Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Názor: (ne)spokojenost s Windows 8 Pro na notebooku po 4 měsících

Podle mě je nabídka Start ve windows 7 naprosto pohodlná. Na rozdíl od předchozích verzí tam vyhledávání opravdu funguje (a je přiměřeně rychlé). Když má šlověk na PC šedesát programů, je klasická nabídka stejně skoro nepoužitelná. A protože nemám rád, když se mi věci mění pod rukama, vypnul jsem "poslední programy" a místo toho strkám do "oblíbených položek" (pin to start menu) ty nejpoužívanější programy, které můžu tak na ťuknutí do windows klávesy a přes šipky velmi rychle spustit. Je to dokonce rychlejší a pohodlnější než to mít na ploše. No a na všechno ostatní je vyhledávání, nebo prostě projdu start ručně. Viz http://imgur.com/ufsCDO6

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, opravdu nechápu proč je potřeba vyhledávat v HLAVNÍ nabídce. Přeci když je hlavní tak by měla být nejpřehlednější, ne? Osobně nejpřehlednější hlavní nabídku jsem používal na OS X a jeho kopii známou jako Gnome 2 na Ubuntu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je to hlavní nabídka. Je v ní všechno. Vyhledávání, všechny programy, odkazy na důležité složky, nastavení...

DE které je teď v novějších Ubuntu je oproti tomu naprosto hovadské. "hlavní nabídka" je nepřehledná, má zbytečně přerostlé ikony, zobrazuje i nenainstalovaný software, nedá se pořádně personalizovat... Jestli takhle vypadá i nabídka v OSX, tak se fakt divím, že to ještě někdo používá.

Zkrátka 1) nevidím na vyhledávání nic špatného, zvlášť, když je tak rychlé, jako od win7 je a 2) očividně to neumíš používat. Ono tam není potřeba vyhledávat, je tam jen ta možnost; když si to chceš projít ručně, pořád můžeš, ale není to tak efektivní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Gnome 2 lze povazovat za DE ze stare skoly. To Unity v Ubuntu je neco jineho a mohlo by byt nazvane "hovadske" :) Blizko ke Gnome 2 ma i Xfce4 v Xubuntu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Nabídka" v OSX je de facto vyhledávač (Spotlight). Od Startu se liší poměrně dost (neobsahuje statické ikony a strukturu složky User/All Users/Nabídka Start - tohle řeší samostatnou složkou se všemi aplikacemi, která se dá připnout na dock) nicméně koncept vyhledávání (1) je stejný s tím, že nabízí o kapku sofistikovanější nastavení v prioritách filtrování http://bit.ly/12VuBi3 plus to má íČovinky typu kalkulačka :). Start ve W8 bych přirovnal spíš k Launchpadu, jak vzhledem (side scroll grid) tak i množstvím bordelu, který v něm panuje (2, efektivita je pak přesunuta na úroveň dockovatelné složky, případně vlastní "smart" složky, která dynamicky filtruje a řadí podle vlastních pravidel) :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Revoluce s nabidkou start a pridanim indexovaneho vyhledavani prisla v tech "spatnych" vistach ..... stejne jako vetsina dobrych veci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ve Vistách přišla použitelná nabídka start, ale systém jako celek to opravdu použitelné nebylo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem tento nazor sdilel (snad dokonce) roky ...... nez jsem si to nainstaloval a zjistil, ze o XP bych si uz ani neoprel kolo .... W7 byly samozrejme o neco odladenejsi visty, ale ten rozdil/pokrok mezi XP a vistama byl tak o dva parniky ..... mezi W7 a W8 je jeste mensi rozdil nez visty a W7, jen pribyla moznost ovladat je prackama .... je to jen pridana moznost, neznamena to, ze by nekdy klasicke okna (a ovladani klavesnici a mysou) zmizely jak tvrdi WIFT .... nebo znamy to windows (anti)"guru" Paul Thurrott, jehoz psychopaticke vize jsme mohli obcas vidat na cdrku:o)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Proto píšu, že to použitelné nebylo. Dneska už to má service packy a nejspíš to taky rozjíždíš na stroji, který ten výkon, co si ten systém sežere, nepoloží na kolena. Já mám doma starší kancelářský počítač bez grafiky, s nějakým Pentiem 4 a 1GB RAM, a XP tam běhalo svižně. Tedy asi šest měsíců, než byl systém zasviněný, ale svižně. Zkoušel jsem tam instalovat Visty pár měsíců po vydání, a ten počítač se prakticky nedal používat. Nekonečný start, půlminutové prodlevy v zapínání programů, aero se sekalo. Sedmičky tam jedou asi tak stejně dobře jako XP (hlavně start se zrychlil), práce s programy nezaostává a i Aero (bez průhlednosti) tam jede úplně v pohodě. Takže ano, vím, že visty byly nepoužitelné. Teď už je to možná trochu lepší, po tunách updatů, ale už jsem je nezkoušel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Instaloval jsem to par mesicu pred vydanim W7 bez SP a byla to oproti XP bomba! Samozrejme pokud mas pentium 4 s gigem ram, cili pocitac cca z minuleho tisicileti, tak se nesmis divit, ze nemas ovladace pro nic vic nez XP a ze XP pojedou lip ..... ale to neni OMLUVA!
To je asi jako tvrdit, ze duke nukem bezi na 486ce rychlej nez unreal tournament:o) Pokud mas historicky HW, tak nemuzes cekat, ze nekdo bude vydavat ovladace nebo, ze to v dnesni dobe bude fungovat:o)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

to ale není ovladačema, to je prostě tím, že si ten systém sežere víc systémových prostředků. Je pravda, že to není omluva - pro Microsoft. Visty prostě přinesly inovaci za cenu obrovské ztráty výkonu. takové ztráty, že systém nebyl použitelný. A Win7 ukázal, že to přitom šlo i optimalizovat. Podle mě je to neomluvitelné. Proč raději vývoji nevěnovali o rok déle, aby to rovnou bylo odladěné?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

S tim vykonem .. v době prichodu vist sem prukopnicil a zkoumal rozdil v opravdových nárocích a rozdil byl prekvapive minimalni. Ale celkove byly zmeny v systemu tak velke, ze se mnoho lidi nechalo zlakat pohledem na "správce uloh" kde jim systém nepochopitelne zral 4x tolik pameti co zrali XP. A přitom stacilo pouzit trik - proste pamet zaplnit po okraj a ihned ji uvolnit a místo 500MB vyzranych systémem najednou task manager ukazoval tech realnych 130 MB sezranych systémem ... coz bylo o fousek vice nez XP se svejma 80 - 120MB. Markantni rozdil?
Nikoliv. Vse ostatní byla jen "preventivne zabrana pamet pripravena k uziti".

Problem vznikal snad jen u pocitacu s velice malo pameti, kdy se systém nebyl uplne schopny rozhodnout jestli si ma pamet ještě brat do zalohy pro sebe, nebo ho ma přenechat aplikaci, která mela požadavky vetsi nez kolik vůbec pameti bylo k dispozici ... ale uz tehdy bylo trestuhodne pokud někdo moderni aplikace pod XP provozoval s 512MB pameti.

Druha věc která lidi hodne tahala za nos, byl start aplikaci ... mezi rychlosti nabehu aplikace ve Vista a W7 není zadny zasadni rozdil az jistou "plynulost". XP rada otevrela prazdne okno a cekala, nez aplikace dojde v kodu nekam, kde zacne kreslit. Vista diky novemu WDM s otevrenim okna vždy lehounce počkala a otevrela okenko uz s nejakou grafikou. Zmenu mohl způsobit fakt, ze se vista snažila věci co nejvíce kreslit uz v graficke karte - ale ještě porad za asistence operacni pameti..... proste to udelalo takove skytnuti na startu. To ze aplikace obvykle zacala byt plne responsibilni ve velice podobny cas.
Plynulost prostředí - to co na první pohled nevnímáme - ma znacny a znacne iracionalni vliv na to co si myslime o "vykonosti" reseni. Priklad třebas Windows Phone ... i na vyrazne slabsim zeleze porad slyšíme, ze "je ten systém tak nejak plynulej a nezasekava se" a je jedno ze je to na jednom jadre staršího CPU. V recenzi na androidi zarizeni pak nachazite "teprve ctyrjardovy procesor dal systemu ten spravny vykon". Pritom je to cele o tom jak plynule to pusobi ... a nezalezi na kolik mist PI to dokaze vypočítat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"teprve ctyrjardovy procesor dal systemu ten spravny vykon" - tohle jsem snad jeste nikde neslysel:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ty jo .. tak to ja mam pocit, ze při uvedeni kazde super nove generace Androidich telefonu se znova opakuje to same ....

Jedno jadro? Fajn ...ale dve jadra v tomhle novem, to je teprve drsarna! KONECNE si muzete i něco zahrat!
Dve jadra? Jo pro mrňata dobry, ale konecne tu mame vazne mysleny 4 jadrovy procesor, .. a bla bla bla.

