Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung dělá čurbes ve značení procesů, přejmenoval prý 5nm (LPA) na 4nm (LPE)

Dal by se použít i říznější termín jako „bordel“, ale to by asi bylo pro citlivější čtenáře na poměry nadpisu příliš. Každopádně jde již o čtvrtou verzi toho, jak (ne)bude vypadat 4nm proces Samsungu.

Pro pochopení situace se musíme vrátit pár let do minulosti. Čtyři roky budou tak akorát. Právě koncem jara 2017 totiž unikly materiály Samsungu, z nichž bylo zjevné, že má v plánu 4nm proces a tento proces již nebude postaven na architektuře FinFET, ale přejde na GAAFET (konkrétní implementace Samsungu se označuje jako MBCFET a více o ní najdete třeba tady). Ač tedy šlo o docela podstatnou změnu ve struktuře, nebylo to překvapivé ani šokující, protože již tehdy bylo známo, že Samsung s GAAFET experimentuje na 5nm procesu a zdálo se tedy být logické, že další půlgenerace (vycházející z 5nm procesu) bude architektonicky obdobná.

Poskočíme o rovný rok dopředu, na přelom května a června 2018. Samsung tehdy zveřejnil plány s výrobními procesy. 5nm již neměl co dělat s GAAFET a zůstal u klasických FinFET. 4nm se rovněž změnil z GAAFET na FinFET, což opět dávalo smysl: 4nm proces jako derivát 5nm musí vycházet ze stejného základu. GAAFET byl odložen až na 3nm generaci:

Tentokrát můžeme přeskočit rovnou dva roky. V pololetí 2020 se dostala na svět informace, že Samsung zřejmě bez náhrady zrušil všechny verze 4nm procesu, což potvrzovala uniklá roadmapa společnosti, která po 5nm výrobě (s delší odmlkou) malovala rovnou 3nm. 4nm generace skutečně zmizela.


Ročním skokem se přesuneme do přítomnosti. Leaker Mauri QHD oznámil, že další generace ARM SoC od Samsungu (Exynos 2200) a Qualcommu (Snapdragon AP, Waipio, snad 895) nevznikne podle očekávání na 5nm procesu Samsungu, ale 4nm procesu Samsungu. Není zajímavá ani samotná změna, jako spíš proces, který by neměl existovat. Podle Mauriho, který se snažil zjistit, kde je zakopaný pes, to vypadá, že Samsung pouze přejmenoval pokročilou verzi 5nm (LPA = Low-Power Advanced) na ranou verzi 4nm procesu (LPE = Low-Power Early). Odpovídat tomu má i fakt, že parametry obou jsou nachlup stejné.

Čtvrtá verze plánů se 4nm procesem tedy vychází z přejmenování pokročilé 5nm technologie. Nejspíš nevznikl žádný nový proces, technologicky se nic nemění, ale Samsung a Qualcomm si do specifikací nových SoC možná napíšou „4nm“ namísto „5nm“. Jde o podobný krok jako když GlobalFoundries před lety přejmenovala pokročilou verzi 14nm výroby na 12nm proces nebo když se Intel před uvedením  rozhodl 16nm proces přejmenovat na 14nm.

Byť tedy nejde o krok kupředu, dá se říct, že 5nm 4nm proces Samsungu není podle našich informací propadák jako 7nm a byť nebude úplně na úrovni alternativ od TSMC, půjde o plně použitelný a vcelku podařený proces.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Samsung dělá čurbes ve značení procesů, přejmenoval prý 5nm (LPA) na 4nm (LPE)

Čtvrtek, 17 Červen 2021 - 23:30 | Gath G | "...jak si Samsung zvetsil nanometra o 25%....
Pondělí, 14 Červen 2021 - 14:46 | Sinuhet | Alespon budou mit ovecky, pro ktere je pocet...
Pondělí, 14 Červen 2021 - 08:34 | Pajka | ono je v podstatě jedno jak se to jmenuje,...

Zobrazit diskusi