Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung končí s LCD, do konce roku zastaví výrobu

LCD = SHIT = a ze toto im tolko trvalo ;)
LCD je vyuzitelne tak akurat na staticke obrazky, a aj to -s nizkymi poziadavkami na kvalitu ;)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

He, jako jo idealni to neni, boha na co doma koukas. Jedina jina technologie co je dneska "masove" - rozumenej ze se da koupit bezna na krame - je OLED, a jako v mobilu dobry, telka super ale cena to dobra neni. U pocitace se to nejak moc nechytlo. Ono se tvrdi ze neni problem s vypalovanim obrazu ale on porad je takze na TV se to pouzit da na PC monitoru je to zle, hodne zle

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Navíc OLED nejspíš musí mít přední sklo = lesklý povrch :-(... A to bych rozhodně u svého PC monitoru nechtěl! A taky nechápu co diskutujícímu výše vadí např. na mojem matném :-) 43" 10bit IPS LCD??? (hry nehraju!) Viz jeho: "akurat na staticke obrazky, a aj to -s nizkymi poziadavkami na kvalitu ;)" Jakou nízkou kvalitu myslí??? Nesmí si na lepších LCD prohlížet fotky z mobilu :-))... Asi nezažil ač rychlé ale blikající... CRT monitory s neostrým obrazem a 256 barvami..., nebo "mlíko" s "plechovými" barvami - 1. TN LCD kdy první LCD jen 14" od Sony stále 40.000,-kč! :-)) ... Kdy u LCD TV nešly přečíst ani rychleji běžící titulky... Dnes, u moderních(!) ale jen dražších, LCD TV, zejména SHARP počínaje AQUOS-ama 100Hz TM, jsou ostré i ty rychloběžné titulky dole u zpráv a kontrast jen už mega, neb maj, krom Dimmingu, i posvětlení polarizované UV světlem :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já zase se slzou v oku vzpomínám na grafické CRT napíchlé přes BNC v gk, na ploše 1280x1024@120hz, u her dle náročnosti 1600x1200@100hz nebo 2048x1536@80hz. Obraz nebyl tak ostrý, ale okometricky příjemnější než většina LCD. Kontrast taky nebyl tak ideální, ale zase to umělo černou víceméně bez vad, takže jenom o odezvě to není.
Samozřejmě v DTP to tak růžové nebylo, asi jednou za měsíc kalibrace barev kvůli stárnutí obrazovky, spotřeba, vlivem složitosti i poruchovost a v neposlední řadě i cena samotných CRT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CRT - "zase to umělo černou víceméně bez vad" Jakou černou??? Osciloscop - CRT měl bílo-šedý obraz, černá ani nebyla černá ale jen šedé stínítko :-/ ... Hlavně vedne!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím, co mám ošklivoskop tektronix někdy z roku 79 tak má furt dobrý a kontrastní obraz s ostrou stopou koukatelnou i za dne, to co popisuješ je spíš vysvícená obrazovka. U CRT monitoru víceméně to samé, stářím to ztrácelo kontrast a ostrost, z části to kompenzovala elektronika ale od určitého bodu pomohlo špetku přiostřit na VN trafu horizontálu a za rok do kovošrotu protože se urychlilo stárnutí obrazovky. Co jsem měl několik CRT které neměli na hrbu několik desítek tisíc hodin tak bez potíží i přes den. V tomhle ohledu byly perfektní širokoúhlé CRT na šasi sony trinitron, ty měly relativně dost vysoký jas a dobře udělanou antireflexní vrstvu. Samozřejmě s bočním a horním světlem zase pomáhalo stínítko.

EDIT: To co popisuješ pro změnu vidím často u IPS panelů, místo černé stříbrno-šedá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale prdlačka, mám schválně na ploše Měsíc a kolem něj vesmírné černo, aby mě to večer neoslňovalo a kolem měsíce je hrobová tma a žádný mlíko :-) A CRT s ostrou stopou??? :-)) Měl jsem Panasonic Quintrix TV a ani PC monitory neměly tak vostrej vobraz a že jsem měl 21" Compaq Pro!