Zvlastni je ze u iPhonu se tohle az tak neresi ... občas někdo stoura do toho co to ma za hardware... ale o vykonu se nemluvi - staci rict "je to NOVY .... wait for it .... iPhone" :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavní problém Vist byla nestabilita připojení na internet. Visty se po určité době odpojily a už se nechtěly připojit. Oprava či jak se to jmenovalo fungovala jen na chvilku a tak jediné co pomohlo byl restart. To mě neskutečně štvalo. Win7 už tímto problémem netrpěly a XP taky ne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hm, ja si pamatuju, ze se pri uspani uz neprobrala sitovka, ale to byly XP a pomohl novy ovladac. Jinak jsem urcite nemel zadny problem. Ani bracha, ktery me k vistam vlastne dovedl:) Tomu to bezelo na nejakem sempronu, urcite lip nez XP .... ani nevim, jestli to bylo dvoujadro, mam pocit, ze ne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já tento problém na Vistách řešil na 4 NTB. Jeden HP, jeden Ausus a 2x DELL. S XP jsem se sítí nikdy problémy neměl a to už doby Celerona na 800.

Navíc se nejednalo o neprobuzení síťovky po uspání, ale spojení se ztratilo náhodně během práce. Když jsem známému říkal, že mě to strašně štve, tak mi řekl, že jeho kámošce, které spravuje PC to dělá taky. On sám jede na W7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

XP tímhle právě trpěly, ve Vistách bylo vyřešené částečně (záleželo na síťovkách, co si pamatuju tak to neumělo navázat připojení při přechodu wifi-lan a zpět, řešit se to dalo virtual minidriverem). Sedmičky mají minidriver aktivní v defaultu, nic víc...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

U mě šlo o problém jak s LAN, tak i WIFI. Jenže ani v jednom případě se nepřecházelo mezi nimi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou ty síťovky od Realteku a wifi brandované pro určitého výrobce? Třeba HP ProBook 4530 se nepřipojí pokud má ip na automatiku (přidělí se 192.168.x.x), to samé HP 550 a Lenovo S10T. Pokud manuálně vepíšu ip tak to běhá i po uspání a dokonce ikdyž po připojení ip smažu a přehodím zpět na automatiku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Tedy asi šest měsíců, než byl systém zasviněný, ale svižně." .... to asi vystihuje vse:)
Osobne jsem se s timto "problemem" nesetkal ... ani u znamych, kterym jsem udelal zakladni osvetu jak pouzivat pocitac ..... jenom jeden znamy, ktery do toho instaloval vsechny CDcka co dostal k vecem jako USB hub nebo flashka, tak tomu proste system pochopitelne nefungoval:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle "problém" pochopitelně nemůže vzniknout, když počítač nepoužíváš. XP se zpomalovalo hlavně proto, že tehdejší NTFS neumělo pořádně skládat soubory, aby pokud možno nedocházelo k fragmentaci. Novější NTFS už je v tomhle ohledu chytřejší, a snad i systém se sám defragmentuje na pozadí, když má volno (ale jistý si tím nejsem). V XP taky spousta programů používala registry, dnes je jich spíše minorita. A způsob, jakým se ukládaly (a načítaly při startu) totálně zabíjel RAM a naběhnutí systému do použitelného stavu. Navíc programy po odinstalaci to po sobě obvykle neuklidily. Dneska už máme CCleaner a podobné utilitky, které na jedno kliknutí vyčistí celé pc i s registry, dnes už nejsou tak časté programy, které se při startu načítají do paměti (to bylo dříve děsně moderní) apod.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zkus si nejdriv nastudovat co jsou registry ..... pouzivani CCleaneru a podobnych sracek, tak to fakt nema smysl komentovat ......

Ad registry: samozrejme ze rozumny program si uklada konfiguraci do registru, je to nejpohodlnejsi, nejrychlejsi, nejbezpecnejsi ..... registry jsou databaze, cili neinteligentnejsi zpusob jak ukladat konfiguraci. Podivej se treba na firefox, ktery ma vlastni registry jenom proto, ze je multiplatformni a nic podobneho treba na linuxu zatim (oficialne) neexistuje ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na rozdíl od tebe nejspíš vím, co jsou registry.

"pouzivani CCleaneru a podobnych sracek, tak to fakt nema smysl komentovat ......"
Tak to nekomentuj, nebo napiš, co je na tom tak příšerného, že je lepší to ani nekomentovat.

Nejpohodlnější - pro koho přesně? Pro uživatele nebo vývojáře? Pravděpodobně ani pro jednoho. Když chci zálohovat nějaký software, nestačí zkopírovat jednu složku s konfigurací a jednu složku s programem (nebo jen konfiguraci a program nainstalovat); Musím ještě pohlídat, jestli to náhodou nemá něco v registrech (a když jo, tak se to přenosem stejně nejspíš rozbije, nehledě na to jak se to špatně exportuje).
Linux opravdu naštěstí nic takového nemá, protože to nepotřebuje. Globální konfigurace systému je v /etc, uživatelská v /home/user/.*. Když to chci zazálohovat, přesně vím, kde to najdu. Když vezmu linuxové konfiguráky, vím, že budou fungovat na jakémkoliv jiném stroji. U Windows tohle spolehlivě neplatí. Pro vývojáře je pak taky snazší číst ze souboru než z registrů. Obzvlášť když jde o multiplatformní aplikaci se to vyloženě nabízí. Taky se nemusím starat o čištění registrů při odinstalaci, dokonce ani o nějaký odinstalátor - můžu smazat složku s programem, a systém je v původním stavu. Naopak i smazané registry se v systému drží ještě dlouho (jen jsou označené jako smazané).

Nejrychlejší - za cenu toho, že jsou registry načtené v paměti. Nebo nejsou, a pak je přístup a parsování jednoho konfiguračního souboru stejně rychlejší (nebo srovnatelné), než otevření souboru registrů a vyhledávání v jejich databázi.

Nejbezpečnější - Vir může udělat bordel jak v registrech Windows tak v nějakém konfiguračním souboru. Jenže umístění a formát registrů je předem známý, konfigurák ne. Ani bys nevěřil, jak je snadné někomu z registrů ukrást třeba aktivační klíč. Ano, jsou tam ACL, ale to jde aplikovat i na obyčejné soubory.

Koncept registrů není špatný. Zjednodušeně řečeno jde jen o hierarchivní databázi klíčů a hodnot. A to je v pořádku. Ale implementace ve Windows a způsob, jakým se to využívá, je příšerný.

Samozřejmě rozumný program si ukládá nastavení někam do %AppData%\ ve Windows a do /home/user/.app/ v linuxových systémech.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nejaky cleaner je blbost, proc by mel nejaky cleaner mazat neco, cemu nemuze z principu rozumet??? A hlavne proc neco mazat?

Pohodlne jsou pro vsechny. Uvedom si, ze registry jsou po vsech strankach LEPSI nez konfigurace v souborech.
Byl jednou nejaky clovek, ktery pracoval pro microsoft ... i ten si rekl, mame hromady konfiguraku v textacich, je to pomale, nebezpecne, muze se to kdykoliv rozbit, tak co s tim? Mno, vlastne uz tu mame drahne let databaze ...... heurekaaaa, idealni je pouzit databazi, ze me to nenapadlo driv! A tak pred ctvrt stoletim vznikly registry misto nemodernich textaku, kdy ma kazdy jiny format, muze se snadno rozbit pri znovuukladani a nejdou jednoduse zalohovat, navic je to tristne pomale. Naproti tomu tu mame databazi v jendom fajlu, ma jasne dane API a strukturu, je snadno zalohovatelna, protoze je to databaze, tak je u bezpecna, zabira to zlomek a je to o dva rady rychlejsi ....

To, ze ti program nenabizi moznost prenest konfiguraci nebo se nekorektne odinstaluje, to je vec jen vyvojare toho programu. Kdyz si nekdo bastli svuj instalator, misto toho, aby pouzil standardni windows installer, tak je to hold smula ....
Ale i kdyz si neco malo v registrech program necha, tak cemu to jako vadi???
Stejne stupidni program muzes mit i na linuxu, ktery se ti najeteli vsude, kde ma pravo neco zapsat ..... navic jak chces i v linuxu prenest program, ktery ma zaregistrovane typy souboru nebo nejake systemove soucasti???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč by tomu nemohl rozumnět? To jako nepozná dočasné soubory, které je možné smazat, nepozná záznamy v registrech ukazující na jiné neexistující registry nebo neexistující cesty v systému? To je jedna z největších bolestí registrů. Musí se udržovat synchronizace mezi registry a souborovým systémem. A proč to mazat? Abys to zrychlil, případně uvolnil místo.

Pohodlné nejsou ani pro uživatele (proč, jsem popsal předtím), ani pro vývojáře (musí se vázat na cizí API, které je dostupné jen v jednom systému, a jinde to řešit jinak).

