Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zen je Ryzen, přesáhne 3,4 GHz, turbo má inspirované grafikami

Nezbývá než doufat v sebereflexe recenzentů, OBRovských hovadin bylo dost a správné pochopení pro objektivní recenze, které snad budou zahrnovat všechny možnosti* procesoru a bude správně ohodnoceno. Nedělám si iluze, že by někdo zkoumal dopodrobna všechny možnosti, 7 - 8 her a WinRAR není recenze. Chtěl bych si přečíst o pokroku v sadách AESSETKEY, AESDECFIRST a vůbec ochraně operační paměti apod. To se obvykle v recenzích ani nezmíní a člověk si musí hledat informace sám.

* link: http://amd-dev.wpengine.netdna-cdn.com/wordpress/media/2013/12/AMD_Memor...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Což jsou věci pro Opterony a měly by se oběvit v recenzích proti Xeonům, v recenzích desktop Zenu to nemá co dělat a dávat za to plusy by bylo extra zvýhodnění. Půjde v zásadě tyto věci:

1. Výkon v hrách.
2. Výkon v renderingu + multimediích.
3. Efektivita/teplota/spotřeba.
4. Možnosti platformy.
5. Cena.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nemáš pravdu, protože využití začíná u kancelářských desktopů (i laptopů) a pracovních stanicích, které poptávají střední firmy, jež vyvíjí technologie. V hardware to začíná a DLPP (Data Loss Prevention & Protection) od sw společností McAfee/Intel, Wave, Cryptomill, Symantec končí. Nemusí se jednat nezbytně o serverové řešení, protože ochrana koncových bodu byla opomíjena.

V praxi to vypadá tak, že každý počítač Fujitsu (jiné nemáme, ale nepochybuji, že by podobné vlastnosti nemělo HP nebo Dell) se spravuje centrálně, včetně správy šifrovaných lokálních disků (DLPP), klíče jsou bezpečně uložené v TPM a deska zajistí FLUSH paměti při každém vypnutí (TCG*) apod. vlastnosti. Procesory Intel Core i3, čipová sada Intel Q87 a novější, Secure Core Bios s pokročilou správou, podporou SmartCard a TPM čipů.

https://www.trustedcomputinggroup.org/wp-content/uploads/Platform-Reset-...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Můžu se ze zvědavosti zeptat, proti komu / čemu se takto primárně bráníte? Mně osobně totiž toto přijde (a neber to nijak pejorativně) dost srandovní. V počítačích jsou šmejďárny v podobě několika MB různých blobů v různých firmwarech grafik, síťovek, procesorů, BIOSů, harddisků, flash disků a kdo ví čeho. Pak tuny MB uzavřených ovladačů a operačních systémů, pak gigabyty uzavřených aplikací, které mohou dělat kdo ví co. Pak webové prohlížeče. No a pak tady máme kopec outsourcovaných aktivit, jako různé cloudy, poskytovatele služeb společnosti, SaaS řešení, IaaS řešení, pronájmy a tak dále. Uzavřený software americký, čínský, ruský, indický, mexický, na asi dvaceti úrovních od firmware přes knihovny přes serverový software, GUI knihovny až po GUI samotné. I já mám u vás ve firmě velmi pravděpodobně svůj kód, je na stovkách milionů počítačů a jiných zařízení, myslím že i včetně věcí jako bankomaty apod.

A v takovémto prostředí se snaží někdo navodit dojem, že něco může být bezpečné?

