Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 7 5800X3D překonává ve hrách Core i9-12900K

Hmm tomu říkám slušná prace. Svuj 5900x nevymenim, ale posun v hrani tam teda je. Celkem by me zajimalo, kdyby tu cache 3D dali na 5900x, to by si ale mohli kanibalizovat novy zen na konci roku:-D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Na hry nepotřebuješ 12 jader :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To ne, ale hadam ze spousta z nas, podobnych uzivatelu, tyhle pc pouzivame na vice veci a ty hry jsou precijenom az na druhe koleji. Mam stejny cpu, ale 5800x3d si fakt neporidim. Pokud by ale byla i dvouchipletova verze, lepe tedy rovnou 5950x3d, tak nevaham.. AMD puvodne predvadelo prave 5900x3d, ze nevyslel tenhle model jeste pochopim, ale to sestnactijadro v plne palbe jako tresnicka na zaver am4 platformy je fakt velka skoda a zklamani :/

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

já to mám na hry tak maximálně ze 30%, jedu spíš virtualizaci, sem tam nějaká video tvorba (adobe a davinci), kancelář apod.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Právěže mnoho lidí kritizovalo AMD za to, že nevydalo 5950X3D, protože by teoreticky mohli využít 3DV-cache pro hry (klidně s deaktivovanými jádry, bylo-li by to nutné), ale zároveň měli 16 jader na aplikace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak se asi potvrzuje (byt se stejnyma, relativne pomalyma pametma), ze 5800X3D celkove stavi AL jako "top" herni CPU do celkem ostudne pozice. Podava rekneme v prumeru mirne lepsi vykon, za mensi cenu a podstatne nizsi spotrebu.

Kviz pro zajmence:
Kolik myslite ze si takovy 12900ks vezme pri hrani her
1/ 122W
2/ 146W
3/ 186W
:)
https://www.pcgameshardware.de/Core-i9-12900KS-CPU-278291/Tests/Kaufen-P...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Já ani nevěřím, že se tyhle nenažrané i7 a i9 prodávají tak dobře (2x i7 v první desítce), jak uvádí např. czc. I podle jejich prodejů základních desek (nejvíce se prodává LGA 1200 a AM4) to moc nesedí.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

tam jsou naopak produkty, které se potřebují prodat a nikdo je nechce, jediné čemu se teoreticky dá věřit je heureka podle oblíbenosti

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže oblíbenost na Heurece je podle vyhledávání - ne podle prodejů.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To není možné. Každý přece ví, že procesory Intel ve hrách nepřekonávají TDP / 65 W / 100 W…

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Tak pálit tolik energie jen s CPU, tak to je už solidní bizár.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako pálit 600W na GPU. Nebo 450W? Nebo 300W? Nebo 200W? Nebo 122W? Kde leží hranice? Já to před MNOHA lety schytával od Igora z NV za to, že jsem si dovolil kritizovat spotřebu GeForce GTX 8800 na základě přítomnosti dvou napájecích konektorů. Názor mám i dnes stejný: GPU žerou zbytečně moc a hlavně NV je toho živoucím důkazem. Proto ní je Intel firma vyrábějící produkty cílící na co nejmenší spotřebu energie.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Cokoli přes dvě stě wattů je přímotop na nohy na zimu. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže pro tebe osobně je limit 200W, dobře. Tak to nebudeš milovat ten budoucí 170/230W Ryzen, podobně jako nemáš rád tyhlety 228-241W Intelí Core i9 žejo? :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nejde jen o tu absolutní spotřebu, 280 W u ThreadRipper nebo EPYC je v pořádku. Jde o to, zda tomu odpovídá také výkon. A to je právě ten problém NV a Intelu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Teda já už kupuju už jen 65W stroje. Výkon je v dnešní době naprosto v pohodě; netuším, co bych zdvojnásobením spotřeby získal. Že by něco, co mi takhle trvá šedesát sekund, trvalo jen padesát? Toho si stěží všimnu. Ještě tak nanejvýš 5950X se sníženým TDP bych snesl, ale přijde mi, že ani koupi toho bych už neospravedlnil. Pokud bych náhodou občas potřeboval nějakou velkou dávku simulací, tak prostě pustím druhý 65W stroj, co mi tu stojí, a vyjde to skoro nastejno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobne si myslim, ze si minuska zaslouzis. Ne proto, ze by se v tom, co rikas, nedal najit nejaky treba smysl, ale proto, ze demagogicky hajis pouze jeden, casto na kost zjednoduseny pohled.
5800X3D vs 12900K(s) je presne tenhle priklad. To ze to udela stejnou praci ve hrach ale s 100+W (jedenkrat tolik) vetsi spotrebou ti nejak nevadi, protoze graficka karta preci zere vic. To je ukazkova forma demagogie i presto, ze samozrejme gr. karta zere vic. Podobne jako tve 720p. Osobne jsem nikdy nebyl zastancem 720p CPU testu a bezne je preskakuji, nicmene se neda tvrdit, ze nemaji zadnou vypovidajici hodnotu.
Zjednodusovani, popripade poskytnuti jineho kontextu muze samzorejme byt uzitecne. Nicmene ve tvem pripade si myslim, ze jsi prekrocil hranici, ktera uz neni o alternativnim nebo globalnejsim pohledu, ale jednoduse demagogie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Však co to meleš, vždyť ta spotřeba je naprosto šílená na to, že to chroustá pouze hry... a navíc to už není stejně ani nejvýkonnější, oficiálně pouze nejžravější „herní“ procesor... a to se asi taky počítá, AMD je opět pozadu... Když už Alder Lake dokázal přinést aspoň slušnou efektivitu a skvělý výkon aspoň ve hrách, není nad to to nakonec zakončit tímto přímotopem, kterým to totálně zkurví a stejně s tím už nic nezachrání...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

c je správně, c ist richtig. Pracuje jako učitel v koncentračním táboře.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1. není uvedeno, na jaké kartě se testovalo
2. vem to čert, testovat CPU roku 2021, resp. 2022 v 720 a 1080 je poněkud trapné. O reálném výkonu ve hrách to nevypovídá lautr nic, protože v 720 nehraje dnes už prakticky nikdo a v 1080 jen zoufalci, případně honiči freesyncovejch fps.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

jses hlupak jak uz si hodnekrat dokazal, pri nizkym rozliseni je vetsinou limitujci komponenta sestavy prave CPU ktery nestiha krmit vykonnou GPU, pokud bys testoval ve 4K tak CPU pojede treba na 50% a GPU nebude stihat vykreslovat tzn zekne ti to o vykonu CPU velky hnedy ty mozecku

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Proc ten osobni utok? Mate jiny nazor - OK, ale to neznamena, ze komentar vyse je spatny. Podle mne je relevantni.
S FHD nemam nikde problem co se tyce FPS - zajima me vykon spis na UHD. To ze se vykon CPU lepe ukaze na nizsim rozliseni je pravda, ale jak pan Jezek pise, tak to neni uplne relevantni.

Uz vice nez 20 let plati, ze graficka karta udela vice muziky nez CPU.

Mam desku B450 a zvazoval jsem upgrade z 3700X na 5800X3D, ale za $500 je vyhodnejsi koupit grafickou kartu - bonus bude vetsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jsem osobni protoze ho nemam rad, bud pise umyslne provokatyvni clanky nebo hovadiny, od nekoho kdo publikuje do svet IT ocekavas urcitou uroven a ne blaboly, to ze zmizel z tohodle portalu byla nejlepsi vec co se tu stala za hodne dlouhou dobu

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, dřív byl Ježek pojem, teď je to odpad a brak. Názory tupé jak extrémista Obrmajer.
A když mu někdo vysvětlí, že nemá pravdu, tak si pořád mele to svoje, prostě ignorant.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

jono tohle se stava spousta lidem a i firmam ze zamrznou v minulosti a misto uceni se noveho jen vymysli vetsi hovadiny v tom zastaralem okruhu co jedou, pak misto uznani z pokroku sklizi jen vysmech

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Každý příspěvek jen ukazuje, že nemáte absolutně vůbec páru, kdo jsem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A kdo jste Davide? Nebo kdo jste byl? Člověk co psal slušné články, ale teď je nějakým záhadným způsobem zahleděn do kopání kolem sebe, speciálně do lidí co mají jiný názor? Nebo se mýlím? Rád si přečtu Váš názor na sebe sama a myslím, že nebudu jediný.
Protože ty výkřiky co tvoříte spolu s příspěvky nejsou často zrovna rozumné.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

2 neilz bellic: Jak jste toho dosáhl? Řada z nás takové štěstí neměla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ježek byl někdy pojem? No, oukej, ale je mi to celkem jedno. Stejně jako je mi jedno, jestli teď jsem za ignoranta. Posuzovat výkon moderních 16×HT či 20×HT CPU s AVX-2 atd. na hraní her v 720p s GPU, které dává v pohodě i 4k, je prostě blbost. Nevypovídá to nic o realitě.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

>> Posuzovat výkon moderních 16×HT či 20×HT CPU s AVX-2 atd. na hraní her v 720p s GPU, které dává v pohodě i 4k, je prostě blbost. <<
To GPU bych rád viděl.
23-27 fps ve 4k a "v pohodě" jsou tochu jinde. Alespoń dle mého (ne tak skromného) názoru.
Pokud to spadne pod spodní hranici *-sync, tak už to fakt není ono.

>> Nevypovídá to nic o realitě. <<
Váší, mojí, jeho, jejich, ... ?

>> O reálném výkonu ve hrách to nevypovídá lautr nic, protože v 720 nehraje dnes už prakticky nikdo a v 1080 jen zoufalci, případně honiči freesyncovejch fps. <<
A prozradí mi ctihodný jak dostat na 1080 obrazovku vyšší rozlišení?

