Jinak tento rozsah přináleží firmě která poskytuje připojení v Polsku http://www.db.ripe.net/whois?form_type=simple&full_query_string=&amp...
 
Takže pokud jste si dneska někde naměřil špatný výsledek tak to rozhodně nebylo na měřáku IPV. Hezký den přeje Sova
 
Přiznávám, že se může stát případ, že měřák neodměří korektně, ale vadí mi když si lidi v diskuzích vymýšlí nebo zkreslují fakta a ostatní čtenáři pak mohou získat dojem, že speedmeter je úplně špatný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mně to ukazuje mnohonásobně více. Rychlost mám DL i UL 1Mbit, což mi ukázal i např. speedtest na Lupě, ale tester na stránce Internet pro všechny mi ukázal:
http://www.speedmeter.internetprovsechny.cz/?mereni=128631
a ráno ještě více:
http://speedmeter.internetprovsechny.cz/?mereni=127839

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Sova:
Dobry den,
je to sice pekny clanek, ale to co postradam, je vseobecna informace pro obycejneho uzivatele na strankach meraku, ktera by jim poskytla moznost si udelat ucelenejsi predstavu o tom co vlastne vysledek mereni znamena a o cem vypovida a o cem nikoliv.

Znam par adminu co si rvou vlasy, kdyz se jim ozve nastvany zakaznik: "meril tam a tam a dalo mi to tu a tu rychlost, ktera vubec je polovicni!".

Vysvetlete pak takovemu zakaznikovi, ze v 1-2 merenich ma pouze omezenou vypovidajici hodnotu a je ovlivneno mnozstvi nahodilych udalosti po ceste zakaznik-merak a jeho vypovidaci hodnota klesa poctem skoku, gw apod.

Problem je v nepochopeni/neznalosti toho, co si vlastne zakaznik objednal .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já, mám, Internet přes, Wi-fi, a to, na rychlosti asi tak 1280  KiloBitů DownLoad, a jednou, mi to, dokonce, jelo, asi na rychlosti 1328 KiloBitů za vteřinu DownLoad, po ustálení stahování, a UpLoad, mám, pořád, asi tak na rychlosti 320 KbPs, prostě no!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To: Zdnek7
 
Dobrý den,
 
máte pravdu, dokonalý měřák rychlosti ve své podstatě ani není možné naprogramovat. Šlo by to pouze v případě, že bychom naprogramovali nějaký prográmek, který by si uživatel nahrál do svého počítače a ten by potom komunikoval s měřákem přesně tak jak bychom potřebovali. U bezdrátových sítí je navíc problém v tom, že cesta k měřáku se v průběhu měsíce díky neustálým změnám v topologii sítě také často mění. Typickým příkladem je výpadek hlavní konektivity a přesměrování celé sítě na záložní konektivitu a najednou data putují úplně jiným směrem.
 
Hned pod naměřeným výsledkem máme však tuto hlášku: "Vzhledem ke skutečnosti, že většina internetových přípojek v ČR je agregovaná (sdílená), nemusí se Vámi naměřené hodnoty vždy shodovat s parametry Vašeho smluvního připojení."
 
Hned jak se nám podaří doprogramovat dodatečný test traceroutu doplníme info i o problematiku "putování dat od uživatele k speedmetru" - vysvětlovat to lidem teď však nemá cenu protože podle mé zkušenosti 70 % uživatelů ani neví co je to "ping" a významu traceroute nemá ponětí tak 90% lidí.
 
Takže obavy adminů jsou oprávněné, chování zákazníků kteří si odměří menší rychlost na přípojce s agregací 1:20 a hned volají svému ISP, že něco není v pořádku - je také známou věcí. Tuto problematiku jistě rozeberu v nějakém příštím článku, jelikož je to téma které se nedá vysvětlit jednou větou. Každopádně díky za připomínku, nevylučuji že připravíme i nějakou speciální stránku kde se lidi dozví víc o technologii měření a o tom jak naměřená data správně interpretovat.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To: Sova
Te poznamky i kdyz je cervene, jsem si opravdu nevsiml :)
Nicmene i kdyz nejsem strana "dotcena", dekuji.

