Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 7000: recenze 15. září, 2,2GHz iGPU, AVX-512 v desktopu, rozměry čipletů

Ryzen 7K's official DDR5 support drops to only 3600 MT/s when using more than 1 DIMM per channel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tohle mě taky překvapilo, zvlášť když se mluvilo o podpoře až DDR5-6000...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jsou základní hodnoty, který by měly jet všude. U Zen3 je to 3200. Výrobci už mají pro Zen4 i DDR5-6400, ale to pojede jen v lepších deskách (vícevrstvých).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To bylo u všech ZEN, co si pamatuji a stejné to je u Intelu a IBM Power, co to sleduji - tedy nejde jen o záležitost desktopu ale taky pracovních stanic a serverů. Ty vyšší takty jsou OC a pro snadnější použití AMD zavedla vlastní RAM profil EXPO. Jedna věc je minimum, které musí garantovat a druhá věc maximum, které některé moduly nemusí zvládnout. To je ovšem záležitost výrobců, těch pamětí. Profil EXPO by měla být jistota.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Chudáci na Inteltuningu, Vlček s Obrem ty recenze na Ryzeny zase budou muset psát tak, aby Intel nevyšel tragicky, bude to těžké, bude to těžké :) ale věřím jim, oni to dokáží a Intel vyhraje!

Konečně důvod k upgrade, vše nové CPU, desky, GK, RAM, moc se těším.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Zato na DD žumpě se čeká dozajista objektivní recenze ozářená aurou nejobjektivnějšího redaktora všech dob.. :)

Důvod k upgrade bude až po porovnání s procesory Raptor Lake. Potom si každý vybere.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Osobne rad čitam testy AMD od Obra a testy Intelu od DD. Ty vedia vyhrabať všetke nedostatky :D
Ako zastanca Undervoltingu (bez ventilatorov) o Raptor lake neuvažujem (250-350-420W), ale zaujalo ma že ZEN4 pri 65W je vykonejši o 75% tak že moj 65W CPU bude nemylosrdne vymeneny a nahradeny novým 65W CPU undervolting :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pro pobavení se od těchto autorů dá něco přečíst, jinak to nedává smysl. Stach je mimo kompletně a nedělá jen procesory. Bohužel ostuda naší IT scény.

Intel je určitě spotřebou pozadu, takže kdo cílí na každý W, pak budou procesory AMD vhodnější. Ale také záleží jaké procesory se srovnávají. Někde rozdíl zase tak velký není. Já vidím na začátku kámenem úrazu spíše nutnost DDR5 u AMD. Ale to se vše ukáže v celku, až budeme znát kompletně ceny za procesory, desky, paměti.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

DDho """"""""testy""""""""" sú kapitola sama o sebe...

- pri jeho testoch je spravidla podpis "Jan "DD" Stach a redakce" ale človek sa nedopátra kto je vlastne tá redakce, kto sú tý ľudia, ani na priamu otázku neodpovie. Max. sa dozvieme že "redakce je tvořena několika lidmi, většina testuje, já píši a vydávám" - a všetci tí ľudia s láskou a radosťou schovajú hodiny svojej práce a úsilia do slovíčka "redakce"

- Intel je jeho veľký partner a DD je k nemu na 107% objektívny ale posledný samostatný test Intelu mal ehm, ehm, 20 květen 2020 ! 2+ roky nič, neviem, Intel mu možno posiela procesory s tým že "DD náš CPU netestuj samostatne, hoď ho do recenzie nejakého AMD CPU a tam napíš ako je ten náš drahý, žravý a nevýkonný" - opakujem, poštu mu nečítam, možno to je presne tak :D

- jeho testy sú samozrejme objektívne a nestranné, má na výber z množstva testovaných produktov...
...a preto 19 z 20 jeho posledných testov notebookov, ešte raz 19 z 20 sú notebooky od ASUS-u !
To zaručene nemá absolútne žiaden vplyv na jeho hodnotenie, rozhodne nie. (samozrejme otestovať Apple notebook je neprijateľné, všetci preDDsa vieme že sú nanič tak načo ich testovať)

- robí svoje testy pre nás reálnych užívateľov ale to neplatí pri doskách, tam sa testujú z vesela 300-500-700-800+€ dosky (kopec od, nechápem zase ASUS-u) ako na bežiacom páse, kebyže si tam svoje testy nehádže Belka tak "sockárske" dosky za 300€ tam otestuje raz za rok.