Na NTB mám 1920x1080 a vzhledem k uhlopříčce bych ani víc nectěl.
Můj 22" monitor má taky 1920x1080 vyovuje mi to tak.
Nepodceňoval bych podíl uživatelů, kteří nemají/nechtějí/nemůžou vyměnit za monitor z vyšším rozlišením.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Test(srovnání) procesorů musí být koncipováno tak, aby v ideálním případě byl úzkým hrdlem pouze on. V opačném případě nejde o test samotného procesoru. V dnešních AAA hrách se tomu vzhledem k omezenému výkonu GPU lze přiblížit pouze hodnocením FPS za použití nízkého rozlišení.

Pozn. Je samozřejmostí respektovat právo vyjádřit názor, ale mělo by být stejnou samozřejmostí kritizovat (v mezích slušnosti) irelevantní názor. V opačném případě další přijmou zavádějící informaci za pravdivou, jako se asi stalo v tomto případě.

Pozn2. Všichni majitelé SteamDeck na něm hrají hry v 800p (potažmo 720p).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ad první část. Jasně, to souhlasím. Ale scénář by měl pokud možno reflektovat nějakou realistickou úlohu. Tou 720p na RTX 3080Ti není.

Ad pozn. klidně kritizujte.

Ad pozn2. Kolik majitelů Steam Deck se rozhoduje o osazení 5800_3D vs 12900KS do svého Steam Decku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Realistická úloha tak jak jí popisujete (např. 4K na RTX3090Ti) nebude vypovídajícím testem CPU, ale naopak testem který ve velké míře zatají jak úspěšně(rozdílně) v míře FPS je jednotlivé CPU schopno vypořádat s generováním zadaní pro GPU a ostatní s enginem hry související zátěží.

Psal jste, že nikdo nehraje v 720p (nevšiml jsem si, že byste citoval zminoval konkrétní HW). Pokud předkládáte obecná tvrzení měla by tato zkoušku obecnosti obstát.
A tipnul bych si, že dnes hraje více lidí na světě 800p(720)p na SteamDecku, než v libovolném rozlišení na 12900KS/5800X3D (kdyz uz ve svem tvrzeni pouzivate pritomny cas).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já občas hraju v 1024x768 @ 240 FPS :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak v tom případě jste asi zoufalec, nebo honič (to je fakt hrozný slovo) freesyncovejch FPS. Jaký je to pocit? :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi půjdu spáchat sudoku :(((((

A navíc hraju na vysoké FPS na 4K monitoru, co umí FreeSync v rozpětí 40-60 Hz :(((((

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já občas hrával i v 640x480 či 320x200. Ale nikdy jsem tím neposuzoval hi-end CPU doby o 15 let pozdější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V jakém rozlišení běží DOOM II? 320x200 ne? Ten občas na Pentiu 90MHz a nějakém 17" 4:3 LCD hraju. A je to super :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Brácha tyhle staré hry hraje na speciálním starém PC s S3 Virge (tam jsou dobře ladit frekvence monitoru), CRT monitorem a 640x400 120 Hz/fps. "Plynulejší než realita" ;-) Naposled dosovský Hexen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CRT monitor už bohužel nemám no... A v tom HP Vectra VL je nějaká ATi s 1MB VRAM ale nemám tam žádné Widle, jenom FreeDOS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těžko říct, co se dá odvodit ze 720p, ale je to široce respektovaný test CPU výkonu ve hrách. S tím tvým „1080 jen zoufalci" se souhlasit nedá. Dle Steamu má fullhd 67% hráčů a dle dnešních prodejů je podobně dominantní. Než nám zmizí fullhd, to dřív přijdou procesory bez křemíku:).

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

on vubec nema sajna proc se testy CPU delaj prave pri nizsim rozliseni

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Test CPU v enormně nízkém rozlišení je v podstatě čistě syntetický test, takže s tím, jak daná hra běží na daném procesoru nevypovídá naprosto nic. (nikdo by ji tak nehrál).. Ale vypovídá to o teoretickém výkonu procesoru bez vlivu ostatních komponent.

Co víc k tomu chcete, musí to být jasné každému.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Az na to, ze meranie vykonu CPU v podmienkach, kedy nie je jeho vykon ovplyvneny inymi komponentami, nie je synteticke ani teoreticke, ale realne. Naco vam je test, kde su procesory brzdene grafickou kartou pri vysokom rozliseni a detailoch? Ved v takych testoch sa aj signifikantne vykonovo rozdielne procesory budu zdat podobne vykonne. Nehovorim ale, ze testy CPU v hrach vo vysokych rozliseniach a detailoch nie su zaujimave alebo ze by boli zbytocne. Pre zaujimavost by sa mohli robit. Ale na ich zaklade sa neda objektivne povedat ake su rozdiely vo vykone procesorov.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

“”” Naco vam je test, kde su procesory brzdene grafickou kartou pri vysokom rozliseni a detailoch? Ved v takych testoch sa aj signifikantne vykonovo rozdielne procesory budu zdat podobne vykonne”””

Podívej, ten procesor kupuješ k tomu aby k něčemu sloužil, například počítá hry. V tom případě jej testuj v reálném nasazení v jakém tu hru opravdu hraješ. Právě proto tady píšu, že tyhle monstra jsou zbytečné, protože mi reálně na hry furt stačí třeba i7-4790.

Pokud tě nutně zajímá jak se high-end CPU z roku 2022 chová ve hře při 720p, tak ten procesor rozhodně nemáš ke hraní her, ale honění brka nad grafy .. Nic víc nic míň

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, trefně sepsáno. Já třeba loni řešil, jestli nějak řešit blbnoucí zvukovku na desce a případný návrat k 4790, nebo se na to vyprdnout, protože levněji vyjde přechod na 10400F. CPU co dnes stojí 3500Kč (a než se ozvou AMD-fanboys ... ANO, MÁ ekvivalent od AMD) a na hry plně stačí, jen doplnit o nějakou slušnou grafickou kartu. Honění hodnot fps v 720p je prostě ... už bych se opakoval.

Pokud Ryze 5800_3D rozjezdí svou konkurenci v podobě 12900K(S) do sra*ek ve 100 rozumných testech (od komprese videa po nějaký rendering), tak neřeknu ani popel.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To je ale nesmysl přece. Přijdou nové grafiky, které budou 2-3x výkonnější, a bude to brzy. Pak se nejspíše potvrdí, že ty CPU, které běžely lépe v 720p, budou výkonnější. Pokud mi výkon limituje grafika, není to test CPU, ale test CPU s grafikou a jejími drivery plus výkonu RAM a sběrnic, to je přece logické. Nízké rozlišení tato úzká hrdla minimalizuje a ukazuje to podstatné - herní výpočetní výkon.

Takže souhlasím s Markem, že testování CPU v nízkém rozlišení je standardní test herního výkonu procesoru. Není to ultimátní výsledek, ale je to jeden z mnoha ukazatelů.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

S tímhle rovněž souhlasím. Nezatracuju test CPU v 720p, ale je to jen jeden z MNOHA ukazatelů. Třeba ten, jakou životnost ten procesor má. Jak se bude držet v budoucnu.

Ale opravdu nic to neříká o reálném chování v té konkrétní hře pokud ji hraju dnes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Okrem zivotnosti ti test v 720p povie napriklad aj to, ktory CPU najlepsie pomoze pri dosiahnuti 120FPS a viac, ak ma clovek vysokofrekvency monitor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tohle jsem chtěl dodat... prostě dnešní CPU o 20% výkonější v tomhle údajně nesmyslném testu bude přesně o 20% méně brzdit budoucí a výkonější GPU.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam v PC stale i7 3770K a mozem povedat, ze s prizmurenymi ocami staci v 4K v tandeme s GTX 1080. Podobne to mas aj ty s i7-4790. S dnesnymi CPU sa to ake neda porovnavat. Silnejsie GPU uz by nase procesory brzdili. A to ani nehovorim o minimach FPS. Okrem toho v testoch v 720p nezistujes ako sa chova procesor v hrach v tomto rozliseni. Testujes herny vykon toho CPU v podmienkach, kde nie je brzdeny. Ked ale testujes vo vysokych rozliseniach a detailoch, tak vtedy je to o tom ako sa dany CPU chova v tej konkretnej hre, ale o vykone to uz nie je. Keby si testoval v 8K, tak sa este viac CPU vo vykonovom grafe zrovna. Vtedy si mozes povedat, aky CPU ti staci, ale nie ktory a o kolko je vykonnejsi. Aj to je zaujimava informacia a preto taketo testy nijak nezavrhujem. Ale budem sa opakovat. To uz nie su testy vykonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, že pokud by budoucí hra celou CPU zátěží byla zhruba dvojnásobně náročná vidíte jaké FPS se ze strany CPU (představme si GPU pro zjednodušení nekonečně výkonnou) se dá očekávat. Takže například pokud by CPU1 dalo v současné hře 200fps a CPU2 288fps, jej jasné s jakým CPU svůj 144Hz monitor v budoucí hře využijete.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomínejte na to, že teď letí ty různé technologie na upscaling, takže pokud někdo potřebuje víc FPS, může být lepší dát nižší rozlišení a pak to nechat upscalovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pamatujete si, jak v době "stavebních strojů" AMD-fans řvali, že test CPU se dělá v 720p na low a Intely vedly třeba o 50%? Tohle je to samé - před tím řvali AMD-fans že se v 720p na low nehraje, teď řvou Intel-fans :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Stalin byl taky v SSSR široce respektovaný. To, že je něco z jakéhokoli důvodu "široce respektované", nemusí znamenat, že to není blbost. Posuzovat CPU podle výkonu v 720p na grafické kartě, co dává v pohodě 2160p, je prostě blbost.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

no ze nemas moskovou kapacitu na to abys tento test pochopil taky jeste neznamena ze je spatnej

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Odpověď stejná jako výše: Každý příspěvek jen ukazuje, že nemáte absolutně vůbec páru, kdo jsem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel tu páru máme. Bohužel. Je docela smutné sledovat jak se čím dál tím víc ztrapňuješ. Co začalo jako zajímavý a poměrně užitečný vhled do alternativního PC světa (aneb "recykláty a nejnižší modely jako pracovní nástroj" - což jsem docela kvitoval), tak tvé dnešní zuřivé obhajování Intelu je vyloženě trapné.