A sklo je sklo ač antireflexní furt má odlesky vedne :-( A černá nebyla černá ani vedne, natož večer :-(

A těch pár :-)) řádků u CRT TV (576) taky nemá s vysokou rozlišovací schopností a vostrostí detailů v obraze moc společného :-))... A PC CRT monitor měl sice progresívně více řádků, ale! - elektronové paprsky tří barevných kanálů se netrefovaly ani řádkama do řádků barevné masky luminoforů natož aby se stíhaly rozjasňovat natož zhášet do sloupců z této mřížky obrazovky (která defacto limitovala rozlišení) a vždy rozžínaly i těsné okolí :-( ........................................... U CRT TV toto bylo přímo tragédie.... Navíc nebyla barevná mřížka CRT vodorovně v řadě ale zig zag!... Viz: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/04/CRT_pixel_array.jpg

Viz také moje staré fotky z testů pro moje poznání: https://lh3.googleusercontent.com/proxy/ZsFvqnoKqjPT0cxxAZjKDWt11CZMcmsq...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

100hz quintrix od panasonic ještě máme doma :)

Samozřejmě že to mělo furt odlesky, ale antireflex tomu dost pomohl.

Ne, podání černé bylo furt lepší než u IPS panelu který trpí na IPS glow. Teprve AOC 24G2U má slušné podání černé, tedy když nepočítám IPS glow a pořád to není jako u CRT.

Trinitrony ale měli jinak stínící masku a masku lumiforů, tvoje fotka vypadá na in-line, to na obrázku na wiki je zase in-line a delta, ty skutečně neměly tak dobrý obraz jako trinitron.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty uz si tu svoju low-end LG IPS TV, strc prosim ta do prdele, nikoho to nezaujima a kontrast spolocne s odozvou, to ma otrasny. Este k tomu s matnym filtrom, ktory zakonite kurvi a lame prechod svetla. Vdaka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

filmy -na 100'' (24fps interpolovane v PC na 60fps) bezny projektor prirodzene -tam to nerozhoduje
hry -na 55'' PLAZME prirodzene =60fps ma lepsiu kvalitu pohybu ako 144fps LCD -alebo FREESYNC -tam to je podstatne
mam to dlhodobo odskusane
dokonca 60fps plazma mne pride lepsia ako 120fps LCD so strobe-efektom
ku OLED sa neviem vyjadrit, nikdy som to este nemal ;)
a kedze mam este dalsiu plazmu v zalohe v pivnici ;) tak predpokladam aj 10r som v pohode bez investicii ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A vůbec nejlepší kvalita je 55" plasma s rozlišením 1280x768 :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plasma o 1280x768 je nejlepší??? Jak na co! Leda jen pro rychlý pohyb..., ale rozhnodně né na rozlišovací schopnost detailu ani odstínů barev (neumí ani černou ani více bitů barev, černá je jen šedá a pod. ...) a statický obraz na ní je neklidný neb naslepo se neustále obnovuje obrazovka jak u starého CRT oaciloscopu... Fotka na Plazmovce je děs... :-(

http://hdv1.sweb.cz/LCDvsPlazma2.JPG

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Před rokem jsme porovnávaly obraz staré 1080p plazmy a nové 4K LCD telky s HDR, hádej co mělo věrnější obraz, včetně podání té černé kterou plazma už z principu umí lépe. Samozřejmě LCD s local dimming vykouzlí hezkou černou, ale taky nehezký halo efekt. Barvy byly u obou telek víceméně ok protože se kalibrovaly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak filmy 24fps nascanované do videosouboru také o 24p raději na obrazovce, nebo projektoru, o 48Hz, nebo, umíli to tak 72Hz!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale dyť to slavné QLED je furt LCD, jen s jinak udělaným podsvícením. Podobně jako se před několika lety marketingově chytilo, že displeje už nejsou LCD, ale LED (protože už nemají podsvícení zářivkovými trubicemi). Jako by to LCD platilo za cosi prašivého a s každým technologickým vylepšením je nutné tvrdit, že už se toho úspěšně zbavili.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už loňská generace QLED nevychází z LED-LCD, ale z OLED.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Které jsou v podsvícení, svítí pod celou plochou (nebo pod zónami u dražších modelů) modře, a pod subpixely jsou místo barevných filtrů ty "kvantové tečky", měniče vlnové délky. Zbytek nad tím je furt LCD. Nic jako aktivní svítící matice tam není.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak to chapu taky.
Sice se nepouzivaji filtry na zmenu barvy, ale 3 barvy se vyrabi pomoci kvantovych tecek (respektive 2 - zelena a cervena). Tyto zdroje RGB svetla je pak klasicky regulovano vrstvou tekutych krystalu a polarizacniho filtru.
Jedna se tedy o klasicke LCD s jinym zdrojem svetla.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně je možné, že Samsung se rozhodl změnit definici zkratky, se kterou před několika lety sám přišel. Možná proto, že zkratku OLED už má někdo jiný patentovanou. Nebo ten někdo neoficiálně sdělil samsungu, že když ji bude používat, bude mu důrazně vysvětleno, že dělá chybu :-)
Pak to může znamenat cokoliv. Spletité jsou cesty marketingu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Zbytek nad tím je furt LCD.“

