Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Společnost General Registry spouští nový informační portál Czechweb

PR článek
diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
K datu 1.8.2010 byl zahájen provoz informačního portálu Czechweb. Jeho cílem je poskytovat statisitky webhostingu v doméně CZ,  monitorovat přírůstky a úbytky služeb za určité období,  informovat o novinkách na trhu domén a hostingů a v neposlední řadě také poskytnout prostor k diskusi o aktuálních tématech. Co vedlo  společnost General Registry, která se specializuje na registraci domén, provozovat portál, mapující trh českého webhostingu a  .cz domén?

Na tuto myšlenku nás přivedli naši partneři, jimiž jsou ve velké většině webhostingové společnosti. Někteří z nich se zajímali o přírůstky domén v jejich správě za určité období, jiné zajímalo,  jak si stojí ve srovnání s konkurencí. Vzhledem k tomu, že naše mateřská společnost již v minulosti podobný portál provozovala, rozhodli jsme se na tento projekt navázat a vytvořit portál, který by na jednom místě poskytoval  statistiky webhostingů a domén v zóně CZ  a ještě něco navíc.

V oblasti registrace .cz domén je situace poměrně jednoduchá, existuje konečný počet subjektů s akreditací k poskytování služby registrace a správy .cz domén a CZ.NIC poskytuje statistiky. V čem tedy  tkví přínos portálu czechweb?

K absolutním počtům služeb k určitému datu uvádíme i přírůstky a úbytky služeb za poslední týden, včetně zasílání těchto dat e-mailem.  Hned na úvodní straně návštěvník najde články o aktuálních tématech a může se připojit k diskusi.  V záložce „Nástroje“ nabízíme možnost použití užitečných funkcí ke zjišťování dostupnosti, případně cesty k webové stránce,  ke zjišťování údajů o doménách a dns.  Tímto chceme motivovat uživatele k pravidelným návštěvám a používání portálu.

 Jakou metodiku  používáte při generování statistik?

Postupujeme tak, že jednou v týdnu se stáhne zónový soubor domény CZ.. Tento  seznam  domén se prochází a u každé z .cz domén se zjišťuje na jakou IP adresu je nasměrován A záznam pro doménu případně www.doména . Údaje se ukládají do databáze a pak se porovnávají  s  databází IP adres a seskupují se dle tzv. „netnames“.  Na závěr se vypočte celkový počet  domén  pro jednotlivé „netnames“ .

Pokud má někdo z webhosterů přiděleno více rozsahů IP adres a tedy více „netnames“, je možné aby zjistil celkový počet jím hostovaných domén, aniž by musel načítat počty domén podle jednotlivých „netnames“?

Toto lze zařídit, stačí když nás poskytovatel  kontaktuje  a my zajistíme sloučení jeho netnames do jednoho. Samozřejmě je možné také vyjmout určitý blok IP adres z „netname“ např. z důvodu když poskytovatel (webhoster) nemá vlastní autonomní systém a využívá IP adresy jiného poskytovatele. Tento blok IP adres lze pak přiřadit pod virtuální „netname“.

Co říci na závěr?

Těšíme se na návštěvníky nového portálu a na jejich příspěvky do diskusí k článkům. Rádi bychom také poděkovali společnosti CZ.NIC, která umožnila získávání dat  z centrálního registru a také společnosti Internet CZ zajišťující funkčnost portálu po technické stránce.

 

O provozovateli portálu, společnosti GENERAL REGISTRY, s.r.o.

General Registry se specializuje na registraci a správu domén. Na trhu působí od roku 2003. Zaujímá pátou příčku v počtu registrovaných  .CZ domén, což znamená téměř 10% tržní podíl, jde o více než  60 tisíc .cz domén. Celkově však spravuje více než 75 tisíc domén. Koncem roku 2008 společnost změnila majitele a stejně jako INTERNET CZ, a.s. se stala členem skupiny ARUBA s.p.a., která jim poskytuje zázemí. Více o společnosti najdete na stránkách http://www.generalregistry.cz.

Tagy: 

Diskuse ke článku Společnost General Registry spouští nový informační portál Czechweb

Žádné komentáře.