Vysvetleni je nesnadne a proto se zatim co vim o to nikdo nepokousel, protoze nekteri nechapou ani vyznam agregace, natoz ping apod.

Asi nejlepsi priklad vysvetleni je na vodovodnim potrubi ... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Sova
Jsem rád, že umíte zadat IP do whois databáze to hned tak někdo neumí :-D

Bohužel je to asi tak, že neznamená, když to tady napíše nějakou IP tak že jsem připojen odtamtud. Nebudu kvůli Vám jezdit do Polska, ne :-)

Uvedená IP je jedna z mnoha freeproxy serverů a jen jsem testoval rychlost ze zvědavosti. Potřeboval jsem se připojit na web na síti s filtrovaným provozem.
Jinak moje adresa, kvůli které jsem reagoval na to nadhodnocování rychlostí je bohužel dynamická. Tento článek sice vyšel dnes, ale měření jsem prováděl cca týden zpět.
Na tom, že Váš speedmeter NADHODNOCUJE zatím trvám!!! třeba teď mi na 2Mbit/s downloadové lince naměřil 3.45 Mbps.

Tak a teď si to běžte zkontrolovat IP 213.220.204.33

Jo a hlavně bezhlavě nevěřte whois ... free databáze jsou dost staré, fyzicky je ten Vámi vystopovaný polský server v GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Adamantium

Teda 24.24 Mbps na 1Mbps lince, co to máš za poskytovatele? To chci taky. No a já si myslel, že to ten speedmeter násobí jen 2x :-)

Jinak speedmetr na lupa.cz nebo dsl.cz mi dávájí výsledky OK, tak kde je tedy ta chyba....asi v tom polském připojení jak mě tu poučoval pan "sova"

2 sova
vzhledem k tomu, že pár sítí spravuji tak vím jak je složité měřit rychlost toku užitečných dat, ale například packety se dají měřit velmi přesně. No a vzhledem k tomu, že packetů je vždy větší množství než těch užitečných dat tak je dost podivné, když ten měřák naměří otolik větší datový tok než mi odejde packetů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jirka: zřejmě jste teoretik :-) MT je široký pojem, je to především OS, takže říct jak to, že na MT nedosáhnete to či ono taky může znamenat srovnávat 486 s posledním Pentiem, pak se samozřejmě rychlosti liší ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze je nyní společná i pro článek Rychlosti WiFi sítí na speedmetru IPV v březnu, dubnu a květnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze byla založena k článku Rychlosti bezdrátových sítí v únoru 2008.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem pro jistotu pro test pouzil vsechny tri prohlizece, ktery mam aktualne k dispozici a s kazdym udelal 5 mereni. A dopadlo to takhle:
Opera 9 - download 5-5,5 Mbps, upload 3-3,5 Mbps
Firefox 2 - download 4-5,5 Mbps, upload 2-2,5 Mbps
IE 7 - download 3,5-6 Mbps, upload 8,5-9 Mbps

Bezne dosahuju rychlosti kolem 10 Mbps i na webu (linka je bez agregace). Jestli mereni funguje takhle nepresne, na nejakym falsovani vysledku ani nesejde, protoze i bez nej se nezakladaji na pravde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dokud bude traceroute z internerprovsechny vypadat takto:
1 62.240.165.161 (62.240.165.161) 0.232 ms
2 v102.tr2.pop1.pra.sloane.cz (62.240.161.197) 9.827 ms
3 212.162.8.53 (212.162.8.53) 1.474 ms
4 ae-11-11.car2.Prague1.Level3.net (4.69.135.42) 1.107 ms
5 ae-5-5.ebr2.Frankfurt1.Level3.net (4.69.135.49) 33.463 ms
6 ae-2-56.edge4.Frankfurt1.Level3.net (4.68.118.179) 24.469 ms
7 telia-level3.frankfurt1.level3.net (4.68.111.102) 32.714 ms
8 ffm-bb1-link.telia.net (80.91.251.154) 26.967 ms
9 Prag-b2-link.telia.net (80.91.252.93) 27.093 ms
10 prag-b1-link.telia.net (80.91.250.122) 26.969 ms
11 nfx-ic-118860-prag-b1.c.telia.net (213.248.84.78)