Dřív jsi býval vtipný a tvé články dávaly smysl, teď už je to jen zuřivé štěkání spojené s uraženou ješitností. Aspoň já to tak vidím.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To je jednoduché. Kdysi jsme tady fungovali jako redakce jinak. WIFT měl na spoustu věcí jiný pohled než já, občas jsme si to stihli vyříkat přes IRC, občas jsme si vzájemně vkládali komentáře do článků toho druhého, občas si jeden napsal vlastní text jako reakce na článek toho druhého. Tak nějak to bylo vyvážené. Když no-X přešel na diit, velmi pěkně do toho zapadl, fungovalo to stejným způsobem dál. Možná teď po letech to už bude vidět jinak, ale nezřídka jsme také měli na věci jiný názor a tu a tam se nad ním chytli. Třeba když jsem chtěl dát stejné ocenění GeForce GTX 680 jako jsem pár měsíců předtím dal Radeonu HD 7970. Ale jeden druhému jsme dělali ten protipól, jakýsi "morální mantinel". Dovolím si vyslovit svůj osobní názor, že častěji dělal no-X mantinel mě, než já jemu.

No a pak jsem jednoho dne odešel. Ne, nevyhodili mě, naopak chtěli abych zůstal a když jsem odchod oznámil, první "reakce vedení" byla, jestli nechci psát v menší míře jako externista. To je pro ty, co u věcí nebyli a vyvozují chybné závěry. Ale já tou dobou už měl hardwaru po krk, už jsem beztak psal na roota (což dělám dodnes) a ještě dobíhal ono občasné psaní pro abclinuxu a do toho dělal i jiné věci.

Jenže tím no-X přišel o svůj protipól. Já postupem let (aktuálně je to ~4,5 roku, co jsem tady přestal pracovat jako redaktor) doby pozoroval, jak se víc a víc vyhraňuje ve prospěch určitých značek, píše o nich stále kladněji, zatímco o těch druhých stále negativněji. Už nebyl, kdo by to brzdil, už nebyl, kdo by to vyvažoval.

Vše urychlil sám Intel, to je jasné. Ostatně po letech čtyřjádrové arogance si ani nic jiného nezasloužil. Pat v tom zatím šlape tu dobře, tu jako slon v porcelánu a já si ani dnes nejsem jistý, jestli se mu to podaří zachránit. Ale to neznamená, že se postupně nezlepšuje. Alder Lake už je dobrá produktová řada, ale tady na její adresu zaznívá z 95% jen kritika. U AMD naopak mnohé věci tady nevyjdou, tam je to naopak spíš 95% oslava úspěchů. Těch úspěchů, které spočívají v tom, že je AMD v něčem o 5% až 20% lepší než Intel. Nebo zhruba stejná, ale s menší spotřebou.

Ale za těch 4,5 roku je dílo dotaženo do poměrně pokročilého stádia: zdejší čtenářstvo se přizpůsobilo a z diit se stal takový druhý ddworld, kde se oslavují Ryzeny a Radeony a hledají chyby na Core a GeForce. Inu proč ne, ale to je jen část obrazu. Jeden z problémů spatřuji v tom, že Jirka za posledních X let neměl v ruce žádný produkty na to, aby udělal vlastní srovnávací test Ryzen × Core. Neměl v ruce žádný produkty, aby udělal vlastní srovnání Radeon × GeForce. Vše, co píše, je založeno na analýze čísel z testů někoho jiného. Víš co mu vadilo na té GTX 680 tehdy, proč nechtěl, aby dostala to ocenění? Že prý má monitoring provozních parametrů analogový, zatímco o pár měsíců starší Radeon HD 7970 už plně digitální. Prostě GTX 680 je v tomto technologicky zastaralá. Navíc přišla s X-měsíčním zpožděním. Ocenění by tak neměla dostat. Ano, tuhle debatu jsme fakt tehdy s Jirkou vedli (a tohle mi z ní utkvělo v paměti).

Ale obě karty jsem měl v rukou já a já jsem věděl, jaké jsou. To jsou ty jemné nuance, které z grafů někoho jiného prostě nevyčteš. Proto tady tu a tam rozvířím diskusi. Protože vím, že Jirka nemá vše potřebné, aby mohl vyvozovat takhle jednostraně-přiohnuté závěry, jaké poslední roky vyvozuje. Pozor: to neznamená, že AMD nemá lepší procesory. To neznamená, že Radeon 6900 XT není úžasná karta. Ale to, jak realitu popisuje Jirka, jí ne vždy odpovídá, resp. neodpovídá jí natolik, nakolik by mohlo. Nehledej v tom uraženou ješitnost, protože já nejsem ani uraženej, ani ješitnej. Jen zklamání z přiohýbání reality obrazu svému. Jinak je mi to celkem jedno.

Ono jedna věc je plkat tuhletu sloupkařinu. To je strašně výhodnej formát textů. Aplikoval jsem ho tady taky poté, co se změnil systém odměn za články (čili vejplata). Nejlepší poměr prachy/čas. Prostě člověk vyblil X odstavců a měl hotovo. Někdy s tím strávil delší dobu, aby to měl podložené, jindy to bylo psaní z voleje, spíše dojmologie, ač podložená zkušenostmi a nějakými dílčími údaji. Hotovo za chvíli, čtenost to udělalo takovou standardní a bakšiš tedy podobný jako časově náročnější text. Naproti tomu stály recenze a testy, kde člověk strávil MNOHO času na článku, který "si na sebe nevydělal". Prostě když jsem testoval poslední věci, vždycky to pro mě bylo finančně ztrátové oproti tomu, kdybych jen "sloupkařil". Nevím jak funguje odměňování autorů na cdr/diit dnes, ale Jirka jen sloupkaří. Netestuje. Mohu se pouze domnívat, že příčina je stále stejná jako před lety. Ale důsledek je ten, jaký jsem popsal: píše články na základě teoretické analýzy čísel jiných lidí. Ale třeba se totálně mýlím v tom, jak to tady teď funguje. Pokud ano, všem dotčeným se hluboce omlouvám.

Pokud jsem někdy považoval diit za "moje dítko", tak to bylo zhruba kolem let 2009-2010, kdy se překlápělo ze specializovaného média o vypalování na obecné zpravodajství s řekněme jistým důrazem i na foto a video, případně silnějším linuxovým zpravodajstvím. Ale "moje dítko" (to neber doslova) bylo někdy na konci 2010 prodáno novému majiteli (btw tomu současnému) a ten měl samozřejmě plné právo posouvat jej kam chce on, způsoby jakými chce on. Výsledkem je to, co vidíš, s redakcí jakou vídáš. Tedy třeba Karášovy recenze. Nebo no-Xovy články. A bez Ježka, kterého to (myšleno železo) prostě před několika lety přestalo bavit a začal na věci pohlížet ze širší perspektivy.

No, tak uvidíme, kolik mínusů si vydělá tenhle příspěvek.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Věci někdy vypadají jinak, než jak jsou. Dobré shrnutí a to srovnání s DD super. Narovinu, AMD fandím už dlouho, ale stejně jsem vždy nakupoval podle výhodnosti.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já to mám třeba trochu jinak, taky řeším výhodnost, ale když třeba vezmu příklad, že budu mít dvě grafiky, stejná cenová kategorie, a AMD má lehce horší parametry než NV, tak si stejně vezmu AMD. Vlastně sem to udělal, když jsem vybíral mezi RX 580 a GTX 1060. Vzal jsem AMD, protože prostě raději podporuji firmu, která se k zákazníkům a konkurenci chová méně arogantně. A dnes i vidím, že to byla dobrá volba, protože v té době byla 1060 lehce výkonnější a úspornější. Nicméně AMD svoji 580 postupně poladila, tak dnes se karta obrátila (v ohledu výkonu).

Samozřejmě kdyby byl výkonnostní rozdíl propastný, tak už by obliba značky šla stranou, mám zase hranice, že bych nekupoval šunt, když konkurence má násobně lepší produkt.

Intel má třeba u mne teď taky duševní velkou stopku. Ne, že by měl špatné produkty, některá jejich CPU (hlavně nižší a střední střída) jsou v poměru cena/výkon velmi zajímavá, některá zajímavější než AMD. Nicméně jejich celkový přístup, neustálé marketingové lhaní, to co předvádějí s grafikami (ten jejich stále virtuální a šmejdský produkt, jehož cílem bylo jen zabrat kapacity konkurenci) je prostě pro mne jasným znamením, že takovou firmu podporovat nechci. Ať bojují slušným (a reálným) produktem, a v marketingu vyzdvihují své skutečné přednosti (vždyť mají), a pak to pro mne bude opět značka, kterou rád koupím/doporučím. Nejsem BFU, abych se nechal oblbnout namalovanými procenty a krasnými grafy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem naposledy koupil GeForce před 7,5 roky, protože nic tak pro mě vhodného jako GTX 750 Ti prostě AMD v dané ceně nenabízela. Od té doby už nic, přechodný low-end Radeon nepočítám, ale až to jednoho dne zase přijde, už to GeForce nebude. Buď AMD, nebo Intel, podle potřeby a sw podpory. Výrobce, kterej stále zvysoka se*e na spolupráci s open-source komunitou, má u mě smůlu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda že na většině AMG GPU nefungují výpočty (a Intel nemá výkon). To asi lidi dost omezuje při rozhodování. Naopak NVidia se pochlapila a přidala podporu pro XWayland přes GBM (Wayland fungoval už dávno).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, to by Intel nebo NV museli mít o dost výhodnější nabídku. Ale byly doby, kdy to bylo víc o výhodnosti a méně o fandění. V poslední době mne hlavně Intel přímo odrazuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oceňuji že jsem ti stál za tak obsáhlou reakci. Ale... problém přece není v tom, že máš jiný názor, nebo že jej tvrdošíjně obhajuješ pomocí argumentů. Problém vidím jinde, a to v tom, že jsi začal používat argumenty které jednoduše nemají ani hypotetickou šanci obstát, a to ani z pohledu nějakého minoritního užití. Příklad máš kousek níž, tím jen mimoděk říkáš, že nás považuješ za blbce. Nevím jestli jsi vyhořel, nebo máš krizi středního věku, ale tohle už nejsi Ty. CDR/DIIT byl vždy specifický tím, že se tu scházela trochu jiná sorta čtenářů, než na mainstreamových webech a až na určité neslavné výjimky (crha, 6xALU a podobní) to tak stále je.

