Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Se zásilkami z Číny (AliExpress) je to ještě jinak, AliExpress vybere DPH sám

Posledního půl roku snad není týdne, kdy by se v médiích nepřetřásalo téma výběru DPH / cla ze zásilek ze zemí mimo EU, především z Číny a portálu AliExpress. Situace se ale trochu změnila…

Jak to vypadalo původně: Pokud byste si třeba v Číně objednali zboží v hodnotě 10 Kč a do České republiky by dorazilo po zavedení výběru DPH i ze zásilek v hodnotě nižší než €22, stáli byste před trojicí možností:

  1. k celnímu řízení zmocníte Českou poštu a dodáte údaje (odkaz) - 97 Kč
  2. celní řízení provede Česká pošta bez vaší součinnosti - 150 Kč
  3. proclíte elektronicky přes eCeP (návod zde)

K prvním dvěma bodům je dlužno dodat, že uvedené částky jsou bez DPH (reálně tedy 117,37 Kč a 181,50 Kč). Do samotného základu, ze kterého se počítá DPH se krom ceny zboží zahrnuje i cena poštovného. Abyste tedy mohli zaplatit 2,10 Kč na DPH, zaplatíte v případě bodu 1. celkem 119,47 Kč a v případě bodu 2. celkem 183,6 Kč (více viz web České pošty).

Jako schůdnější se tedy jeví bod 3. Na ten se ale musíte řádně připravit, počínaje způsobem identifikace (e-identita, aby za vás náhodou clo nezaplatil někdo jiný) a „konče“ podacím číslem zásilky, adresa odesilatele (jméno, adresa, PSČ, země původu), cenu zboží a cenu poštovného.

Kupříkladu samotné číslo zásilky může být docela oříšek, neboť to, které Ván nahlásí odesilatel, může být během přepravy změněno na jiné a můžete jen spekulovat, zda na zásilce, která fyzicky do ČR dorazí, bude čitelné jedno nebo druhé, případně můžete tipovat, pod kterým české úřady tuto zásilku převezmou. Jak to bude fungovat v praxi, teprve uvidíme.

Až potud o celé změně informovala řada webů (více či méně přesně, často je chybně uvedena výše poplatků - např. 200 Kč - což však platí pro zásilky o hodnotě přes €150). Došlo ale k několika změnám.


Tyto postupy měly vstoupit platnost k 1. červenci 2021, což se nestalo. Poslanecká sněmovna sice úpravu zákona projednala a schválila, ale nejbližší schůze Senátu se konala až 1. července a schválení zákona se ani nedostalo na její program. Další schůze Senátu se chystá na 21. července a příslušný zákon je již zapsán do jejího programu. Pokud jej Senát schválí, bude předán prezidentovi a v platnost vstoupí okamžikem podpisu. Tedy (teoreticky) ne dříve než 22. července 2021.


Mezi tím, počínaje 1. červencem 2021, začal AliExpress k zásilkám do EU sám aktivně vybírat DPH. Před platbou se prostě v seznamu položek objeví i řádek „DPH“ a celková částka se navýší o DPH (nikoli už o další poplatky za jeho výběr). Na jednu stranu tak u objednávek zaplacených po 1. červenci platíte DPH de facto zbytečně (za předpokladu, že do ČR dorazí před cca 22. červencem), na stranu druhou se zdá, že pro zásilky dorazivší po tomto datu výběr DPH na straně odesilatele ušetří zákazníkovi (vám) peníze a/nebo papírování.

Nad tím však visí otazník. Pokud jde totiž elektronické celní odbavení přes eCeP, má jeho rozhraní disponovat kolonkou „číslo IOSS“, což je  daňový identifikátor prodejce právě pro situace, kdy pořizovací cena zahrnovala DPH. Což naznačuje, že výběr DPH na straně odesilatele nemusí eliminovat celní odbavení přes eCeP (rozdíl by spočíval v tom, že zásilka bude propuštěna bez výběru DPH).

Česká pošta na stránce věnované změnám výběru DPH ale vůbec o způsobu odbavení zásilky, u které je již DPH zaplaceno, nehovoří. Není jasné, zda takové zásilky bude doručovat rovnou, nebo zda bude požadovat nějaké údaje, nebo zda situace proběhne podle bodu 1. / 2. (výše) - pak je ovšem otázka, zda bude vybírat poplatek za celní řízení. Tyto informace od České pošty zjišťujeme.


Další rozporuplnou informací je tzv. rozhodné datum platnosti. Tedy podle čeho se určuje, zda je zásilka odbavena podle starého zákona (do €22 bez výběru DPH a poplatků) nebo podle nového (vždy s výběrem DPH). Přestože mnoho článků a přehledů uvádí, že klíčové je, ke kterému datu se zásilka dostane na území České republiky (tedy kdy podle sledování zásilky přistane v ČR letadlo se zásilkou), podle stránek České pošty toto není rozhodující a klíčové je, kdy je zásilka předána k celnímu řízení. Pokud si tedy na celnici odjedou na dovču a odbavení se zdrží, budete platit DPH a případné poplatky i ze zásilek, které do republiky dorazily ještě v době platnosti původního zákona.

Zdroje: 

AliExpress, Česká pošta, eCeP

Diskuse ke článku Se zásilkami z Číny (AliExpress) je to ještě jinak, AliExpress vybere DPH sám

Pondělí, 19 Červenec 2021 - 16:35 | Alan | Pokud je to do 150 Euro, tak si myslím, že ano....
Neděle, 18 Červenec 2021 - 19:05 | Visitor | Diky za info... Co se tyka dopravce tak toho si...
Sobota, 17 Červenec 2021 - 23:27 | Alan | Standardně česká pošta, pokud ale nepoužiješ DHL...
Sobota, 17 Červenec 2021 - 16:46 | Visitor | Dekuji za info.. sw Taric je soucasti te nabidky...
Sobota, 17 Červenec 2021 - 13:56 | Alan | Po doručení zásilky do ČR vám pošta zašle...
Sobota, 17 Červenec 2021 - 05:07 | Visitor | z celni spravy mi napsali ze pri celnim...
Pátek, 16 Červenec 2021 - 02:06 | Alan | Tak poslední zkušenost s eCeP. Přišel dopis od...
Pondělí, 12 Červenec 2021 - 19:06 | Zog Zogothowics | Btw dnes jsem objednal z českého skladu Dph bylo...
Neděle, 11 Červenec 2021 - 11:47 | Zog Zogothowics | Když mi minusář ukáže postup jak objednat bez...
Neděle, 11 Červenec 2021 - 11:45 | Zog Zogothowics | Záleží na tom v jakém režimu sklad funguje může...

Zobrazit diskusi