(Tím neříkám, že se o to nemáme snažit. Ale už samotný název "Trusted computing group" mi přijde v tomto kontextu legrační.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Před 14 lety byla nějak vynesena/ukradena kompletní dokumentace prototypu nových větrných turbín (3.4megawattů - takové konkurence neměla), jejichž vývoj stál prý 110 milionů a pracovalo se na nich několik let. Jen pro velké farmy v USA se předběžně plánoval objem 300ks na každou ze tří farem. Bohužel, někdo byl rychlejší a podal patent dřív. To znamená, že firma která to vymyslela, nesměla prodávat v USA a dalších částech světa. Já jsem nastoupil až po oné události a informace mám "z druhé ruky". Vyšetřovalo se, soudilo se a málem to položilo firmu. Od té doby se všechno změnilo, vše se hlídá, i prototyp určený k sešrotování se hlídá a neseš za něj odpovědnost. Potom přišla zakázka na nový účinnější model nouzové náporové turbíny (Airbus) a v podmínkách bylo i zavedení bezpečnostních standardů. Nakonec vyhrál někdo jiný a dnes tu máme nové prototypy pro přečerpávací stanice, větrné farmy, turbíny i "chytré rozvody", na které ještě nebyl vydán patent. (EPÚ si dává na čas, už to trvá 2 roky a další 2 asi ještě bude). Neznám celkové náklady, pravděpodobně malé nebudou.

Zkrátka všechno se snaží firma provozovat lokálně, takže i telefonům BlackBerry se dostalo vlastních BES, provozovaných lokálně. Ten trend a obavy jsou namístě, protože vývoj je čím dál dražší a konkurence tvrdší. Bohužel se pohybujeme na omezeném trhu, který není nafukovací. Dnes už fungujeme na Androidu, přecházíme z větší části pod Red Hat a stále se běží pod hlavičkou IBM (od pošty po databáze a telemetrii zkušebních komor).

Ohledně TCG - ano, to byla jen malá ukázka toho, že hardware může myslet i na situace, které jsou nepravděpodobné, ale mohou být ošetřené a nemusí se násobně prodražit hardware. Prostě něco, co může mít i desktop/laptop, který ti ukradnou zloději.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pane, jestli je pravda co píšete, můžete mi odpovědět, proč se pořád vyvíjí horizontální větrné trubiny s hloupým řízením, místo vertikálních typu savonius s řízením výkonu?
Děkuji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože nedosahují finální účinnosti (obecně všechny VAWT - Betzuv koeficient účinnosti) a obtížně se osazují do různorodých větrných podmínek. Nejsilnější varianty turbín hybridního Darrieus-Savoniva typu jsou 3.5kW (se sloupem, bankou, měničem ...), prototypy snad máme už do 10kW, 5kW určitě, ale stále to není nic, co byste mohl použít na větrné farmě. Dalším problémem jsou větry, neboť ani pokročilý DS hybrid nezvládne více, než 50 - 60m/s v ideálním směru. Technicky i prakticky (pokud na to máte) si jí můžete pořídit k "chytré a ekologické domácnosti", ale zapomeňte na instalaci do prostředí Severního, nebo Baltského moře, kde panují naprosto odlišné podmínky a potřebujte podstatně vyšší výkon. Právě v takových místech, plných střihů a extrémních podmínek se v Evropě staví větrné farmy. Dalším problémy se týkají opotřebení a mechanické (ne)odolnosti.

Když si odmyslíte Hellmanův exponent prostředí (šíření, výšku a vliv dle povrchu), tak stále máte k dispozici prostor, do kterého můžete osadit velké řízené rotory (směr, naklopení) o různém průměru. Základní pravidlo zní, že výkon roste druhou mocninou průměru rotoru, to znamená, že s použitím dvojnásobku průměru rotoru získáte čtyřnásobek výkonu při stejném větru.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Aha tak že si to patentujete "jen" pro větrné farmy jsem nepřikládal takovou důležitost, tak pokud to je přímo na míru tak se to tím vysvětluje. Chci si časem postavit savonia doma, tak Vám potom mohu poreferovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za obsáhlou odpověď. Takže - pokud to dobře chápu - je to primárně proti vnitřním (vlastním) uživatelům, aby nezcizili data. To zní rozumně, tam se ještě pár věcí udělat dá, oni naštěstí totiž vesměs nepíšou kód, ani tomu nerozumí. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není právě to co popisujete důvod, proč by procesy v paměti měly být od sebe oddělené, to nejenom na serverech kdesi v cloudu, ale i desktopech? A i kdyby se náhodou nějak jeden proces dostal do paměti jiného procesu, tak mu to moc nepomůže, protože data budou zašifrovaná náhodným kličem uloženým kdesi v řadiči paměti?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale já nejsem obecně proti tomu principu, ten je správný. Já se jenom podivuji nad tím, že celému tomu softwarovému a hardwarovému řetězci někdo může věřit a ptám se, pro jaký účel jej považuje za ještě dostatečně důvěryhodný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

