Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Opravujeme monitor (a tentokrát pořádně): Samsung SyncMaster 305T

aktivne chladeny monitor. cool.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za navrh monitora ktory po oprave(uprave) potrebuje aktivne chladenie tak za toto by si samsung fakt zasluzil nakopat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

(pro příště nemohu tak nízkou cenu zaručit, dodavatel je dlouhodobě přetížen a ze známosti to udělal za ztrátovou cenu).
To si děláte legraci?
Materiálové náklady
- 100k BGA kuliček stojí bratru 250Kč, tedy i kdyby měl IC 2k vývodů je to pod 5Kč
- 100g celkem kvalitní japonské BGA reball pasty KINGBO spoji opět 250Kč i když budeme matlové patlové tak by nám měly stačit 3g , až se to dobře počítá 10Kč
- odsávací lanko 2,5mmx1,5m stojí bratru 25Kč , spotřebujeme když hodně 15cm ať nežeru opět 5Kč
- kus kapronové lepíc pásky na přilepení K termo článku a kus alobalu na zakrytí okolí IC, nebudu počítat 0,0 nic
Vybavení
Potřebujeme BGA rework station , stoji od 200$-800$, pak potřebujeme sadu BGA šablon a "strojek" podle počtu šablon od 50-200$, nějaké pájecí pero.
Čas
- odpájení původního IC, překryjeme okolí IC alobalem, přilepíme K článek na měření teploty cca 5 minut na ohřátí desky na 130C (spodní předehřev) a pak ohřátí horním na cca 240C , pak by měl jít IC volně sundat celé max. 10minut
- odsáté původní pájky z desky a IC pomocí pájecího pera a odsávacího lanka max 5 minut
- nakuličkování BGA, nejvíce času zabere nalezení správné šablony, pak se to jen upne mázne BGA pastou přesype kuličkami a jemně přetaví 10 min i s chvilkou na trochu píva
- osazení, máznout desku pastou pečlivě vystředit opět předehřev na 130C následně nechat horním ohřevem ohřát na cca 260 C vypnout nechat vychladnout 10minut max.
Celkem 30 minut, popravdě se to dá zmáknout za 20mintul, ale nejsme žádní stachanovci.
Ať počítám jak počítám nepřipadá mi, že by na ceně 1000Kč bylo cokoliv byt v náznaku ztrátového. Pokud je deska vymontovaná z zařízení tak to ze známosti dělám za 500Kč a ani to není ztrátová záležitost :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takových garážových expertů znám desítky. Mezi námi, jsou na hovno.

Až to budete dělat trochu na úrovni na zařízení za stovky tisíc, tak možná pochopíte, o co jde…

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Plácáte kraviny, děláme to na úrovni FFG1760 pouzder , mnou popsaný postup odpovídá technologickým postupům pro skoro všechny BGA pouzdra. Ceny uváděné techniky jsou ceny za profi stroje pro infra BGA, ani za vaše hypotetické statisíce nemůžete dostat nic jiného než to samé v nejleštěnější podobě nebo koupené přes větší počet překupníků
Nevím zda jsme garažový experi, ale tento týden jsme dělali pár kusů tohoto http://cz.farnell.com/xilinx/xc6vlx195t-1ffg1156c/fpga-virtex-6-lxt-199k....
Zcela nechávám stranou fakt, že tu 597 vývodovou Alteru bych lípnul i žehličkou a horkovzdušnou Baumaxu.
Můžete okolo toho dělat bůhví jakou vědu, ale fat, že jde o to roztavit pár kuliček z slitiny 63Sn/37Pb nezměníte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den, mohl byste tu dát na sebe kontakt? Čas od času potřebuji reball a určitě nebudu sám :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nebudete, mam tady par virtexu4,5,6 ktere chci presadit na svoji dosku, pripadne me napadla takova silenost - oddelat ty FPGA a DRAM z desky na ktere jsou - promerit pinout a znova je tam vratit :)

Pry rentgen me na 16-ti vrstve desce nepomuze, ale ten reball na stejne misto by vysel levneji nez si navrhnout a vyrobit desku.

