Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung spustil výrobu 14nm Apple A9

Zprávy o rozhodnutí Applu preferovat Samsung jakožto výrobce procesoru A9, jsou definitivně potvrzeny. Výroba byla zahájena a první 14nm křemíkové kostičky jsou na světě.

Po dvou letech, kdy Apple (snad i kvůli právním sporům) preferoval výrobu u TSMC, se opět vrací k Samsungu. Hlavním důvodem nebude ani tak urovnání části sporů obou firem, jako spíš fakt, že Samsung má nyní k dispozici 14nm FinFET proces oproti TSMC, která ještě na ladění své 16nm FinFET výroby bude nějakou dobu pracovat. Vliv může mít i fakt, že alespoň podle dostupných parametrů je první varianta 14nm procesu Samsungu o něco málo lepší než první varianta 16nm procesu TSMC.

Samsung má v současnosti dvě továrny vybavené linkami na 14nm čipy: jednak v Giheung v Koreji a jednak v Austinu (USA). Bylo rozhodnuto, že výroba začne v USA a podle korejských Electronic Times již běží. V případě vyšší poptávky není problém expandovat do továrny v Koreji a pokud by ani veškeré výrobní kapacity Samsungu nestačily, může Apple využít i GlobalFoundries, která má k dispozici tentýž proces.

Předpokládá se, že Apple začne vyrábět minimálně část čipů i u TSMC, jakmile to bude možné. Rozložení mezi dva výrobce totiž zlepšuje postavení co do možnosti vyjednání výhodnějších cen. Dosavadní náskok Samsungu by měl zlepšit finanční situaci společnosti. Výsledky v letošním roce nebyly příliš pozitivní, nepodařilo se dosáhnout takových prodejů smartphonů, jaké si vedení představovalo a ani zakázky od Applu letos do kasičky příliš nenasypaly. V příštím roce by se situace mohla zlepšit. Krom toho, že bude mít společnost 14nm proces i pro vlastní produkty a bude pobírat licenční poplatky od GlobalFoundries, plánuje také vlastní grafickou architekturu a vylepšená ARM jádra, což by mohlo zlepšit postavení jejích SoC, které až doposud vycházely z referenčních návrhů ARM.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Samsung spustil výrobu 14nm Apple A9

Pondělí, 15 Prosinec 2014 - 23:22 | r23 | Vždyť už je má Intel...
Pondělí, 15 Prosinec 2014 - 16:30 | Peter Fodrek | "Aha, takže se už brzy" Co si...
Pondělí, 15 Prosinec 2014 - 15:48 | no-X | Podle aktuálních zvěstí to moc brzo nebude....
Pondělí, 15 Prosinec 2014 - 15:18 | trodas | Aha, takže se už brzy můžeme dočkat prvního 14nm...

Zobrazit diskusi