(Sry, double post.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

6. jesli to ma v nazvu 'Intel'
7. jesli to ma modry logo
8. jesli je to core

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tak to docela nesouhlasím. Dnes se šifruje už skoro všude a podpora AES je docela zásadní pro výkon...

Naopak výkon v renderingu a multimédiích skoro nikoho nezajímá - to první je určeno pro velmi úzkou skupinku, to druhé je dnes až na výjimky akcelerováno přes GPU.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Fast AES má cokoliv od Westemere dále (ala od doby co přišela HW akcelerace) na takové rychlosti že to nikdy nebude stíhat disk, to je defakto irelevantní, zde se řeší ochrana paměti což je něco trochu jiného a moc v tom já (doma ani ve firmě) nevidim využití. I když ano, některé super secure pracoviště asi ano.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

otáčení země nezměníte hoši :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě sem linknu toto, pár let dozadu jsou měl 2x unlock ESka Interlagos Opteronů.

http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=1&t=202262

Jak si lze všimnout, v hashingu a AES dominovaly. V praxi to ale byly hrozné CPU a jejich výsledná penetrace na trhu to potvrdila. Tzn to jakej má CPU výkon AES o jeho osudu fakt nerozhodne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nieco take najdes len na anandtechu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za pár hodin budeme moudřejší, začne AMD New Horizon event, kde by měl být Zen veřejně prezentován včetně testů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

když už chceš napsat příspěvek o ničem, co se nad ním zamyslet a dát sem odkaz aby ten tvůj příspěvek alespoň o něčem byl?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Moc se omlouvám, vezmu si příklad z tebe a budu psát už jen hodnotné příspěvky, které o něčem budou.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Je fajn, že IPC Zenu je na úrovni Ivy Bridge, což je shodou okolností CPU, které mi tady už více než 4 roky slouží ve stolním PC.
Za pár let snad dožene i ty frekvence Ivy Bridge. Bohužel Intel už bude zase o 6 nebo více let někde jinde. Jediná útěcha je, že ani Intel se o tolik od Ivy Bridge nepohnul vpřed. I když otázka je, jestli to neudělal pouze proto, že nemusel..

Každopádně jako bývalý fanoušek držím AMD palce, a to i přesto, že nebudu mít ke koupi Zenu vůbec žádný důvod.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Bez revoluční změny se výkon x86 nikam nepohne, frekvence při stejné spotřebě neroste, stejně tak i IPC - výkon na takt. S Ivy Bridge můžete klidně vydržet až do důchodu :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

do důchodu se dá vydržet s lecčíms :-))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

