Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ryzen 7 9800X3D vyjde 25. října, dostupný bude začátkem listopadu

Zdroj: Fritzchens Fritz (CC0)

Zen 5 s V-cache pro desktop předběhne svůj serverový protějšek. K vydání patrně dojde obratem po recenzích Intel Arrow Lake / Core Ultra 200, dostupnost nastane týden-dva poté…

Přestože to vypadalo, že Zen 5 vybavený V-cache pro socket AM5 dorazí až začátkem roku, přicházejí stále další zprávy potvrzující letošní dostupnost pro model Ryzen 7 9800X3D. Kdo bude mít zájem, bude mít příležitost dopřát si herní upgrade pod stromeček.

Nyní se dozvídáme i plánované datum vydání - k tomu by mělo dojít 25. října (24. října se chystá zahájení prodejů Intel Arrow Lake s top modelem Core Ultra 9 285K) a zahájení prodejů. Tam je to zatím méně jasné. Jeden zdroj mluví o rozmezí 1.-5. listopadu (2. a 3. je víkend, takže by šlo o pátek, případně pondělí až úterý), druhý věří v 7. listopad (čtvrtek). Ať už půjde o kteroukoli z možností, měl by být Ryzen 7 9800X3D na trhu do 14 dnů od zahájení prodejů Alder Lake.

Co přesně přinese, zatím není jasné. Z dosavadních zpráv to vypadá na podstatně vyšší taktovací frekvenci při vícejádrové frekvenci (+500 MHz základní takt, +400 MHz v zátěži CineBenchem) a čekají se i změny na úrovni V-cache. Rozhraní pro ni totiž výrazně pohublo, kontakty se zmenšily a jejich počet více než dvojnásobně klesl. Jedním z možných vysvětlení je rozhraní nové generace se sníženou redundancí. Jak bylo dosaženo vyšších taktů, není jasné - existuje spekulace o dvouvrstvé V-cache, která díky tomu dosahuje nižších rozměrů a překrývá menší část jádra. Nebo zůstala jednovrstvá, ale lépe odvádí teplo. Na vysvětlení si budeme muset ještě pár dní počkat - ne déle než do konce příštího týdne.

Zbývající modely (Ryzen 9 9950X3D, Ryzen 9 9900X3D a Ryzen 5 9600X3D) se očekávají začátkem roku, mohlo by na ně dojít u příležitosti CES 2025.

Diskuse ke článku Ryzen 7 9800X3D vyjde 25. října, dostupný bude začátkem listopadu

Žádné komentáře.