Ten člověk, co jednou byl a pracoval pro Microsoft, taky udělal zásadní chybu, že z registrů udělal veřejné API. Jestli to má být úložiště pro proměnné systému - fajn. Bordel v tom je, když do toho začnou hrabat aplikace.

Navíc je to špatně navržené. Jeden program může mít několik klíčů na mnoha místech rozházených po celých registrech. Proč? I jako databáze to funguje mizerně (resp. dnes tu máme mnohem praktičtější databázové systémy).

"je snadno zalohovatelna, protoze je to databaze" - Ano, je to snadno zálohovatelné jako celek. Ale to je inteligentní adresářová struktura taky. Ta se navíc dá taky dobře zálohovat i jen po částech podle potřeby (na rozdíl od databáze, kterou nerozdělím).

"tak je u bezpecna" - kde přesně vězí ta bezpečnost? jsou to transakce a zálohy, nebo máš na mysli ACL? ACL, které se u samostatných souborů ani nemusí nijak implementovat, protože tam už je, nebo zálohy, které u samostatných souborů nepotřebuješ, protože nejhorší co se může stát je, že přijdeš o ten jeden konfigurák, když dojde ke korupci dat?

"zabira to zlomek" - Kéž by. Ne, že by mě to v době dvouterabajtových disků trápilo, ale /etc (tedy systémové konfigy) v linuxu mají u mě 14MB (nekomprimované; tgz archiv má 2.25MB), windowsácké systémové registry (COMPONENTS, SOFTWARE, SYSTEM) mají 114MB, se zálohami a vším okolo 215MB.

"o dva rady rychlejsi" - zdroj? Jsem přesvědčený, že to bude srovnatelné. Respektive aplikace využívající registry mi obecně startují déle, ale je v tom milion dalších faktorů.

"To, ze ti program nenabizi moznost prenest konfiguraci je vec vyvojare" - Ano, to je jeho věc, a vzhledem k tomu, jak jsou registry windows zprasené, se mu ani nedivím, že se mu pak takovou funkci nechce implementovat. Kdyby to měl v souborech, může mi být jedno, že je líný, dokážu si to během pár vteřin zazálohovat sám.

"Kdyz si nekdo bastli svuj instalator ... nebo se nekorektne odinstaluje" - Ale k čemu to vůbec potřebujeme? Spousty komplikovaných programů žádné instalátory a odinstalátory nepotřebují. Rozbalím archiv, a když to chci odinstalovat, smažu složku. Rozumný program za sebou pak nechá jednu složku v %appdata%, abych nepřišel o uživatelskou konfiguraci, a když budu chtít, tak jí smažu taky.

Linux funguje trochu jinak, než si představuješ. "asociace souborů" neexistují, neotevíráš soubor, ale aplikaci (třeba textový editor) a v něm soubor. Pokud se tedy bavíme o příkazové řádce. Jinak si to každé DE řeší podle sebe, obvykle tak, že poprvé nechá uživateli vybrat, v čem chce soubor otevřít, a pak si to pamatuje. Žádná asociace není třeba. A spustitelné textové soubory si "samy" řeknou (pomocí shebang) pomocí čeho chtějí být spuštěny. "systémové součásti" neexistují. Každý balíček je samostatný, nebo má nějaké závislosti. Když ta závislost chybí, tak se doinstaluje. Při odinstalaci balíku se kontroluje, jestli jsou jeho závislosti ještě potřeba, a když ne, tak se vyhodí taky. A zase je stoprocentně čisto.Můžu nainstalovat všechny balíčky z repozitáře a zase je vyhodit, a zůstane mi jen uživatelská konfigurace (pokud jsem jí mezitím změnil) - jinak prázdný systém. A oficiální repozitáře spravují lidé, kteří ví, co dělají. A když si kompiluji binárku sám, musím si soubory pohlídat taky sám. Udělám si z ní balíček, a už to funguje jako všechny ostatní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"nepozná záznamy v registrech ukazující na jiné neexistující registry nebo neexistující cesty v systému" "Musí se udržovat synchronizace mezi registry a souborovým systémem. A proč to mazat? Abys to zrychlil" - wtf? vidim, ze vis, co jsou registry:) A ano, malicko mista mozna usetris, ale nic nezrychlis .....

"Pohodlné nejsou ani pro uživatele (proč, jsem popsal předtím), ani pro vývojáře (musí se vázat na cizí API, které je dostupné jen v jednom systému, a jinde to řešit jinak)." - jak jinde to resit jinak? Je to JEDNO API!!!

"Jestli to má být úložiště pro proměnné systému" .... nema, je to databaze nastaveni ... nic vic! .... s tim, ze samozrejme je tam mozno nastavit urovne opravneni, takze aplikace nemuze sahat do systemovych registru ......

Zadny praktictejsi system na konfigurace asi neni .... uz jenom proto, ze nejpraktictejsi je registr samotny ze?:) Aplikace muze mit vice klicu, protoze neni vazana jako jeden balicek (coz dela treba winrt), v linuxu si taky aplikace muze nahazet co chce, kam chce ...

S tou zalohou je to samozrejme uplne mimo ... zalohovat 50k malych souboru je diametralne odlisne od jednoho 50ti megoveho fajlu .... rozdil je asi hodina:) Navic si samozrejme muzes vyexportovat co chces .... neco si o tom fakt precti http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Registry nebo nejlip primo na technetu u MS ......

Bezpecna pro zapis je, protoze je to databaze!

"v linuxu mají u mě 14MB" .... aha linuxar, to tu neznalost a kritizovani toho, cemu nerozumis, vysvetluje ....

"Respektive aplikace využívající registry mi obecně startují déle," ...... tohle si asi nekde zapisu:o))))

Zaloha do ini fajlu je dokonce soucasti API, takze opet nemam slov:) A kdybys to mel v souboru a kdybys nahodou vedel, kde ten soubor je, kdo rika, ze ten soubor bude mit konfiguraci v nejmene efektivnim ASCII formatu? Ha? Radsi nic .....

Spousta programu se integruje se systemem, aby to pohodlne fungovalo a nebylo to jak v linuxu ..... ale i v linuxu je uz mozne pridat zastupce na plochu a jistym zpusobem se integrovat do systemu:) Mimochodem, chces mi teda rict, ze kdyz si do linuxu nainstalujes ovladac/program grafiky, tak staci jenom ten nejaky konkretni jeden adresar smazat a je to vsechno v cajku?:)

Ten posledni odstavec je uz jen placani o linuxu a o tom, jak je to vlastne jednoduchy a prosty system ..... nema zadne zavislosti (az teda na pain in the ass typu zavislosti a nekompatibility balicku ze?), proste ten system nema nic:) Ukazkovym prikladem prointegrovani vseho se vsim je apple ......

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S ini souborama a registrama je to tak, ze pokud ma program vsechny nastaveni v jednom ini souboru vedle exace (pominene ze to neni uplne nejvhodnejsi pro viceuzivatelsky prostredi), tak to pochopi i uplnej blbec. Proste staci zkopirovat ini soubor a nastaveni je zazalohovany za pul vteriny a je jistota, ze je tam vsechno (predpokladame rozumnej program, kterej nevymysli zadny velky kraviny). Stejne tak treba presun programu na jinej pocitac nebo flashku pro prenosnou verzi.
Pokud ma nastaveni v registrech, uz je potreba na to spoustet dalsi program, a pak se musi hledat, kde presne to tam vlastne je. Protoze opet nepredpokladame zadnej extrem, tak to bude nekde v HKCU\Software, jenze tam to bude pod nejakym Franta Vopicka Ltd\SuperChroupac2000 a copak ja vim, ze muj oblibeny a nenahraditelny SuperChroupac2000 dela nejakej Vopicka? :) A pak to exportovat, importovat, ...
Proste ve srovnani s obycenym ini souborem je to slozitejsi. Da se jiste namitnout, ze uzivatel tam ve skutecnosti vubec lizt nepotrebuje, ale nekteri tu potrebu proste maji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nehledě na to, že nešikovným zásahem do registrů (třeba při pokusu o zálohu) si může uživatel poškodit systém. Když špatně zasáhne do konfiguráku, v nejhorším případě přijde o nastavení té aplikace.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne a ne a ne ... v mem svete nebeha tuna lidi, ktery vypraveji "hej, při exportu registru do souboru jsem si poskodil registr a musel sem přeinstalovat okna!"

Je vcelku jasne, ze nektere věci ma smysl prenaset a nektere ne ... linuxak taky vi, ze si z jednoho systemu na druhej neprenese všechny konfiguraky... ze jinej systém nebude mit RC a místo jednoho Cronu bude mit jinej Cron.

Pokud se v tomhle clovek chce vrtat ... znalost proste potřebuje ... v pripade neznalosti, papa systeme, prave sem te "zprasil".