IPC na urovni IB je v pohode, ak tomu pridaju nizku spotrebu a slusne vybavene zakladne dosky a to vsetko za rozumnu cenu, tak sa nemusi bat o predaje.
Intel niektore veci nemusel vytiahnut ale urcite to nebudu must have features. Ak ZEN splni, co slubuje, tak to zamiesa karty na CPU trhu. Bude to dobre hlavne z pohladu cien Intel CPU, ktore Intel drzi dost vysoko.
Intel uz nema kde prilis odskocit(nove vyrobne procesy narazaju na limity, s frekvenciou hore prilis nemaju kde ist, extra navysovanie poctu jadier tiez nieje potrebne ), takze sa nebojim zeby AMD mohol nejako vyrazne utiec. Ak nebudu probmely s vyrobou CPU, tak AMD si to teraz moze pokazit len samo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není to v pohodě. Proti Zenu bude stát Kabylake. Kaby je vytuněnej Skylake, kterej je skvělej (koupí-li se nikoli jako upgrade architektury Core). Zen bude dosahovat nižších frekvencí s nižším IPC (Podle toho, co se psalo)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kaby lake je nerfnuty Skylake na vyzsim taktu a jeste za celkem solidni priplatek.
Co se tyka zenu tak asi bude o par procent pomalejsi v IPC ale zase bude mit 2x tolik jader takze ve vysledku o mozna 80% vyzsi celkovy vykon.

Bylo by docela fer porovnavat 8 jadro intelu s osmijadrem AMD v kteremzto pripade ma mit Zen srovnatelny takty, nizsi spotrebu, vyrszne nizsi cenu za CPU a take nizsi cenu za zakladni desku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Musíme mluvit o konkrétním scénáři použití CPU. Mluvme o hrách. Tam Zenu osm jader nepomůže a na kolena ho dostane frekvence, kde sky i kaby pojedou rychleji. A hry nejsou jediný případ. Z vysoké frekvence těží všechno, (krom mobilních zařízení), dokonce i aplikace , které jsou multivláknové. Fér nefér, Intel je značka. AMD je v očích většiny ten druhý. I kdyby to byla v konkrétním scénáři plichta, lidi sáhnou po Intelu. Pokud však AMD zabojuje cenou, šance na vyšší prodeje naroste.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

taky pekna demagogie :) jako vlastnik dvou i7 skylake z toho jeden CPU je "T" verze ktera ma zaklad na 2.8 GHz necitim u vetsiny her/programu zadny vyrazny rozdil i kdyz v syntetice rozdil byva +- 10-15%
naopak doba nutnosti brutalniho ST vykonu zaplatpanbuh pomalu konci a jestli mi ZEN v realu srovna v IPC na jadro krok se starsim Intelem ale prida mi 4x jadra navic tak neni o cem....

navic frekvence nebyla nikdy meritkem vykonu CPU v tom pripade by nejspis vyhralo staricke AMD a pritom vime jak je na tom v realu i pres vysoke takty :)

je hezke mit malo jader s mirne vetsim ST vykonem ale na co mi to bude kdyz nedokazu zatez rozlozit na vice vlaken a zahltim si CPU jednou ulohou ? :)

na rovinu par let zpet bych jeste castecne souhlasil ale diky bohu doba pokrocila a vsechno je jinak a plno soucasnych her dokaze perfektne skalovat vykon i v MT nasazeni a ty co jsou pozadu a tezi dobre jen z ST behaji slusne i na 4-6 let starych srotech takze pokud to AMD nepodela a nasadi slusnou cenu (zazracne levne 8C/16T CPU s predpokladanym vykonem necekam) tak to bude velmi dobra volba ....ale jelikoz mam skylake ceka me upgrade mozna az se ZEN+ / cofee /cannon

pro zaslepene fanatiky bude vzdy Intel lepsi i kdyby AMD vydal stejny nebo i lepsi procesor za lepsi cenu (coz uz jsme v historii zazili)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

...ktera ma zaklad na 2.8 GHz necitim u vetsiny her/programu zadny vyrazny rozdil i kdyz v syntetice rozdil byva +- 10-15%... S čím to srovnáváš ? mám CPU v základu na 3,6GHz a po zvýšení zátěže na 4,5GHz. Ovšem pozor - Kčkovej CPU, o kterém mluvím, funguje na rozdíl od i7 tak, že přetaktovává VŠECHNA jádra, čili 4x 4,5 GHz. uznej, že to rozdíl musí být. Je to takový rozdíl, že konzervativně taktované i7 překonávám, ačkoli umím jen 4 thready.

