Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung se dere do čela vývoje Linuxu, najímá 20 tisíc vývojářů

Arm je momentalne na vrchole slavy a bude este mozno tak rok maximalne dva a pokial to Intel vyrazne neposerie alebo sa nestane fakt nieco neocakavane tak Arm caka upadok v mobilnom sektore. Proste vykonovo na to nema, zvlast ked uz zacina nastupovat trend vykonnych gpu aj do mobilov a tym padom poziadavka ich krmit vykonnym cpu.
A co sa tyka Samsungackeho pozitivneho trendu k Linuxu, mam skor pocit ze to je skor rozumove alebo trendove (nemyslim to v zlom skor pragmaticky) rozhodnutie ako nejaka strasna otocka k smerom OSS a Linuxu lebo si myslime ze je the best...
Ostatne Samsung to uz skusal roznymi smermi a moc nepochodil takze mu tak nejak zostala posledna moznost, a zvlast ked mu vydatne pomaha (linuxu) Google cez Android.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jsi někdy viděl firmu, která by se nechovala pragmaticky? Jistě, že ty vývojáře najímá proto, aby pomohly sobě. Potřebují řešit bugy, které je pálí a přidávat feautury, které potřebují.

A konec ARMu? Vzhledem k tomu, jaké peníze jim současný boom leje do rozpočtu na vývoj a vzhledem k náskoku, který mají, mají je Intel jen tak nedožene. Hlavně ve spotřebě, počtu tranzistorů potřebného ke stejnému výkonu (tím pádem výrobní cenně čipu), variabilitě, kterou model ARMu dává výrobcům apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj Intel se snaží tento náskok dohnat tím že bude vyrábět na menších nonametrech, kde je lídr. Problém je že ten náskok stojí Intel čím dál více peněz, které pak inkasuje u zákazníků. Upřímně si řekněme že výkon dnešních čipů ARM stačí na konzumaci obsahu netu naprosto v pohodě. Bolest je konektivita a její cena, nikoli výkon hardware. Lidé už dnes jsou pragmatičtější a požadují u těchto zařízení efektivitu na Wat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačí, ale jen proto, že se používá vždy jádro na křemíku pro daný obsah. Např. h264. Je to sice efektivní, ale jakmile přijde nový formát, můžete zařízení odnést do koše, protože takový obsah prostě nepřehraje. Na sw kodeky zapomeňte, na to nemá ARM výkon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale přece tam nebudu cpát intel, abych mohl přehrát softwarově, když by mi to pak baterku vycuclo během pár minut :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem to jednou psal, až přijde nový formát, tak další generace jej bude mít implementovaný. Ten nový bude bok po boku fungovat dost dlouho na to, aby ta starší prostě odešla do křemíkového nebe. Je to pseudoproblém. Mimochodem x86 FHD jen pomoci CPU nepřehrají (mají problém s HD iT9300).

Koprocesory velmi efektivní.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Těžko říct kde je budoucnost. Ono to vypadá tak, že frekvenčně jsme na stropě, velikostně na dně. Jediné co zbývá je:

* objevit novou technologii a udělat evoluční skok (to se může stát třeba s grafenem a / nebo spintronikou).
* zvyšovat počet jader (což se dá udělat vždy, ale leze to do peněz).
* stavět speciální akcelerační čipy (ostatně vývoj IT šel ve spirále: obecné procesory co umí všechno -> výkonné "akcelerátory" na jednu věc").

Pokud nebude platit první možnost, tak se podle mě začne používat na počítání vše co má ruce a nohy. Zajímavé je, že se v PC nikdy moc neuchytily FPGA. V průmyslu se to používá běžně (osciloskop řídí jeden hloupoučký ARM a jako pracovní sílu tam má právě FPGA, kde se odedřou všechny výpočty). Ono se klidně může stát, že se ten nový kodek naprogramuje právě do nějakého toho FPGA.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

FPGA jsou drahá, velká (plochou chipu - konfigurační prostor, spoje, propojovací matice...). Navíc syntéza libovolného kódu je náročná, binární kompatibilita mezi výrobky dnes asi nereálná. Spíš bych věřil na něco typu GPGPU. Jinak tuto kombinaci používáme v práci, dokonce single chip (Xilinx Zynq), při čemž ten procesor nic nedělá, jen přehazuje data nastavováním DMA řadičů.
Grafen to asi nebude, na digitální chipy se moc nehodí (potřebujete vlastně ideální spínač, což přesně grafenové tranzistory nejsou, využití spíše najdou v VF aplikacích a aplikacích vysokých výkonů). Spíš bych to viděl třeba na QCA logiku.
Osobně moc nechápu ten současný hype kolem ARMu. Od začátku je navržený jako úsporná architektura, a i když se to snaží dohánět všemožnými způsoby, tak to nezmění. Intel má velký náskok a mnoho proinvestovaných miliard jak v architektuře, tak v technologii. Navíc jeho procesory interně od Pentia Pro nejsou x86, ale nějaký jejich RISC.
Zdá se mi až absurdní mít více jader na vyšší frekvenci v mobilu než v desktopu. Spíš to ukazuje, že už jsou na limitu a nevědí kudy kam.....jako Intel u Netburst.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel nic dohanet nemusi az na marketing. Co se tyce efektivity, postu tranzistoru atd uz je davno pred. Ony i intelacke army meli pred lety 2x vyssi vykon na stejne frekvenci nez ty konkurencni a pri srovnatelne spotrebe. Zkuste si neco zjistit o tom co Intel ma na trhu a co v blizke dobe uvede a porovnat to s konkurenci. O efektivite armu radeji nemluvit, arm je efektivni jen pokud nic nedela, jinak je to dost bida.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Coz o tom, verim ze 20 000 vyvojaru Samsung sehnat muze - treba v Indii, Cine apod.