- od nVidie RTX2/3000 tvrdil že nVidia nie je schopná dodávať karty na testy, potom zrazu otočil že ho vlastne nVidia šikanuje a cielene nedodáva karty - ktorá verzia je tá správna ale doddnes nikto nevie...

Ale tak aspoň máme veselo na IT nete....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Krásně popsáno.. Ono to je podobné i zde v diskuzi. Komentář o Inteltuningu a Obrovi má plusy. Zmíníš opačnou stranu a DD žumpu, najednou mínusy. Přitom je to stejný případ, ne-li horší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dal jsem mínus, protože Obr by měl mít vzhledem ke svému věku a působišti (pctuzing není one man show) víc rozumu než DD a taky ten příspěvek svým rozsahem dokazuje příliš velké zaujetí. Takovýto lidé mají pak sklon např. ke stalkingu apod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Věkově si jsou myslím oba mistři blízko a to i délkou působení na IT scéně, ale to je jedno. Tvé vysvětlení je bídné. A příspěvek první pouze odsuzoval jednu stranu a psal o jasném upgrade na AMD. Já přidal i B a napsal jsem, že je dobré počkat na porovnání s Raptor Lake. Takže jestli v tom vydíš zaujetí, pak jsi možná sám zaujatý.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Raptor není žádná velká neznámá, takže čekání se dá odůvodnit jen čekáním na cenu. Vlastnosti Raptora včetně blbě navrženého socketu, problémového big-little jsou horší než u AMD - to je tak nějak jasné už dnes. Zaujetí jsem řešil u někoho jiného a ve vztahu k něčemu jinému, prostě nedorozumění.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No já bych si tak jistý nebyl. E-cores budou zásadně navýšeny a dány už nižším modelům i5 a pak se uvidí výkon v jednotlivých kategoriích. Každým pádem je nesmysl dělat závěry před podrobnými testy obou značek CPU. A Alder Lake už nám u některých modelů ukázal zajímavý tlak na cenu, což může být jen prospěšné.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Právě to navýšení e-cores je něco, co není atraktivní. Nepatřím mezi odmítače Atomů, ale jejich použití proti Ryzenům je, a s velkou pravděpodobností i s Raptorem bude, horší řešení a jako takové si ho koupím, jen když bude levnější. AMD bude mít nově iGPU i u výkonných CPU, takže Intel fakt jen kvůli ceně.

Kdyby Intel vzal 6-8 jádrové Atomy a vymetl by s nimi ten současný trapácký lowend tvořený velkými jádry 2C/2T, případně i 2C/4T, tak bych to bral všema deseti.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

13400 má mít 6+4 a 13500 dokonce 6+8. Takže pokud proti tomu bude klasický 6/12 7600X procesor, nevidím tam extra výhodu AMD. Multithread výkon bude u Intel určitě lepší, ve hrách se uvidí. Ale E-cores jsou přínosná i v tom, že přeberou např. otevřené aplikace v pozadí a P-Cores se můžou naplno věnovat výkonu ve hrách. Už 12600KF je prakticky jeden z nej. herních procesorů a E-cores dokazují určitý přínos.

Cena se uvidí, rozdíl můžou hrát desky, ale také DDR4 vs DDR5. Co víme, tak je zatím přínos DDR5 spíše nijaký a navíc jsou paměti s lepší frekvencí či časováním stále drahé. Takže tam to také může chvíli trvat, než se ceny DDR5 dostanou jinam.