...navic frekvence nebyla nikdy meritkem vykonu CPU v tom pripade by nejspis vyhralo staricke AMD a pritom vime jak je na tom v realu i pres vysoke takty :)... Tak tomuhle říkám já demagogie :)

...je hezke mit malo jader s mirne vetsim ST vykonem ale na co mi to bude kdyz nedokazu zatez rozlozit na vice vlaken a zahltim si CPU jednou ulohou ? :) ... Jenže zátěž nedokážež rozložit díky sw, který to neumí, pochop. (Teď nemluvím o nějakém spešl optimalizovaném rendereru, aby se předešlo mýlce)

...na rovinu par let zpet bych jeste castecne souhlasil ale diky bohu doba pokrocila a vsechno je jinak a plno soucasnych her dokaze perfektne skalovat vykon i v MT nasazeni... Doba zas tak nepokročila, bohužel. Drtivě stačí 4 jádra na vysoké frekvenci a i tak je často nevytížím naplno.

Fanatik nejsem, ikdyž připouštím, že stejnou měrou jakou mě FX CPU zklamala, mě Core architektura potěšila, ze Skylaku jsem vysloveně nadšený. Přešel jsem z C2Q. Jsem pragmatik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- srovnavam 6700T a 6700(btw oba maji "turbo" ) v domacim prostredi a rozdil maximalnich FPS se stejnou grafikou(MSI GTX 980) byva u drtive vetsiny her max do 10% a v minimalnich FPS coz vidim taky jako velmi dulezity udaj je rozdil dost casto 0%
kdyz pominu fakt ze nemame absolutne tucha jak se bude ZEN chovat v realnem nasazeni tak mi rekni kde bych mel tedy pocitit ten vyrazny rozdil ktery by predurcil 8c/16t ZEN se zakladnim taktem 3,4 GHz k neuspechu jen na zaklade "nizke" frekvence jak nam tu chces tvrdit ? >> kdyz si projedes par testu s CPU s AMD i NV GPU tak to cirka odpovida tomu co jsem nameril doma ....

- ano kdyby tomu tak bylo tak by 5 GHz CPU od AMD trhalo rekordy a naopak vicejadrove Xeony by nekde slapali v low end nasazeni >>> takze srovnani ruznych architektur > cim vyssi frekvence tim vyssi vykon dokaze vypustit jen totalni laik :)

-no kdyz nekomu nestaci teorie tak pridame i trochu praxe >>> napr. i v praci mam na kancl. praci i3-6300 a to je totalni utrpeni v porovnani s i7-6700T kde jeste bokem valim virtual ...a svete div se i3 ma mnohem vyssi pracovni frekvenci jaj ono to ma jen 2 jadra a i na to blbe surfovani/tabulky atd. atd. se chova mnohem hure cim to asi bude joooo vlastne to bude tim ze zatez jednotlivych procesu nejde rozlozit a MT vykon je vlastne nahovno ;) ted nemluvim o nejakem spesl renderu aby nedoslo k mylce ale o bezne praci na PC kdy ma clovek rozdelano nekolik projektu a otevrenych nekolik programu ...

- ehm jak ty to tak muzes vedet se svym 4 jadrem ? :D a proto si v hernich testech 6ti jadro pro 2011-3 na nizsi frekvenci nez i7 pro 1151 vede stejne dobre nebo i lepe :) vsak dle tve teorie by to melo byt horsi .... a uz celkove je mi zahadou proc sestavy vybavene Xeonem na nizsi frekvenci podavaji kolikrat lepsi vysledky v minimalnich FPS i v mezisnimkove prodleve ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

