Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung spustil sériovou výrobu 12nm EUV DDR5-7200

Neví někdo kolik plochy čipu zabírá 512bit/256bit/128bit sběrnice na GPU? Já jen že 6 nm výroba není nijak drahá, tak by se vyplatil návrat minulého směru, kdy se používali levnější paměti a dražší-širší sběrnice. DDR5 na "6000 MHz" stojí za 8 GB tak 700 Kč, GDDRX už trojnásobek a HBMx dočasně asi dvacetinásobek. Nechce se mně věřit, že nárůst v ceně GPU na 6 nm je při přechodu ze 128bit na 256bit tak velký, aby se to pro levnější karty nevyplatilo a nehodil se bobek na vyděračské ceny extra rychlých pamětí. U grenady 512 bit je to co si myslím, že je sběrnice, celkem tolerovatelné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Šířka sběrnice nezvyšuje jen náklady na cenu čipu (křemík pro řadič a rozhraní), ale taky náklady na pouzdro a náklady na PCB, které musí mít vyšší počet vrstev a složitější návrh. No a s každou BGA kuličkou navíc ještě stoupá pravděpodobnost poruchy, tudíž reklamovanost.

S generací GDDR5 a starší nelze srovnávat, implementace GDDR6+ je podstatně náročnější.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takže GDDR6+ ještě dál navyšují cenu karty.
IMHO bych cenu PCB moc neřešil, když celá základní deska může stát 15 stovek.

Vidím RX 6600 s 8GB pamětí co stojí minimálně 2 tisíce v celkových nákladech. Celá karta se prodává kolem 5 tisíc - to je k zamyšlení, protože jen výměnou GDDR6 za DDR5 bych ušetřil minimálně 1300 Kč a to je jen začátek, protože bych ušetřil i na velikosti GPU, jelikož cílem by bylo překonání iGPU v 5700G za co nejnižší cenu a na to s pomocí RDNA3 na 6 nm nepotřebuju stejný počet tranzistorů jako má RX 6600. Prostor pro zajímavou kartu za 3 litry jak vyšitý. Pasivně i aktivně chlazená verze, ideál pro velkou skupinu zákazníků skládající se z:
- upgrade všech starých PC
- nové herní lowend PC i část multimediálních PC

RX 6400 za 3.5 je jen dočasná nouzovka a ne plnohodnotná karta - zoufalá mining doba už je pryč. To bych raději méně výkonnou, ale multimediálně plnohodnotnou kartu s lepším chlazením a nižší spotřebou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

".. cílem by bylo překonání iGPU v 5700G .."

Navrhuji věnovat trochu času průzkumu trhu.

Ryzen 7 5700G - 8 CU Vega
Radeon 6500 - 12 CU RDNA-2
Ryzen Z1 - 12 CU RDNA-3

Vámi určený cíl už byl dosažen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou takoví papíroví draci. V desktopu to nekoupíš a v notebookách jen za bizarních podmínek (pokud vůbec). Plnohodnotný nástupce 5700G neexistuje a až ho vydají, tak IMHO pod 7 tisíc nepůjde, takže i v té době bude lepší koupit CPU za 3 litry a k tomu mnou navrhovanou grafiku za taky 3 litry. Tato situace se nezmění, dokud neintegrují nějakou paměť k rozdělenému CPU a GPU čipletu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžu se zeptat jaký je důvod toho povyku?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Absence době odpovídající nabídky v notebookách i desktopech.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže nic konkrétního?
Jen takový "Výkřik do tmy"?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zato ty střílíš ostrými - uvedeš výrobky nesehnatelné tam, kde by měly logicky nahrazovat zmíněnou 5700G a ani ti nedocvakne jak je to hloupé.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť má Mirda pravdu. Výkonější iGPU než je 5700G v desktopu nenajdeš a v noteboocich je to často o kompromisech, mj. připojená zbytečná dGPU. Před pár dny se to tu řešilo v komentářích k jinému článku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak snad za par mesicu uz budou....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že uvedení Ryzen Z1 jako čipu pro nějaké hrací handheldy, uvedení desktopových APU moc nepomohlo.
A budou chybět i v ntb. Co mně vadí víc.

Zakázka pro handheldy zkrátka byla veliká. Z ntb je vyšší marže.
APU s výkonnými iGPU pro destop mají nižší marže a poptávka taky nic moc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

+ je ještě problém že kontakty pro sběrnici se dají osazovat jen po obvodu čipu - u malých čipů na nízkých nm už prostě po obvodu nemusí být dost místa pro širší sběrnici

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.techpowerup.com/285534/amd-ryzen-5-5600g-apu-die-shots-publi...