AD 30" ... protozuji par takovych obrazovek ve stylu open frame :) Celkem slusne to topi, ale porad se to drzi.. ale nikdy jsem si nevsim, ze by tam bylo nejake FPGA - mam tam klasicke zakaznicke obvody, ani ne BGA. (je to LG/philips LM300W01 : http://www.shopjimmy.com/lg-philips-6871l-1031a-t-con-board.htm ). Taky zadne pameti tam nemam :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já myslel, že jsem jediný, kdo se na takovou šílenost chystá. Ještě řekni, že máš tu samou desku s virtexem 6 (240)a 4 z ebay od švédů....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, od sveda to je, mam jich 5, akurat ne vsechny jsou jedna generace, ale ty SDI i/o vypadaji jako pinove kompatibilni (TI vs Gennum). Je na nich videt ruzne faze vyvoje toho produktu, jedna je hodne dodelavana rucne :)

Co tak dat knowhow dohromady? :) Co z toho planujes postavit ty?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

SDR

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A budes to se-skladavat zpet do puvodni desky? Protoze pokud bys byl ochoten preprodat desku bez FPGA a pameti, tak by me to dost pomohlo (nemusel bych narusit integritu desek ktere mam ja). Ja potrebuji prave to SDI

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Určitě ne, deska jako taková je pro mě nepoužitelná. Asi by se šlo dohodnout na prodeji/výměně. Ale zatím jsem ty chipy nesundal.
Mám v plánu udělat si destičku pro tu V4, na 6 vrstev se dá vejít, i když blbě. Pak se uvidí, jak to dopadne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ok, mohl bys mi pak napsat? Kontakt na me najdes kdyz vygooglis dp2retina - rozhrani pro retina LCD :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tiez mam podobny monitor s LG panelom, tiez som ho opravoval kvoli par chybam v dizajne, no urcite nie kvoli prehrievaniu hlavneho obvodu...

Mozno ten samsung bol nejaky pokus o `advanced model`, nema nahodou OSD?

Pretoze dovod preco klasicke 30" 2600x1600 nechavaju v podstate vsetku robotu na graficku kartu a cisto iba zobrazuju `predzuty` dual-link DVI signal je, ze v tej dobe jednoducho neexistoval na trhu video-kondicioner obvod schopny spracovat takyto tok dat!!!

Mozno sa samsung `uspesne` snazil o nejake `custom riesenie` ;o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno bylo to schopno pouze běhu na polovičním a plném rozlišení. Jelikož je to přímo na TCon, tak to podle mne jen bufferuje data a následně řídí tranzistory, ale těch dat je samozřejmě hrozně moc (mnoho subpixelů a jejich stavů), takže i to řízení tranzistorů něco zabere.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ve FPGA (te doby) to zabere hodne, otazka je proc samsung pouzil reseni na bazi FPGA resp. jeho ASIC varianty. Byl prvni s 30", kdy jeste takove panely nebyly? Jako dnes neni problem jet s par mW fullhd v mobilu.. nebo klidne i 2560x1600 ale tenkrat bez eDP s specialnich cipu to bylo o jinem :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak, tehdá horko těžko byly první UVD a takové věci co s bídou dávaly FulHD. Taky je to řekl bych o nákladech, nechat si vyrobit ASIC dle vlastního návrhu s odběrem v desítkách tisíc kusů vyjde asi trochu levněji, než si nechat vyrobit kompletní řešení na zakázku s odběrem v desítkách tisíc kusů. Jo kdyby se toho prodalo sto milionů, tam se to vyplatí, ale při ceně 25k+ za monitor to asi úplně nenastane.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak potom hanba pre Samsung -> je to len `klasika` no vo velmi mrzkom a problemovom prevedeni :o(

Tak ako pisal daniel, tie obvody v takychto monitoroch v podstate `nic nerobia`, obrazom nijak nemanipuluju a len rozdeluju video data pre jednotlive multiplexy samotneho LCD.