A dlouha leta se nas MS snazi naucit ze Windows systémy mají vsecko rozdeleny ...
dokonce i ty nazvy slozek by docvakli slepymu - Program Files ... Documents and Settings ... App Data ... Users.
Stejne se nakonec ukaze nejaky mozna ne primo BFU ale BPL (bezny pocitacar lojza) a mluvi o zaloze aplikace diky zkopirovani jedne slozky. MS vam preci jasne dava najevo, ze takove programy není to prave orechove ... ze binarky a tomu podobne patri do chranene slozky (neprepisovatelne uživatelem) ... soubory s obsahem nekam ... nastaveni nekam jinam*.

Copak on to tak chytry linuxovy program ma? Binarky sou nekde, pomocne skripty jinde, konfigurace jinde a pak ještě slozka v home s uzivatelskym nastavenim a druha slozka v home s vyprodukovanym obsahem .... jak to jako zálohujete zkopirovanim jedne slozky?

Tohle totiž není vůbec zalezitosti OS ... tohle je ciste o tom, jestli autor programu vytvoril Portable aplikaci, nebo vytvoril něco co je rozlitane. Jestli chcete systém s ciste Portable pristupem... kupte si tablet s Androidem nebo si kupte pc s W8 a používejte JEN metro ui.

*(uznavam, ze vznika znacne zmateni... protože uzivatele XP často ani po peti letech nezjistili, ze nastala změna v těchto politikách u MS)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nevim o jakem programatorskem vzdelani tady je rec .... ale o tom, ze je práce se soubory "snazsi" nez s registrama bych si jako programator pokusil znacne nesouhlasit.

Jasne nejde to prepokopirovat total commanderem. Ale programator rekne "uloz mi do moji schranky klic KRALIK s hodnotou BILEJ" místo toho aby resil soubory na disku, jestli tam jsou nebo nejsou, otevirani a parsovani obsahu - pripadne myslenkovy postup v jakem formatu se nastaveni vůbec bude ukládat, který programátora prekvapive taktéž otravuje. Registr je fakt snazsi protože jedine co clovek musí udelat je požádat o hodnotu: "Hej, systeme dej mi KRALIK" a dostane nebo nedostane, finito.

Predstava ze registr je hnusna pomala a stále defragmentována věc, která hroznym zpusobem zatezuje ramku. Hmmmmm ... vlastne proc se ty databaze vůbec pouzivaji ze?! Btw je rezie vyhledani zaznamu v registru vetsi nez rezie vyhledani iNodu spravneho konfiguračního souboru na disku v linuxu? Registr mam obvykle nastrankovanej, inody pro cely disk obvykle ne .... a to teprve ještě musim ten spravny soubor otevřít a zparsovat ....

Dále - obsah registru je jeden velky pytel bajtu ulozeny v souboru ... takze nacitani je oproti hromade souboru co? snazsi! HDD snadno vyplivne petimegovy soubor sekvencnim ctenim nez aby vyplivl 5000 souboru o zarovnane velikosti 4kB, které rozhodne nejsou serazeny za sebou. Nehlede na to, ze počet IO operaci pro pristup k ruzym souborum je z logiky věci vyrazne vyssi...

A pokud registr drzim v pameti s pouzitim strankovani ... je porad o mnoho kroku blize nez mini soubor s nastavenim, který se vali zatím stále na disku. Uz jen to, ze vim diky strankovani, kde mam odlozenou stranku hledat mi dava naskok v nacteni potrebneho kusu dat ....

Par linuxaru muze ted vypalit, ze oni mají preci taky nastrankovany cely adresar s konfiguracemi ... ale verit jim to tolik nebudem, protože to je presne vec, kterou si udela pet ze sta linuxaru a ještě si odnesou od zbytku posmech za to, ze něco prednacitaj do pameti a chovaj se jako windowsari. Nemluve o dlouhou dobu nepouzivane souborove cache v ramce pro často pristupovane soubory...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem Vistu instaloval taky. Po SP2 už je to stabilní, neodpojuje se mi od sítě jako kdysi verze bez SP. Ale proti W7 je to pořád takové línější. Ovšem nevidím žádný důvod, kromě podpory nového HW nebo SW, proč bych jinak na tom samém stroji nepoužil XP. Fakt by mě zajímalo, v čem vidíte ten pokrok, jako uživatel žádný nevidím a W2k rozhraní mi stále vyhovuje nejvíc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to znatelně svižnější, máme tu 64bitový adresní prostor a z nějakého důvodu se systém nezasírá over time zdaleka tolik jako to dělaly XP. Jo, a Direct X 11. Vzhled už je pak jen věc preferencí (podle mě je Aero povedené - rozhodně hezčí než to co má nativně XP, no a že bych nějak zbožňoval všechny ty tlusté rámečky a 3D "efekty" winNT, to taky nemůžu říct).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady s tebou musim souhlasit, ja fungoval na origos 64bit vistach asi tak 2-3 roky, na Core 2 Quad a 4GB byly naprosto stabilni a rychle (i diky prefetch) a nezazil jsem snad ani jeden crash systemu oproti XP. Problem vist byl v tom, ze je vyrobci PC a notebooku cpali na slabe systemy vetsinou jen s 2GB ram a dual core CPU; proto se staly nepopularnima, protoze na takovych systemech samozrejme jeli daleko hure nez XP. Dalsi faktor ktery prispel k nepopularnosti byla neochota nekterych vyrobcu hardwaru udelat ovladace na jejich starsi hardware, nebo to aspon nekdy trvalo strasne dlouho nez s nima prisli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nevyhoda byla, ze nemely kompatibilni ovladace, takze se na ne cekalo do vydani W7, ktere uz tim padem byly papirove skvele:o) Taky jsem je jel na Q6600 s 3GB ram a naprosto v pohode, o parnik sviznejsi nez XP diky tem prefetchum a podobne. Na dvoujadru to samozrejme bylo stejne rychle, i na jednojadru ..... problem je, ze to lidi v roce 2007 chteli pouzivat na ruznych pentiich, duronech a podobnych, 10 let starych srotech .... nic je nenutilo k upgradu, tak jim to stacilo a pak se silene divili, ze uz to najednou nestaci .... to je podobne jak dnes, dnes se nekteri divi, ze klesaji prodeje pocitacu, mam uz pres 3 roky i7ku a uz tenkrat jsem ji kupoval jako vybehovou, pritom AMD dnes uz mozna ma neco malinko rychlejsiho a kdybych chtel investovat do noveho intelu, tak bych si polepsil tak 30% v rychlosti, coz by me teda nevytrhlo:o) PCIe 3.0, 40 PCIe linek do CPU nebo SATA3 bych ocenil, ale duvod k upgradu to neni. A to mam pres 3 roky stary pocitac s 4 roky starym procesorem, ale pokud uz nebude za 6 let podporovany, tak to nebudu mit nikomu za zle:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady bych nesouhlasil s tim, ze to bylo stejne rychle i na jedno nebo dvoujadro, to mam vypozorovane z vlastni zkusenosti. Windowsy jsou dobre threadovane a je videt evidentni rozdil v celkovem behu a 'sviznosti' systemu i pri prechodu z dvoujadra na ctyr. Taky jsem mel donedavna jeste i7 760 pretaktovanou na 3.8GHz a 16GB ram, ale prodal jsem to kvuli penezum a downgradnul na Q6600 @ 3 GHz. Mel jsem starsi desku Gigabyte G31m ES2L a cube skrin, kterou jsem chtel zase pouzivat. Nechal jsem si jen zdroj Enermax, grafiku HD 6950 (unlock. na 6970), tera samsung spinpoint F3 a 120GB OCZ Agility 3 na system. Nejlepsi ugrade jaky clovek dneska muze udelat u starsiho PC je SSD disk na system a nejpouzivanejsi aplikace / hry. Jen si musi dat pozor aby mu MB podporovala AHCI, ale i tak kdyz nepodporuje, tak to je porad znatelny rozdil oproti klasickym rotacnim diskum. Na m31 AHCI neni podporovano, tedy nefunguje TRIM, a prenosovka je taky zhruba polovicni oproti mojemu puvodnimu systemu; nicmene nejde to znat, bootuje to stejne rychle, jen nektere narocnejsi hry se trosku dele loaduji.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

no máme v práci nějakých pár kompů, ještě než jsem se "upsal" tak koupili jakéhosi kancelářského zmetka s vistama. jednojádro, možná ty 2GB ram (přesně fakt nevim, možá to je míň?) a musím říct, je to ta nejpomalejší šunka co tu máme ;-) Je fakt že tam je na vině hlavně ten procesor, to je čirá zoufalost, ale i tak... jsou tu stejně staré, ne-li starší počítače s XP, i přesto se s nima dá pracovat a s tímhle ne ;-) Jo, je to jak píšeš, nemůžu po starém kompu chtít aby zvládal novější systém, respektive výrobce k tomu systému přibalil neodpovídající HW, ale prostě vista a jednojádro? To leda kdybych chtěl někoho nasrat ;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy holt rad neco jineho. Me zase nabidka Start z W7 tak stvala, ze jsem ji az na vyjimky temer nepouzival. Pak jsem si externim programem nastavil tu z W95 plus vyhledavaci okenko a zase ji zacal pouzivat. Nejpouzivanejsi programy mam na Plose, zbytek ve Startu, pro me jednoduche, rychle a prehledne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak se to liší od toho, co jsem popsal? Tedy nejčastější programy v nabídce start (a na ploše) a hledání?

