Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sbohem RDNA a CDNA, AMD se vrací k jedné grafické architektuře: UDNA

Zdroj: AMD

4,5 roku od ohlášeného rozdělení vývoje na grafickou a výpočetní architekturu oznámil vice-prezident Jack Huynh, že vývoj opět spojí. Má k tomu poměrně zásadní důvod…

V Německu, u příležitosti IFA 2024, oznámil v rozhovoru pro Tom'sHardware vice-prezident AMD Jack Huynh, který má na starost výpočetní a grafickou divizi společnosti, že dojde ke sloučení architektur RDNA a CDNA, výsledkem bude výpočetní UDNA (U jako Unified).

Diagram z března 2020 (AMD)

Huynh na současný post nastoupil loni na jaře, kdy nahradil Ricka Bergmana odešedšího na penzi. V AMD pracuje již přes 26 let, první rok a půl jako inženýr, od té doby jako vice-prezident. Huynh upozornil, že rozdílné paměťové architektury, které vznikly v důsledku rozdělení vývoje na grafickou RDNA a výpočetní CDNA, silně komplikují situaci s optimalizacemi. Jakmile totiž vzniknou optimalizace pro jednu architekturu, znamená změna paměťové hierarchie ztrátu (použitelnosti) těchto optimalizací.

Cílem je tedy v tomto ohledu architektury sjednotit a plánovat dlouhodobě, aby úsilí při vývoji jedné architektury nepřišlo vniveč s další generací. Huynh nezmínil, kdy konkrétně ke sjednocení dojde, ale hovořil o UDNA 6 a UDNA 7, což by mohlo naznačovat, že po RDNA 5 (letos před Vánoci dojde k vydání RDNA 4).

Prozatím není jasné, do jaké míry bude vývoj architektur sjednocen, tedy zda půjde pouze o paměťovou část, nebo se to dotkne i výpočetní architektury. Je totiž do jisté míry pravdou, že zatímco se před lety potřeby grafické a výpočetní architektury rozcházely, dnes se v některých ohledech překryv opět zvětšuje. S boomem AI rostou požadavky na akceleraci umělé inteligence a to se týká jak výpočetních akcelerátorů, tak PC segmentu. V tomto ohledu (tedy krom zmíněné kompatibility) by unifikace určitý smysl dávat mohla.

Pokud bychom spekulovali o časovém horizontu, tak s RDNA 4 v roce 2024 a RDNA 5 nejdříve kolem přelomu roku 2025 / 2026, pak UDNA (6?) můžeme očekávat zhruba na přelomu let 2027 / 2028.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Sbohem RDNA a CDNA, AMD se vrací k jedné grafické architektuře: UDNA

Úterý, 10 Září 2024 - 05:15 | waleed | Náklady na vývoj zaplatí AI akcelerátory. Takže...
Úterý, 10 Září 2024 - 00:57 | melkor | Všechno špatně. Zpět na stromy! Tak za nějakých 5...

Zobrazit diskusi