U DDRx s tímhle problém asi nebude, tedy pokud to u DDR5 nějak extrémně nenabobtnalo. Sběrnice 128 až 192bit by se vešla i kvůli nezanedbatelné velikosti multimediálních obvodů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co s tím má společného fotka křemíku? Nejde plochu křemíku pro rozhraní, jde o metalizované plošky na křemíku na které se pak připojují piny z pouzdra - ty jde umístit jen po obvodu čipu a mají určitou minimální velikost (a ta velikost je pořád stejná a s menšími nm se nezmenšuje). Když je čip maličký tak tam piny pro širší sběrnici nemusí vlízt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

širší sběrnici lze vyvést přes interposer, případně by se dal použít čiplet na GF 22nm, což je aktuálně nejlevnější node

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne ze podpora AMD pre Ryzen7000 oficialne konci pre 5200 MT/s. Kde udelali soudruzi od cervenych chybu?

Prevadzkovat system na hocicom vyssom, dokonca aj 5600 MT/s = strata zaruky od AMD. Alebo co i len mat pamate, ktore maju taky EXPO profil.
Prevadzkovat system na hocicom inom ako cca tucte schvalenych vzduchovych chladicov (a noctua 15d tam neni) = strata zaruky od AMD

Romanko De8auer mi novsie videjko, kde sa pravom rozculoval nad najnovsimi praktikami ASUS - no nenechal nitku suchu ani na ADM a Inteli.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Leader na poli APU se nestydí v půlce roku 2023 prodávat "nejlepší" desktopové APU v podobě 5700G, což je vykopávka s pci-e 3, DDR4 a Vegou. No a aby měli zisk lépe zajištění svojí násilnou deformací nabídky, tak kromě silných APU dělají mrtvého brouka i u dedikovaného lowendu, kde se mentálně zasekli v době kryptohorečky. Čekat od takové firmy normální tempo vývoje a ne umělé brždění či vymýšlení umělých překážek je naivní.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

APU pro desktop prodávané za cenu, kterou byste si představoval, není zrovna to, co by generovalo dostatek prostředků na udrření natožpak zruchlení tempa vývoje.

Dostane se na ně, až se na ně dostane.
Jako priorita jsou hodně nízko.

Může se Vám to nelíbit, můžete s tím nesouhlasit, ale to je asi tak vše co s tím můžete.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak proto chci rozšířit nabídku dedikovaného lowendu, který je s dnešními možnostmi proveditelný. Vývoj není třeba zrychlovat, pokud se bavíme o dostupných a již vyvinutých architekturách a nanometrech - stačí ho jen úmyslně nezpomalovat.

Když si vzpomenu na dobu vydání 5600G/5700G, tak už tehdy by dávalo smysl tam dát novější architekturu, i kdyby to znamenalo půlroční zpoždění - teď s tímhle retrem budeme hnít snad až do zimy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

5/2020 - 5800X, 5600X, ... ale AGESA až 9/2020
7/2020 - 4600G
1/2021 - 5400U, 5600U, ...
4/2021 - 5700G, 5600G, ...
4/2022 - 6600U, 6800U, ...

Vypadá to tak, že TSMC pro AMD pořád něco vyrábí a AMD to pak kompletuje a uvádí na trh.
Počty prodaných desktopů trvale klesají v relativním měřítku a poslední dobou už i v absolutních číslech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A proč by desktop neklesal? Na jednu stranu vnucují nepotřebné PCI-E 5 a na druhou stranu nejsou schopni dodat ani normální PCI-E 4. Závod o nejtěžší grafickou kartu s nejblbějším konektorem vyhrála nvidia, ale AMD se za druhé místo ve vojebávání zákazníků nemusí stydět, protože to bylo těsně. Nejlepší iGPU jsou totiž blbě dostupná i v noteboocích, takže i já bych dnes s velkou pravděpodobností skončil s velkým nadšením s nějakým shit Intel iGPU a konzolí. Všichni ti korporátní šmejdi si pokles zaslouží.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Radsi 5200MHz DDR5 a system stabilni nez 6000MHz+ a neustale resis problemy(IF/:/IOD/).

Nevim o tom ze by AMD nevyreklamovala jediny procesor jenom proto protoze si RAM OCnul...

Naopak zapis o tom je vedeny v BIOS-e/UEFI, jinak EXPO je oficialni vec jako XMP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DDR5 5200 ~ DDR4 3600
V tom je trochu problém, jestli lidem DDR4 3600 funguje úplně v pohodě, tak prostě základní takt DDR5 prostě snižuje výhodnost nové platformy. DDR5 6000+ jsou prostě nutně potřeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odkud se bere ta informace, že provozování rychlejších pamětí znamená ztrátu záruky? A jaké nové praktiky dělá ASUS? Bety BIOSu takto vydával vždy. A tu opravu pro napětí procesorů vydal nevhodně jako betu. Vzápětí pak vydal ostrou verzi BIOSu a prohlášení, že se záruka vztahuje i na ty bety. Ví vůbec někdo o případu, kdy takto někomu neuznali reklamaci?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Vzápětí pak vydal ostrou verzi BIOSu a prohlášení, že se záruka vztahuje i na ty bety."