Takže to nevidím moc jednoznačně, každopádně super, že bude tlak a konkurence. Intel se zkrátka od Alder Lake tvrdě vrací do hry.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nj, ale ještě si taky počkej na cenu, ty si teď myslíš, že ta i5 bude za stejnou cenu co 7600X, ale realita může být trochu jiná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už na jaře se objevily zprávy že by měl být Alder Lake-N s osmi Gracemont jádry (tj v konfiguraci 0+8), ale zatím pořád ticho po pěšině.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kdyz intel prida misto 6 hoven treba 12 hoven, furt to bude hovno...za vic penez :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebude ta „redakce“ Honza Bělka?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akorát je trochu problém že oba často ohýbají informace a pak ve výsledku je třetina recenze plná keců

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To s vámi souhlasím. Já od nich dávno nic nečtu. Máme výborné zahraniční redakce, které umí být objektivní, takže proč číst recenze od dvou klaunů, co si honí triko na lásce k určité značce. Smutné je, že pak z pozice redaktora podají zavádějící informace nebo závěry, aby to vyšlo dle jejich vidění světa. A za tohle dostávají ještě podporu a HW od výrobců. K tomu stačí přidat Stratose a cirkus je kompletní. Je mě spíš líto mladých začínajících nadšenců do HW, kteří toto neprohlédnou a od těchto individuí hltají ohnutou realitu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Není.
https://www.czc.cz/intel-core-i9-12900k/330919/produkt/3jvr263bg2hlub9up...

Fascinuje mě, jak nikdo nenavrhl lepší variantu od AMD. Je to do očí bijící zamlčování.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Recenze na DDWorldu a PCT jsou vždycky dobré, ale přece jen je tu ještě něco lepší... opravdu ty „najprepracovanejšie testy na internete“ má přece Cnews, ty opravdu stojí za přečtení: https://www.cnews.cz/amd-ryzen-7-5800x3d-je-nejvykonnejsi-cpu-pro-hry-je...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to moje občasné hraní na Linuxu bude iGPU snad stačit, takže to vypadá, že ušetřím penízky, případně koupím v bazaru RX6600, nebo časem nějakou RX7500. Díky, Liso!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Těch 400 MHz je slušných. Hrával jsem na podtaktované R9 390X na 300 MHz, přičemž výkon byl jako na nepodtaktované RX 550 (cca 1 GHz). Jedině na 300 MHz měla snesitelnou spotřebu:).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám R9 290x kterou jsem zkoušel různě ladit a zjistil jsem že na 650Mhz mi zůstane cca 65% výkonu ale spotřeba nepřesahuje 60W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někde jsem viděl tweet, že jádro RX 6700XT při taktu 1,5 GHz žere jen 50 W (k tomu nutno připočíst un-core část karty, dalších cca 50 W). Takže s undervoltem by to šlo ještě níž.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Schválně jsem zkusil nastavit všechno co nejníž jak to ještě šlo. (5800X + 6800XT)

Rozdíl mezi idlujícím PC a hraním je 100-110W.
Část z toho sežere CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Absurdná zhoda náhod alebo zámer?

Predstavenie 29.8.2022
Recenzie 15.8.2022

SR
Štátne sviatky
29. august (srpen) Výročie SNP

Dni pracovného pokoja
15. september(září) Sedembolestná Panna Mária
https://www.vlada.gov.sk/statne-sviatky/

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jasně americká firma si hlídá svátky mrňavé evropské zemičky. Nic proti, Slovensko mám rád, zvláště Slovenky, ale tady se směju.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem slyšel, že 1. hodinu po launchi ty CPU tam budou rozdávat zadarmo na oslavu, když už je ten svátek, stačí si pro něj dojít, ta akce má být někde v Bratislavě.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Slovensko je evropský Taiwan! Daleko na východě a plné hor a divočiny!