Tedy s tím rozdílem, že já si tam můžu rozkliklnout všechny programy?

Snad jediné, co bych tomu vytkl je fakt, že je ta nabídka docela malá a je třeba dost rolovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak jste napsal, problemem je pro me ta nizka vyska nabidky Start ve W7 a nutnost rolovani. Je to otravne, neprakticke, zdrzujici a zbytecne, nebot misto na vysku na monitoru tam jeste je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumím, vždyť ve Windows 7 můžete mít nabídku Start na celou výšku obrazovky.

Pravý klik na "orb"
- Vlastnosti
- - Talčítko přizpůsobit
- - - Dole si ve "Velikost nabídky Start" zadejte třeba 30

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je ale jen počet posledních programů, ne výška (velikost) nabídky jako takové. Hlavně "všechny programy" se staly nepřehledné právě proto, že jsou schované uvnitř menu a nevylézají ven jako kontextová nabídka. Chápu, že to někoho může iritovat, když je zvyklý to používat. Já si naštěstí odvykl, hledání mi prostě přijde efektivnější.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vám nerozumím už vůbec. Než jsem to napsal, tak jsem si to totiž zkusil a měl jsem nabídku Start na celou výšku monitoru (1920x1200).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já tam asi nic takového nemám. Nešel by screenshot konkrétní nabídky? Nemáte to v nějakém módu kompatibility? Jde vůbec o windows 7? :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ahá! Tak ono to tím jde zvětšit, ale pak tam musím mít ty poslední programy. Naštěstí jde ten checkbox odškrtnout, a výška se přenastaví, jenže programy tam nejsou. díky za tip!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ad ty narážky na konec psaní článků: :-/. Ale je teda fakt, že už rozhodně nepíšeš tak často, jako ve dnech své největší slávy, a je to teď spíš občas něco. Tak to snad přežijeme.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

WTF, ze koncis na DIIT? Dufam, ze aspon formou blogu budes pokracovat v rovnako nastavenej latke ako doteraz...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky mě ta narážka dost zarazila - je to tak, že se psaním článků brzo skončíš? To by byla fakt škoda... teda pokud bys ve psaní nepokračoval třeba někde jinde (dovolím si zaspekulovat - je tam nějaká souvislost s nahozeným Debianem a Apachem+PHP+Drupalem v tom virtuálu? ;-)).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ta souvislost tam je, ale nikoli přímá. Už to dělám moc dlouho a je na čase začít dělat něco jiného. Těch důvodů je samozřejmě více a nemá smysl je rozebírat, ale tenhle je hlavní. Jestli s psaním seknu úplně, nebo ze mě občas něco vypadne (pravděpodobně pak spíše formou ublognutí si), to se ještě uvidí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ved toto.. aspon formou "ublognutia" :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co vic ... dokud to obcas WIFT redi nejakou roztomilosti - sondou do vlastní duse zatvrzelého jezevce s detskou hravosti - tak se tu da jeste neco ke cteni najit. Ale ten zbytek je vlna Jezkovitosti, ktere svym dennim mnozstvim zastini ten citelny zbytek.... bez WIFTa to muzem prekrtit na "technologicke bodlinky ve fraku" (modri uz vedi) ... ale pak to uz nema moc smyslu cist - uz takhle rozkousnuti DiiTu nadelalo dost skod (ty jo, ted mluvim jako konzerva).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, to pripravnani vice antiviru k tem bezpecnostnim sluzbam pouzivam pri vysvetlovani uzivatelum, proc nepouzivat vice jak 1 rezidentni antivir dodnes. Bylo to kdysi na foru.zive.cz.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To neděláš dobře WIFTe, že piješ mlíko. To se ti jednou vymstí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mliko je oproti cukrum kteryma se vsichni futruji od rana do vecera (cest vyjimkam) uplne neskodny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WTF?:o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

treba tiez povedat, ze vypnutim transparentneho blur efektu v aero sa cele aero vyrazne zrychlilo, napriklad na atome s integrovanou gma grafikou je aero vo win7 dost trhane, vo win8 to ide absolutne plynulo a cely pocit zo systemu je tym padom omnoho prijemnejsi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, napriklad minimalizace je prakticky okamzita, narozdil od Win 7, kde to zrovna rychlovka nebyla.Vzhledem k tomu ze si autor stezuje jak AV zpomaluji OS, je jeho adorace Aera ve win 7 ponekud zvlastni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Není, Používám grafiky (integrované), které Aero zvládají na 60 fps.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To zpomalení je dané tím, že je aplikován efekt. Stejně jako už v XP, kde bylo udělané vyjíždění menu a podobné hrátky. Jen teď nevím, jestli lze ty efekty u W7 vypnout, u XP to nebyl problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jde to, už jsem si to našel. Pak je i na Aeru mizení oken okamžité, okno se pomalu neanimuje dolů na taskbar.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je vec co vypinam jako prvni (kvuli vice plocham je rozbalovani ikon na taskbaru otres:) .... W8 to ma taky defaultne zapnute, myslim, ale pochopitelne, ze to jde vypnout, na tom se nic nemeni.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jj tiež si to vypínam, pôsobí to potom tak svižnejšie keď to zmizne okamžite. Aj vysúvanie menu atď. Inak eye-candy v sedmičkách mám zapnuté, no a MasoX je o eyecandy úplne :-D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

animaci menu jsem také vypínal, ale ponechával jsem postupné hasnutí vybraných položek. Ono to má ten efekt, že menu jako takové zmizne ihned, ale vybraná položka postupně. Oči ji stíhají zaregistrovat a člověk tak má kontrolu nad tím, jestli vybral správnou položku, nebo se uklikl ;).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Máte tu chybičku :)

Přitom myšlenka to není nijak stará, Live fistribuce Linuxu

->

Přitom myšlenka to není nijak stará, Live distribuce Linuxu

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

... a ještě by mi (logicky) přišlo, že ta myšlenka není nijak nová [nikoliv stará] (když už se pěkných pár let v linuxových live distribucích normálně používá).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obojí opraveno, dík za upozornění :).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Skoro mi to evokovalo "live fisting linuxu" :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

správně to mělo být:
Live wiftribuce Linuxu

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ja mam niekolko diskov v pocitacoch, a niekolko OS, a ked som mal W8, sustavne robil problemy, ze ked som na inom OS nieco pokopiroval, ponahraval, na W8 neboli vidno vsetky subori! niektore boli zablokovane, a vsetko sa drbalo, az to skoncilo preinstalovanim W8, ale po chvili tie iste problemy. Myslel som ze je to v pravach NTFS alebo ze mam byt admin, ale nic nepomohlo, proste ked som nieco robil na W8 a potom som tie iste subori chcel riesit pod W7 a naopak, proste sa vsetko dodrbalo. Od kedy mam opat na VSETKYCH mojich pocitacoch a diskoch najlepsi 64 OS W7, nemam s NICIM ZIADNE PROBLEMY! a ziadne preinstalovanie, ako to bolo s W8. A toto je podstatne. W8 je shit a nechapem preco nefunguje s inymy OS, je to shit nad shity.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednoznacne treba preskocit aj BLUE, a proste preskocit cele tieto osmickove shity, vyhodene peniaze, vsak to nie je normalne aby OS v dnesnej dobe padol do sustavneho scandisku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtel jsem napsat, ze je to chyba mezi klavesnici a zidli ..... mno a je to chyba mezi klavesnici a zidli:o)
Pominu-li fakt, ze provozovat fyzicky na jednom pocitaci dva systemy je totalni kokotina, tak se ti nejspis hadaji security descriptory jednotlivych systemu ...... coz je zcela pochopitelne .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kto hovori, ze je to kokotina? zeby sam kokot? 8-O

btw. rozne `security vymozenosti` novsich OS je asi najvecsia sr.cka v IT -> pokial chces mat 100% kontrolu nad datami a si na to zvyknuty tak prides o nervy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Brat ACL jako krok zpet ...... to si ani nezaslouzi komentar .....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hovori kto?
ten co tvrdi ze `provozovat fyzicky na jednom pocitaci dva systemy je totalni kokotina`????

Tak to je akurat dokaz, ze ACL je asi pre zdatnejsieho uzivatela naozaj velmi zle!!! :o)))

(lebo aj to prve plati akurat pre uplnych laikov, ktori si nevedia obriadit ani ten jeden OS)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To BTJ: pro normálního usera to je na nic. Je rozdim mezi tim si udelat pohodlnou sedacku do ktere se muzes vecer svalit .. a tim mit pracovni zidly, která se toci a je na koleckach. Domaci komp mas s jednim urovnanym systémem.... pohodlnej gauc ... ale co když potrebujes delat něco co ti ten gauc rozkope - radsi vezmes cistej image v Client Hyper-V (W8) a kus práce delas vedle uzavrenej na virutalnim disku (s moznosti prenosu do práce, na notebook, kamkoliv).
Aneb jak si diky vice OS nerozkopat gauc ;-) .... ačkoliv preferuju vždy virtualni disk, zadne instalace vedle sebe na ruzne partition (ostatne kvůli tomu sem si velky maly SSD nekupoval).