- Více jak 4jádrové CPU nemají na minimální FPS vliv.
- 5GHz FXku nepomůže neb FXko je prostě špatné, to víme oba. Ale ty pochop, že u Core architektury tvoří 1GHz v taktu navíc obrovský rozdíl, třeba v tom jak popisuješ tabulky, virtuál, internet. Ne ve hrách, kde je brzdou grafika, proboha, anebo dostatečný framerate 399 FPS. Navíc na svižnej OS nepotřebuješ i7. Beztak se přepínáš mezi aplikacema, takže ty napozadí, krom toho virtuálu, spí. Tady potřebuješ velkou RAMku a SSDčko
-poslední odstavec je skoro celý nesmysl. Her, které využijí osm vláken je málo. Ale dejme tomu. Nicméně prakticky je fuk budu-li mít 4 jádra na vysoké frekvenci nebo osm jader na nízké frekvenci. Buď vyhraje to čtyřjádro nebo to bude plichta. Viz. Jaguar v konzolích. To že mám 4vláknový CPU neznamená, že jsem si s i7 nehrál, přeci :) Podívej, jistě uznáš, že je stále dost sw, které nejsou multivláknové. No a ty těží z výkonu jednoho jádra. A ten výkon je tím větší, čím vyšší je frekvence. Takže v tomto scénáři tvé i7 dojde dech, zatímco moje i5 práci dokončí rychleji. Jé jak mě baví poměřování pindíků ;)

Ještě mě napadl jeden argument. Když se testujou hry nebo videokarty, proč si myslíš, že mají recenzenti sice více jak čtyřvlákňáky, ale přetaktovaný na velmi vysoký frekvence ? K čemu jsou jim takty kolem 4,5 GHz ? Proč mají raději 4/8 thread cpu místo toho aby vzali 8/16 thread procák, kterej by nešel přetočit tak vysoko ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

- sni dal :)
- tak kdyz to vis proc pises takove blbosti a zatracujes Ryzen jeste nez se objevi testy z realneho provozu jen na zaklade nizke frekvence ? kdyz i intel provozuje velmi schopne CPU i na nizsi frekvenci a svete div se i ve hrach podavaji vyborne vysledky ...
- ne ve hrach je brzdou i CPU a nejen to :) ale to je na delsi debatu samozrejme se neda aplikovat pravidlo plosne ale na kazdy titul samostatne ....
- bohuzel se zase pletes jak ohledne multitaskingu tak komponentu ale jen v dilcich vecech uz se lepsis :) ale je zvlastni ze veskere zadane ukoly probihaji i kdyz prepnu okna asi nejaka magie ci co ;)
- ktery soucasny SW potrebuje dlouhodobe vysoky vykon v dnesni dobe a zaroven nezvlada ani castecne MT ? tvuj hypoteticky priklad trochu pohorel a aby ten tvuj procesor srovnal krok tak by musel byt hodne pretoceny nad uroven i7 takze ta tva teorie o frekvenci zase pada :) i v ramci jedne generace CPU

nj premerovani pindiku ti moc nejde :) vezme nudlicku a jeste ji natahnes a udelas uzel ale ze s takovym kasparkem poradne divadlo nezahrajes je ti uz jedno :D ...no abych ti nekrivdil tak vykonnostni rozdily mezi jednolivymi radami intel cpu nejsou zas nejak extremni ale cena roste mnohem rychleji :) je az smutne ze pred cca 7-8 lety sel koupit cpu za 1200,- ktery mel polovicni vykon v ST jak i7 6700 :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já už vím, ty si myslíš, že Zen pomlouvám. Tak ne, nic si nepřeju víc, než aby uspěl ! Jasné ?
Jinak gratuluji k práci s pindíkem máš evidentně více co říci, než-li já. Smekám :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to mi je fuk jen proste pises blbosti to je cele :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spis si myslim, ze kolega Tom, se kterym si zde v diskuzi krasne notujete, ve veci porovnani frekvence jako ukazatele vykonu poukazoval napr. na doby Pentia 4 Prescott, taktovanym na 3GHz versus AMD Athlon 64 +3000 taktovanym na (tusim) 1800 MHz, kde AMD CPU i pres pomalejsi takt o 1200MHz dokazalo vykonem a spotrebou strcit Intel Prescott do kapsy

