Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

GPU od Samsungu přijde již v příštím roce

Pokud všechno půjde hladce, omezí Samsung v příštím roce svoji závislost na dodavatelích IP grafických čipů - ARM Mali a Imagination / PowerVR SGX…

Plány Samsungu na poli grafických čipů vyšly najevo teprve letos v září, přitom už v této době musela mít společnost alespoň jádro funkčního týmu, které na návrhu vlastní architektury delší dobu pracovalo. Podle dosavadních informací se v současnosti již finišuje a prvního ovoce bychom se měli dočkat v polovině příštího roku (tzn. o něco dříve, než jsme na základě původních informací předpokládali).

Některé zdroje spojují vlastní grafické jádro Samsungu s vydáním tabletu Galaxy Note 5. Dosavadní modely totiž stavěly převážně na IP dodaném ze strany ARM (Mali), které ale Samsungu dávalo jen omezené možnosti konkurenceschopnosti oproti výrobcům, kteří si GPU navrhují sami (Apple, Nvidia).

Samsung kromě vlastního GPU vyvíjí i vlastní procesorová jádra, která samozřejmě zůstávají na ARM architektuře, ale podobně jako v případě produktů hlavních konkurentů by měla nabízet více než jen referenční návrhy (slajd výše pochází z konference na konci roku 2013).

Pokud oba kroky vyjdou, stane se výrobce méně závislý na externích dodavatelích hotové technologie a zároveň tím zvýší svoji konkurenceschopnost. Otázkou zůstává, zda se zlepší také postavení firmy v soudních sporech. Nedávno ji totiž zažalovala Nvidia za použití grafických jader od ARM a Imagination, která údajně využívají její vlastní patentované technologie. Žalobu provázela žádost o zákaz prodeje vybraných mobilních zařízení Samsungu na území USA. Podle názorů některých analytiků bylo cílem Nvidie přimět Samsung k podepsání licenční smlouvy na grafické IP Nvidie.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku GPU od Samsungu přijde již v příštím roce

Žádné komentáře.