Taky obvod nema ziadny `narok` na nejaky prikon...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenom potvrzujete, že kraviny plácáte vy, Altera má 780 kontaktů.

Každopádně o vaší kvalitě „za 20 minut hotovo“ mám jasno, takže díky, ale kilometrovým obloukem se vám vyhnu a všem ostatním doporučuji to samé. Kdo někdy slyšel o procesech chladnutí, tomu je jasné, že takhle tedy NE.

Takže si svůj ubohý pláč v diskusi nechte pro sebe a raději se naučte něco o tržní ekonomice, možná vám to dodá inspiraci pro to, co dělat. Takto obvykle pláčou pubescenti nebo socky, které nemají tržby a proklínají celý svět. Co z toho jste mě nezajímá, další nesmysly do diskuse netřeba přidávat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš se podělit se znalostmi? Mě to přijde zcela standardní - viz. https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=69346

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto základní věc je ta, že spoj musí chladnout pomalu, jinak to popraská hned na místě znovu.

Takže když se to dělá pořádně, pomalu se řízeně snižuje teplota. Ne že se to přejede a šup s tím na okno…pak to ovšem taky netrvá 20 minut.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Heleď koukal jsi do toho PDF? Je tam i optimalizovaný teplotní profil pro olovnatou pájku - od nahřátí až po vychladnutí čipu 420s = 7minut.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zběžně jsem to prolistoval. Měl by sis všimnout, že je to údaj relativní k použitému zařízení, typu desky a další věcem a rozhodně to není vůbec nijak univerzální. Zůstávám u lidí, kteří to prokazatelně dělají dlouho a dobře a klidně jim za kvalitu zaplatím, narozdíl od zoufalců, kteří umí tak maximálně brečet a zoufale se pokoušet kopat do ostatních.

Jinak ty dva druhy desek co popisuje autor napovídají, že zatím v životě moc zkušeností s elektronikou neměl…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nic si z toho nerob, nerad sa zaoberam osobou autorov a `hodnotenim`,
ale subjektivne mi behemot pripada jak typek `co musi mat vzdy pravdu` so silnym sklonom k ciernobielosti a fanatizmu....
(aj ked inak moze byt v zasade dobry technik a odbornik)

Uz len ked sa pozres na tie klasifikacie kondikov ako `super` a `horsie ako nic`, len s naznakmi `sedeho priemeru`, tak je tazke ocakavat objektivnost bez prilis silnych emocii. ;o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to je asi tak: kdyby přišel se slušnou nabíkou, tak se spolu pobavíme. Když přijde jako ufňukaný kokot a začne kopat do všech ostatních, že si dovolí mít marži, tak ho posílám tam, kam patří, protože s takovou existencí nehodlám mít nic společného, že bych s něčím takovým měl spolupracovat, no to ani ve snu. A všem ostatním samozřejmě silně doporučím totéž. Můžete být sebelepší, ale pokud se chováte jak vandrák a neumíte to prodat, smůla.

Kondenzátory - tak to prostě je. Jedu na kvalitu a dlouhou životnost. Než se kýblovat po kotníky ve sračkách, tak si prostě zjednoduším život rozdělením na kvalitní a ten zbytek. Velmi výrazně to zjednodušuje život a velmi dobře to funguje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S radostí jsem si přečetl článek, už s menší radostí diskuzi. Nezlobte se na mne, ale měl byste mít snad trochu nadhledu, když přijde někdo i s nemístnou kritikou. Nejdřív mluvíte o ztrátě a pak najednou mluvíte o marži. To je trochu zásadní rozpor ve vašich vlastních tvrzeních na to, abyste tady vyřvával dokola nadávky. Než začnete něco někomu doporučovat, tak začněte trochu u sebe, protože nazývat lidi bezdůvodně "ufňukanými kokoty" nesvědčí o tom, že byste se uměl dvakrát chovat. A nejen to, vaše kádrování lidí na socky, vandráky apod. snad do diskuze už vůbec nepatří. Pro mě osobně je to zklamání, i když umíte řemeslo, neumíte se zjevně chovat, aspoň tedy zde na diskuzi. Tedy ve výsledku a dle vaší logiky, se jako vandrák chováte vy :-( A to jsem měl původně z článku fakt radost, ale tímhle vaším výstupem jste to slušně zazdil, ač máte v lecčems pravdu. Sorry.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi toto som mal na mysli, a som rad ze to nebol len moj dojem...