Jenže on to ASUS jaksi udělal až po tom co "shit hit the fan".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To nemění nic na tom, že to byl ASUS, nikoliv AMD, jak psal zakladatel vlákna :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ten "shit hit the fan" bylo skutečné neuznávání reklamací, nebo jen dělání problému z něčeho co se nestalo?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

chces tvrdit, ze asus se nezrikal odpovednosti za vlastni biosy a ze netvrdil ze expo je oc a za skody s oc neruci?? jesli tohle myslis vazne, tak ses solidni demagog.. asus od problemu daval ruce pryc az do chvile, co se to rozmazlo v mediich..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Tvrdím, že bety BIOSu takto vydával celou dobu a ne speciálně pro tuto příležitost. EXPO i XMP je OC. Pokud vím, tak žádný výrobce desek a CPU neručí za funkčnost EXPO/XMP. Jestli za odpálení CPU při použití EXPO/XMP má ručit výrobce desky nebo CPU netuším. To záleží kdo podělal nastavení CPU pro EXPO. BIOS má část od výrobce CPU i výrobce desky. Největší problém ASUSu je, že EXPO i sám "vylepšuje". V BIOSu je pak i EXPO 2, EXPO Tweak apod. Tyhle nastavení by podle mně měly jít za ASUSem. Takže já tvrdím, že pokud skutečně odmítaly reklamace, tak je to prasárna, jinak ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

má to i tak nějak svůj důvod - výše taktované RAM než jsou ve specifikacích jsou nejen přetaktované, ale i s o dost vyšší voltáží - tudíž riziko přehřívání pokud bedna není solidně větrána. Pak se nedivím že na cokoli nad 1,25V koukají velmi ostražitě. Základní voltáž u 4800MT/s je 1,1V ale u těch 6000+ už napumpují výrobci i 1,4V. A to už je hodně na zadělání problému v méně chlazených bednách (a vedlejší efekt jak je vidno byl že vyšší přesahy se pouštěly i do procesoru na AMD platf).
Osobně jsem se nakonec raději držel specifikace a než dražší 6Ghz jsem raději vzal 5600MT/s které má můj CPU jako maximální podporovaný.
P.S: stejně je zvláštní proč se AMD drželo takto při zemi s 5200MT/s podporou pamětí. Chápal bych kdyby to bylo uvedeno u konfigurace kdy jsou plné všechny paměťové sloty, ale tady jde evidentně o klasický dvoukanál, jinak je garantovaná frekvence u použití 4slotů 3600MT/s, což je oproti Intelu velká bída kdy i na Alder Lake čipech šlo dosáhnout při daném 4200MT/s stabilně.
Hlavně divně to vyzní na těch ódách že AM5 procesory mají být nativní DDR5, přímo pro tyto paměti navržené a Alder/Raptor pomlouván jakože je to hybrid který pořádně nový typ RAM neumí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Píšu o tom výše, výkon DDR5 5200 ~ DDR4 3600. Potom prostě nová platforma nedává žádný smysl. Novou platformu si chci koupit proto, že bude mít vyšší výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Působí to jako kompromis v době vydání, kde čekali, že většina lidí si stejně kvůli ceně koupí níže taktované DDR5. Dobrá zpráva je, že Zen 5 bude mít nové IO, kde bych čekal nativní podporu 6400 MT/s. Za rok touhle dobou už budou na trhu DDR5-6000/6400 s dobrým časováním i nižší voltáží (1,2V?), tak bude konečně důvod postavit si PC na nových platformách.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

já bral novou DDR5 platformu jak vyšla u Intelu. S odstupem koukám že to nebyl tak špatný nápad, byť jisté bolístky novinky byly. Navíc kdo koupil ty 5200-5600 tak jen tak rychle nezastarají. Většina aplikací taky není nějak extra závislá na rychlostech RAMek. Navíc se sw teprve učí jak zacházet s novou architekturou kterou pětková verze přinesla, tak je dost dobře možné že v nových už bude náskok prvotních 4800 výraznější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je vtipný jak v roce 2016 se prodávali na amazonu Patriot’s Viper 4 DDR4-3000/CL16 16 GB za 80$
a v roce 2023 můžu koupit 32 GB DDR5-6000/CL38 za 92$

ale VRAM na grafikách se nepohnula ani o píď a furt se snaží prodat grafickou kartu s 8GB VRAM stejně jako v roce 2016 za 400$

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný ale jen pro Intel,
čekám že příští rok se reálně dostaneme na 10000MHz.
Pro AMD jsou nejvhodnější ty s rychlostí 6000MHz , pochopitelně si mohu koupit i rychlejší a podtaktovat je, ale to nestojí za ten příplatek

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.