Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Šéf BlackBerry: uživatelé iPhonů pořád hledají zásuvku

No já bych viděl BB hlavně jako firemní platformu s určitým bezpečnostním standardem, zejména pak plnou podporou bezpečného OS (který jiný OS si kontroluje při startu hashe svých souborů?, který jiný podporuje defaultně vzdálenou správu a management, nebo šifrování dat?). V neposlední řadě lze BES celkem jednoduše integrovat do firemního prostředí (Exchange, Domino), to taky jiné "smarty" tak nějak neumí, pokud si firma nekoupí nějaké (pseudo)oblačné řešení. Navíc BB má "své" APN, které umožňuje celkem levnou celosvětovou konektivitu a zároveň šetří pásmo svým úsporným aplikačním protokolem.

Částečně se tomuto modelu blíží MS WP8, ten bych ale dnes funkčně přirovnal tak k BB ve verzi 5.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Přednosti v bezpečnosti BB jsou jasné a pro koho to má prioritu je to jasná volba. Ovšem počet jejich uživatelů ukazuje, jak moc ta bezpečnost a zabezpečení trápí většinu populace. Když vzroste poptávka zákazníků po těchto službách, přizpůsobí se tomu i ostatní výrobci OS. Ale i tak mě vždy velmi baví, kolik lidí se rozčiluje nad možným skenováním jejich soukromí a identity, jak mají plná ústa bezpečnosti. Ale jejich reálný život je pak úplně jiný, honí se za sledovaností, pozorností, rozdávají vizitky, kontakty a osobní údaje jak na běžícím pásu, stačí přitažlivý tazatel/ tazatelka a vysypou i co nevědí. Asi to bude tím, že to soukromí a bezpečnost je v normálním životě jen emocionální záležitost. A nejen u jednotlivců, i u států a velkých organizací.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, běžný Franta uživatel svou bezpečnost (a bezpečnost dat, která po světě s sebou vláčí) neřeší, až do okamžiku, kdy se provalí nějaký průšvih. To reakcí výše jsem chtěl jen polemizovat s tím, že BB nic nepřináší - přináší, ovšem nikoli běžným soukromým spotřebitelům, kteří si chtějí s mobilem zavolat, smsknout a zahrát nějakou pitomoučkou hru, když se zrovna nudí (a samozřejmě xichtoknihovat a tweetovat o barvě a konzistenci své ranní stolice). Nedivím se, že tito uživatelé, kteří přišli k BB jako k "alternativě", a kteří nemají tucha o BES, možná někteří ani o BIS, hromadně přecházejí jinam, za "zábavou."

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ano, souhlasím s vámi, ale těch co potřebují opravdu řešit své soukromí a bezpečnost dat v mobilu/ tabletu je možná 1% populace. Těch co si s tím dělají starosti je určitě víc, ale dělají si starosti naprosto zbytečně. Je to jako s bezpečností států, kolik ty vyspělé státy investují do bezpečnosti a boje s terorizmem, a stalo se někdy, aby je něco nepřekvapilo aby ti gauneři nevymysleli něco nového a nečekaného? Tím určitě neříkám, kašlat na bezpečnost a hlupáci paranoici. Jen že pro normálního člověka (i když podniká) je celkem jedno, zda po něm někdo jde, někdo shání informace a něco o něm schraňuje. Protože když je to profík, tak se vám dostane na kobylku, i když strávíte život zabezpečováním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tu sa zasa ukazuje ze kvalita je skoro nepodstatna, pri mase vzdy vyhra cena - najlepsie zadarmo. BB uz pravdepodobne nedosiahne povodnych cisiel ale ak sa zoptimalizuje moze prezit ako prave specialista v urcitom segmente bezpecnej komunikacie pre organizacie/zlozky ktore to potrebuju.
Ostatne si ale myslim ze do buducna to budu mat vsetky nove OS/platformy na mobiloch dost tazke nie len koli kvalite alebo cene ale aj koli tomu ze velka cast ludi ma uz dost penazi minutych v nakupoch aplikacii na existujucich os/appstoroch. Ked dnes zahodim iPhone a prejdem na Android tak zahadzujem aj vsetky nakupene aplikacie. Tak isto z Androidu na WP8 alebo iPhone. Nehovoriac ze na druhom os nemusia byt moje oblubene aplikacie. Toto moze byt celkom problem pre nove OS. Ani by som sa nedivil keby kazdy novy os mal podporu minimalne pre Android aplikacie (kedze android je otvoreny, da sa to dolepit)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím mám android a nabíjím tak jednou týdně (3000mAh baterka+telefonuji jen když musím a jinak mi to slouží jako univerzální pomocník). A rozhodně bych si rozmyslel jestli zahodím těch pár desítek plikací co jsem pořídil a vyhovují mi, byť některé za pár korun či zdarma...
Muselo by to být rozhodně něco přelomového, co by mě přesvědčilo....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Netřeba nic zahazovat, na BB10 běží androidí aplikace, lze je instalovat přímo z apk, nebo lze do BB10 dostat klient pro Google Play a fungovat víceméně jako doposud (pokud někde není nativní ekvivalent, na který si pak člověk velmi rychle zvykne).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Takže je to vlastně maskovaný ANdroid a nemám tuplem důvod přecházet. A nebo není a koleduji si o problémy s kompatibilitou....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Po dvou a půl letech s Androidem (levná čína, Xperia Mini a vloni v březnu pak Galaxy Note 2) jsem ze dne na den koupil BB Z10 a nelituju. Ten systém do detailu dotažené některé věci, které jiné systémy nemají. Například BlackBerry Hub je věc, na kterou si ihned zvyknete a pak se už jen divíte, jak jste doposud mohli fungovat bez ní.