A to, že každý tak trochu fandí svému koni, je IMHO normální (a víceméně správné, pokud to nepřekročí určitou míru), najdeš to úplně všude. A kdo to nedělá, toho ta práce nemůže bavit. Závěry si každý může udělat sám a diskuse slouží také k tomu, že poskytuje autorovi zpětnou vazbu, když už moc přestřelí. Prolézám spoustu českých i zahraničních webů (včetně PCT nebo DDW). A největší chybu uděláš, když si autora nebo naopak čtenáře zaškatulkuješ. Když Obr nebo DD napíšou očividnou hovadinu (a je jedno v jakém biasu oproti mým preferencím), tak to prostě napíšu - ale nepřestanu je číst a naopak nebudu jejich výplody považovat za dogma (a to platí pro všechny autory, dávám sem jen dva typicky extrémní případy). Nezastírám, že i já mám své preference, takže se nemusím shodovat s jinými lidmi (a je to OK, rád si podiskutuju, pokud je diskuse vedena slušně). A No-X má jistě také svá názorová specifika, ale píše o věcech, o kterých se jinde v CZ prostoru nedočteš, ale v diskusi reaguje věcně a snaží se argumentovat.

P.S.: na CDR jsem se dostal kdysi (cca rok 2000?) jako Palič ceciliánský (BTW poslední velkou várku několika set CD jsem smažil ani ne před 8 týdny, ale byla nejspíše už definitivně poslední), protože pálit v dobách Win95/98, to bylo skvělé dynamické dobrodrůžo a objevování nových věcí a postupů (jak HW, tak SW), dnes je to už jen o nudném ovládání duplikátoru přes síť. :-) Na tvé fotočlánky vpomínám dodnes, byť jsem jen fotografický "cvakač" na digitálu, ale daly mi spoustu takových těch softskill fotoznalostí. A jen doufám, že takových skvělých článků ještě hodně napíšeš.

Jo, a sorry za ten hutný přezávorkovaný text a můžu tě ještě ubezpečit, že za takový příspěvek ti nikdo soudný minus nedá.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

No hele, přiznám se, že se mi nechce pouštět do další dlouhé reakce, která stejně nezmění stav věcí, tak se zastavím krátce u toho, co mě zaujalo.

Já vypálil poslední DVD někdy před týdnem (záloha YT dokumentů a podobných věcí, DVD #55 mimochodem :-). Další budou následovat, vč třeba rodinejch fotek a videí (to přibejvá pravidelně a teď o jarňácích toho na horách bylo zase trochu víc, nicméně svitky ještě vyvolaný nemám).

Foto články, no, jak to říci. Na rootu na to není prostor, tady to zase nikdo adekvátně nezaplatí a mě vlastně ani tak o ty prachy nejde. Možná si jednou budu nějaký myšlenky na tohle téma odkládat někde pro sebe, ono na abclinuxu by se to dalo, ale ta komunita se tam příliš změnila, už to taky není ono. Zkrátka zatím nemám motivaci a ani moc toho času. Možná až děti ještě trochu odrostou a bude čas opravit seštelování některých objektivů (Jupiter135/3.5 mi přestal dosahovat na nekonečno, přitom na MFT je to skvělý sklo, zejména v kombinaci s 2×TC ... fotit rodinu ekv. 540mm ohniskem je prostě boží :-). Zatím si tak nějak spíš udržuju přehled a inspiraci pro budoucno. Třeba mi tu vedle PC leží nejnovější katalog ke 30+ letům ITF ... https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/30let-institutu-tvurci-fotografie-fp... ... rozhodně zajímavý přehled. Řeším, čím budu dál volat a jaké filmy (teď se třeba na temnýkomoře řešilo, že v reichu vyrobený Kodak XTOL má chyby ve složení a poškozuje negativy nějakými fleky či co - no naštěstí XTOL nepoužívám, kdyžtak sahám po Excelce od Fomy, ale D76 od Kodaku jsem zrovna na ty horský momentky chtěl rozmíchat, tak musím zjistit z balení, jestli je to taky z Německa). Do toho C41 začíná bejt nechutně drahej špás, tak uvidíme, co s tím (to jsem ještě ani neopravil 50/1.4 pro P-K, co jsem bral loni v bazaru u fotoškody a dorazil poškozenej - prej stav A-/plně funkční). Flexa taky čeká na nový promazání a seštelování, v Ikontě musím (asi žiletkou) sundat takový hrbolky v cestě filmu, co občas dělají podélné škrábance; a tak by se dalo pokračovat :-)).

Ale musím říci, že ten Olympus ... https://diit.cz/blog/proti-vsem-s-olympusem ... mi zase vrátil radost z digitálního cvakání, co mě trochu opustila po prodeji Pentaxu K200D před 8 lety. Seťák je v šuplíku, nasadil jsem trvale TTartisan 17/1.4 a alternuju to zejména s tím SC Jupiterem 135/3.5. Boží kombinace, dobře skladný a nositelný.

Tož asi tak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To, proč se zdá, že se tu AMD protěžují je, že se hodnotí i marketing. Pokud srovnáme a sliby a výsledky, u AMD to v posledních letech sedí. To, jakým způsobech zachází Intel se spotřebou, to těžko někdo může pochválit, dá se to tolerovat, ale za jakou cenu? Podobně je na tom Apple, v reklamě samé superlativy, v reálu to není špatné, ale ten rozdíl oproti marketinku tam je.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to se nezdá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dolož to!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice si myslím, že je to zbytečné, ale:
AMD nedávno podělalo ovladače a zde se objevila zpráva až s informací o opravě. Mám pocit, že je to celkem pravidlem, kdežto o problémech jejích konkurentů se samozřejmě informuje bezodkladně.

A ještě taková drobnost: používané výrazy v článcích se značně liší podle toho o které firmě se píše.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tiez to tak vnimam. Myslim, ze to vystihol v jednom prispevku aj David Jezek. Proste o udalostiach okolo Intelu a NV sa informuje v takom negativnom slova zmysle a hladaju a rozoberaju sa chyby. Staci si pozriet clanky okolo raytracingu, DLSS a inych. U AMD je to naopak. Nieco na sposob DDWorldu akurat viac sofistikovane a menej extremne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Posuzovat CPU podle výkonu v 720p na grafické kartě, co dává v pohodě 2160p, je prostě blbost. <<

Bude to blbost, až taková karta bude,
Zatím není.
A nejsem si jist, jestli se takové dožiju.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vypadý, že testy výkonu CPU pro herní účely budou must ještě nějakou dobu zůstat na 1080 nebo menším (pro iGPU a low-end GPU).

Už rozlišení 1440 je limitováno výkonem GPU o výkonu RTX 3070 i procesorů kategorie Ryzen 5 5600 / Intel 12400

Více na TechSpot nebo
https://www.svethardware.cz/ryzen-5-5600-vs-core-i5-12400f-jake-grafiky-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky se říkalo, že kritika má být pozitivní nebo konstruktivní. Takže od Tebe bych Davide čekal, vzhledem k tomu že máš s testováním zkušenosti, nějakou metodiku, jak určit, který procesor je nejlepší pro hry (když už odmítáš tento způsob porovnání).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Každý přece ví, že Apple M1 je top.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

v tom na co je zamerenej rozhodne top je a to je tvorba a uprava videi, fotek, atd

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. Stejná pro oba systémy, GeForce RTX 3080 Ti Founders Edition.
2. Proč se tato kritika objevuje jen pod články, kde v herních testech vítězí AMD a nikoli pod články, kde ve stejně koncipovaných herních testech (720p) vítězí Intel?

https://diit.cz/clanek/core-i9-12900ks-aplikacne-dotahlo-zen-3-herne-o-1...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ja hlavne nechapem preco sa stale spochybnuju normalne testy procesorov a este sa oznacuju ako synteticke alebo teoreticke.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přidáno i pod ten druhý článek, nenapadlo mě, že zrovna tohle bude problém. Anyway, hodně štěstí všem, kdo mají 5800_3D a RTX3080Ti, aby na tom hráli v 720p.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proč by něco takového měli dělat? Proč se snižuješ k tak trapné demagogii?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Testování a hraní, jsou odlišné věci. Navíc profi hráči jedou taková nastavení, aby dosahovali maximální snímkové frekvence a nepadala jim moc minima.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak jsem si nevšiml, že by tady někdo vyzdvihoval hraní v 720p... ježku, ježku... tobě asi ještě stále nedochází, že to už je třeba dobrá příprava pro další generaci grafik... pro další generaci her náročnějších na CPU, které budou vznikat jen když budou CPU dost výkonná... jen se ukazuje jaký je tam opravdu rozdíl, který se ještě teď tak neprojeví, ale s 2x výkonnějšími grafikami... to pak najednou bude ten rozdíl taky hned vypadat úplně jinak a posune se to i do vyšších rozlišení, že... někdo je prostě holt asi trochu pomalejší, naštěstí to není problém aspoň tohoto CPU, který je opravdu pořádně rychlý ve hrách, které jsou náročné na CPU a dokážou ho (přesněji tu cache) pořádně využít a to je vlastně asi i to, co tě na něm trápí ze všeho nejvíc, a proto se snižuješ k takovému blábolení.