Ono osobne preferencie su vlastne asi kazdemu, a cim je clovek skusenejsi tym ma viac na ne dovodov - no ide o to ako su podavane.

Napr. ja mam velmi velmi zle skusenosti so znackou WD este z dob ked 1GB bola highend kapacita a naopak pouzivam disky Samsung od ich zaciatkov az po koniec s maximalnou spokojnostou.
No prave sa snazim mat nadhlad a netahat do toho prilis osobne preferencie, a ludom sice odporucim mojich favoritov, ale nikomu nenadavam ked zvolil WD a dokonca ani ked frfle na Samsung disky (hoc ma to osobne irituje, pretoze pri znacke Samsung som uplne zabudol na pocit `zrazu odisiel disk`).

A pritom by som inak Behemota aj obdivoval, pretoze robi v dnesnej spotrebnej dobe toto velmi nevdacne a nepopularne remeslo. Pred takymi 15 rokmi bol opravar elektroniky kral, dnes je to naopak a je rad ak vyzije.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To vůbec nebyla kritika, to bylo nějaké blábolení mimo mísu. Pokud chce dělat konkurenci, ať to dělá čistě a slušně, nebo s tím táhne třeba na Živě, tam mu to budou žrát i s navijákem. Většině možná nějaká obchodní čest nic neříká, mě ano, a dokud tu má moje slovo aspoň minimální váhu, tak nehodlám takové lidi trpět, nehodlám se s nimi vůbec bavit, nehodlám je vůbec řešit. Jeho způsob je přesně to, jak fungují socani, komouši a podobná chátra. S lidmi jednám přesně tak, jak jednají oni. Když je někdo hňup, jednám s ním jako s hňupem. Na nějakou hyperkorektnost kašlu, mám toho už tak akorát.

Víte co, mě už to vůbec nezajímá, nezlobte se na mě. Během let jsem zkoušel mnoho různých způsobů řešení diskusí. Vypráskat takové pryč je prostě nejefektivnější. Nelíbí se vám to? Nic vás tu nedrží. Můj čas začíná být pomalu drahý i na to, abych tu *vůbec* psal, i ty největší honoráře sotva odpovídají vloženým hodinám. Máte dojem, že se budu radši dohadovat v diskusích, nebo takové raději uzemním a budu mít klid? Klidně za cenu toho, že nebudu vůbec argumentovat a někdo si pak bude moct myslet, že neumím argumentovat? Víte co? Ať si to klidně myslí.

Jinak pořádek v tom mám celkem slušný. Za danou cenu měl subdodavatel ztrátu (když kvůli ničemu jinému, tak kvůli nákupu balíku šablon pro jednu jedinou zakázku) a to tady ještě ta existence rozebírala na atomy. Pokud by mi to dal za normální koncovou cenu, ve které by tedy měl marži, co by tak asi říkal potom? To by dostal rovnou infarkt? No možná by to bylo lepší…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ač si vás velmi vážím, tak si myslím, že takto by jste reagovat na jiný názor neměl. Jakožto redaktor tohoto magazínu by jste si měl odpustit vulgarismy a zesměšňování ostatních. Pokud má být diit seriózním médiem, tak nesmí příspěvky redaktorů urážet ostatní. Stejně, jako nečekám od řidiče autobusu reakci na poznámku cestujícího "tuhle zatáčku jste mohl projet rychleji" ve stylu "jsi kokot, který v životě řídil tak maximálně motokáru", tak mě překvapila ta vaše. Co by bylo špatného na odpovědi ve stylu "váš postup na mě nepůsobí důvěryhodně, protože teplota chladnutí musí být řízena a tento proces je pomalý. Jinak hrozi prasknutí spojů. Mám za to, že s tímto zatím nemáte velké zkušenosti. I nadále hodlám používat svého osvědčeného dodavatele. I když se zdá být dražší, tak to více než vyvažuje perfektní kvalita." ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den, mohl bych poprosit o kontakt mám tu pár věciček na reboll,díky :) můj email je "chose_armando@centrum.cz"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten chladič z čipsetu má uchladit 20 W? A má to být zlepšení proti tomu (samozřejmě trapnému) původnímu heat spreaderu?

