Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Názor: (ne)spokojenost s Windows 8 Pro na notebooku po 4 měsících

Instalační disk Windows 8
Zhruba před měsícem jsem vás seznámil s mírou spokojenosti se svým notebookem Fujitsu Lifebook N532. Pokud jste článek četli, víte, že tam mám OS Windows 8 Pro. Právě o něm bude dnes řeč. Co myslíte, zůstal tam, nebo jsem jej nahradil něčím jiným?

Pro osvěžení paměti:

V článku jsem zmiňoval, že notebook jsem koupil s Windows 8 Pro především proto, že byl levnější než ekvivalent s Windows 7 Professional. Dnes už by ta nabídka byla zajímavější, model s procesorem rychlejším o 100 MHz a Windows 7 Pro je levnější než starší model s tímtéž OS, avšak starší model s Windows 8 Pro je stále ještě o štipec levnější, takže ten výběr by byl zase o něco složitější. Ale to nyní ponechme stranou. Mám Windows 8 Pro a nějaký čas s tím pracuji, takže bych si dovolil také o systému Windows 8 něco říci.

Fujitsu Lifebook N532 s Windows 8
Fujitsu Lifebook N532 s Windows 8

Nejprve pár slov úvodem. Patřím do té kategorie lidí, kteří Linux nepoužívají aktivně, ale pasivně v tom smyslu, že při výběru nejdu po zařízení, které by mělo Linux, nebo bych si Linux sám aktivně cpal na PC nebo jinam. Prostě když už koupím zařízení se systémem na bázi Linuxu, kupuji ho pro zařízení samotné, ne proto, že tam je Linux. Zcela určitě nepatřím mezi linuxové fandy, nadšence, zastánce či cokoli viditelnějšího. Podtrženo sečteno: na desktopu pro mě určitě není Linux volbou. Tou volbou jsou už drahnou dobu právě Windows. Nemá smysl rozebírat, proč tomu tak je. Je to fakt, byl to fakt a ještě dlouhou dobu to faktem a ničím jiným než faktem zůstane. To čistě proto, abyste měli představu, kterým směrem diskuzi se mnou určitě nevést ;-).

Jakkoli jsem Windows 2000 vždy považoval za první a dlouhá léta jediný operační systém, který se Microsoftu opravdu povedl, je jasné, že ani uživatel, který svůj operační systém zbožňuje a pro nějž všechny ostatní prostě suxx, což sám sobě dokazuje především tím, že to musí každému vnucovat, nemůže zakysnout v době, kdy se ještě brambory na poli sbíraly rukama, jakkoli měl takový člověk absolutní kontrolu nad každým bramborem, který těma rukama prošel. A tak jsem i já jednoho dne přišel na to, že s Windows XP bude méně starostí. Některé ubudou, jiné přibudou, ale celkově jich bude méně, nebo alespoň ten život s tím bude tak nějak lepší, když si na ty nešvary, které takový přechod přináší, člověk zvykne (pakliže si na ně vůbec půjde zvyknout). Mimochodem: kdy naposledy měl nějaký operační systém na desktopu více než 20% zastoupení necelý rok do ukončení veškeré podpory?

To samé platilo v době, kdy na trh přišly Windows 7. Protože sedmičky byly vlastně jen dodělanými Vistami (říkejte si, co chcete, tak to prostě je), byl OS Windows 7 první operační systém od Microsoftu, který byl dobře použitelný ihned po uvedení na trh (v tom smyslu, že nebylo potřeba čekat na první Service Pack). Dlužno dodat, že by nebyl, nebýt Windows Vista. Něco muselo u Microsoftu zahrát roli Černého Petra a nakopnout vývoj hardwaru lehce dopředu, aby ten rozdíl mezi náročností Windows XP a Windows 7 nebyl tak markantní. Jinak by Windows 7 čekal podobný, možná ne tak drastický, ale přesto dosti nepěkný osud, jaký stihl Windows Vista.

UAC ve Windows Vista
Windows Vista a protivné UAC skoro na každém kroku. Kdo nechce skončit v blázinci, vypne to.