Vždyť ty přece nejsi tak hloupý, ty se jenom děláš – on když Ryzen totálně zdemoluje i9, asi je vždy potřeba aspoň nějaký damage control, třeba řvaní že v 1080p přece
N
I
K
D
O
nehraje, to už je stará dobrá klasika, která se vždycky vytáhne, když už opět teče do bot.

Prej no-X že netestuje hry... a proč by to tak nutně musel dělat, když kvalitní testy dostupné jsou... ve fullHD, což se ti tentokrát ale asi bohužel nehodí do krámu, co? Prej testovat ve 4K, protože dnešní grafiky to zvládají... lol... kulový zvládají, když někde to nedá ani základních 60 fps... ale jo, když potřebuješ aby měla všechna CPU stejný výkon, 4K prostě většinou funguje, hmmm... čím to asi tak může být... vůbec to nebude tím že GPU usage: 100%... počkat... ne, to rozhodně nebude ono, prostě ve 4K je výkon stejný, tady to mám podložené pseudotestem a tím to hasne.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

>> hodně štěstí všem, kdo mají 5800_3D a RTX3080Ti, aby na tom hráli v 720p. <<

Ryzen 7 5800X + Radeon 6800XT + 2160p monitor

Až to nebude stíhat 2160p (a některé hry to nedá ani 60 fps už teď) tak můžu použít 1080p (Integer upscaling) nebo i to 720p (opět Integer upscaling).

To samé platí pro 1440p monitor a 720p.

Ještě pořád je to nereálný scénář?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přitom 720p je takové .. Ježkovské :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

:))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

..aneb Jezkovina...
"1. není uvedeno, na jaké kartě se testovalo"
.. staci kliknout na odkaz pod clankem..asi tak 2s prace i s naskrolovanim..
CPU AMD Ryzen 7 5800X3D
Motherboard: X570 AORUS MASTER Rev 1.2 (BIOS F36c) (https://amzn.to/3ufHV6x)
RAM: G.Skill FlareX 4x8GB 3200 MHz CL14 (Samsung B-Die) (https://amzn.to/3jbm5KX)
Graphics Card: NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti Founders Edition
SSD: Samsung 980 PRO 1TB (https://amzn.to/3udIVYQ)
SSD #2: Silicon Power A55 2TB (https://amzn.to/3NT4vtq)
AIO: Arctic Liquid Freezer II 360 (https://amzn.to/3LPebDd)
PSU: EVGA SUPERNOVA 750W P2 (https://amzn.to/371dCaP)
OS: Windows 10 Home 21H2 (Win Game Mode On, RSB On, HAGS OFF)
"O reálném výkonu ve hrách to nevypovídá lautr nic, protože v 720 nehraje dnes už prakticky nikdo a v 1080 jen zoufalci, případně honiči freesyncovejch fps."
.. mozna by bylo dobre zrusit veskere herni testy s CPU, protoze treba ve 4k jsou rozdily minimlani, tak na co plytvat casem testovanim a internetem..:))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neuvedeno v Jirkově článku zde. Testy CPU bych nerušil, ale tohle je prostě blbost. Audi Q7 taky nikdo netestuje při 10km/h.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kdo nechce, stejne nikdy chapat nebude.
Platilo vzdy a plati stale :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Z Vás by měl R.Feynman jako fanouška určitě radost, je to přeci právě běh za nízkého rozlišení co CPU maximálně vytíží a ten při tom udělá nejvíce práce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Testovat CPU při 4K rozlišení se současnými GPU je jako porovnávat to vaše Audi Q7 s Trabantem při průjezdu městem při dopravní špičce. Výsledek? Obojí má za daných podmínek stejný výkon/výsledek.

Což je skutečně pravda, ale nic vám to neřekne o rozdílech mezi testovanými subjekty.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Takové testy prostě ukazují spíše potenciál toho daného CPU. Takže pokud třeba v budoucnu k tomuto CPU pořídím 2-3x silnější GPU než jsou dnes ty top, tak se mi ten bottleneck posune přece i pro ta vyšší rozlišení směrem k CPU. To znamená, že potřebuju vědět, jestli to CPU bude mít nějakej význam pro nadcházející generace grafických karet. Spousta lidí si to CPU/platformu kupuje i na víc, než jen na půl roku. Potom prostě jen mění komponenty, které už pro jejich hru (nebo obecně jakoukoli aplikaci, která je pro ně prioritní) nedostačují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Audi Q7 taky nikdo netestuje při 10km/h.<<

Nevím jak Audi, ale Mercedes ano.

Z testovacího scénáře TAXI
- ujeďte 2000m na první rychlostní stupeň (ca 11-13 km/h, při 17 automat přehazuje na 2)
- ....
Zopakujte 8x

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže ty se ve skutečnosti za to testování AUDi Q7 při omezení rychlosti biješ. Pokud testuješ při nastavení, kde GPU nestíhá, se CPU chová přesně jako motor té Q7 na desítce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Testuje se právě proto, aby se ukázal vliv CPU na průměrné a minimální hodnoty. Proto se GPU testuje naopak ve velkém rozlišení, protože je třeba vliv CPU minimalizovat. Co na tom nechápete?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nechápe proto, že to nevychází tak, jak by se mu líbilo. To je v kostce vše.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem asi strašnej zoufalec, když i na 6700XT hraju na 1080p :D Jenže ono když se to dá úplně naplno s pořádným vyhlazováním, tak to sotva těch 60 FPS ve většině lepších her dá...mít vyšší rozlišení, tak je to nehratelný a je potřeba aspoň o třídu výkonnější karta, ale to už je zase neekonomické...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V tuto chvíli nic lepšího na porovnání "tědletech pindíků" nemáme. Já bych třeba uvítal nějaké testy, ze kterých by vyplynulo, pro jaké typy úloh se který procesor hodí víc. Který při určité úloze nakonec vyjde jako efektivnější, ať už energeticky či časově. Intel v současné době vychází jako velmi nevýhodný z hlediska spotřeby energie a ceny platformy. AMD oproti tomu nabízí procesory, které (jak se zdá) nabízí stejný výkon při nižší ceně i spotřebě.
Já budu rád, až bude pro srovnání více než 2 záznamy v https://opendata.blender.org/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

test je zde https://xanxogaming.com/reviews/amd-ryzen-7-5800x3d-review-the-last-gami... a testovalo se na GeForce RTX 3080 Ti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rád bych upozornil, že ta i9ka běžela na stejných DDR4 3200MHz pamětech jako ten zen3d, což nejsou úplně standardní paměti, které se kupují k alder lake a docela procesor brzdí, pro nějaké teoretické cvičení asi dobrý, ale realita tak růžová nebude

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Však i k Ryzenu 3 se kupují rychlejší RAM.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

fps gain 3200Mhz vs 4000Mhz na Zen3 není tak velký jako by dostal alder lake s DDR5 5600Mhz

jako chápu message, procesor za 12k je rychlejší než procesor za 20k a žere ještě o 150W míň

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No neměl bych za mne nic proti tomu, aby se i9 12900K(S) testovala klidně s top DDR5 a Ryzen 7 X3D s DDR4, prostě se snažit z každé platformy vytřískat max, toto je stejně boj o titul „gaming crown“ a na cenu se moc nemusí hledět, i když je tam rozdíl tedy propastný, ale prostě kdo chce top sestavu na hry a hledá CPU ke své RTX 3090 Ti, tak tomu to bude asi opravdu šumafuk.

Přijdou mi na hlavu lidi, co řvou, že proč se testuje s DDR5, když Ryzen končí přece na DDR4 – a co jako, to je přeci jeho problém. Nepopírám, že by neměly být testy i s DDR4, pořád je tady samozřejmě možnost, že to koupí „budget costumer“, ale provést je s DDR5, tak v tom tady nevidím absolutně žádný problém.

U Intelu je pochopitelně vliv RAM vždy větší, protože jejich rychlost je bottleneck při takových extrémně vysokých taktech a ukazuje se, že i když máš vyladěné frekvence a senzační výkon na takt, tak pokud má jiný procesor proti tomu jen plno cache, kterou kompenzuje ještě pomalé RAM, tak i přes výrazně nižší takty a při nižším IPC to dokáže bez problému překonat, když teda máš „CPU intensive“ hry, které tu cache jsou schopny opravdu využívat a to máš ještě chipletovou konstrukci s vyššími latencemi... prostě mazec a Ryzenům se opět podařilo Intelu vypálit rybník a jsou schopní i se Zen3 nakonec Alder Lake furt převálcovat i v těch hrách. Ono i když k tomu dáš ty DDR5, těžko se tato prohra ještě zvrátí a ve skutečnosti to už až tak nepomůže, akorát to bude stát randál peněz a budeš rád, když ten výkon sotva aspoň dorovnáš.

Každopádně se i9 nedá upřít o dost větší univerzalita, kterou ti X3D prostě nenabídne, dokonce je slabší než 5800X kvůli těm nižším taktům a nutnosti kvůli cache snížit napětí. Prostě pokud chceš CPU na workload + games (hlavně), je to pořád suprový, pokud ti teda nevadí spotřeba a nemáš problém s chlazením, sice tady máš ještě možnost 5950X, ale problém je právě v o dost nižšímu výkonu ve hrách.

Jinak ještě hodně lidí čeká, že s tím dokáže KS něco udělat a proč se neporovnává s tím... jako já nevím, jestli ti lidi neumí počítat nebo co, ale kolik má asi tak výkonu KS se už dá lehce domyslet, když už tam mám K – prostě přičtu k tomu pár % – logicky boost vyšší o pár set MHz při 5 GHz ti udělá už úplný govno a je to asi jen zoufalá snaha zkusit postavit proti tomu aspoň opravdu to nejlepší, co je Intel schopen vyrobit. Ono průser je, že i i9 12900K se hodně brala jen čistě na hry, protože byla prostě nejlepší... ano – dost lidí skutečně nemá problém dát za CPU na hry klidně i 20K, pokud tam ten výkon je a není jiná možnost. Takže vydání X3D, který je levnější a i tak pořád výkonnější je poněkud problém, na který Intel ani nemá jak líp reagovat než s KS, tedy hodně blbě, protože nic podobného třeba se svou i7 v jeho případě ani není možné udělat a hráč opravdu těžko bude připlácet na slabší CPU.