Pořádné chlazení na 20W je poctivá zámečnická práce. Chtělo by to mnohem větší chladič, a pokud jsou kolem Altery vyšší součástky, tak rozměrný chladič vypodložit hliníkovým plocháčem. Matroš asi nejspíš od Fischer Elektronik, místní bastlířské krámy mají chudý sortiment.

Taky bych použil lepší teplovodivou pastu. Samolepící žvejkačky jsou špatnej vtip. Z nevodivých past uznávám Ceramique (dá se koupit i v 25g balení) - a je to asi taky nejlepší možnost i z toho důvodu, že Coollaboratory Pro (Galinstan?) nejde použít na hliníkové chladiče...

Pokud se povede uchladit toho švába tak, že na chladiči udržíte ruku, klesá i význam rad typu "nevypínejte to, ať nekolísá teplota". Kondíky Vám poděkují - každých 10*C dolů prodlouží životnost klasických elytů cca na dvojnásobek, a naběhané hodiny se každopádně počítají.

Chválím osazení ventilátoru. Ten totiž zlepší účinnost chlazení klidně o řád.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi nerozumím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Obvykle se snažím chladit problémové věci tak, abych na nich udržel ruku. A pokud se kolem velké topné součástky motají nějaké menší spínané regulátory (VRM apod.) bez chladících křídel nebo tepelné vazby na velký chladič, obvykle potřebují proud vzduchu - takže třeba chladit CPU vodou a vykašlat se na okolní VRM smetí je v delším horizontu cesta do pekel... i proto chválím ventilátor. Je to obecně dobrý nápad.

Uchladit 20W ztrátového výkonu na teplotu "udržím ruku" chce docela velký chladič a/nebo ventilátor. Mluvím ze zkušenosti s počítačovým hardwarem (vč. různých "fanless" krámů) a audio zesy. Chladiče z PC čipsetu dávám do WiFi APček na hlavní čip, který topí obvykle pod 2W a původně byl úplně bez chladiče.

Pasta Ceramique od firmy Arctic Silver je hodně dobrá *nevodivá* pasta - nestéká, neřídne, tepelnou vodivost má srovnatelnou se slušnými pastami s obsahem vodivého kovového prachu (Vámi zmiňovaná "kovoprachová" Arctic Silver 5 má údajně vodivost ještě o 75% lepší).

Tady jsou vidět jmenovité objemové tepelné vodivosti různých past:

http://forums.pureoverclock.com/cooling/14262-thermal-compounds-roundup....

Osobně věřím Ceramique víc než příbalovým bílým pastám (mletá titanová běloba nebo oxid hlinitý) nebo příbalovým kovovým pastám (vedou elektřinu).
Tuba 25g AS Ceramique stojí pod 200 kč vč.DPH, do servisu objednávám obvykle 2-3 ks (na pár měsíců). Občas lepíme i nějaký větší chladič, kde člověk spotřebuje víc než "špendlíkovou hlavičku" a je užitečné, nemuset se znepokojovat, kam mi to ukápne.

http://shop.tntrade.cz/_d105767.html

http://www.arcticsilver.com/cmq2.html

Ještě lepší tepelnou vodivost mají samozřejmě tekuté slitiny kovů.

http://en.wikipedia.org/wiki/Galinstan

Ale s těmi je otrava několika druhů...

Pokud se týče vodivých žvejkaček, tak ta nejslavnější značková je patrně Sarcon od firmy Fuji Poly - tohle používají výrobci počítačů. Dělá se mnoho variant s různou vodivostí:

http://www.fujipoly.com/usa/products/sarcon-thermal-management-component...