Ad ACL .... no proste kdo v roce 2013 tvrdi, ze ACL je spatna vec ... tak at si skoci za svym linuxovym kamaradem a popovida si na téma "prava v systemu". Ještě bude rad ze mu Windows občas nejaky ukon s pravy odpusti ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A není to nahodou tim ze Windows 8 ma novejsi verzi NTFS a nejaky jiny system mu tam delal "bordel".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bordel si nedělají ani XP s Win7, tohle bych nečekal. Maximálně jsou soubory nedostupné kvůli právům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rekl ze proste neco zasahuje do systemoveho disku Windows 8 .. to je cele. Normalni to totiz opravdu neni.

Take je mozna chyba HW popripade ovladace. Driv tim byly vyhlasene chipsety nVidia .. chybny zapis na disk byl s nimi beznou veci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Protoze v XP snad ani zadne prava nemely ne? S tim prisly az visty .... mozna nejaky service pack XP, ale myslim, ze tim skutecne revolucnim a ne evolucnim systemem po W95, byly az visty:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako Windowsák byste měl vědět, že práva byla samozřejmě už od začátku NT, W95 byla zcela jiná, slepá větev. Pokud jste měl XPHome, tak tam byla skryta, ale jinak jsou v XP podobné možnosti jako u vyšších verzí. Jen s jednou výjimkou - když se zalogujete jako admin, tak jste admin a můžete měnit vše. Systém se neptá, jestli chcete opravdu pracovat jako admin a myslíte to vážně :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To neni pravda, ani ve Windows XP neni admin ten nejmocnejsi a vseho schopny :-) .

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Systém se sice neptá na kdejakou ptákovinu jako se ptá u nových systémů (což je pro power usery stejně spíš výhoda, a BFU do systému nemá co lézt), ale pro získání opravdu všech práv na změnu jakéhokoliv systémového souboru je třeba si ještě dost pohrát se skupinami a zásadami zabezpečením.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale pri boote z ineho OS mozes XP `rajbat` v podstate neobmedzene...

Vyborne napriklad pre cistenie od `sajrajtu`, zrazu ziadny `stealth` nefunguje ;o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Při bootu z jiného OS (jiného média) se přece můžeš vždycky rejpat v systému neomezeně, ale to je docela pochopitelné... Akorátže pak můžeš něco snadno rozbít. A u čištění od sajrajtu je obvykle problém hlavně ve správné identifikaci toho sajrajtu. Bohužel(?) je mnohem snazší zálohovat data a systém přeinstalovat, než to pořád čistit.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jeste je moznost ho pouzivat jako clovek a pak ho neni treba cistit:o) Pamatuju, ze 2x jsem snad instaloval jen 3.11ky, jinak mi vzdy windowsy vydrzely do dalsi verze, kde byl reinstal pochopitelne nutnosti .....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co přesně znamená jako člověk? Že nebudu zkoušet nový software, abych ho pak nemusel odinstalovávat (protože to za sebou pak stejně nějaký binec nechá)? Že zůstanu u těch svých deseti programů, které nutně potřebuji k práci, a bez zbytku se zkusím nějak obejít?

Co když každou chvíli instaluji nové verze Javy, vývojová prostředí, ...

Chápu, že někdo, kdo potřebuje akorát Explorer a Office, může mít systém od začátku až do skonání bez reinstallu a "čistý". A takových lidí je možná docela dost. Já mezi ně ale fakt nepatřím, a přijde mi hloupé tvářit se, že kdo mezi takové lidi nepatří, je vlastně hlupák.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nemas plne virtualni prostredi v sandboxu jako je treba winRT nebo castecne sandboxie, tak bych takove pokusy na zivem produkcnim systemu nikdy nedelal ..... od toho mam virtualni stroj, ktery se pri restartu obnovi do vychoziho stavu ....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aneb proč to dělat jednoduše, když to jde složitě a zdlouhavě. Čas, který bych věnoval neustálému čekání na virtuální prostředí, dvojité instalace když zjistím, že je to použitelné apod., tak to radši jednou za rok až dva přeinstaluju a při tom důkladně zálohuji vše, co na pc mám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, proc to delat tak, aby si clovek nezatahl svinstvo do systemu a nestal se soucasti botnetu:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To muzes delat u vsech systemu, pokud nejsou zakryptovane ...... proc to ale nedelat, to je na jinou debatu:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ale?
tak preco bolo tak nesmierne komplikovane a zdlhave uz len obycajne zmazanie instalacie W7 z datoveho drajvu?
(format neprichadzal v uvahu)

to co pri XP obnasa stlacenie jedneho tlacitka a potvrdenie...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to fakt nevím, já když si nabootuju linux z flashky, můžu si se všemi disky (bez výjimky) dělat naprosto co chci. Nevím, co je tak komplikované na jednom mountu a rm -fr /mnt/data/install (nebo ekvivalent). Vlastně pravda, občas je potřeba stáhnout balíčky s ovladači pro API FS.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Jak jsem již zmínil, Windows XP zbývá do konce veškeré podpory necelý rok (a jsem velmi zvědav, jak dlouho bude udržovat Microsoft aktivační servery pro reinstalace a aktivace krabicových verzí Windows XP)."

Takisto som zvedavy dokedy pobezia aktivacne servery, pretoze mam par systemov v rodine a u znamych s XP, ktore nemam dovod menit. Predpokladam, ze papierovo to ma MS osetrene, ze ich bude moct vypnut ked bude chciet ale uvidime.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Akurat dalsi padny argument (z mnohych)- preco je zle si kupovat legalny soft.... ;o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Při čtení stránky o zabepečení mě mrazilo v zádech. Pěkně všechno vypnout jako na windows xp, my jsme všichni admin, juchů! Takový počítač bych provozoval jedině odpojený od internetu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak každý podle svých schopností, že? Tyhle vestavěné prezervativy jsou určené především pro BFU. Provozuju všechny svoje počítače stejně nastavené jako WIFT a nikdy jsem neměl nejmenší problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela rád bych slyšel co vlastně WIFT na svém počítači provádí, že nepotřebuje antivir. Dovedu si představit, když PC používá čistě pracovně tak nemá takřka šanci narazit na vir. Většina z nás se na počítači baví a je více či méně promiskuitní co se týče výměnných zařízení a pak to riziko zavlečení viru pomocí cizí flash paměti roste.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdy naposledy ti antivir našel virus na vyměnitelném médiu? (Takový, který by se i sám spustil, kdyby ho něco aktivně nezastavilo)

Já tu mám Comodo Internet Security s antivirem, firewallem a aktivní ochranou a všechno kontroluju, a na podezřelé chování narážím jen občas u trainerů a cracků. U Firewallu pak blokuji "phoning home" u všemožných aplikací, které k tomu prostě nemají důvod. Tedy člověk, který nedělá nic nekalého, se snad ani nemusí ničeho bát, pokud je obezřetný. A když už bych musel mít na PC něco, čemu nevěřím, vždycky se to dá uploadnout do online skenu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No, já flashku s virem spustitelným přes autorun ještě neviděl, ale autorun je jedna z věcí, kterou taky vypínám, a nejen sobě, ale i lidem, kterým počítače instaluju, a poučuju je, proč to dělám a co to pro ně znamená z hlediska diskomfortu spouštění aplikací, které by se jinak spouštěly samy (především po vložení CD/DVD do mechaniky). Nejde přitom jen o případné autorun-viry, ale ony někdy i aplikace na některých médiích umí být po automatickém spuštění docela vlezlé, až protivné ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On je v novějších verzích Windows autorun snad už v defaultu vypnutý (resp. zobrazí se takové to okýnko s výběrem akce, kde je sice možnost spustit "autorun", ale musí to udělat uživatel sám).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jop ..... BTW: to jeste dneska nekdo pouziva CD/DVDcka?:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Autorun můžou mít i flashky a disky. Ale ano, když si třeba chci zahrát nějakou starou hru, nebo načíst zálohu... Pak ovšem nepotřebuji antivir.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

napr. niekto, kto chce mat relativne bezpecnu zalohu dat einsteine...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, většinou pracovně, ale samozřejmě občas se bavím taky, akorát asi jiným způsobem ;). Samozřemě znám rizika různých souborů, které slouží k podpoře zábavy, v tomhle jsem dost obezřetný a zatím je to dobré :).

