Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Snapdragon 855 oficiálně představen

Během včerejška se internetem šířily informace o novém nástupci procesoru ARM od firmy Qualcomm. Samotný procesor je vyráběn 7nm procesem a jeho oficiální jméno je Snapdragon 855, s kódovým označením SM8150.

Nástupce současného nejvýkonnějšího procesoru od firmu Qualcomm byl oficiálně představen. Doposud se myslelo, že nástupce bude označován jako Snapdragon 8150 vzhledem k referencím na kódové označení, avšak s oficiálním představením bylo konečně zmíněno i jméno. Nástupce se bude celkem logicky označovat jako Snapdragon 855 a půjde o první procesor firmy vyrobený 7nm procesem.

Nový výrobní proces přinese očekávané navýšení výkonu při snížení celkové spotřeby, avšak zde vylepšení nekončí. Novinka se zaměřuje především na AI (Umělá inteligence), které se v současnosti stará o post-processing při fotografování. Vylepšený je i grafický procesor, který zvládá zpracovat hloubkové měření při 60 snímcích za vteřinu a zároveň umožňuje pořizování videa v rozlišení 4K při zapnutém HDR se snímkovací frekvencí 60 snímků za vteřinu a to při 25% snížení spotřeby. Do jaké míry toto tvrzení je pravda, se dozvíme po prvních testech nového procesoru.

Další novinkou je 5G LTE modem, avšak ten nebude součástí nového procesoru, namísto toho budou výrobci mít možnost X50 přidat do zařízení. V základu totiž bude Snapdragon 855 párován s vylepšeným X24 LTE modulem s teoretickou rychlostí stahování 2Gbps, což je velmi rychlé na mobilní zařízení, avšak to nejsou rychlosti deklarované u 5G.

Procesor Snapdragon 855 společně s 5G modemem bude použit u nadcházejícího modelu Samsungu Galaxy S10, který se na trhu objeví v polovině roku 2019. Slibovaný nárust výkonu tak prozatím zůstává jen na papíře, jelikož prozatím není zařízení dostupné k podrobnějšímu otestování.

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Snapdragon 855 oficiálně představen

Pátek, 7 Prosinec 2018 - 19:21 | johnthelittle | urcite bude mozne vse, jen zda u toho budem pivo...
Pátek, 7 Prosinec 2018 - 05:32 | RedMaX | Dalsi procak od Qualcommu o 50% lepsi nez...

Zobrazit diskusi