LCD = liquid crystal display. Tak prosím o vyznačení, kde jsou v tom ty tekuté krystaly:

https://www.avmagazine.it/immagini/2019_03_13_samsung_qd_oled.jpg

„Nic jako aktivní svítící matice tam není.“

Proč má tedy každý subpixel vlastní anodu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Toto je šéma QD-OLED. Ne QLED.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Původně ohlášeno jako „nová generace QLED“, nyní nazýváno „QD OLED“, ale stále totéž a rovněž totéž, co je popsáno ve článku a o čem je řeč.

Nic jako OLED co „svítí celou plochou“ a „zbytek nad tím je furt LCD“ zkrátka neexistuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A my se tu vlastně dohadujeme o ničem, protože v té originální tiskové zprávě žádné zkratky nejasného významu jmenované nejsou. Ty se tam vloudily až Vaší interpretací. Je tam jen řečeno "advanced “quantum dot” screens." :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, pletie dve na tri..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dle mínusů to vypadá, že si místní elita koupila QLED a myslí si, že to je OLED :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fascinuje mě, že Samsung zvolil jako základ QLED modrý OLED panel - modrá má nejkratší trvanlivost ze všech OLED a to tak, že to u televizí vadí. To jsou na tom modré kvantové tečky ještě hůř, že nemohl vzít třeba červený základ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono jinou barvu nezli modrou mouzit nejde, stejne fungujou i bile led na sviceni, je to v realu modra led s luminoforem. Zkratka pomoci luminiscence se da jit s energii fotonu jen dolu. tj z modre kamkoliv z cervene nikam (teda do infracervene oblasti ale to neni na koukani)

A doufam ze nekecam :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

OLED od LG jsou bílé (tedy modré s bílou luminscencí?) s pasivními barevnými filtry, což asi jde.

Už aby tady byly microLED. Celou tu snahu o co nejméně trvanlivý displej z organických materiálů považuji za zcestnou. No a teď se Panasonic snaží i o organické snímací čipy. Svět se v zadel obrací.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pasivni filtry maji nevyhodu ze 2/3 energie se promrha. A to u nekolikasetwatoveho 80"+ jiz jde poznat. Takze pristup s aktivni konverzi modre na zelenou/cervenou je zrejme omnoho efektivnejsi.

Delal nekdo testy co zere bilej displej na urcitem stejnem jasu skrze ruzne technologie?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ne u OLED s barva bila sklada pomoci 3 subpixelu RGB (muze i vice). Rozhodne tam nejsou zadne RGB fitry jako na LCD. Ale principem OLED je ze sviti jen to co svitit ma, rozdil mezi OLED a microLED je jen v pouzitem matrosi, OLED je velkej panel vyrobenej na jeden zatah je vyroben s organickych materialu (to je to O), kde ruzne materialy generujou ruzne svetlo (mysleno RGB), microLED je v podstate "naletovane hodne male LED na plosnak", akorat se to neletuje a neni to uplne normalni plosnak, cipy nemaji klasicka pouzdra atd ..., ale hlavne jde o slozeni 3 (nebo vice) klasickych RGB led z monokrystalu nejakeho matrose

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím OLED nemá filtry to není až tak úplně pravda - ano, OLED klasické konstrukce filtry nemá, ale někteří výrobci aby eliminovali rozdílné stárnutí různých barev používají monochromatický OLED + konverzní lumifor/filtry

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cilem je mit dokonaly displej, potazmo dokonalou televizi s nadhernym obrazem, ktera vydrzi presne 731 dni. Ani o den mene, maximalne o 10 dni dele to vydrzet muze. A OLED k tomu ma dobre nakroceno, asi zjistili, ze modra bude pro predpokladany ucel nejlepsi.:-/

