Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung uvádí 512GB eUFS 3.0, je 20× rychlejší než micro-SD a 4× než SSD

Nebylo by však od věci, kdyby se za pár let začalo podobné řešení integrovat na základní desku jako systémový disk …

No, první, co mě napadlo, že se u takové základní desky zruší BIOS / UEFI, to bude na tomto systémovém disku jako součást nainstalovaných Win10, a pochopitelně uživatel nebude mít k tomuto disku přístup. Čili uživatel si sice počítač koupí, ale za své peníze bude moct počítač používat jen k tomu, co mu MS dovolí.

Pěkně děkuji, nechci. Ale všechno zlé je k něčemu dobré. Asi už nebude potřeba EULA.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně něco takové mě napadlo. Navíc, tady se řeší to že ve většině notebooků jsou čipy ram integrované a rozšíření je možné jen přes jeden slot, pokud vůbec.
Ale teď by nevadilo, si dokonce připlatit za takovéto kur*ítko napájené na desce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale na tom by mě neštval ten integrovaný čip, ale absence rozšiřitelnosti, což spolu nemusí souviset.

Pokud jsou na desce natvrdo připájené dvě paměti ze dvou možných, je to problém.

Pokud moje (mini-ITX) deska má 4x SATA a skříň pojme max. 3 SATA disky, nemám celkem problém s tím, že by měla 3x SATA a jeden čip napevno na desce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, a pokud ta deska vydrží třeba 5let i s čipem, tak to bude super.
Jo, na nějaký malý htpc do obýváku to může být dobrý, když bude nízká cena a dostatečná kapacita, filmy se stejně už hlavně streamují.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

5 let? Není to trochu málo? Od desek očekávám minimálně deset let a to slovo „minimálně“ zdůrazňuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je asi jako když umře grafika integrovaná na desce.
Pokud uživatel chce desku přesto dál používat, integrovaný čip deaktivuje, připojí externí a jede dál.

Navíc obavy o životnost SSD jsou takový folklór, ale zatím nikdy se nenaplnily.
To bych spíš měl strach z toho, že to za 10 let bude směšně zastaralé (ačkoliv, v případě pevných disků jsou dnes kapacity z doby před 10 lety v pohodě použitelné a co do rychlosti, pokud to zařízení bude integrované právě kvůli zvýšení rychlosti, stejně nic moc rychlejšího do té desky strčit nepůjde).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna minulý měsíc nám jeden obyč SSD v práci odešel - Sandisk X100. SSD odchází úplně stejně jako cokoli jiného.
Jo a dostat z něj už nešlo nic ani přes rámeček ani v systému - prostě dead ;/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je to, čeho bych se bál. Takovou hustotu na čip budou pravděpodobně poskytovat jen QLC flashky, takže životnost výborná :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kupodivu je tu i minorita co používá Non-MS OS. Zatím nikde nepadlo takto úzké paktování výrobců HW s MS, aby mu v podstatě předali kontrolu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne? A proc UEFI pouziva Microsofti format exe pro zavadeni systemu? Proc UEFI integruje Microsofti Secure Boot? Proc prvni SoC Atomy podporovali jen Windows? Vyrobci predali kontrolu Microsoftu davno. Nastesti je na poli serveru je tlak Linuxu vetsi nez tlak Microsoftu, takze uplnou kontrolu jeste nema...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Běžné SSD je rychlejší (s NVMe), SATA SSD jsou pomalejší ve čtení, měli byste to upřesnit, páč už jsou dle mě běžné spíš NVMe..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To bezpochyb, ale furt to nic nemění na tom, ze SATA je masovějsi.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

to si vyloženě říká o anketu :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč anketu. Normálně se da dohledat nejprodavanejsi. A jsou to 2,5" a klasicke SSD čipy na m.2 pcb, nikoliv nvme. A u ankety bude každý tvrdit ze ma nvme jako u procesoru že ma kazdej i7

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak nejak rozhoduje cena :) vetsina uzivatelu sahne po levnejsim/vetsim nez drazsim/rychlejsim u kterych tu rychlost ani jemaji jak smysluplne vyuzit a vetsi uzitek jim prinese vyssi kapacita..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CZC 1. 3. 2019: Mezi trojicí nejprodávanějších SSD není ani jedno NVMe. První NVMe je na pátém místě, druhé na desátém.