:)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jen tam chybí čajové plantáže a pokročilou výrobu polovodičů nějak opomenuli...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na Slovensku jsou mnohem dál. Žádné polovičatosti, tam na nějaké polovodiče nehrají.
Ostatně nechcete nastoupit do autobusu, aby za volantem seděl nějaký polovodič, ale plně zkušený vodič.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

na druhej strane pol miliona odbornikov na zber polovodicov tiez nie je na zahodenie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keby nestroskotal Tachyum Prodigy, tak by sme sa oodobali na Čínsku republiku

Čipový génius Rado Danilák: Viem, ako súperiť s Intelom
14.1. 2018
Projekty Rada Daniláka

Toshiba (ako procesorový architekt): čip pre hernú konzolu PlayStation 2

Nvidia (ako šéfarchitekt a architekt): čipset nForce4 a čip Fermi pre superpočítač Tianhe-1

SandForce (ako spoluzakladateľ): SSD controller pre flashové disky, firmu za 377 miliónov eur odkúpila spoločnosť LSI

Skyera (ako spoluzakladateľ): kompletný storage systém vo veľkosti pizza boxu, firmu za nespresnenú sumu odkúpila spoločnosť Western Digital

Tachyum (ako spoluzakladateľ): čip pre hyperscale datacentrá, jedným z investorov je spoločnosť IPM, ktorá investuje aj do projektu Aeromobil
https://www.trend.sk/trend-archiv/cipovy-genius-rado-danilak-viem-ako-su...

Tachyum resumes hiring in Slovakia and USA

SANTA CLARA, Calif., November 10, 2020 – Tachyum™ Inc. the Silicon Valley and Slovakian semiconductor company today announced the restart of hiring activities.
https://www.tachyum.com/cn/media/press-releases/2020/11/10/tachyum-resum...

https://chipsandcheese.com/2022/06/28/tachyum-too-good-to-be-true/

European processor designer Tachyum is suing Cadence Design Systems in the US for $211m over failed memory and interface IP blocks.
https://www.eenewseurope.com/en/tachyum-sues-cadence-for-211m-over-faile...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tachyum Prodigy konci? Nikdy som tomu moc neveril, vyzeralo to az prilis dobre.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Všimněte si, že 29 + 15 = 44, 8 + 8 = 16, 16 / 4 = 4 a 2 × 2022 = 4044.
To jsou samé 4.
NÁHODA? NEMYSLÍM SI!
4 je totiž v Číně něco jako 13 v západním světě. Celé toto spiknutí je tak zjevně namířené proti Číně a má pomoci západu k jejímu ovládnutí.
-.-.-.-
Dobré ráno a krásný den ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

AVX512 sice osobně asi nikdy nepoužiji.
Ale moc jsem zvědavý jak bude fungovat.
V podání intelu to narazilo na mizernou efektivitu.
Takže takty šli brutálně dolů, a s tím i výkon.
Přínos byl tedy nulový (pár %).

Ale AVX512 v podání AMD. To má šanci na úspěch protože:
1)5nm TSMC je mnohem efektivnější než intel 7.
2)Základní takt 4,5GHz. Věřím že ho Ryzen bude držet i pod AVX512.
3) Zvednutý limit napájení na 170W.
Věřím že ho 7950 použije jen při AVX512 zátěži.

Jsou to všechno spekulace až zbožné přání. Nic není jisté. Ale jestli se vyplní, tak to bude bomba.
Protože provozní vlastnosti mimo AVX512 (můj případ) budou cool.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

AMD instrukce AVX-512 přidalo bez toho, aby museli dělat výraznější zásahy do jednotky, především jednotka zůstala u šířky 256 bitů. Intel měl původně větší cíle a chtěl větší nárůst výkonu, jenže podcenili nárůst spotřeby. Ten největší propad taktů byl u nejstarší implementace, ale úplně se mu nevyhnuli nikdy. Ostatně kdyby ta široká jádra nezabírala tolik místa, nemusel by Intel možná vymýšlet kombinaci s malými jádry a u velkých AVX-512 vypínat, nakonec je stejně mimojiné na vině výroba na jiném procesu, než jaký tu měl být. Varianty pro servery a pracovní stanice žádná malá jádra mít ani nemají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z pohledu her znám jedinou aplikaci, která využívá AVX-512 masivně a sice emulátor RPCS3.
A tam si troufám tvrdit, že takhle funkcionalita je přínos.