Vlastně si vzpomínám, kdy jsem naposledy něco chytil … to bylo ještě když jsem používal x64 XPčka - tuhle jsem sháněl nějaké soubory na úpravu firmwaru flashky. Musím říci, že jsem si tehdy dával fakt málo pozor, protože jsem jich zkoušel docela dost a nějak jsem v tom fofru na tyhle věci pozapomněl (ani mě nenapadlo, že mezi tím něco bude - a bylo).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mam avast. Obcas me sice nasere, to jo .... ale jinak asi v pohode, semtam zablokuje nejakou stranku, tak lepsi nez dratem do oka (i pres to, ze prohlizec poustim pod noob uzivatelem). Pocitac to zas tak nezpomaluje. Pravda, nektere aplikace nabihaji pomalej, ale jak uz se to zahreje, tak to vali:o) Restartuju tak jednou do mesice, takze v pohode, on si zapamatuje checksum kontrolovanych aplikaci, takze uz to dvakrat nepousti. Start taky zpomaluje kontrola digitalnich podpisu o coz se patrne stara prave UAC, cili vypnout to mozna pomuze v malinkem zrychleni, ale bezpecnostni rizika to ani vzdalene nevyvazi. Jinak UAC ani antivir nijak nezpomaluji (nemaji jak, pokud clovek nema nejake heuristicke nesmysly na chovani site atd.....).
A cracky (=vsechny veci, kterym neverim) poustim zasadne ve virtualce s nonpersistent partisnou. Mimochodem, jde v tom hyper-v udelat nonpersistentni disk? Dost blbe na hyper-v je to, ze kdyz se povoli, tak prestanou fungovat ostatni virtualizacni nastroje (vmware, atd ...)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si nemuzu vynachvalit origos antivir primo od Microsoftu. UAC mam vypnute, je to otrava, samozrejmne si davam pozor na to co otviram, ale vetsinou nic, protoze mam vsechno origos a koupene.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pár let zpět jsem provozoval pc taktéž bez antiviru, stabilně snad dva roky a nevšiml jsem si jediného problému ;-) A dnes když mi ten "brzdič" nahlásí nějaký "bordel", tak to je snad vždy planý poplach. Pro příklad, dirt2.exe z orig steam instalace je prej win32/trojan variant..... ;-) no a když de facto jediné co hlásí jsou tyhle blbosti... se pak ani wiftovi nedivim ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono zase ale není úplně neobvyklé, že se komplexní software někdy považuje za vir. Může tam být vtíravé DRM, nebo něco, co ten poplach spustí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vitej v botnetu:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, tak to jsme na tom asi stejně co? :-P

Ale jinak, botnet jsem nepotkal ani z vlaku, a i kdyby, věděl bych o tom - jsem jeden z těch magorů co maj rádi když ví jestli zrovna PC něco dělá takže monitorování vytížení procesoru/sítě atp. je u mě vcelku standard ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je blbost, jestli ti botnet nekde loupe sem tam zlatacky z reklamy, to nikdy takhle nepoznas ....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

a ked to teda nikdy nepozna, tak preco by ho to malo realne trapit????

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mno ......... konec .......

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud něco někde chroupe, tak to zákonitě poznat být musí. Ať už na vytížení procesoru nebo čehokoli jiného. Nehledě na to že ten komp jede pouze pokud jsem u něj ;-) Navíc, pokud opravdu dobře čteš co kdo píše ( zatím mi přijde že ne, že přečteš kousek a jdeš psát odpověď :-D ) tak by sis všiml že jsem to bez AV provozoval dříve a teď už tam pro sichr nějaký brzdič je ;-) Ten příklad s dirtem2 byl reálný false alarm, jakých dnešní AV stále plácaj na můj vkus moc. Já de facto nic jiného (pokud vůbec) v poslední době nevidím ;-)

Jen tak OT, by mě zajímalo jaký reálný přínos k bezpečnosti můžou mít různé routery s firewallem atp... marketing je jedna věc, realita je... hmm? :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Routery s firewallem jsou hlavně od toho, aby je někdo nastavil. Ale když jsi za NATem, a někomu nejde o blokování přístupu zevnitř ven, tak budou docela k ničemu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ne ze by se toho na beznym domacim routeru dalo ohledne firewallu nejak moc nastavit. :) Proste je to krabicka s Linuxem, kde je v iptables povoleny vsechno zevnitr ven a blokovany vsechno nevyzadany z venku dovnitr. A kdyz se chce uzivatel rozsoupnout, muze si forwardnout nejakej port. Je to dobry, pred sousedem hackerem na stejny verejny podsiti, kterej by jinak pres samotnej NAT klidne prolezl, to ochrani. Ale zadna magicka ochrana, jak si nekteri mysli, ze to snad i chyta viry a vsechno, se opravdu nekona.
I kdyz to neplati jen pro firewall na routeru, ale i na PC. Nekterym lidem firewall dodava neopodstatnenej pocit bezpeci, pritom ale stejny urovne bezpeci se da dosahnout i bez nej, staci se jen ridit heslem "co nikde neposloucha, to se neda zneuzit". Realne jedinej duvod, proc mit na PC (s Windows) firewall, je ten, ze po padesati zalatanych dirach v SMB uz nikdo neveri, ze tam neni i padesata prvni. ;) A proto je dobry ho mit ve verejnych sitich zapnutej. V domaci siti je to zbytecny, protoze tam by stejne patricny porty byly otevreny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak, já myslel, že mluvíš o nějakém mikrotiku, nebo tak něco :) Ale i tak jak říkáš - port forwarding je užitečný, někdo třeba může chtít zakázat dětem nebezpečné protokoly (FTP!) a podobně :)

Podle mě je firewall na PC celkem užitěčný, protože odhalí aplikaci, která komunikuje, a uživatel se může rozhodnout, co s ní provede. Tedy to dělají ty "lepší" firewally. Když to funguje pasivně a jen nepustí to, co je nastavené, je to asi taky cleem k ničemu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tak když máš IQtykve, tak si UAC zapni a nezapomeň si nainstalovat aspoň 4 antiviry. Víc proužků, víc adidas!

V dnešní době, kdy KONEČNĚ většina programátorů vzala na vědomí že existuje něco jménem standardní účet, je UAC úplná zbytečnost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To neni pravda a ani omylem. UAC zaklada zabezpeceny desktop, kde se te treba zepta, zda chces pustit nepodepsanou binarku ..... coz je znacne prinosna zalezitost.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jo, přínosná záležitost to je, pokud jsi BFU a sosáš kdeco a nevíš co děláš. Pokud víš, akorát se necháváš buzerovat... ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, ze nejakou novou binarku jsem nepustil uz tak dobreho ctvrt roku, tak me to zas tak netrapi .... a jako overeni podpisu je to jednoznacne plus at tahas, co chces .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako admin na XP se dalo prezit naprosto bez problemu a stejne tak se da prezit jako admin na cemkoliv novejsim. To opravdu neni v nastaveni. Beznej uzivatel ma vsechny super-hyper-ultra-mega UACy, firewally, antiviry, antiwpywary, atd... a stejne skonci se "zajetelenym" (to slovo se mi libi :) pocitacem. WIFT a dalsi to vsechno poslali do haje a maj to rychly a cisty. Jak je to jen mozny? :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Članek se povedl. Moc pěkné, škoda že takto kvalitních článků tu je čím dál mín.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Prostě zmáčknu klávesu s logem Windows a začnu psát název programu. Až ho najdu, tak na něj ve výsledcích kliknu. Tak to fungovalo ve Windows 7 a úplně stejně to funguje ve Windows 8. Rozdíl je pouze vizuální a v tom, kam pak kliknu. Jinak v podstatě žádný." ... to mas z meho prispevku pod clankem, kde jsi (nebo nekdo jiny z cdr?) kritizoval W8 a metro nabidku?:o)

UAC bych osobne nevypinal ... jelikoz se trosku zabyvam automatizaci ruznych veci ve win, tak vim proc:)

Nikdy si nenainstaluji žádnou Metro-aplikaci z Windows Store ... a ze nikdy nerikej nikdy:) Aplikace pro android taky neinstalujes?:o)

Musím říci, že ta hybridnost Windows 8, kdy se některé věci nastavuji v klasickém prostředí a jiné v Metro-prostředí ... ja pouzivam jen ovladaci panely a nikdy jsem nic vic nepotreboval ... akorat pozadi metra a veci s tim uzce souvisejici jsou v metro rozhrani (pochopitelne)

"Kdyby to bylo tak skvělé, nebylo by přeci potřeba zachovávat staré prostředí a možná by se ušetřila hromada kódu." ... to se presne pletes. "Stare" NT tam zustaly, protoze to je system pro desktop (bez dotyku) a nove rozhrani je tam jen pridane proto, ze je mozne ten system rozume ovladat i dotykem. Je to jen novy zpusob prezentace. Neni lepsi nebo horsi, je jen jiny, protoze jiny musi byt (prst vs. klavesnice a mys).