Alza 1. 3. 2019: Mezi deseti nejprodávanějšími SSD není ani jedno NVMe.

TSBohemia 1. 3. 2019: Mezi pěti nejprodávanějšími SSD (víc se jich asi zobrazit nedá) není ani jedno NVMe.

Myslím, že příliš běžné nejsou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro BFU stačí libovolné SSD.
Pro hráče (což je asi většina zákazníků těchto obchodů) má přechod ze SATA SSD na NVMe přínos leda při načítání, kdy ušetří 10s čekání na novou misi. Pokud nehrají 7zip, tak je SSD poslední komponenta, kterou má smysl vylepšovat.
(Polo)profesionálů, kteří skutečně využijí NVMe budou promile, takže výsledky z obchodů nejsou překvapivé.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S tím 7izp me to vždy pobavi presto ze je to ohrane. Asi by na to mel někdo udělat společenskou hru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na takovou hru by měli čas jen ti s HDD, kteří by jí zase nerozuměli :-)
Časem se na NVMe asi vrhne marketing (zelený kretén a kol., až jim dojdou superrychlé Intel Optane), takže bude potřeba BFU vysvětlovat, že v SSD existuje nějaká rychlá cache a inzerovaný odrb-OEM-NVMe jí má jen x GB a pak se rychlost propadne pod solidní SATA SSD s xy GB cache. Zatím jsou NVMe pěkná věc, ale většinou v kategorii "chtění", nikoliv "potřeby".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze 10s zkraceni doby nahravani mise u NVMe oproti SSD v 99,999% pripadu taky neda ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hm, tak ono je to i s načtením hry: https://youtu.be/S4zdft1HDbY?t=99 Zapamatoval jsem si to špatně, v mých podmínkách se desítky vteřin až jednotky minut týkaly jenom mise.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by treba mohlo byt. Stejne bych si ale tipnul, ze tohle spis bude nejaky 'best case'. Podle mne v mnoha jinych pripadech budou ty rozdily mensi a tudiz i min rozpoznatelne.
Sam jsem uzivatelem NVMe, mam 2 disky, ale je fakt, ze pro vetsinu populace ten rozdil oproti SSD prakticky nezaznamenaji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna vcera jsem resil jetli mam do sveho jukeboxu co ma zakladni desku z roku 2011 dokoupit jako systemovy disk NVME SSD. Nakonec jsem to zavrhnul jako zbytecne mrhani penezmi a casem. Pujde tam standardni SATA SSD z meho noutbuku, nebude se zdrzovat a komplikovat bootovani do Windows 10 a rychlost bude oproti nejakym 700+ MB/s, jak jsem videl v realnych testech na Trubce; porad velmi uspokojiva. I kdyz je mozne, ze ten NVME protokol je ve srovnani se SATA znacne vylepseny, myslim si ze bez moderni zakladni desky se jeho potencial asi tezko projevi v realnem provozu (?).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A vi se co za fyzickou vrstvu to pouziva? Konecne presli na PCIe/NVMe, jako se to stalo u SDexpress a CFexpress? nebo je to stale ta proprietarni MIPI obskurnost (M-PHY), takze nasazeni jinde nez v telefonu nehrozi?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

B je správně. Ale nejde jen o mobilní telefony ale o ultrabooky, netbooky a tablety.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a přesně proto považuju M.2 NVMe za ideální řešení. Většina (moderních) desek je na to připravena a nabídka na trhu je dostatečná.
UFS je a nejspíše bude dobrý pro mobily, který mají stejně zamknutý bootlader, takže nic jinýho než systém výrobce na nich bez jeho souhlasu nepoběží (aspoň prvních pár let, než se tam povětšinou nějakými obskurními metodami dostane root). Ale koupit si třeba ultrabook, kde tohle bude jako systémový disk IMO není nic jiného než smlouva s ďáblem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, rychlost čtení je bezva, rychlost zápisu také vypadá pěkně. Ale co tak počet přepisů, životnost? Takovou informaci jsem bohužel v článku nenašel. Přehlédl jsem něco?
Řekl bych, že je to docela zásadní informace…