K bateriové výdrži - Galaxy Note2 mi při mém používání vydržel mezi 45 a 50h na jedno nabití. BB Z10 až má baterii "pouhých" 1800mAh (ve srovnání s 3100mAh) a dá při ekvivalentním používání totéž. Rozlišení displeje stejné, procesorových jader sice méně, ale systém reaguje o dost svižněji. Nevím, co víc si přát.

Za sebe doufám, že BB nezkrachuje a neztratí směr. Netoužím po jeho světové dominanci. Ať je klidně malé ale funguje tak jako teď.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Všichni se zde ohánějí bezpečností BB. Viděli jste jaký telefon používala Merkelová? Ano BB se speciálním krytem s orlicí místo loga BB. Super utajený, neodposlouchatelný atd... Měsíc nebo 2 po této zprávě se najednou objevily zprávy, že amíci odposlouchávali i jí.
Jako firemní uživatel BB9320, který snad ani BB nemohlo nikdy vyrobit vzhledem k šílenému plastovému vrzajícímu vzhledu jsem nucen využívat výhod BB. Ano uznávám, že má své výhody. HW klávesnici a fulltextové vyhledávání v celém telefonu. Určitá "jednoduchost" systému. Jenže má mnoho nedostatků, které dnešní svět nedokáže překousnout. Vysoká cena, málo aplikací. Dnešní telefon není už dávno telefonem, ale multimediálním přístrojem s doplňkovou funkcí telefonování - a vo tom to je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono to mozno niekoho prekvapi, ale neviem o tom, ze by telefonne hovory z BB boli nejak specialne sifrovane. aby sifrovanie bolo mozne, museli by totiz rovnake sifrovanie pouzivat obe koncove zariadenia (ten co vola aj ten co hovor prijima). takmer vsade sa dnes pouziva GSM, takze uvazovanie, ze mam nejaky specialny telefon a nemozu ma odpocuvat je scestne...

samozrejme nie je az taky velky problem, nainstalovat si aplikaciu na jedno aj druhe zariadenie a pouzivat pridavne softverove sifrovanie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nezbývá než doplnit, že BlackBerry má už přes rok nový moderní OS který umí bez potíží spouštět aplikace z Androidu, takže nedostatkem nikdo netrpí. Také je na výběr z plně dotykových telefonů qwerty není podmínka. Kritizovat starou platformu nemá nejmenší smysl, ta nová s ní nemá nic moc společného.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A co ma spolocne odpocuvanie GSM hlasovych sluzieb s tym, aku znacku telefonu mam?

Pokial nemam zabezpecenie sifrovanie hovorov end-to-end (device-to-device) s tym, ze si partneri povymienaju prislusne kluce a certifikaty a budu pouzivat nejaku certifikacnu autoritu, iba blb sa moze cudovat. Je vseobecne zname, ze odpocuvanie GSM hovorov je vo vseobecnosti velmi nenarocne. Staci mat prislusne zariadenia a znalosti.