Zdaleka největší nevýhoda je to, že s tím opravdu nevznikne už třeba ani ta 5950X... sice jistě, tady tento model na to není úplně nejvhodnější – dva chiplety, zpoždění, zbytečně moc jader, ale prostě by to aspoň nabídlo špičkový výkon jak na práci tak zároveň i hry, prostě existovat 5950X3D, tak i9 12900K to už má asi úplně spočítané. Zen4 se už ale s 3D Vcache asi rozšíří o dost víc a bude pokrývat větší portfolio produktů a snad se vyřeší i to s tím napětím, proti tomuto bude Intel naprosto bezradný, nebude mít nic lepšího než Raptor Lake a ten bude rád, když se bude chytat aspoň na Zen4 no3D. Gaming segment bude zkrátka odteď plně v režii AMD, kterému se povedlo obejít limitaci ze strany RAM pomocí velké cache, Intel se spolehá jen že budou ty rychlé RAM... jenže ty nebudou rychlé dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je sice pravda, ale takhle mas aspon stejne podminky. Ono ty 3200/CL14 v testech pro AL zase tak spatne nedopadli :)
https://www.techspot.com/article/2402-intel-alder-lake-memory-scaling/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mě se líbí, jak se výrobci předhání jestli má ten či onen procesor 132 nebo 144fps jako by cokoli přes 90 nebylo úplně fuk.
A proboha neříkejte nikdo, že 90 nestačí :)
(95% lidí si vystačí i s 60fps.)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Spíš jde o to, že tu za půl roku budou grafické karty o 2-2,5× vyšším výkonu než současné, takže bude poptávka po procesorech s (v rámci možností) adekvátním herním výkonem.

„se výrobci předhání jestli má ten či onen procesor 132 nebo 144fps“

Otázka je ale položená jinak: 144FPS procesor za $449 nebo 132FPS procesor za $570?

CZC má aktuálně v nabídce 319 monitorů s obnovovací frekvencí 144 Hz nebo vyšší. Většina z nich navíc není těch 144 Hz (119 modelů), ale právě vyšších. Pokud by to nikdo nekupoval, nebude těžiště výroby ležet právě zde. Ne že bych se s tím plně ztotožňoval, ale taková je realita a praxe. To je holt eSport segment (a nejen ten).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tady jde o to, že ten procesor případně grafická karta svým výkonem vydrží delší dobu. Já mám pořád 10 let starý Intel Core i7-3770, kdy jsem měl Radeon HD 4870 a po 5letech nucený upgrade (křemíkové nebe) na Radeon RX580 a stále můžu hrát rozumně hry v 1920x1080, i když je to už na hraně. Někdo má strategii, že dělá upgrade každé dva, tři roky, ale na to já nemám ani čas (pořád sledovat jaké jsou trendy) ani peníze (Ušetřený čas jsou peníze, ale neustále kupovat nový, byť levný HW se někdy může prodražit... Raději pořídím CPU za 12k na 6-9 let než 3x za 5k...). Původně jsem chtěl dělat upgrade před COVIDem, ale všechno to cenově šlo do háje, tak čekám na (pro mě) rozumné ceny...

Z mého pohledu je výkon, tj. počet snímků, zásadní parametr, a ne proto, že bych měl problém s nízkými FPS, ale proto, že nakupuji tak, aby mě stroj vydržel delší dobu bez nutnosti změny. Na druhou stranu nejsem milionář a tak nekupuji to nejdražší a nejvýkonnější, ale spíš to co je druhé, třetí podle toho jak si to stojí v poměru cena/výkon/spotřeba, ale ještě to není mainstream...

Aktuálně mě tak "trápí" jedině OS, kdy M$ podmiňuje fungování patřičným HW a i když je stroj stále výkonově OK, tak nemá takové πčoviny jako např. TPM...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle pí**ovimy ani nepotřebuješ. W11 běží zcela normálně i na i7-870

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, ty desítky na tom úplně ideální nejsou... trošku se mi nechce věřit, že 11 jsou na tom líp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle toho, co testoval Linus, tak jsou na tom stejně jako desítky a nebo o trochu hůř...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

W11 nemá ve smyslu procesor nějak větší nároky. Mimochodem na i7-870 jede v pohodě i Cyberpunk s plnými detaily.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Já mám pořád Core i5 6600K@4600GHz, čili asi o výkonu Core i7 7700K v základu a už jsem ho chtěl předloni upgradovat na 3700X, poté loni na 5800X a tak nějak jsem zjistil, že mě k tomu vůbec nic nenutí. Jediné, co jsem musel upgradovat byla grafika a to 2x, ale CPU je pořád v pohodě. Majorita i nových her vytěžuje i tohle staré CPU pouze ze 30-70%, jen pár her jde přes 90% nebo na 100%, ale i tak to pořád dává přinejhorším kolem 60FP na 6700XT, spíš víc a na 60 FPS to omezuju V-syncem...prostě žádná hra neměla problém, že by byla na tomto procesoru nehratelná, vždycky to viselo na grafice...asi kdybych byl honič FPS, tak jo, ale jinak to nějak nemá zatím smysl upgradovat...

Takže si počkám na nové Ryzeny a pak uvidím, jestli teda konečně budu upgradovat nebo ne :D

Poznámka: Dokonce jsem loni zkoušel RDR2, které CPU celkem vytěžuje. Na 5700XT na bráchově hodně starém Haswellu Core i5-4670K v základu, oproti mému Core i5 6600K@4600GHz, měl jen o 15 FPS míň a to ještě jen ve městě kvůli více objektům. Při průjezdu krajinou to bylo víceméně stejné...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty máš malinko smůlu, že máš ípětky, které mají pouze 4vlákna.
Běží na tom vše, ale 4vlákna jsou pro hodně moderních enginů naprostým minimem pro spuštění.

V tom jsou na tom ty prehistorické Xeony a i7 lepší, 8 vláken nové hry stráví lépe. (i když vitruálních)

Kolega fungoval relativně v pohodě fungoval na 2500k@4.5GHz až do Cyberpunku, kde mu to způsobovalo větší dropy, takové dlouhé "cuknutí" jako když třeba swapne disk.

A pak jsme ze srandy vykuchali jeden starý server se Xeonem o ekvivalentu i7-2600 a i s nižšími takty to v tu ránu jelo v cajku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

90 FPS stabilně je super ve VR, ale na klasickém monitoru, ten rozdíl mezi 60 a 144 je fakt masakrózní, doporučuji vyzkoušet a pak se nebudete chtít vrátit.

BTW 80 FPS ve VR je dost hrozné, třeba Oculus Rift.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Masakrózní je rozdíl mezi 15 a 30fps, pro tvůj příklad bych takový výraz ROZHODNĚ nepoužil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Karáš se ROZHODNĚ krotil stímhletím výrazem. Rozdíl mezi 15 a 30 FPS je o ničem, to pozná každej trouba prostým okem. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mne nejvíc nezajímá maximum - to tady ani není, v grafech je průměr - to co mne zajímá, jsou ta minima.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ti řeknu tak, já mám i7-3770 + RX6600 a úplný cajk. :) A hraju docela dost

Takže jestli je lepší Ryzen 9 nebo i9 je +/- fuk

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Taky záleží na čem zobrazuješ, jaký typy her hraješ, na jaké detaily, atd.
Info o tom, jaký máš CPU a GPU je polovičaté, a ano, na tvůj use-case může stačit, ale jiným ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mit 1,0 litrovou Feldu je taky "cajk". Proc se asi delaji jine auta..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá otázka, zvláště když jsi neustále v koloně a posouváš se +/- rychlostí elektrokoloběžky.
Popřípadě na rychlostních silnicích je z aut téměř vždy vytvořený takový "vláček" v levém pruhu a víceméně se jede rychlostí toho nejpomalejšího..
A až "konečně" uhne do pravého pruhu, tak dravci v Supech a Bavorácích vystřelí a využijí svůj nezbytně potřebný výkon, aby zhruba po 4sekundách prudce brzdili za kamiónem co předjíždí jiný kamión.. :) A tak furt dokola.

Tak si popřemýšlej, proč je dnes potřeba víc než litrový motor.
PS: Mimochodem Felicie nikdy 1.0 neměla, asi jsi měl na mysli Fábii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja premyslim a proto si myslim, ze jsi trolik. Argumnetovat tim, ze preci kombinace stareho Intelu+6600XT je "cajk" muze byt samozrejme v poradku. Protoze kazdy ma "cajk" nastaveny jinde. Pro mne by byl treba tvuj Intel urcite "ne-cajk". Nebavime se o rozdilu vykonu v jednotkach procent, ale o rozdilech radove desitek a mozna i stovek procent.
Kolona je uplne stejny argument, nekdo jezdi v kolonach, nekdo treba minimalne. Je to vzdycky individualni a mne byt treba jednolitrovy "cajk" do mesta uplne stacil. Nicmene po dalnici v Nemecku bych s nim treba jezdit nechtel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jj máš pravdu, že časem celý základ vyměním a grafika zůstane. A s ohledem jak to je dneska a bude v budoucnu s grafickými čipy, jsem rád, že jsem ji sehnal za dobré peníze a zbytek zas tak nehoří.
Teď Jede vše "cajk" a v budoucnu se ta VGA "nakrmí" ze 100%..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

6600xt je fajn karta, at dlouho slouzi :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ještě že AMD X3D uvedlo i když v jediné inkarnaci. Intel a jeho image "herního" procesoru (když už mu nic dalšího nezbylo) dostal řádně natrolit

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak a poslední bašta intelu padla. Bohužel, v reálném světě se nic nemění. Intel dál bude mít prodeje v řádu násobků toho, co může mít AMD.