Ten ramdisk se mi fakt zamlouva:) U me ma uz adresar TEMP asi 2TB:o)

"(vězte, že operační systém Windows je pořád takový blb, že nedokáže pochopit, že spící disk má nechat spát a ne mu říkat „vstávej, jdeme spát“)." to bude mit na svedomi mozna i konkretni ovladac disku nebo primo HW.

Mno to zakazani UAC mi fakt prijde hloupe. Osobne rad vidim, jestli je binarka podepsana nebo ne, coz je docela dulezite. Nepodepsane binarky poustim ve virtualu a s falesnym podpisem je rovnou mazu, protoze je v nich logicky vir.

Jinak dobry clanek:)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Nepodepsane binarky poustim ve virtualu a s falesnym podpisem je rovnou mazu, protoze je v nich logicky vir."

...neboť neplatný certifikát znamená, že je to podvrh.

Asi by bylo dobré zjistit si něco o tom, jak podepisování binárek vůbec funguje, a že i "neplatně" podepsaná binárka může být bezpečnější, než nepodepsaná (resp. je docela možné, že třeba jen nemáte správné root CA v systému, nebo jde o neplacený certifikát, ...). A stejně tak podepsaná binárka nemusí být stoprocentně bezpečná, pokud došlo ke kompromitaci podepisovacího klíče. Daleko lepší je, pokud věříte autorům softwaru (třeba jejich webu), kontrolovat checksum té binárky. Na rozdíl od podpisů je to stoprocentně bezpečné.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz je binarka podepsana a je porusena, tak je proste porusena a pustil by ji jen blazen ..... na druhou stranu snad kazdy vir, kdyz uz neco suka s podepsanym souborem, tak ten podpis odstrani uplne.

Podepsana binarka neznaci automaticky bezpeci, ale aspon to, ze ten, kdo ji vydal, si dal tu praci se ziskanim a zaplacenim certifikatu. Mno a overovat CRC nekde na webu (jeste nejlip nezabezpecenem) a tvrdit, ze je to bezpecnejsi nez podpis, tak k tomu se ani nebudu vyjadrovat;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já to pochopil tak, že mluvíš o binárkách s neplatným certifikátem. Pokud je porušený podpis, tak je to nejspíš modifikované a tedy pravděpodobně nebezpečné. Ale rozliší systém vůbec tyto dva stavy?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hm ..... jako to je divne, tedka jsem porusil podepsany fajl a napsalo to jen, ze je neznamy vydavatel. Pritom jsem kdesi videl hlasku, kde se zobrazi misto zluteho, cerveny vykricnik a nejde to ani pustit ....
Ale je fakt divne, ze mam treba modifikovany RDP, abych mohl poustet konkuretni sesny a nikde to nic nepise. Zato v jinem programu, kde jsem zmenil podepsane DLLko, tak defender rve, ze je tam neplatny podpis .... divne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

""je proces uspání lehce zdržován tím, že se musí pevný disk nejdříve probudit, aby jej systém mohl uspat (vězte, že operační systém Windows je pořád takový blb, že nedokáže pochopit, že spící disk má nechat spát a ne mu říkat „vstávej, jdeme spát“).""

Mám úplně ten stejný problém, navíc mám dva disky v RAIDu 1 + SSD. Neuvěřitelně iritující, jak disk dvě hodiny neběží a pak při vypnutí ntb se musí roztočit aby se mohl hned zase vypnout. Co je možná ještě více iritující je, že se roztočí když ntb vytáhnu ze sítě...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz to vezme clovek kolem a kolem je otazka jesli za to muzou Windows nebo ovladac radice ... . No ten je vetsinou taky od MS ... .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako tak, bych byl rád kdyby to šlo nějak pořešit, disky se pak roztáčí úplně zbytečně :D

BTW: je to tak i na starém ntb, kde jsem dokoupil ssd a vyhodil mechaniku kam jsem přesunul původní hdd a i na desktopu, kde jsou disky tři..

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě za to může systém, na ovladači nesejde. Wokna si kontrolují korektní vypnutí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vypnutí tak nějak beru. Ale že se disk roztočí když vytáhnu ntb ze sítě nebo když mám zaklapnutý displej a otevřu ho (je nastaveno aby ntb nic nedělal při sklapnutí víka)...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nabídku Start ve Windows už 5-6 let nepoužívám, protože mám vyladěný Total Commander.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Taky me muze urvat, kdyz nekdo pul hodiny hleda program v nabidce start, kdyz tam ma quick search ..... to same plati i o nejakem archaickem systemu s XP nebo 2003/2008 serverem .....
Ale uplne nejvic nejhorsi je, kdyz nekdo pouziva explorer jako file manager .......

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neboť je nepřijatelné, aby někdo měl jiné návyky než ty, nebo mu Windows Explorer dokonce vyhovoval!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ver mi, explorer je pro vetsinu lidi nouzovka ..... nevyhovuje nikomu, ale zaroven je to jedine univerzalni reseni pro vsechny ....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jasný, autor slintá nad prehistoric style Far Managerem, podle BTJ je explorer (jako file manager má název už léta Průzkumník) pro většinu lidí nouzovka... - ta většina lidí nemá nejmenší tušení, co si pod pojmem "file manager" představit ;)
A takový chytráci, co nezvládnou pracovat v Průzkumníkovi a po firmě ke každýmu PC, kde potřebují udělat strašně složitý kopírování si musí donýst vlastní portable free comandry, total comandry a jiný sračky a pak má každej spokojeně spoustu "těch lepších" programů - ale když mají udělat novej adresář, přesunout si nesmysly z plochy a podobně, tak stejně jen zmateně koukají... ;)
Takže ne - nevěřím ti, protože je to nesmysl - průzkumník jako "file manager" stačí 98% lidí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To ale není ani tak problém Exploreru, ale lidí, kteří postrádají základní návyky "hospodaření" se soubory ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli Pruzkumnik staci 98% lidi, pak 98% lidi ve skutecnosti nepotrebuje pracovat se souborama. :) On sice umi zkopirovat soubor z adresare A do adresare B, ale staci takova blbost, aby tech souboru bylo trosku vic a ne vsechny v adresari (tzn. je treba vybirat jen nejaky) a uz v ty chvili prestava byt radost s nim pracovat, diplomaticky receno. Protoze to znamena hrat hru na mackani Ctrl, ktera je akorat na nasrani. Zmacknu Ctrl a oznacuju jednotlivy soubory. Protoze je jich hodne, potrebuju zaskrolovat dal, ale na to uz musim Ctrl pustit, protoze s nim to s koleckem misto skrolovani meni zpusob zobrazeni. A tak vesele mackam a poustim Ctrl a az uz jsem skoro uplne konci, tak nestastnou nahodou kliknuti na mys predbehne o nejakou tu milisekundu zmacknuti Ctrl a celej muj vyber je kde? Spravne, v haji. V TC s oznacovanim pravym tlacitkem se mi to stat nemuze. Nebo vyber souboru pomoci masky, umi to vubec? Kdyz chci vybrat *bla*.*, pridat k tomu *ble*.*, odebrat *.txt, atd? Ted se divam a nemuzu nic takovyho najit, ale rad bych predpokladal, ze jsem pouze slepej, protoze neco tak zakladniho snad musi mit i ten nejblbejsi spravce souboru na svete. Tema jakychkoliv pokrocilejsich funkci nema smysl vubec nacinat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, absolutní většina lidí nepotřebuje pracovat se soubory :) Tedy ne ve formě jejich hromadného stěhování sem a tam. Ono k tomu většina lidí nemá nejmenší důvod - neví, co je to adresář (dnes moderně složka), většina dokonce ani slovo soubor nechápe ;) Dokument, obrázek, pdfko,...ale soubor už je vyšší dívčí.
Pokud člověk pracuje rozumně, nemá potřebu později dělat nějaký podivný přesuny sem a tam po disku ;)
Výběr souborů pomocí masky samozřejmě není problém - jednoduchý filtr - s tvou potřebou ovšem doporučuji nacvičit lepší návyk při ukládání souborů ;) Já za asi 20 let práce na PC nikdy takovýhle šílený kombinovaný filtry nepotřeboval, ale pokud bez nich někdo nedokáže s PC fungovat, tak tu možnost má, ale nutit ji ostatním... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Samozřejmě, absolutní většina lidí nepotřebuje pracovat se soubory"... a pak mi volají a chtějí ty fotky z mobilu/flashky/tabletu dostat do počítače, z počítače na mobil/flashku/tablet... z adresáře automatického stažení do adresáře s fotkama... prostě samý podivný přesuny. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Průzkumník může někomu vyhovovat, osobně ho používám z nouze a přiznám se, že ani pořádně nevím, co umí. Jde v něm pracovat pouze klávesnicí?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

UAC naopak zapínám (např. na serveru pod lokálním adminem). Jak jinak bych mohl mít v IE 64bit taby?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo a kdyby ten debian byl cirou nahodou 64bit a cirou nahodu by se mu predbihaly hodiny, tak to neni chyba, ale feature hyper-V ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.