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nj, nějak si nerozumíme, já mluvím o frekvenci na architektuře Core

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jasne :)
"Tam Zenu osm jader nepomůže a na kolena ho dostane frekvence"

opravdu velmi casto potkavam lidi kteri mi reknou joo muj procesor ma 4Ghz nebo muj mobil ma 8 jader ten musi byt hoooodne dobryyyyyy ...... a presne do takove skatulky "odborniku" se svymi vyroky radis i ty

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

IPC ala Ivy Bridge, ale na jádro, s tgím, že Zen bude dostupný ve verzích s více jádry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bojím se (?), že Intel celou tu dobu kdy evolučně volně kráčel vpřed s architekturou Core, kutil něco revolučního. Něco, co by vytáhl, kdyby jej k tomu konkurence přinutila.
Pokud bude Zen na stejné frekvenci podobně rychlý jako Ivy, může konkurovat pouze cenou anebo, v určitých scénářích, počty zpracovávabých vláken (a věštím, že hry to nebudou). Uvidíme jaké budou benchmarky. Jsem zvědavý, zda HT v podání AMD předčí HT Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvidime co Intel na to, ale pokud planuje 6jadrove CPU uvest v mainstreamu az nekdy v prubehu 2018 a nema vyslovene eso v rukavu tak ma docela problem. I kdyby slevil osmijadrovy Broadwell-e ze soucasnych 32k na cenu srovnatelnou s AMD tak porad vyjde cela platforma vyrazne draze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To mě právě děsí, že Intel s tím domácím šestijádrem nespěchá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se těch her nebál, jak jsem už před časem vyjádřil myšlenku, jde pouze o to, aby nebyly hry zastropované (viz. Watch Dogs II, kde FX 8370 nedá víc než 37 fps i kdyby se posral... http://tinyurl.com/hauy2sf). Takže ano, pokud otestujete Quake I na 640x480 tak Intel dá díky IPC a frekvenci 999 fps a Zen pouze 650 fps. Proto bych se nebál, že Zen na 4GHz - což se zřejmě jeví (resp. musí to umět, pokud chtějí přežít) jako běžné OC s jejich Wraithem na vzduchu - by brzdil hry. V tomto ohledu bude určitě zajímavé sledovat, co Zen ve WD II předvede a obecně, co ta blbá hra tak strašně složitýho dělá, že FX je z toho víme kde. Kromě tohoto stropu bude výkon ve hrách max 1 - 3 % (fps) za Intelem, v podstatě tak jako doteď nebo donedávna (2015).

Nicméně hororovej scénář je, že ve \WatchDogs II bude strop na 1,4 * 37 fps, ale skoro bych si tipnul, že jde hlavně o rychlost RAMek, v připadě tohoto díla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavá úvaha. Nevím, co ty hry dělaj, že jim FXka nestačí :) Ale napadá mě, že to může jít na vrub SIMD instrukcím, Intel je umí pekelně rychle. A cache. Na RAM bych si nevsadil. Spíše záleží na velikosti, než na rychlosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oskutecnem vykonu nevime zatim nic. A ja dodavam, ze take nevime nic o cene!!! Doufam, ze tri vykricniky staci, protoze cena bude tim co rozhodne.
Pokud Ryzen nabidne Ivy Bridge za polovinu ceny Skylaku, tak myslim, ze fandove AMD budou nadseni a procesory Ryzen budou mit uspech.
Samozrejme nikdo asi nemohl ocekavat, ze tu najednou AMD vystreli i7-7700K za pulku ceny, to si myslim nehrozi, kdo potrebuje maximalni vykon, ten si jako vzdy priplati za Intel. Tady se proste hraje o mainstream a lowend.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Naprostý souhlas a +

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Doufam, ze tri vykricniky staci"

Když tři vykřičníky stačily Intelu (https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/2/2c/Intel_Pentium_III_Process...), určitě budou stačit i AMD. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.