Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Smluvní ceny pamětí za měsíc klesly až o 11-17 %

Zdroj: Samsung

Pokud plánujete nákup operačních pamětí nebo úložiště, pak by předvánoční nákup nemusel být úplně od věci. Jen za září totiž smluvní ceny klesly o více než 10 %…

Segment osobních počítačů je v současné době poněkud mrtvý. Prodeje jsou slabší, než se očekávalo a skladové zásoby se vrší. Dopady lze pozorovat nejen na pamětech. Například Nvidia měla výrobcům grafických karet oznámit, že na dva týdny přeruší dodávky čipů na výrobu GeForce RTX 4060 a GeForce RTX 4060 Ti. AMD má zase přebytek Radeonů RX 7900 a navzdory snižování cen nebudou nejspíš do konce roku vyprodané, což by mohlo ohrozit letošní vydání nové generace grafických karet, které cílí na stejnou výkonnostní příčku.

Výrobci pamětí (a to jak DRAM, tak i NAND) se snaží povzbudit prodeje snižováním cen. Ceny pamětí rostly od loňského října do letošního srpna, kdy poprvé za letošní rok klesly v řádu nižších jednotek procent. Během září však došlo k podstatně citelnějšímu propadu.

Podle dat DRAMeXchange nejvýrazněji klesly smluvní ceny DDR4 8Gb 1Gx8 čipů a to o 17,07 % (na $1,7) a v segmentu NAND spadla cena 128Gb 16Gx8 MLC o 11,44 %. Lze očekávat, že pokles cen bude pokračovat. Na druhou stranu je potřeba mít na paměti, že jde o smluvní ceny čipů, tzn. ceny dojednané mezi výrobcem čipů a výrobcem zařízení. Než se pokles projeví na koncovém trhu, může utéct až několik měsíců. Dále nelze opomíjet, že ceny čipů tvoří jen část ceny paměťových modulů nebo SSD disků, takže pokles ceny koncového zařízení bude o něco nižší než pokles cen samotných čipů.

Letošní předvánoční sezónu z hlediska prodejů nejspíš neovlivní ani nový grafický hardware, ani nová generace procesorů, a tak lze očekávat pouze klasický sezónní výkyv, který patrně nebude dostatečný na to, aby sklady vyčistil a pokles cen pamětí zastavil. Tradičně slabý první kvartál pak může znamenat alespoň dočasné pokračování současného trendu. Ke konci prvního kvartálu by prodeje počítačů mohly rozhýbat nové produkty, grafické karty od Nvidie i AMD a nové mobilní procesory AMD (Kraken, Strix-Halo) a Intelu (Arrow Lake). Vliv by mohlo mít rozšíření nabídky desktopových procesorů o 65W modely u Intelu a X3D u AMD. Zda se pokles cen pamětí během jara skutečně zastaví, bude záležet na poptávce, kterou je s půlročním předstihem obtížné odhadovat.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Smluvní ceny pamětí za měsíc klesly až o 11-17 %

Úterý, 8 Říjen 2024 - 13:49 | kypec | A co maju spolocne predaje GDDR6 s chipmi DDR4/...
Úterý, 8 Říjen 2024 - 13:45 | snajprik | M2 disk PCI-e 4.0 stale stoji rovnako 2TB za cca...
Úterý, 8 Říjen 2024 - 13:41 | snajprik | Nieje divu Nvidia opusťa GDDR6 a prechadza pomaly...
Úterý, 8 Říjen 2024 - 13:19 | Samuel | Ceny SSD by museli padnout na polovinu. Aby se...

Zobrazit diskusi