Tak sítě v NFX (Pilsfree, Klfree, UHfree a další) v tomto testu nebudou dosahovat žádných zázračných čísel i když na jiných měřicích serverech dosahují mnohem lepších rychlostí. Přestože v ČR máme NIX, tak vzájemný peering bohužel není 100%.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RE:Gee
Dobrý den,

jestli vaše IP adresa končí číslem 117 tak jste u nás dnes vykonal 9 měření :-), ale jinak vše odpovídá vašemu příspěvku. Pokud jste uživatelem sítě Česká Síť tak zde žádný neagregovaný tarif s rychlostí 10 Mb/s nevidím http://www.radacomp.cz/?page=3 . V tom případě jste zřejmě technik nebo administrátor. Napište mi prosím na e-mail miloslav.sova@internetprovsechny.cz náš programátor řeší tento problém již od minula bohužel nemáme dostatečný počet uživatelů, kteří by nový měřící algoritmus vyzkoušeli (každý koho znám a podobné problémy nemá). Problém může být v použitém prohlížeči nebo v antivirovém programu - což by samozřejmě nemělo mít vliv na výsledek měření a já pevně věřím že po uplatnění Ajaxu by problémy u některých měření měly přestat - ale potřebujeme aby s námi někdo komu to dnes hází rozdílné výsledky spolupracoval. Hezký den přeje Sova

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RE.Jimmyx
Dobrý den,

o možnosti přímého peeringu NFX ze Sloane jsme diskutovali několik hodin s vedením Sloane. Právě z podnětu vedení KLFree které mi poskytlo i cenné informace k jednáním. Situace se má tak, že vedení NFX teď konečně zná podmínky Sloane Parku (především požadavky na objem datového toku) a Sloane pro změnu dobře ví že sdružení NFX má značný zájem o peering. Tak snad se do konce roku na něčem dohodnou :-) V této záležitosti udělalo IPV maximum a pokusíme se toto téma ještě otevřít na podzimní konferenci kterou by pro bezdrátové sítě chtěla zorganizovat IPV (ale nerad bych předbíhal). Zdraví Sova

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak tak koukam na namerene rychlosti tady se asi WiFi rika kdecemu, mam tim na mysli zejmena ruzne LAN napajene napr 10 GHz spojem apod. Mozna by stalo za uvahu to trosku vice rozlisovat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sova:

Dobry den,
technik ani administrator nejsem, za chybejici informace spis muze nekompletni seznam na strankach Ceske site. Tarif mam 6144/6144 z nejake vanocni akce, podle vseho lokalne omezeny (pravdepodobne kvuli technologii, je mozne, ze s upgradem site uz je dostupny i jinde). Ocividne beha o neco rychleji, maximalne cca 11 Mbps. Co se tyce tarifu z tabulky na webu providera, jsou to pouze zakladni rychlosti a tipnul bych si, ze ve skutecnosti jich provozuji nekolikrat tolik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diky za clanek a take podekovani panu Sovovi a dalsim spolupracovnikum na serveru internetprovsechny.cz. Diky tomuto webu uz mnoho mych znamych opustilo umirajici paskvilni DSL a obevilo kouzlo poradneho pripojeni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, podmínky Sloane pro peering známe, je to především tok 50Mbit/s mezi našimi sítěmi, jde o speciální obecné pravidlo pro NFX. :-)) Tahle informace zazněla na jednání v shiranu a nebyla prohlášena za citlivou, takže ji sem klidně napíšu. Důvodem pravidla je podle mne to, že od Sloane odešlo do NFX několik sítí, ale ještě ne všechny, takže toto pravidlo asi zmizí teprve tehdy, až přejdou všechny komunitní sítě pod NFX nebo až se všechny vrátí ke Sloane. Ze strany NFX problém není a nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, přesně tohle jsem taky u routeru řešil díky za článek.A ještě mě zajímalo jak rychle router dokáže přenášet v domácích podmínkách internet. Tohle se mi fakt líbí: viz:

https://youtu.be/WfUJqm4PycE

:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.