Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Znovuzrozené tablety Barnes & Noble se vracejí jako Galaxy Tab 4 NOOK

Americké knihkupectví Barnes & Noble přichází po roce a půl s řešením situace kolem tabletů NOOK. Ty se opět vracejí na trh, jen s malou obměnou - jejich výroba a vývoj jde na bedra Samsungu.

Společnost Barnes & Noble přišla s vlastními čtečkami, následně rozšířila portfolio o tablety a tečkou za rozšířením snah konkurovat Amazonu se stala expanze do Evropy. Vše ale zdaleka nešlo úplně hladce, vývoj a výroba tabletů se nakonec ukázal být finančně mnohem náročnější, než se zprvu očekávalo. Přesto, že recenze i uživatelská hodnocení vynášela tablety NOOK nad většinu tehdejších konkurenčních produktů především pro kvality LCD panelu, nebyly prodeje nikdy příliš vysoké a nedokázaly vykompenzovat náklady.

Že B&N nebude s tablety pokračovat, prosáklo do světa koncem zimy 2013 a ač společnost zprvu mlžila a zvěsti o konci tabletů NOOK na oko dementovala, nezbylo jí po slabých finančních výsledcích po jaru 2013 otevřeně přiznat, že tohle opravdu nezvládla. Už tehdy se v dobře informovaných kruzích hovořilo, že B&N naváže spolupráci s některým ze schopných výrobců (uváděn byl Samsung), výrobu mu přenechá a soustředit se bude pouze na obsah a služby kolem.

Tak se i stalo. Samsung s B&N oznámily vydání tabletu Samsung Galaxy Tab 4 NOOK. Vychází na $179 (po $20 slevě) a nabízí 7” HD displej (1280×800) plus obsah v ceně ~$200 zdarma. Ve stroji od Samsungu bychom skoro čekali procesor od Samsungu vyráběný v továrnách Samsungu, ale nestalo se tak -  běží na čtyřjádrovém 1,2GHz Snapdragonu od Qualcommu vyráběném pravděpodobně v TSMC. Úlohu operačního systému zastává Android 4.4 (Kit Kat). K dispozici je 8GB úložiště a z multimediální výbavy je k dispozici zadní 3MPix a přední 1,3MPix fotoaparát / kamerka.

Z parametrů i prvních zkušeností recenzentů je znát, že výkonem i výbavou míří nová generace spíš do nižší cenové relace a nesnaží se prorazit mezi silnými značkami jako Apple, Google nebo Amazon.

Diskuse ke článku Znovuzrozené tablety Barnes & Noble se vracejí jako Galaxy Tab 4 NOOK

Pátek, 22 Srpen 2014 - 21:45 | Spirit_pcf | Nepodpichuj :P Nook HD+ som vlastnil a za tu cenu...
Čtvrtek, 21 Srpen 2014 - 15:00 | Shaq | Diky za vysvetleni. Nic za tim nehledej, jen me...
Čtvrtek, 21 Srpen 2014 - 12:39 | no-X | Pravidelně jednou za půl roku :-). Zasloužil si...
Čtvrtek, 21 Srpen 2014 - 12:28 | Shaq | Cim si zaslouzil Barnes & Noble takovou...

Zobrazit diskusi