Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Windows 8 hlásí Microsoftu, co si spouštíte

Windows SmartScreen v akci
Jsme opět nesmírně rádi, že jsme upoutali vaši pozornost (přiznáváme, poněkud) bulvárním titulkem ;-), protože vám můžeme říci, jak to vlastně je a proč jde o mnoho povyku pro nic…

Internet Explorer již nějaký ten pátek obsahuje funkci SmartScreen. Tato funkce, čert ví, proč se jmenuje tak, jak se jmenuje, má oficiálně za úkol chránit uživatele před nežádoucím softwarem. Funguje velmi prostě: prohlížeč se zeptá jisté Microsoftem provozované služby, zda na stránce, kterou se uživatel chystá navštívit, není nějaký e-binec. Jinými slovy pošle kamsi Microsoftu adresu, na kterou přistupujete, bez toho vám prohlížeč nemůže říci, zda je stránka na seznamu závadných, nebo ne. Zda tyto údaje (o prohlížení) Microsoft nějak shromažďuje a využívá, nebo ne, to je samozřejmě otázka do pranice. Mimochodem podobné chování má ve výchozím nastavení Google Chrome. U obou prohlížečů jde taková funkce vypnout.

Windows SmartScreen je funkce Windows 8, která dělá něco podobného jako funkce SmartScreen v Internet Exploreru, akorát to samozřejmě nedělá pro webové stránky, ale pro spouštěné aplikace, konkrétně aplikace stažené z internetu. Služba Microsoftu, která rozhodne o tom, zda je soubor na seznamu závadných, nebo ne, dostane od funkce Windows SmartScreen mimo jiné jméno souboru a jeho hash.

Windows SmartScreen zabránil spuštění nerozpoznané aplikace
Windows SmartScreen zabránil spuštění nerozpoznané aplikace

Myslíte si, že Microsoft má s těmito údaji nějaké vedlejší úmysly? My se domníváme, že kdyby chtěl, má takováto data už hezky dlouho. Kromě toho komu se to nelíbí, může funkci Windows SmartScreen vypnout, což ovšem nic nemění na tom, že kdyby Microsoft tyto údaje opravdu chtěl, tak už je stejně má (existuje nemálo možností, jak do Microsoftu dopravit požadovaná data nepozorovaně, ale to už se skutečně pouštíme do konspiračních teorií, ty dnes ponechme stranou). Kdybychom vám chtěli hodně napovědět: napište na Start obrazovce třeba jen smart a vydejte se do nastavení.

Windows SmartScreen - jak se tam dostat
Windows SmartScreen - jak se tam dostat

Proč jsme vás o tom tedy informovali? Protože jsme chtěli vyjádřit svůj názor na tuto funkci. Nemyslíme si, že jde primárně o způsob, jak sledovat uživatele a ačkoli to může být vedlejší zcela neúmyslný efekt s reálnou možností zneužití kýmkoli Microsoftem počínaje a americkými vládními úřady konče, hlavním cílem je skutečně chránit uživatele.

Podstatně větší problém máme ale s tím, kdo rozhoduje o tom, co je pro uživatele správné a co nikoli (falešné poplachy jsou docela nepříjemné a dost reálné, někteří uživatelé navíc mohou mít zcela legitimní potřebu spouštět soubory, které jsou na černé listně). Už jen proto bychom zkušeným uživatelům doporučili tuto funkci vypnout. Mimo jiné by její vypnutí mělo zrychlit spouštění stažených programů, což by mělo proces urychlit právě o ono ověřování ne/závadnosti dané aplikace přes internet.

Windows SmartScreen - nastavení
Windows SmartScreen - nastavení

Pokud jste paranoidní (staré dobré heslo říká „to, že jsem paranoidní, neznamená, že po mě nejdou“), SmartScreen si pro klid duše vypněte, protože co se skutečně do Microsoftu při kontrole souboru odesílá, jsou IP adresa (bez té to v podstatě nejde) a nějaká identifikace daného souboru (v podstatě jde o takový „otisk“, kde přejmenování souboru z něj samo o sobě nedělá jiný soubor). Nikde není psáno, že Microsoft tyto údaje neloguje a USA coby domovská země Microsoftu v rámci boje proti čemukoli doslova lační po datech jakéhokoli typu a umí si v případě potřeby zjednat jejich obstarání.

Pokud se chcete „cítit v suchu a v pohodě,“ zapomeňte na konspirační teorie a klidně si Windows SmartScreen ponechte zapnutý. Berte na vědomí, že antivir vám to nenahradí (ne zcela, jen částečně a s pochybnou mírou spolehlivosti) a že se kamsi odesílá informace o tom, co jste si právě spustili po stažení z internetu (oficiálně proto, aby systém dostal odpověď, zda je spouštěný soubor bezpečný).

Samozřejmě nás zajímá, co si o funkci SmartScreen myslíte vy. Podělte se v diskuzi.

Myslíte si, že vedlejším zamýšleným efektem funkce SmartScreen ve Windows 8 je shromažďování dat o tom, co si kdo spouští?

Ano a je mi to jedno
5% (33 hlasy)
Ano a jedno mi to není
43% (261 hlas)
Ne - a i kdyby, je mi to jedno
7% (44 hlasy)
Ne - ale kdyby ano, tak mi to jedno není
12% (71 hlas)
Nevím a je mi to jedno
3% (19 hlasů)
Nevím a jedno mi to není
30% (185 hlasů)
Celkem hlasů: 613

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Windows 8 hlásí Microsoftu, co si spouštíte

Pátek, 31 Srpen 2012 - 08:48 | Pjetro de | Na margo toho co sa stalo potom, ako Skype kupil...
Čtvrtek, 30 Srpen 2012 - 08:47 | Pjetro de | Presne. Je to divne, ze aj ludia z IT branze su...
Středa, 29 Srpen 2012 - 21:15 | Damel | Ta paranoia z uzavřeného kódu vytváří příležitost...
Středa, 29 Srpen 2012 - 20:16 | BTJ | Njn, tak co chtit po paskvilech, co vychazi nova...
Středa, 29 Srpen 2012 - 19:58 | zoki | Mne tu chybu dáva aj Chrome. Dosť ma to...
Středa, 29 Srpen 2012 - 19:37 | BTJ | Tak to je mazec, to by me nikdy nenapadlo, ze je...
Středa, 29 Srpen 2012 - 10:57 | mattyy1hp | Další z důvodů proč jsem si tento server tak...
Středa, 29 Srpen 2012 - 10:41 | zx cygnus | <citace>tady nejde o tom, jestli to "...
Středa, 29 Srpen 2012 - 10:24 | zx cygnus | <citace>bylo na paleni hojne pouzivany nero...
Úterý, 28 Srpen 2012 - 23:33 | aa bb | Mna by skor zaujimalo aku hasovaciu funkciu...

Zobrazit diskusi