Posledních 5 let je pro AMD promarněný potenciál způsobený tím, že nemá továrny, které by zvládaly potřebný výrobní proces a je odkázáno na TSMC, které to samo neukrmí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"prodeje v řádu násobků"
Poslední statistika CPU trhu co jsem viděl dávala 35% AMD a 65% intelu.
2×35=70
70>65
Takže to není ani dvojnásobek.
A to je na kusy. Vzhledem k tomu že AMD se soustředí na lukrativní část trhu budou obraty ještě lepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mne zajímaly prodeje, kdyby AMD měla stejné výrobní kapacity jako Intel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych že Intel 7 bude mít větší kapacity než TSMC 7nm.
Kapacity 14nm má intel značné, ale kdo by o ně stál.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sice o ně nestojí, ale dostanou je.
Korporáty a státní správa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to tak neviděl, ona AMD od uvedení prvních Ryzenů pomalu, ale jistě Intelu ukusuje prakticky ve všech segmentech. Dnes už běžně koupíš noteboooky i hotový sestavy s Ryzeny, koupíš spousty serverů s EPYCy a navíc je zákazníci chtějí. Tady prostě Intel stojí na ztenčující se kře.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zkouším hledat, ale je to strašná bída. Chci hotovou sestavu s Win 10/11 pro, 8jádro, 32 BG RAM, cca 500 GB SSD + 1 TB HDD a nějakou grafiku na 2×4k monitor (ne herní), ale nemusí to být úplný lowend (ta grafika). V AMD procesorech žádná rozumná nabídka není. Šéf to chce kupovat jako komplet, ne naklikat po komponentech. Já zase nechci "hučák" od Intelu. Stačí když při sestavování "startují rakety" kolegům.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

https://www.czc.cz/asus-rog-strix-ga15-g15dk-cerna_2/324746/produkt
Nebo
https://www.czc.cz/hal3000-powerwork-amd-221-cerna_3/338087/produkt
Ale 5700G dá jen 60Hz při 2 × 4k

Segmentace trhu je značná.
Jak to má 8 jader, tak je to herní počítač.
Navíc neherni vykoná grafika se shání blbě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel jsem, ale herní grafika mi neprošla přes kolegovo "cenzorní" řízení :D Jako, já se k něčemu nakonec dohrabu. Možná že ta "Géčka" budou vlastně dosti dobrá řešení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co takové ty krabičky ála ASUS PN51? Tam jsou notebookové až osmijádrové Zen3 Ryzeny, jde tam dát 64GB RAM, monitory to pořeší taky a SSD tam jdou osadit dvě.

Nebo něco ála ASRock DeskMini X300? Tam se dá strčit třeba ten Ryzen 7 5700G.

Jinak Leninovo dělá i hotové ThinkCentre mašinky s Ryzeny 4xxx/5xxxG bez dGPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vsechno je zpatky ve starejch kolejich, intel uz zase kraluje jen vysokou spotrebou a cenama..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

web Xanxo Gaming má BAN od AMD za dřívější porušení NDA.
Takže bych čekal že spíš budou fandit intelu. Jen spekulace.
Ale rozhodně je to spolehlivější zdroj než "úniky" které stavěli intel do dobrého světla a pak poctivé testy ukázali něco jiného.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hry jsou mi u pr..., co mě víc zajímá jsou věci jako kompilace linuxového jádra, komprese/dekomprese a především databáze nad větším datasetem. Zatím moc benchmarků, které by se snažili identifikovat neherní aplikace, pro které je 3DVc výhodná, není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že tam není v porovnání 5800X, aby bylo vidět čisté srovnání, co s tím ta cache dělá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, místo toho aby jste byli rádi že se top výkon CPU posouvá do mnohem levnější platformy tak tu spousta lidí brečí jak to nemá smysl protože přece grafiky na to nestačí. (připomínka pro tyto jedince: výkon grafik má tenhle rok vzrůst i na víc než dvojnásobek).

Však z těchto "soubojů" mezi výrobci těžíme právě my zákazníci tím že jsou pak dostupné výhodnější produkty nebo snad ne?
Je úplně jedno kdo ten výhodnější produkt nabídne jestli AMD nebo Intel nebo nVidia, výsledek je vždy stejný.

O kolik levnější platformě se stejným výkonem ve hrách se bavíme?
Kvalitní deska: - 3500Kč
AMD b550 - 3500Kč
Intel z690 - 7000Kč
Ramky: - 4000Kč
32GB Ddr4 3600 cl16 - 4000Kč
32GB ddr6 6000 cl40 - 8000Kč
Procesor: - 3500Kč
12900K - 15000Kč
5800X3D - ~ 11500Kč (5800x po vydání)

Celkově levnější o: 11000Kč

To je krásné ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebrečí tu nejvíc pan "32 GB SSD ought to be enough for everybody"? My ostatní kupujeme CPU na dlouho - během jeho života upgradujeme GPU 1-2x (ono taky CPU mimo AMD moc upgradovat nejde - pokaždé nová deska). Ten pán ani nenabídl nic lepšího než test v 720p.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je tam spousta věcí, kterými jedna platforma disponuje a druhá ne. Například u B550 má chipset připojen 4x 3.0, proti tomu Z690 8x4.0 (dopad na IO u dalších M.2 NVMe je vcelku jasny). PCIe 16x 5.0 jde patrně u Z690 splitovat na 8x5.0 + 8x5.0, takže páru GK z následující generace budete schopen zajistit konektivitu ekvivaletní 16x4.0+16x4.0. Potenciální upgrade path u Z690. Pokud každý ze zmíněných rozdílů oceníte na 1000Kč, rozdíl se podstatně zmenší. A pokud byste vzdal procesor 12700K, který nebude ve hrách výrazně zaostávat a výkonem v ostatních úlohách stále překoná 5800X, z cenového rozdílu zas tak moc nezbude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ten Intel zkusme spočítat jinak.

Kvalitní deska:
GIGABYTE B660M GAMING DDR4 - Intel B660 ... 2700Kč
... o 900 levnější než tvá AMD volba
Ramky: stejně jako u AMD
Procesor: Core i9-12900F ... 13000Kč
(K je zbytečnost, tuhle fintu nezkoušej)
... o 1500 dražší než tvá AMD volba

Celkově je Intel dražší o 600Kč. Respektuji tvoje srovnání s 5800_3D i odhad reálné CZ ceny (můžeš se mýlit).
Jinými slovy, v celkové investici ~23000Kč je rozdíl kolem pár stovek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Kvalitní deska:
GIGABYTE B660M GAMING DDR4 - Intel B660 ... 2700Kč
... o 900 levnější než tvá AMD volba"
.. nic ve zlym, ale jde videt, jak jsi odtazeny od reality. Ta deska se prehriva a throttluje i s 12700. Nemluve o 12900, pokud ho nechas si cucnout a nebudes ho umele omezovat. Tvoje volba je zcela mimo.
https://static.techspot.com/articles-info/2432/bench/12700_All.png

Mozna by bylo dobry, nez strilet nadivoko od pasu, si aspon neco zjistit... Ono i kdyz clovek testy nedela sam, porad si o nich muze aspon neco precist.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechce se mi dohledávat, co je to za test a proč to takto vyšlo, takže ok, blbá deska. Zkusme tedy jinou z toho grafu, třeba MSI PRO B660M-A DDR4 ... vyjde na 3500, takde o 800 dráž. Můj propočet to prodraží o 1400 oproti AMD. Opravdu je to pro 23000 tak fatální problém? Víš jde o to, že on operoval ve svém propočtu u AMD s deskou za 3500 a u Intelu s deskou za 7000. Ty teď svým grafem z techspotu ukazuješ, že funguje ok i deska za 3500. Takže proč si on pro Intel vybral do propočtu desku za 7000? To je to, o co mě jde. Takhle zmanipulovat lze i AMD, i tam najdeme superdrahý desky, který nepřinášejí nic zásadního navíc pro provoz té platformy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Par dalsich drobnosti se najde...
- stejne RAM = Intel ma nizsi vykon
- kde mas chlazeni 200W CPU, 240mm vodnik?
- kde mas 'naklady + udrzbu' na stavbu pocitace s vodnikem, oproti klasickemu vzdusnemu chlazeni, ktere ti u AMD bude stacit?
Jenom podotykam, ze treba 12900ks dosahuje peak power ve hrach okolo 190W. 12900 ne, ale bude pomalejsi.
Ta MSI je jedina z 'levnych desek', ktera je schopna 12900 provozovat. Tazke ano, kdyz si vyberes jednu desku z dalsich 10 levnych u kterych to pece, tak to na tom postavis.
Naklady ale budes mit stejne vetsi a pokud tam hodis "jen" 12900, tak vykonove budes stejne par procent i pres vyssi naklady pod 5800X3D. Pro ciste MAX herni sestavu nedava AL smysl, teda pokud clovek neni pozer.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

12900F nepotřebuje k životu 240mm vodníka. Jasně, bude to s ním lepší, ale potřeba to není. Vzduchový chladič kolem 1500-2000 si s tím poradí. Správný Intelák ho má už z minula a třeba Noctua ráda pošle úchyt pro LGA1700. O 12900KS fakt nemluv, to je anomálie pro fanoušky, ne něco pro běžné užívání. A ano, asi jsem se nhodně trefil do desky, co je levná a dává to. Prostě jsem si z tvého grafu vybral jednu náhodnou.

