Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung a Hynix přiškrtí paměťovod, ceny přestanou klesat

Vždy po určité době po růstu cen pamětí došlo k rozšíření výrobních kapacit, zvýšení produkce a poklesu cen. Tomu se ale Hynix a Samsung brání…

Cena pamětí začala růst v létě 2016. Nejdřív dosáhly DDR4 historického minima, ale pak poptávka začala stoupat a s ní pomalu rostly i ceny. To když Intel vydal Kaby Lake, na kterém už s DDR3 nebylo možné vyžít. Růst cen dále začátkem roku 2017 urychlilo vydání Ryzenů od AMD. Pokračoval i v létě 2017 v důsledku výpadku ve výrobě pamětí u Micronu v kombinaci s aktivitami Applu, který si zajišťoval dodávky DRAM i NAND pro novou generaci iPhonů. Koncem roku 2017 došlo na nové mobilní platformy využívající DDR4.

Výrobci pamětí navíc začali upřednostňovat výrobu podle toho, za který typ pamětí odběratelé platili nejvíce, takže začátkem roku 2018 nebyl ani dostatek grafických karet (za to, spolu s nedostatkem GDDR5, mohla i těžba kryptoměn). Na jaře 2018 další vlnu poptávky držící cenu vysoko způsobili správci datacenter, kteří už rok a půl kvůli cenám pamětí odkládali upgrady, ale dále již čekat nemohli.

Někdy na začátku roku 2017 se předpokládalo, že ke stabilizaci cen dojde v polovině téhož roku v důsledku přechodu výroby pamětí na nový proces (z jednoho waferu vznikne více paměťových čipů). K tomu nedošlo (k přechodu na nový proces ano, ke slevám ne), protože negativní vlivy situaci převážily. V letošním roce došlo k přechodu na o další generaci novější proce a navíc začal Čína spouštět vlastní výrobní linky, mimo jiné na DDR4 paměti. Přestože jde spíše o pomalejší moduly určené pro domácí trh, znamená to, že klesly odběry od zahraničních dodavatelů, z jejichž produkce pak zůstává více pro zbytek světa. Další troškou do mlýna přispěla vláda Číny, která uplatnila zákaz dovozu vybraných produktů společnosti Micron, což znamená opět více pamětí pro zbytek světa.

Společnosti Hynix a Samsung, které už měly naplánované a schválené rozšíření výroby, nějakou dobu váhaly, zda mají tyto plány realizovat. Nyní se rozhodly, že nabídka stoupá natolik, že připravované rozšíření výrobních kapacit stopnou. Oproti avizovaným plánům budou tedy dodávky omezené.

V krátkodobém horizontu se očekává pokles cen u NAND pamětí a to o 15 % ve třetím kvartálu a dalších 15 % ve čtvrtém kvartálu - což bude mít nepřímý vliv i na ceny DRAM pamětí - ale v horizontu příštího roku může být situace jiná. Očekává se vydání nových platforem, které by mohly opět oživit poptávku po pamětech. AMD připravuje 7nm Zen 2 na první pololetí 2019, Intel chystá 10nm Ice Lake na druhé pololetí 2019, k tomu se v roce 2019 očekávají 7nm grafické karty AMD i Nvidie, takže dojde k celkovému povzbuzení poptávky po grafických pamětech. Bez rozšíření výrobních kapacit lze očekávat, že přes krátkodobou nadprodukci se opět poptávka vyrovná s nabídkou a ceny přinejmenším přestanou klesat.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Samsung a Hynix přiškrtí paměťovod, ceny přestanou klesat

Úterý, 11 Září 2018 - 20:43 | armagedon | Nevadi, nakoupime od Cinanu, snad se jim bude...
Úterý, 11 Září 2018 - 11:18 | RedHawk | nuz co profit first. dufam ze cinske pamate sa...
Úterý, 11 Září 2018 - 08:45 | RedMaX | Nevadi, NVidia stejne dala do nove generace...

Zobrazit diskusi