Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sériová výroba 14nm Samsung Exynos 8890 poběží od prosince

Nová vlajková loď, čip pro Galaxy S7 a pro Smasung současně premiéra vlastních CPU jader. To vše v sobě skrývá Exynos 8890 alias Exynos M1 alias Mongoose.

Čip bude samozřejmě vyráběn tím nejpokročilejším, co Samsung má, což znamená 14nm FinFET proces. Výroba bude svěřena továrně Giheung, kde se rozjede ještě před Vánoci. Čip Exynos 8890 ponese Samsungova ARM jádra odpovídající 64bitové architektuře ARMv8.

V tuto chvíli se neoficiálně hovoří o tom, že tento osmijádrový procesor má dosahovat taktů až 2,3 GHz. Je tu prý ale jedno velké „ale“ v podobě přehřívání (i přes nejpokročilejší výrobní proces), které pokud se nepodaří vyřešit, pojede finální čip na frekvencích nižších, aby se vešel do potřebného TDP. Jsou to ale zatím spíše spekulace či informace typu „jedna paní povídala a nemůžeme říci, která“.

Samotné smartphony Galaxy S7 nemají spoléhat výhradně na Exynos 8890. Na trh prý půjdou tři varianty pro různé trhy a vedle Exynosu 8890 se v Galaxy S7 objeví též Qualcomm Snapdragon 820. To ale jistě není tak zajímavá informace, jako samotné čekání na výkon finální verze Exynosu 8890 a to, jak si povede oproti současnému hi-endu, který si Samsung vyrábí a který využívá kombinaci jader Cortex-A53 + Cortex-A72 (big.LITTLE) s GPU Mali-T760.

Samsung z pochopitelných důvodů nic z výše uvedeného nekomentuje.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sériová výroba 14nm Samsung Exynos 8890 poběží od prosince

Pátek, 30 Říjen 2015 - 22:12 | aa bb | Fakt potrebujeme vyssie taktovane mobilne cipy s...

Zobrazit diskusi