Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Smartphony s Firefox OS budou v Indii pod 1 tisíc Kč

Firefox OS
Kupní síla indického obyvatelstva není nic moc, a tak Mozilla chystá pro tamní trh low-endové smartphony s Firefox OS. Jejich cena nepřekročí 50 dolarů.

Ještě v průběhu tohoto měsíce představí Mozilla v Indii řadu smartphonů s Firefox OS za uvedenou maximální cenu. Dosud se Firefox OS rozjíždí poměrně pomalu. Start v Latinské Americe a Evropě znamenal dosavadní prodejce zhruba 1 miliónu telefonů s tím, že na trzích se podařilo získat maximálně jednoho až dva mobilní operátory. V Indii bude od začátku Firefox OS smartphony nabízet více než desítka operátorů, takže Mozilla očekává větší prodeje.

Postaveny budou kolem čipového řešení vyvinutého ve spolupráci čínské firmy Spreadtrum Communications a výrobců smartphonů. Výrobní náklady na smartphone tak nepřekročí 25 dolarů, takže na nich bude i rozumná marže. Zájem o tento projekt mělo 10 výrobců smartphonů a celkově již 20 mobilních operátorů Firefox OS podporuje. Mezi výrobci jde přitom o takové značky jako LG Electronics a čínské výrobce Alcatel OneTouch, Huawei Device či ZTE, na vývoji tabletů s Firefox OS se pak podílejí Foxconn Electronics a VIA Technologies, Panasonic plánuje smart TV s Firefox OS. Mozilla celkově očekává prodej 10 miliónů Firefox OS smartphonů v příštím roce.

V České republice se smartphony s Firefox OS objeví již (nebo až - nehodící se škrtněte) na podzim. Uvidíme, jestli se jim podaří nabourat kralování dua Android / iOS či ubrat trochu rostoucím Windows Mobile.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Smartphony s Firefox OS budou v Indii pod 1 tisíc Kč

Čtvrtek, 17 Červenec 2014 - 17:35 | DRK | Zajímalo by mně, proč je v jednom příspěvku, o...
Čtvrtek, 17 Červenec 2014 - 11:41 | Karáš Svorka | Windows Mobile už se velice dlouho neprodává....
Čtvrtek, 17 Červenec 2014 - 09:01 | De | To bude zase monstrózní cena v Čr.

Zobrazit diskusi