Ale 20 000 kvalitnich vyvojaru, to uz je neco uplne jineho.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podívej se na autorství SW. Je tam skoro samé indické, čínské, ruské jméno. Např. největší vývojářské centrum kolem roku 2000 mělo IBM v Moskvě.
Svět se mění nenápadně, ale mění.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lebo oni su horsi ludia ako ty, lebo urcite tam maju horsie skoly ako u nas (hehe), lebo europa a amerika je superior masterrace?
Dobre kecy čéče.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé je na tom grafu také to, že angažovanost Nokie je větší než Google :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jj, taky jsem na to koukal :) Smysl mi ovšem nějak uniká... chápal jsem to dřív, když vyvíjela Nokia Maemo a později MeeGo, ale teď, když její smartphony jedou na WP?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak a teď se pánové oba podívejte na graf znova a zamyslete se nad tím, co znamená Increase. Nikoliv celková angažovanost, nárůst počtu commitů. Krom toho Nokii poatří Trolltech, takže Qt framework.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Be quick or by dead... :/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Trolltech už dávno Nokii nepatří. Koupila ji firma Digia, tuším z Brazílie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chlapci oba dva uvažujete špatně:) V grafu není absolutní počet commitů, ale nárust oproti nějakému minulému období. Takže to vůbec nemusí znamenat, že Nokia toho spáchala víc než Google.. Jak byste pak vysvětlili ty záporné hodnoty ve spodní polovině grafu? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Graf sice ukazuje pouze změnu, ale absolutní čísla mluví stejně. Nokia je aktivnější (alespoň počtem) než Google.

http://go.linuxfoundation.org/who-writes-linux-2012

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V dokumentu je veta, ktera vsechno vysvetluje: "Since 2005, over 7,800 individual developers from almost 800 different companies have contributed to the kernel." Nokia muze byt v poslednich letech necinna a presto v zebriccich bude figurovat na prednich mistech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"The graph below shows the top 20 contributions to the Linux kernel after the release of kernel version 2.6.36." a jadro 2.6.36 bylo vydano 20.10. 2010

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že čím dál více firem chápe, že wokna možná jsou pro zákazníky zajímavé, ale už nikoliv pro firmy dodávající HW a SW v jedné krabičce do kapsy. Taktéž závislosti na nějakém monopolu co jim diktuje na jakém SW jim to poběží už výrobci mají plný bréle.
Chtělo by to tu ještě odborné vyjádření místních propagátorů woken typu Petyy, BTJ a spol. jak se jim vidí tento krok Samsungu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lidé se chovají doslova jako slintající psi při Pavlovovu reflexu. Stačí přeskinovat MS-Windows, a 50 procent lidí je náhle neumí ovládat.
Vyzkoušejte si to na svých známých a budete se divit.
U PC-tabletů MS ztrácí, protože je zde jiná klientela a ta klasická nevidí klávesnici a začne se chovat zcela jinak. Neočekává Windows a tak ji jiné ovládání nevadí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Moje vyjadreni je takove, ze aby i firma velikosti samsungu najmula jen tak 20 tisic vyvojaru (to je nejspis vic nez ma microsoft), tak to je uplne totalni megablbost .... pokud ano, tak to budou skolaci a spis testeri, rozhodne ne kvalitni vyvojari ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že Samsung není schopen naprogramovat pořádně ani dlna server pro vlastní televize, nejsem si jistý, jestli je to pro linux dobře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady mel nekdo pri psani clanku orgasmus:o) A velkou predstavivost:o) ..... to, ze se trh nasytil dostatecne vykonnym HW a lidi holt nekupujou novy pocitac, co dva roky, rozhodne neznamena nejaky pokles v absolutnich cislech. To, ze BYL(!) boom tabletu a smartphonu, ktery mimochodem skoncil, je taky vcelku jasne a taky prodeje rapidne klesaji .... to neni nic proti nicemu, to je prosta ekonomika a matematika.
Nicmene, by me zajimalo procento lidi, kteri si koupili tablet s androidem (nebo cimkoliv) a vyhodili PC s windows nebo apple ..... pocitam, ze to procento bude KRUTE mensi nez mizive procento uzivatelu linuxu (ctvrt nebo pul procenta?;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.