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna dnes mi prisla 64 GB micro SD karta do Samsungu Galaxynote 2. No a jelikoz je to maximum co tato 7 let stara masina precte, mohu si jen povzdechnout. 512 GB je na smartphone a netbook vyborna kapacita a konecne se budou dat uzivat bez omezeni uloziste.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jo, ale jeste by to chtelo, aby tyhle mSD uloziste meli i nejakou kvalitu. Mne se spolehlive "vyresetovali" uz nekolikrat a 2 z nich sli do kremikoveho nebe.. Musim rict, ze vic smejdsky druh pameti nez tyhle, neznam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyloučeno, asi špatná čtečka nebo nekvalitní paměť. Stávalo se to dřív u karet s nízkou kapacitou a rychlostí (Class 4, 6) které byly vyráběny z nekvalitních čipů nebo které nesplnili požadavky.

V pohodě provozuju na mSD šifrovaný pracovní disk, občas se objeví chyba v žurnálu, nic co by nepořešil fsck. Rychlost čtení/zápisu 90/30MB/s. Počítám s životností rok dva, pak celý disk naklonuji na novější a rychlejší asi i kapacitně větší. Ojetou kartičku pak vyhodím (případně ji budu používat na běžné kopírování filmů z mobilu atp.). Za tu úžasnou výhodu přenositelnosti s minimálními rozměry mezi domácím, pracovním a cestovním pc to stojí.

Zásadně nedoporučuji používat vestavěné SD čtečky v noteboocích, jednak jsou dost pomalé (většinou jen SDIO protokol) jednak celkem nespolehlivé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel vylouceno to opravdu neni..klidne ti dam adresu a muzes se na to prijit podivat sam :)
Prave ted mam vedle sebe Sandisk Ultra 128GB, kterou jsem mel v Samsungu A7. Cca po 1,5 roce se "rozpadla". Karta se sice jakoby nacte, ale nejde uz nic dalsiho z ni precist. To stejne jsem zazil s nejakym Apacerem 64 nebo 128GB, ktery mi 'pravidelne" pri temer zaplneni disku, jednoduse prestal fungovat do daliho formatu. Jednu 64GB, nepamatuji si uz vyrobce, jsem pred cca 2 lety osobne vyhodil, protoze po cca 1 roce se nedala uz ani preformatovat.

Doporucuji precist recenze treba na Amazonu pod nekteryma mSD kartama...
https://www.amazon.com/SanDisk-microSDXC-Standard-Packaging-SDSQUNC-128G...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidim to tak, ze slo o mene kvalitni vyrobce (teda az na ten Sandisk), kteri pouzivaji cipy, ktere by treba u Tamtungu nebo Kingstna neprosly a je dost mozny, ze ten mobil treba intenzivne swapoval na tu kartu nebo trvale prepisoval nejakou oblast. Takove veci by se mely provadet v RAMdisku (tmpfs) a ne na fyzickem mediu. Taky hodne zalezí na pouzitem FS (napriklad nastaveni noatime,nodiratime,commit=XX jsou u mountu hodne dulezita), nektery androidy pouzivaji na externi pameti kvuli kompatibilite VFAT, ktera je na tohle totalne nevhodna!
Obecne kdyz se tyhle veci kvalitne poresi, tak dobra karta s kvalitni cteckou (Sandisk, Kingstn) vydrzi dost dlouho (tim myslim aspon rok), vzhledem k dnesnim cenam je pak v pohode koupit novou a lepsi.
Jinak taky se mi kdysi v mobilu zkazila 16GB Class 4 karta mene zname znacky Team, ale vzhledem k okolnostem, zatezi a cene karty jsem to cekal, takze no problem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.