Ine je cudovanie sa nad tym, ako mohla trojopismenkova organizacia prelomit "neprelomitelne" asymetricke sifrovanie. Rozoberme si moznosti:

1) ta trojpismenkova organizacia juesej kontaktovala vyspelu mimozemsku civilizaciu, ktora sa podelila o svoje ohromne matematicke znalosti. Je schopna riesit problemy s exponenialnou zlozitostou v polymonialnom case ako nic. Teoreticky problem zlozitosti problemov, to ze P nerovna sa NP a nase indicie ze by to tak mohlo byt a ze to tak asi je (len to neni este dokazane) je globalny vedecky podvod celej matematickej obce. Matematici nas klamu uz cele dekady. Po aplikovani super-vyspelej mimozemskej matematiky to ide aj na 80286tke, co ma vykon jak dnesne naramkove hodinky (nie telefon ale hodinky). Takze neni problem rozlusknut nielen 2048, ale aj 4096-8196-16536, ci hoci aj 1048576 bitove asymetricke sifrovania.

2) ta trojpismenkova organizacia juesej pouziva tisic miliard bilionov ton (10^3 x 10^9 x 10^12 x 10^3 kg = 10^27 kg) hardveru a vykonom bilion bilionov ZETTA-FLOPS. Na napajanie ma vybudovany specialny areal tokamakov (fuzne reaktory) s vykonom 800 GW na jeden tokamak (jeden tokamak ako 1000x atomovy stiepny reaktor) a priestory toho superpocitaca (nazvime ho Hlubina Myšlení) vyplnaju objem 100 tisic km kubickych. Je schopny rozlusknut dnes pouzivane sifrovania spadajuce do NP-uplnej kategorie zlozitosti, vratane 2048 bitovych asymetrickych eresa kodovani dnes pokladaynch za neprelomitelne.

3) vyuziva sa socialne inzinierstvo, stupidita, naivita a nevedomsot verejnosti. Vsade (softver aj hardver) su nas*ate backdoory, pripadne si ta trojpismenkova organizacia juesej vypyta sifrovacie kluce (a co potrebuje) ako od toho bezpecnostneho portalu, cez ktory pisal snovd3n maily, a spravi pritom bu-bu. Hmmmm, kto vie preco si asi Cina vyraba vlastne procesory a nema tie zo zapadneho sveta. Cinaske domacnosti istotne nepouzivaju ani D-Link routre a backdoorom jak velke vrata. Ked nahodou niekto nechce dat sifrovacie kluce, organizacia spravi bu-bu-bu-bu a ohananim sa s 397 zakonmi dostane od maleho cervika co chce. Cina ma vsetko vlasne: OS, CPU, auta, pozicny system .... ktovie preco ze? Vacsie starosti su jedine s velkymi mohykanmi (MS, Gooooooogol, Jablko, Samsung, Intel ...). Pripadne Man-in-the-Middle utoky. Dokonca rovno odpocuvaju opticke kable. Skompromitovane su cele sifrovacie protokoly (eresa sa vyjadrovala ohladom oslabenia sifrovanie pre enesa). Jednoducho si bud vypytaju, zariadia, alebo zoberu co k odpocuvaniu potrebuju.

Myslim ze princip Occamovej britvy povie aj maxi-hyper-mega-pablbovi, ktora z tych troch moznosti je spravna ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Merkelova v te dobe pouzivala sluzebne dva telefony - Z10 s modifikovanym softwarem a telefon na bazi Nokie 6210 se specielnim softwarem umoznujici kryptotelefonii. Obecne se ma za to, ze se podarilo spis odposlechnout tu Nokii, protoze ty telefony uz existuji desli dobu a je vetsi moznost ze se je podarilo hacknout.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No ale mozna ze ne pres mobil a sifrovane spojeni, ale pres klasicke GSM, coz je pseudo sifrovane, tedy i male decko to umi rozsifrovat, protoze je to tak navrzeno.
tezko rict, zda Kanadska firma da CIA odposlouchavani do sveho zarizeni.
US androidi jej asi maji, ja mam distribuci z Ciny a te jej 100% nema, otazka je, zda me nespehuji Cinani .. ;-)))
Ale tak pres GSM me spehuji asi vsichni, vcetne me polohy pomoci BTS, s tim hold nendalam nic, stejne jako ze vsechny me hovory jsou nahravany ... skoda ze nelze operatora pozadat o obnovu, kdyz uz mi kde co zalohuje ;-)))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Konkrétní sousloví „wall hungers“ by se dalo přeložit jako “hledači zásuvek“.
malicky preklep : http://news.cnet.com/8301-17852_3-57620080-71/iphone-users-are-wall-hugg...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.