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Životnost souvisí s tím, že tečky barviva u klasických OLED jsou velmi malé, takže se relativně rychle vypálí. Větší nemohou být mj. z toho důvodu, že je potřeba respektovat určitou plochu a sílu barviv pro jednotlivé barevné kanály, aby výsledné barvy nebyly ujeté. V případě QLED je OLED vrstva jednolitá (nejde o tečky) a barviva tam mohou napařit násobně více, protože to barevné podání nezkreslí. O barevné podání se starají kvantové tečky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takze si myslis, ze by QLED mohlo mit vetsi zivotnost nez OLED, ktere je vhodne leda tak do toho mobilu, jak pisu v jinem komentu?
To by byla pozitivni zprava, protoze OLED proti LCD prinasi jen mnohem vic odpadu na skladkach.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, zkus se zamyslet, jak se asi ridi svitivost jednotlivych subpixelu, kdyz svitivost kvantovy tecky je umerna svetlu, ktery na ni jde z podsviceni.
Treba ti dojde, ze bud muzes mit celistvy OLED podsviceni, ale pak musis mit jeste vrstvu pro regulaci jasu pro kazdej subpixel (vetsinou se pouziva LCD) nebo musis mit pod kazdou kvantovou teckou OLED subpixel. Jina moznost proste neni.
Cili tvuj popis v tady i v clanku je uplne mimo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dalsi vec je ze u OLED se samozrejme zadny barvivo nepouziva. Pouzivaj se ruzny materialy, ktere emituji svetlo ruznych vlnovych delek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Modra je barva s nejvyssi energii (cim vyssi frekvence, tim vyssi energie), tak asi to tak je efektivnejsi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle by stalo za nejaky rozbor.
Me by totiz hrozne zajimalo, co budeme delat bez displeju?
OLED snad nikdo nemuze myslet vazne, vypalovani displeje je tak silene, ze bych si to nevzal ani kdyby to davali zadarmo.

Urcite tu zase budu mit nejaky koment, jak to mu nerozumim, no jsem vlastnik Samsung Galaxy S s AMOLED a tak o tom vim svy. U mobilu mi to ale nevadi, i pres vypaleny displej je stale videt kdo mi vola. Na monitoru bych to fakt takovej humus nechtel.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam na trouble i pracce "cernobily" LCD.. a to je teprve vypal :) Clovek by cekal ze neco co ma jen 2 stavy se v 2010+ da udelat bez toho, aniz by to vykazovalo (ne)svitici radky/sloupce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Z vis o tom ze Galaxy S je 10 let starej mobil a ze se technologie vyroby od ty doby trochu posunula? Ostatne byvaly kolegy me nedavno prekvapil, ze porad jeste pouziva Galaxy S4 mini a zadny znamky vypalovani ten mobil nejevi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já tu mám samsunga omnii 2 a výpal tam znát je. Není to úplně první generace OLEDu (pamatuju ty monochromy na MP3 přehrávačích), nicméně po pár letech provozu lze pozorovat lištu se start tlačítkem a tak. Ten telefon jsem nežhavil jak je dnes běžné.

Určitě došlo k nějakému zlepšení, ale osobně nevěřím v to, že by se ten efekt zázračným zaklínadlem natolik eliminoval :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je 11 let starej mobil... Vis o kolik se za tu dobu posunuly i o desitky let starsi LCD?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to starej telefon, nicméně mi chceš říct, že ta Lumia 640XL co jsem používal 4 roky byla imaginární, stejně jako ta XZ2 co mám je taktéž imaginární, nebo Redmi 5 co jsem kupoval do rodiny. Případně různé panely u business/enterprise ntb. Nene, je to jedinej telefon co jsem měl v ruce a já si tu dovolím plácnout něco, i když poslední LCD co jsem viděl je na tetrisu z devadesátek.

Já si jsem vědom jistého pokroku, ostatně, zmínil jsem to tam. Nicméně vím jak funguje OLED (dobře, pro rejpaly, "tuším") a je mi nad slunce jasné, že degradaci svítivosti nelze eliminovat. I ty QD zázraky mají omezenou životnost. Zkrátka bílá/modrá trpí nejvíce, ostatní barvy sice taktéž degradují, ale už ne takovou rychlostí (mám tu mimochodem HT set - Z5500 od logitechu, modře podsvícený displej prakticky nesvítí, stavové modré LED taktéž výrazně ubylo na jasu, stejně jako u několika ntb, kde je nějaká (skoro)trvale svítící bílá/modrá LED). Už vidím ten chtíč si rejpnout, že LED =! OLED, jenže kámen úrazu je právě fakt, že zrovinka ta modrá a bílá degraduje na obojím zhruba nastejno (a mimochodem, "bílá" se generuje opět luminoforem z modré).