Jak ve srovnání s tím vypadá vodivost noname samolepících polštářků, které se dají tady běžně koupit (třeba Alzáč), o tom můžeme ještě zaflejmovat :-)

Pokud jde o tepelnou vodivost a výsledný teplotní spád... pokud se podíváte na čistě objemovou vodivost = prostup tepla hmotou, tak vzorec je

delta_T = (P * d) / (lambda * S)

Zkusím namátkou něco spočítat:

výkon P = 20 W
tloušťka vrstvy d = 0.0002 m (dvě desetiny mm)
vodivost pasty lambda = 5 W/(m*K) pro Ceramique
teplosměnná plocha S = 0,04^2 = 0,0016 m^2 (4x4 cm)

Vychází mi tepelný spád uvnitř pasty na půl stupně Celsia...

Samozřejmě má vliv ještě taky přestup na rozhraní materiálů (pasta/kov, krát dva) - tuhle informaci nemám.
Možná proto výrobci past často udávají tepelnou vodivost na plochu [W/(m^2*K)] = ignorují tloušťku vrstvy, protože je zanedbatelná.

Nakonec ta Vaše žvejkačka sama o sobě asi zafunguje dostatečně, pokud dobře sedne a pokud nebude milimetr tlustá. Odtud moje nedůvěra ke žvejkačkám - Číňani je lepěj všude a tloušťka mezery je moc netrápí.

Na závěr trocha zbytečné teorie, z větší části off topic:
http://www.fccps.cz/download/adv/frr/teplo.pdf

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Safra, stačilo to stručněji ;-)

Vodivou pastu jsem na vlastní oči neviděl ani o tom nečetl, podle všech prováděných testů to byly jen báchorky pro malé děti, ale úplně nevím, co to má tady s tím společného. Potřeboval jsem to přilepit a to žádná pasta neudělá.

Ta guma vypadá zajímavě, koukám, že to stojí ranec, o to víc bych si měl těch nasbíraných kousků vážit :) Ale opět je to vhodné pouze k vedení tepla mezi mechanicky spojenými díly, nikoli k lepení…

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jasně. Osobně většinou chladič mechanicky upevňuji nějakým spojovacím materiálem, nebo pokud není kam, tak třeba aspoň vyrobím dva háčky z měděného drátu (naletuju na vhodné zemní plochy na plošáku) a přitlačím chladič pružinou z kancelářské sponky (jako to bývalo u čipsetových chladičů na motherboardech). Jasně - je to spousta práce, kterou profi opravářovi těžko někdo zaplatí. A ta finta s pružinkou se hodí jenom na malé chladiče.

Nějaké teplovodivé epoxidy a silikony jsem viděl v Praze u firmy Elchemco:

http://www.elchemco.cz

ale oni to prodávají v moc velkém balení a pokud se správně pamatuju tak teplovodivé vlastnosti nebyly až tak dobré, jako u teplovodivých past. Chtělo by to nějaké dvousložkové lepidlo v tubách...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zde určitě nepoužitelné a vůbec, pokud by to nešlo skrz, tak bych to nepoužil nikdy, plocha se bez potíží utrhne z desky celá.

Co jsem u nich našel nic moc, na eBay můžu mít za pár korun veliké archy s vodivostí 1,2 W/m×K, což je dost slušná hodnota, obvykle to mívá pod 1.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pod toto by som sa podpisal :o)

nez davat tam `zuvacku`, tak sa mi v praxi uz skor osvedcilo v zlozitejsich `topologickych` situaciach pouzit dvojzlozkovy tmel, ktory sice nema sam o sebe skvelu tepelnu vodivost - no zas spolahlivo vyplni kazdu priehlbinku a medzeru a tak je mozne napriklad chladit podobne `vytvory` masivnym Fe krytom zariadenia ako `heatspreaderom`...

