Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nová šílenost od Sigmy: 105mm F1.4 DG HSM Art Bokeh Master

A pak ze to nejde.
Presne takhle si to predstavuju a ne ze se udela clanek z marketingovych materialu vyrobce pri ohlaseni noveho produktu, ale opravdu clanek s nejakou PRIDANOU INFORMACNI hodnotou.

Takze dekuji, hned se zacina den jinak, kdyz se hned po ranu dozvim neco noveho a zajimaveho! (Ten starej objektiv bych teda nosit nechtel, ikdyz i tech 1,5 kg se urcite docela pronese.)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jo taky sem si pocetl :) hele spis vubec nekdy?? :))
jinak klidne zapujcim http://www.kenrockwell.com/vivitar/70-210mm.htm sice jen kilo ale taky po ture v kopcich boli za krkem :) v nejaky retro recenzi to melo jako vyhodu napsano, ze v pripade nouze lze pouzit k sebeobrane :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prace no, vstavam brzo. A koukam na diit pri snidani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak jsem nenašel dost podstatnou informaci, čím vyniká návrh tohohle objektivu, ona se tím vysvětluje i vysoká hmotnost. No-x se nechal unéest manuálním Mitakonem, přitom daleko lepší srovnání je s AF Nikonem, který má kupodivu stejné parametry: 105mm, f/1.4, a přitom dosahuje hmotnosti pouze 985 gramů: https://www.dpreview.com/products/nikon/lenses/nikon_105_1p4_e_ed Jak bude nasazena cena oproti Nikonu je právě nejvíc zajímavé a Sigma často oznámí vydání objektivu bez udání ceny, aby mohli pozorovat, jaký je o ně zájem a podle toho je adekvátně nacenit.

Sigma je větší a těžší zejména proto, že vstupní čočky jsou větší aby byla minimalizována vinětace. To je vidět mimo jiné i na velikosti závitu pro filtry: 82mm pro Nikon a 105mm pro Sigmu. Druhá věc, která se taky málo vidí, je návrh zaměřený na minimalizaci komy (sagittal coma flare), což uvítají zejména astrofotografové, kterým se vykreslí hvězdy jako body i v rozích obrazu, kde obvykle bývají rozmáznuté do čárky nebo tvaru komety. To se zlepšuje přicloněním, ale právě pro pozorování vesmírných objektů je potřeba zachytit maximální množství světla, aby byly méně jasné zdroje vůbec vidět.

Pak by stálo za to zmínit ještě nové 70mm makro od Sigmy, které vylepšuje původní 70mm, které má výbornou pověst ještě před zavedením řady Art. Kdo si porovná MTF grafy tak uvidí vskutku fantastické hodnoty a nebojím se říct, že to klidně zvládne vykreslit 100 megapixelů: https://www.sigma-global.com/en/lenses/cas/product/art/a_70_28/data/ Optická konstrukce je taky úplně nová: 13 čoček v 10 skupinách a více speciálních typů vs 10 čoček v 9 skupinách v původním EX DG makru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po precteni clanku jsem si rikal, ze by to mohlo byt zajimave sklo na astrofoto. Rad bych se mylil, ale asi nebude. Na ukazkovych fotografiich je jasne videt, ze chromaticka aberace byla odstranena pri postprocessingu. Na snimku s modelkou je videt aberace na svetru a na vlasech nad okem. Na modelcine nose a na holubove hrudi je mekka hrana po odstraneni aberace. Nicmene na normalni fotografii to bude IMHO znat jen velmi malo, nebo vubec, takze OK.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím kam koukáte, ale já na těch ukázkách nic podobného nevidím. Nos je trochu za hloubkou ostrosti a s přepalem, špička zobáku je před hloubkou ostrosti. Asi ale každý vidíme jiné fotky, nemám tam holuba ale racka a namísto modelky vidím modela. Barevná vada prakticky žádná, stopy po odstranění taky ne. Takže...?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.