Nebo mi chceš tvrdit, že údaj o životnosti LED ve specce výrobce je taky fatamorgana? Prostě ne, nevydrží to věčně, vypaluje se to, degraduje to. Drtivá většina materiálů prostě citelně degraduje, jen něco rychleji a něco pomaleji. Bude průměrnému BFU vadit, že se mu vypálil OLED displej? Upřímně, myslím že si toho nevšimne, prvně je průměrně slepej, druhak ten telefon bude za rok "obsolete" a vymění ho. Já tu omnii používal nebývale dlouho, což se dneska nenosí (na druhou stranu, plnilo to u mne spíš roli pracovního telefonu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nak si zapomnel do toho elaboratu dodat pointu ;). Samozrejme ze kompletne eliminovat starnuti jakyhokoli materialu nejde. Jde ovsem zlepsit lepsi technologii vyroby. Vypalovani bylo driv bezny i na LCD a dnes uz nikoho ani nenapadne ze by byl problem ze se LCD vypalujou. Proste vyvoj nezastavis :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U LCD je zase jinej problém. Starý TNka (a že jich doma mám mraky) jsem neviděl s defektem, stejně jako velmi staré VA/IPS. Ovšem mám tu ZR24W, který má defekt a displej má paměťový efekt. Obraz vypálen není a ona paměťová oblast se přesouvá do jiného místa. Měl jsem za to, že je defektní driver (to jsou ty dlouhé nudle na flexu podél displeje, které budí samotné pixely/subpixely), ale evidentně je defekt v samotném panelu. Na tohle trpěly i jabka, myslím MBP 2016? ty s prvními 4k panely. Tohle už není vlastnost technologie, ale defekt.

Proto beru OLED jako potencionální problém, který stále není vyřešen. U LCD panelu může umřít pouze podsvit (pokud pomineme defekty z výroby, což se týká i toho OLEDU) a ten se dá vyměnit/opravit. U OLEDU je to tak nějak na výměnu samotného panelu, stejně jako u plazmy (ta se už ve spotřebce nevyrábí).

Mimochodem, kdyby samotné LCD mělo náchylnost k umřetí, tak by nefungovala hromada budíků, digitálek, infopanelů, infodisplejů a podobného smetí. Jenže, ono se to nějak neděje :)

A teď me prosím neber jako konzervu, co se chce držet LCD. Sám jsem byl CRT konzerva a jestli se nám povede LCD nahradit (něčím podobně odolným), tak super.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ony ty LCD umiraj, ale u smeti jako jako ty budiky to nikdo neresi. Proste si za pak set korun koupi novej. Horsi je to treba u aut. Mam Saab 9-5 z roku 2003 a krome toho ze ten info display nema skoro zadnej kontrast, tak je pulka pixelu mrtvejch, takze clovek musi spis odhadovat co mu to auto vlastne chce rict.
No a kdyz uz si zminil ty CRT, tak ty byly k vypalovani nachylny uplne stejne jajko OLED a jak tu s nami byly dlouho. A nikdo to vypalovani tak neresil. Mozna i proto, ze v ty dobe proste nic jinyho nebylo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CRT nebyly k vypalování stejně náchylné jako OLED - ano, obraz se na nich mohl vypálit, ale trvalo to tak 10x (i víckrát) dýl než na OLED

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám tu ukázkově vypálené CRT, jenže ten monitor figuroval u nějakého počítače, kde byl spuštěný zjevně nonstop nějaký DOS program s databází pojištěnců. Statické věci jsou tma dokonale vypáleny a čitelné, zbytek je logicky "zamazán".

Jenže bavíme se o monitoru, který byl vyroben někdy mezi roky 1987-1992 a běžel určitě tak do roku 2005. Druhá podmínka, je to starej monochrom (tak, jak si to jako kluk u supermarketů pamatuju) a ty jsou logicky více náchylné na vypalování luminoforu. Pamatuju ještě jako kluk, že jsem občas viděl nějakou starou teslu v hospodě, kde bylo vypálené logo ČT.

Proč to zmiňuju, bavíme se o zařízení, co sloužilo více jak 10 let a bylo prakticky perma v provozu (hospoda, metro, ...). Ta omnia byla v provozu řekněme 4 roky a používal jsem to sporadicky. Dnešní telefony ač se nepochybně používají více, tak jsou v oběhu ještě kratší dobu a zjevně ten problém stále mají. Teď jsem jen namátkově vyhledal heslo "OLED burn in" a dostalo se mi výsledků, kdy už po 4k hodinách jsou panely docela slušně vypálené. Samozřejmě bude záležet na jasu, ale ten problém existuje. Mimochodem, našlo mi to i novější telefony.