Na herní sestavu není důvod brát 12900/K/S/F/blabla, tady se shodnem. 12700F odvede tu práci také, 12600F také. Podobně bychom mohli jít níž i u AMD. Nemá to smysl. Jo, v benchmarcích bude 5800_3D vypadat nejlépe na světě, ale to je asi tak vše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"v benchmarcích bude 5800_3D vypadat nejlépe na světě, ale to je asi tak vše."
.. vsak ano, ale o tom to preci je, ze stavis nejvykonejsi herni system. A tady se poukazuje na to, ze mas dve volby, bud to postavit na 12900ks nebo na 5800X3D. A AMD z toho vyjde levneji. Proto tam davas to nejvykonejsi.
Pokud ne, tak ti staci bohate 5600x nebo nejaky 12500, v lepsim pripade 5800x nebo 12600k, ale pak je uplne zbytecny na cokoliv poukazovat a dal to rozebirat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ježek je už taková hlasná trouba Intelu... jak to jen říkal... na benchmarcích přece nezáleží, důležitý je mít z procesoru hlavně dobrý pocit... a ten bude jen s Intelem, to je přeci to hlavní!... proč bych měl mít něco výkonnější... lepší... když můžu mít Intel... pomalejší... a ještě za vyšší cenu... procesor přece nikdo nekupuje podle výkonu... na druhou stranu proč si hned na to jinde nepřisadit a nepoukázat na to, že je MT přeci lepší, když na tom tedy tak nezáleží... speciálně když se bavíme o hrách... je přeci důležité mít rychlý hlavně rendering a kompresi, to dá snad rozum... výjimka potvrzující pravidlo, kdy na výkonu najednou velice záleží a rozhodně to není jen zbytečnost co nepotřebuješ, hráči většinou stejně jen renderují celé dny v Cinebenchi.

https://diit.cz/clanek/ryzen-7-5800x3d-prekonava-ve-hrach-core-i9-12900k...

AMD prostě NEBRAT, je to levný šunt!!!! Ani to neumí tak topit, když si to dám pod nohy, abych se v zimě zahřál, procesor prostě o ničem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mýlíš se. AMD nikdy nebyla šunt. A AMD už není levná. Na zbytek reagovat nebudu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli jen trollíš, nebo tyto kydy myslíš opravdu vážně...? i7 12700... super... jen jsi nějak „zapomněl“ zmínit, že na Ryzen 7 5800X3D se to už zas tak dobře asi chytat nebude, že?... Zatím to vypadá, že je výkon velmi podobný té i9 12900K... s DDR4 pomalejší, když si pomůže s DDR5 tak je mírně rychlejší... aspoň částečně si to obhájilo tu brutálně vysokou cenu oproti Ryzenu, když to vemeš „f topu“, ale že by to byla zrovna volba rozumu, to se asi moc říct nedá... když např. budeš chtít tzv. „ušetřit“ jen na RAM a vemeš jen DDR4, tak akorát ve finále připlatíš a vyšší výkon stále nedostaneš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosímtě, kde že jsem to psal o 12700 v příspěvcích, na které reaguješ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak 12900... jsem se upsal... jakdyby to zrovna u toho nebylo skoro jedno... stejně je výsledek pořád stejný i s tvým cherrypickingem – dražší, slabší... co k tomu chceš víc dodat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nebylo by to jedno. Je to hodně důležité. Vždyť mě tuhle no-X v diskusi plísnil, že mu kritizuju jeho srovnávání AMD a Intelu, když píšu, že oproti 12900K dává 12700 dobrých 98% výkonu za 60% ceny. Nebo to bylo 11900K vs 11700? Nebo 10900K vs 10700? Už fakt nevím. Ale bylo mi to vytýkáno. Tak nepruď a drž se téhož! :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je že to s tou deskou je pravda, pro 12900K se opravdu kvalitní desky co zvládají tu spotřebu i spolu s 6000mhz ddr5 aby se dosáhlo podobného výkonu(a stabilně!) jako u Ryzen 5800x3D prodávají okolo těch 7000Kč.

Dobře, možná by se dala vybrat i za 6000 ve slevě nějaká co ještě ujde, i tak je to pořád cenový rozdíl 10000Kč což je dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A že jsem tak smělý: kolik lidí tady už 5800_3D provozuje, že VÍME, jaké to je se stabilitou dlouhodobého běhu v té či oné desce, včetně těch starých generací 5 let zpět?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zase nedelej z toho drama..vime jakou to ma spotrebu ve hrach, vime, ze to zere min v MT nez 5800X (teda aspon ti co si procetli nejake 5800X3D recenze), takze, ze ti na to staci v pohode i deska za 2k a dokonce i lepsi A320..
https://www.computerbase.de/2022-04/ryzen-7-5800x3d-gaming-benchmark/2/#...
Proti 12900k jina liga, a proti 12900ks to nema smysl ani resit..ta je uplne mimo. Maxima ve hrach 200W..
Co se tyce vykonu (jak rad zduraznujes "benchamrku"), tak aby vykonove 12900k a 12900ks stihali, musis je parovat s 6000 nebo jeste lepe s 6400 DDR5 pametmi, ktere jsou cenove zase uplne jinde.
TOP Intel vyjde pri stejnem/podobvnem vykonu prakticky ve vsem "hur", krome obecneho vykonu, ktery ale neresime.
Krome toho jde 5800X3D uz i OC..jsem zvedavy az s tim nekdo udela review.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No bylo by hezké, kdyby šlo aspoň dorovnat turbo frekvence 5800X, ať to není nikde pomalejší, a to už by vypálilo rybník i9 12900KS úplně a už by to asi stačilo na dorovnání i s těmi DDR5, jak se původně čekalo, ale nakonec mu to teď ještě trochu kvůli tomu utíká. Musím přiznat, že bych jim to přál, aby se jim to povedlo, že vousatý Zen3 ještě dokáže odrovnat i top Alder Lake jen pomocí cache a ještě jen DDR4, to vypadá prostě dost legračně, nemůžu si pomoct. I když samozřejmě časem jestli přijdou třeba ještě lepší DDR5, tak se ta laťka později ještě trochu zvýší, ale i tak.

Jinak ještě Hardware Unboxed chystá zas obří test s 30+ hrami, bude zajímavé vidět ty výsledky z takové velké sady her, nejspíš tam dají různé typy her s různými nároky a mohlo by tam být víc her opravdu náročných na CPU, kterých v těch klasických testech většinou do 10 her, spíš ani to ne, co tu cache dokážou opravdu využít, moc není, přitom tam jsou ty rozdíly největší.

Pokud se všechna data totiž vlezou do cache 5800X a nemusí se to tak dotahovat moc z RAM, tak je výkon klidně i nižší s X3D kvůli těm frekvencím, toto moc není důvod testovat na nenáročné hry typu CSGO, kde se to přesně takto projevuje, to je docela zbytečné, na takové hry to asi nikdo shánět moc nebude, neříkám, že není správné to otestovat a zahrnout do těch benchmarků, protože i na tomto lidi tyto hry budou hrát, ale chce to hlavně hry, kvůli kterým tento CPU existuje, protože to dokážou využít a primárně hlavně na tyto hry si to lidi budou kupovat. Teď ještě jen doufat, aby to otestovali i s těmi DDR5, já mám názor prostě takový, že když už někdo vážně chce připlácet na i9 12900K na hry, tak asi chce opravdu prostě úplně to nejlepší bez žádného ohledu na cenu a připlatí výrazně víc i kvůli pár % výkonu navíc, pro ty je potom takový test trochu na nic, když nemají ty max. hodnoty, na které se s tím dá dostat, takže když pak vyjde i9 12900K s DDR4 zas trochu pomalejší, můžeš pak jen hádat, jestli by se to pomocí DDR5 dokázalo ještě přehoupnout přes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase ta no-Xova argumentace nejdražším modelem pro nadšence. Proč pořád vytahuješ 12900K a 12900KS. Co nabízejí navíc oproti 12900? Pár procent. Za jakou cenu? Nebude to náhodou tak, že s 12900F na tom nebudeš hůř, podobně s 12700F? A ušetřený peníze vrazíš do GPU, který bude moci být vyššího typu.

Ostatně si to povíme za 2-3 roky, kdy se hry třeba datově přestanou vejít do té cache v 5800_3D a bude se sahat do RAM stejně jako přes V-cache.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zase ta no-Xova argumentace nejdražším modelem pro nadšence. Proč pořád vytahuješ 12900K a 12900KS."
..obecne pochopeni, ktera ti chybi. Potazmo tve zamrznuti schopnosti srovnavat modely, ktere se mezi sebou srovnavaji.
Auto za 2M taky nesrovnavas s autem za 700k jen proto, ze to auto za 700k jede "95%" podobne rychle.
Se divim, ze ta CPU intel vubec vydava..banda neschopnych deserteru..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsi vážně tak natvrdlý? Ano... i9 12900K opravdu nemá tu cenu jako i9 12900, ve které většina toho výkonu stále je a za citelně nižší... ale vždyť ten Ryzen 7 5800X3D tě vyje právě zhruba na to stejné jako ta i9 12900, možná dokonce ještě trochu nižší, jenže dokáže nabídnout výkon té i9 12900K s DDR4... spíš ještě o něco vyšší a to ještě s krapet nižší spotřebou... asi tak na úrovni té i9 12900... takže fakt nechápu, o co ti pořád jde, ve skutečnosti asi nebude o moc dražší než i7 12700... je to Ryzen 7, takže dává tušit, proti čemu se asi tak AMD snaží jít... je to konkurence pro i7, ne pro i9 a tam už nějaký rozdíl asi docela bude... na hry je X3D prostě neoddiskutovatelně lepší deal... tečka

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Zase ta no-Xova argumentace nejdražším modelem pro nadšence. <<

Problém s porovnáváním pindíků v max. výkonu u Intelu je ... že pro přesvědčivé "zválcování" konkurence musí hnát vše "na krev". Pak dá ten přehypovaný výkon.
Jakékoliv šetření na desce, CPU, RAM, chlazení mají citelný dopad na výkon.
A pak už to není tak předřivě vyšší výkon. Pokude teda vůbec je vyšší. Ovšem stále s negativy drahé a žravé technologie.

TL;DR pokud chcete/potřebujete max výkonv desktopu, tak Intel na max. V opačném případě dá AMD porovnatelný nebo lepší výkon za nižší cenu a s nižší spotřebou.
U serverů záleží na tom jak mocje SW zaháčkovaný na Intel HW.
U TNB jak moc to výrobce "vylepší" (čti oseká)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.