Na tom novém Ryzenu tam musí frčet jak z praku úplně vše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad AVX-512. Poslední serverová CPU generace IceLake SP snad dokáže držet frekvenci lehce nad 3 GHz. Nicméně u Intelu používají kombinaci 1×512bit + 2×256bit jednotek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD má taky 2x 256 bit. Ale Intel má separátní 512 bit jednotku, zatímco AMD jen přidalo funkce stávajícím, tedy nepotřebuje tolik tranzistorů navíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže to vypadá, že by Zen 4 měl podporovat i (skutečné) ECC paměti, pokud to bude umnět i deska. Tak jsem zvědav, které desky to budou umnět a jak to bude s dostupností na trhy.

Takže další důvod si trochu počkat. Ideálně na to, až budou k dispozici DDR5-6000 ECC moduly za slušnou cenu, což asi bude dlouho...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím tak nějakou formu ECC podporovaly všechny Ryzeny. Tato lepší podpora má vycházet přímo ze standardu DDR 5 modulů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Oficiálně podporovaly u ZEN3 anižších ECC jenom Pro CPU, neoficiálně i ty co nebyly Pro

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není přesné. U ZEN3 je podpora ECC u Pro-verzí _APU_ a u všech CPU bez GK.

Není u "normálních" APU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta "nějaká forma" je naprd. Jedná se o "ECC uvnitř modulu", přenos mezi RAM a CPU není chráněn.

(Proto jsem v příspěvku psal o "pravém ECC"...)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

71mm² to je pro představu cca plocha hlavičky násťenkového připínáčku.

A teď si vemte Ryzen 7600x který má právě jeden tenhle čiplet a ppt nějakých těch 140W.
140W tepla které se odvádí z plochy špendlíkové hlavičky, musí tam být nějaký důmyslný systém odvodu tepla skrze IHS, jinak to bude na průměrném vzduch chladiči atakovat 100°C.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Někdo to počítal a vycházelo mu, že na plochu musí křemík u Intelu předat ještě víc tepla. Konstrukce AMD s patrně počítá. Silnější rozvaděč má logicky větší tepelnou kapacitu a menší tepelný odpor, takže se teplo lépe po ploše rozprostře. Samozřejmě způsob pájení má taky vliv.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavička připínáčku, nebo špendlíková hlavička? To je sakra rozdíl. :)
Jinak je to čtverec o straně cca 8,5 mm. To není špendlíková hlavička ani náhodou, ale docela slušná styčná plocha pro odvod tepla. Však ten tepelný rozvaděč není žádné "tintítko", ale pořádný kus kovu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

U AMD se tomu neříká tintítko, ale "TyNyTítko".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není tam náhodou k tomu 5nm čipletu (Zen 4) o ploše 71 mm² ještě 6nm IO čiplet o ploše 122 mm²? Ten se bude na TDP také podílet (a tedy na ten 71 mm² čiplet zbývá jen část z deklarovaných 140 W na celý procesor).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Plocha je zhruba stejná jako u Zen 2. Oproti Zen 2 a 3 má Zen 4 několikanásobně silnější měděný IHS a na TDP se podílí i grafické jádro, které je ale umístěno v centrálním čipletu a může dosahovat odhadem až 5-7 wattů.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Rozměry CPU chipletů - uvedených zde https://diit.cz/clanek/ryzen-7000-recenze-15-zari-22ghz-igpu-avx-512-v-d...

Rozměry menší jsou a v případě CPU chipletu zase ne tak málo, 5 nm má 88 % plochy 7 nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znovu opakuji, že oproti čipletu Zen 2 se plocha x86 čipletu nijak podstatně nezmenšila - rozdíl je všeho všudy 4 %. Se Zen 2 žádný problém nebyl, proč by měl být se Zen 4, který má skoro stejnou plochu a několikanásobně masivnější IHS?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.