Proč opět reaguju? Protože nejprve tu meleme něco o zmetkovosti LCD, jenže ty LCD vydrží daleko víc než sebelepší OLED. Jako obranu jsme poté přiznali, že OLED umírá, ale CRT bylo ještě horší, což je opět nepravda. Tak bych příště poprosil, když už se mýlíme a máme pouze jeden exemplář, tak to nebrat jako svatosvatou pravdu. Pracuju ve vývoji HW a zrovna máš tu smůlu, že se nedávno i řešily LCD panely, které mají naběháno opravdu hodně let provozu. A víš které se vracejí? Ty, které někdo fyzicky zníčil. A můžu ti garantovat, že kdyby jeden z nich měl defekt, tak by se ve firmě otočil a zkoumalo se to, protože se osazujou do lokomotiv, kde to musí běhat i v -25°C. A kdyby byl ten displej nečitelnej nebo pomalej, tak by to znamenalo problém, stejně jako kdyby ti přestala fungovat palubní deska v autě (celá).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LCD se nevypalujou, u LCD "zleniví" tekuté krystaly a pak se nechtějí hýbat. Ale u LCD to není technologický problém, je to problém konkrétních modelů, existují panely které na to netrpí (máme nasazeno v průmyslu a opravdu nemají problém) a klidně dají 5 let na statickém obraze bez problémů a "vypalování". U OLED je to prostě principiální problém, který se jednoduše nedá vyřešit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však ano, na tom stojím, jenže někteří stále lpí na tom, že OLED je spása, která nemá nedokonalost, což není pravda, viz. komentáž výše.

Ono, kdyby byl problém pouze cena, tak se prosadili logicky dříve s tím, že cena obvykle s objemem a "optimalizací" výroby bude klesat (stejně jako u plazmy, LCD). Problém je ten, že se to neděje a i samotnej DELL měl s prvním OLEDem problém. Už kdejakej číňan umí vyrobit OLED pidi displej s rozlišením telefonů z milenia. Evidentně to není ta správná cesta, která by nahradila v plné šíři LCD.

Ono kdo ví (nezkoumal jsem spec), jak se takovej OLED panel (průmyslová verze pokud existuje) chová v teplotách, kde průmyslové LCD ještě je schopné fungovat.

Jinak tenhle komentář je spíš směrem k černémujezdci, ale vláknem sedí pod tebe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co zajima zakaznika? pomer cena/vykon! LCD pod ruznymi nazvy tu s nami bude jeste dlouho ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

s vami, ktori ste si nenakupili do zalohy plazmy? ;) tak zrejme ano ;)
posledne plazmy 55'' stali tak 300-500E ;) kedy budu za taketo ceny OLED? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OLED nechci ani zadarmo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LCD bola od pociatku = slepa ulicka :)))
odporucam najlepsie riesenia pre zobrazovanie:
FILMY: 1) madVR (->RGB/HDR)
2) ReClock (synchronizacia)
3) SmoothVideoProject (24fps->60fps)
4) 100'' platno (do beznej panelakovej izby)
5) hocijaky projektor kde nie je poznat DLP rainbow efekt

HRY: 55" LG PLAZMA FullHD 60fps :)
-proti vypalovaniu-predlzovanie zivotnosti -ak mas v plane dlho hrat s nejakym statickym HUDOM/MENU
daju sa vyuzivat moznosti napr HIDE-HUD, alebo RESHADE s ktorym si stmavis tie okraje obrazu tam kde mas herny HUD/MENU

LCD mozete o.rat :)))) nikdy s nimi nebudete spokojni
LCD pouzivam tak akurat pre AUTOCAD :))) tam je to akurat tak vhodne :))))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

pre ZVUK odporucam:
VELKE 4.0 repraky =tam odpadaju vsetke neprekonatelne problemy!!! so synchronicaziu sub aj centru!!
1)EqualizerAPO (pre mix aj convolutioun)
2)RePhase (pomocka pre convolution)
3)HOLM Impulse(utilita pre meranie zvuku)
4)kalibrovany mikrofon napr UMIK-1 miniDSP

STUDOVAT STUDOVAT STUDOVAT ludia :)))
namiesto nakupovania stale novych a novych zostav s ktorymi aj tak nikdy nebudete spokojni ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.