Pripadne sa moze kryt pred tmelenim omastit (a teda sa neprilepi) a vysledny spoj osetrit teplovodivou pastou (aby neodtrhaval cip od plosaku a mohol `pracovat`) resp. pri vecsej hrubke pouzit do tmelu hlinikovu vlozku pribliznych rozmerov (aby tmel s nizsou tep. vodivostou tvoril co najmensiu hmotu)

Napr. u svojho 30" som riesil problem prehrievania externeho zdroja tym, ze som ho paradoxne napevno zabudoval na zadnu stenu monitora vyuzijuc prave tazky kovovy dekel ako `chladic` pre vykonove suciastky a odvtedy spolahlivo funguje uz roky aj bez akehokolvek aktivneho chladenia :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V těch mnoha opravách jste si už určitě všiml, že spousta výrobců to tak dělá. Většinou používají tlustší teplovodivé gumy.

Používání tmelu má právě popsané nevýhody a pasta není taky samospásná, dle toho, co mi v životě prošlo rukama, tak jediná pasta, která spolehlivě netvrdne, je Arctic Silver 5. To ale stojí bratru 40+ Kč za gram a na něco takového toho člověk musí kydnotu pořádně. To by se to fakt prodražilo…

Jinak tady tu teplovodivou samolepku používám prvně, ale na tyto věci mi to přijde dobré. Zdálo se, že to drží celkem pěkně, současně to ale zase *jde* sundat když je třeba. Je to univerzální, na eBay toho můžu nakoupit krabici za pár tisíc a lepit chladiče na všechno: IO, tranzistory, cívky, čipsety…to kdybych měl skladovat nějaké tmely, pasty a další cetky na všechno možné…navíc se to kazí…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Priznam sa, ze je to mozno iba presudok, no hentakym tucnym mekkym `vankusom` jednoducho akosi neverim...
(uz aj pri samotnej paste moze byt hrubsia vrstva kontraproduktivna)
Ale samozrejme je to urcite lepsie ako iba `luft` v uzavretom priestore :o)

Kedze robim uz takmer vylucne len hobby pre seba, tak mam velmi silny zaujem urobit veci maximalne kvalitne a teda sa s tym `pohrajem`.
A skutocne tmel vie byt aj pekna mrcha, v zaciatkoch som si svoje `uzil` (napr. zvykne odtrhavat SMD z plosaku ak mu to umoznim).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A este som zabudol, co sa tyka argumentu `spousta vyrobcu to tak dela` -> po tej spuste clankov kde ste sa opravnene do toho `jak to vyrobci delaj` (citaj flakaju) pekne obul by som naozaj taky argument neocakaval :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna tady nevidím problém. Bez dodatečného odvodu tepla to je schopno obvykle bez potíží fungovat nějakou dobu, ztráty na těch polovodičích bývají obvykle ve wattech (při těch nízkých příkonech). Jo, 10 W je na malý pasiv v uzavřeném prostoru sakra hodně, ale když se z toho tímto způsobem půlka odvede na kostru, tak to je prostě rozdíl mezi třeba 100 °C a 60 °C.

Jo, u něčeho s příkonem 50 W je to na nic, ale to jeden tranzistor nebo jeden usměrňovač fakt nepropálí. A ona ta guma nevede vůbec špatně, lepněte si to třeba v zimě na radiátor, ohřeje se to do několika sekund.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

má někdo zkušenosti s touto vadou:

http://weber235.rajce.idnes.cz/monit_Samsung/

stav po 1/2 roce:
http://weber235.rajce.idnes.cz/

album: monit Samsung 6_2013

Samsung SyncMaster 2433
Předem díky za rady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesadit LVDS kabel, pokud to nepomůže, nejspíš problém na TCon (=výměna panelu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak teď už vím, proč Samsung namontovat před 6 lety do dislaye syncmaster xl20 a tv ventilátory :-). Ten už je, bohužel v monitoru dost slyšet, tak se na nej asi za chvíli podívám.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Update: i po skutečném reballu to selhalo ani ne za půl roku, takže na cestě je náhradní čip, doufejme, že po výměně se slušným chlazením to konečně už vydrží.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.