Dodnes podezřívám Microsoft, že Visty byly takové, jaké byly, naprosto záměrně, že Microsoft pořeboval lidi v zásadě naštvat, aby mohl přijít s operačním systémem lepším, než byl jeho předchůdce. A musím říci, že při přechodu Windows Vista → Windows 7 se to Microsoftu opravdu povedlo. Poprvé v jeho historii. Právě proto byl OS Windows 7 první dobře použitelný systém ihned po uvedení na trh. Kdyby nebylo Windows Vista, svět by opět houfně čekal na Service Pack 1 doufaje, že to bude lepší. Ono by to možná lepší nebylo, ale už by se na ten nový OS prostě přešlo. Jak jsem již zmínil, Windows XP zbývá do konce veškeré podpory necelý rok (a jsem velmi zvědav, jak dlouho bude udržovat Microsoft aktivační servery pro reinstalace a aktivace krabicových verzí Windows XP).

Jelikož lze bez nadsázky operační systém Windows 7 považovat za úspěšný (a bude zajímavé sledovat, zda zopakuje kolosální úspěch Windows XP, který mu výraznou měrou dopřály právě Visty), dá (nebo dalo) se očekávat, že OS Windows 8 by to měl mít na trhu relativně těžké. K jeho tíži lze přičíst, že přichází relativně brzy po Windows 7 (aneb „nechte nás aspoň chvíli vydechnout, právě jsme se rozhodli, že z XPček přejdem na sedmičky a vy už nám cpete osmičky“) a pak je tu to nešťastné Metro neboli Modern UI (nechť si společnost Metro AG škubne protézou, budu tomu pořád říkat Metro) coby pokus přesvědčit uživatele Windows, že po více než čtvrtce století nastal čas zahodit „okna“ a přejít na „dlaždice“. Nevím, jak vy, ale já Windows používám mimo jiné proto, jaké jsou – a pardon, ale koncept Metro/Modern UI mi ale opravdu nijak do Windows nezapadá. To už mi opravdu začíná být bližší ten Linux, protože tam ta „okna“ pořád ještě jsou (když si člověk vybere tu správnou distribuci). Jasně, ve Windows 8 jsou také, ale člověk se nemůže zbavit dojmu, že je tam Microsoft spíše trpí, než chce.

Asi si sami uděláte obrázek o tom, jaké budou následující stránky. Plus je tu ještě ta hrstka čtenářů, co si o mě za ta léta (je to možné, že pro CDR/DIIT píšu už skoro 14 let? ;-) Nezoufejte, brzy to skončí…) udělala nějaký obrázek, má na mě nějaký názor, ví, jaké mám na to či ono názory já, takže pro řadu z vás teoreticky nemá smysl číst dále. No, nerad bych vás něčím překvapil, ale asi to udělám…

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Názor: (ne)spokojenost s Windows 8 Pro na notebooku po 4 měsících

Pondělí, 10 Červen 2013 - 05:47 | Txy | Průzkumník může někomu vyhovovat, osobně ho...
Pátek, 31 Květen 2013 - 15:29 | Riman | "Samozřejmě, absolutní většina lidí...
Čtvrtek, 30 Květen 2013 - 21:06 | Izak | Jo a kdyby ten debian byl cirou nahodou 64bit a...
Sobota, 25 Květen 2013 - 11:51 | www | UAC naopak zapínám (např. na serveru pod lokálním...
Čtvrtek, 23 Květen 2013 - 12:13 | Richmond | Nejsou ty síťovky od Realteku a wifi brandované...
Čtvrtek, 23 Květen 2013 - 09:37 | John Nagger | Samozřejmě, absolutní většina lidí nepotřebuje...
Čtvrtek, 23 Květen 2013 - 09:26 | Naith | U mě šlo o problém jak s LAN, tak i WIFI. Jenže...
Čtvrtek, 23 Květen 2013 - 09:24 | Naith | Já tento problém na Vistách řešil na 4 NTB. Jeden...
Středa, 22 Květen 2013 - 17:46 | Sob | Jestli Pruzkumnik staci 98% lidi, pak 98% lidi ve...
Středa, 22 Květen 2013 - 15:05 | Er Nestor | Ne a ne a ne ... v mem svete nebeha tuna lidi,...

Zobrazit diskusi