Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Skylake-K dostane „130W“ chladič, Intel opouští radiální koncept

14nm Skylake-K dostane lepší chladič než jeho 22nm předchůdce. Nepůjde již o klasický radiální koncept, ale o kostku z hliníkových lamel s procesorem spojenou prostřednictvím heatpipe…

Loni před uvedením Haswell-E avizoval Intel existenci nového chladiče určeného pro nejvyšší řadu procesorů HEDT, která byla do té doby nabízená bez větrníků. Nový model TS13A se ale nakonec nedostal do boxů retail procesorů, patrně ho Intel nabízel pouze partnerským výrobcům sestav.

Tentokrát se inovace v chlazení dočká řada K, tedy Skylake-S s odemčeným násobičem. Namísto paprsčitého pasivu s ventilátorem, jímž Intel v různých obměnách osazuje svoje procesory od dob Pentia 4, vsadil tentokrát na lamelový radiátor protkaný heatpipe. Chladící kapacita tím vzroste z 95W na 130W a očekávat lze i nižší hlučnost.

Alternativou bude vodní chladič (rovněž s chladící kapacitou 130 wattů) vybavený modrým logem. Tyto produkty ale nebudou automaticky přibalené k procesoru, Intel je bude dodávat na objednávku. Zda pouze partnerským výrobcům nebo i v retail segmentu, se zatím neví.

Intel tím prakticky rozšiřuje strategii HEDT segmentu (tedy procesory bez chladičů) i do segmentu OC modelů základní desktopové řady. Byť je jasné, že i uživatelé této řady preferují alternativní produkty před boxovými „turbínami“, zrovna 130W kostka s nízkootáčkovým chladičem a tišším chodem by řadu potenciálních zájemců mohla přesvědčit, že do alternativního řešení není třeba investovat. Na druhou stranu balení bez chladiče může přijít vhod těm, kteří již kvalitní alternativu mají - tedy za podmínky, že je se Skylake-S kompatibilní, nebo výrobce dodává montážní sety pro nové platformy.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Skylake-K dostane „130W“ chladič, Intel opouští radiální koncept

Úterý, 30 Červen 2015 - 12:48 | Kert | To by bylo super kdyby rovnou v ne OC stavu...

Zobrazit diskusi