Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Spolehlivé ukládání dat? S Apacer budou vaše data v bezpečí

PR článek
Několikaletý archiv pracovních dokumentů, nespočet nejrůznějších digitálních materiálů, fotky a videa vaší rodiny a dětí, oblíbené filmy a hudba. Tohle všechno je najednou nenávratně pryč. Důvod? Investovali jste do levnějšího, avšak méně kvalitního paměťového média. Přitom často i velmi malý rozdíl v ceně, např. u průmyslových paměťových karet oproti cenám běžných karet, je mnohonásobně kompenzován vyšší spolehlivostí. Podívejme se proto společně na produktová řešení, která mohou této digitální katastrofě předejít.

Apacer Technology je přední výrobce specializující se na výzkum, vývoj, design a výrobu průmyslových SSD, paměťových karet a DRAM modulů. 

SSD disky 

SSD disky jsou pevné disky, které jsou dnes již nejběžnějším úložištěm v noteboocích, PC či v jejich externí - přenositelné podobě. Jejich úspěch spočívá v bezpohybových součástkách a jejich podstatné spolehlivosti, rychlosti zápisu a čtení, ale zejména nulové hlučnosti.

Průmyslové SSD disky Apacer jsou dostupné do kapacity 1920 GB. Podle provedení známe 2,5”, mSATA v plné a poloviční velikosti, M.2 2242, M.2 2280. Typicky používají rozhraní SATA3. M.2 SSD jsou dostupné i s rozhraním PCIe 3.0{x4}, které poskytuje rychlost zápisu až 2620 MB/s a čtení 3105 MB/s. Jak lze vidět na následujícím obrázku.

Porovnání parametrů 2,5” SSD

Paměťové karty 

Paměťové karty microSD, SD, CF byly primárně navrženy jako úložiště dat pro digitální fotoaparáty, videokamery, záznamníky dat a mobilní telefony. Tedy zařízení, která mají velmi vysoké nároky na rychlé uložení materiálu ve vysoké kvalitě. Přesto se úspěšně používají jako alternativy pro SSD i pro průmyslové systémy. Jako příklad bychom mohli uvést paměťové karty Apacer typu CFast, které mohou sloužit i jako plnohodnotná náhrada SSD. Mají totiž SATA rozhraní a rychlost zápisu i čtení podobnou jako SSD disky.

Porovnání vlastností microSD paměťových karet

DRAM paměťové moduly

Paměťové moduly používají výhradně plně testované DRAM čipy od renomovaných výrobců Samsung, Micron Group nebo SK Hynix. Apacer používá pro moduly s průmyslovým rozsahem teplot výhradně paměťové čipy určené pro -40 až +85 °C.
Apacer testuje všechny moduly. Testy zahrnují opakované restarty a vypnutí (power cycle test), test při maximální a minimální teplotě, test při teplotních cyklech mezi min. a max. teplotou, test odolnosti vůči vlhkosti a test odolnosti vůči vibracím/nárazu.
Záruka na je až 3 roky. A současně výrobce poskytuje plnou technickou podporu (FAE) a RMA proceduru, v předstihu zveřejňuje upozornění na změnu produktu (PCN) a ukončení výroby (EOL).

Aby byla vaše data v bezpečí, pomůžeme vám lépe porozumět významu jednotlivých technologií pro SSD disky a paměťové karty.

Technologie SLC

SLC je zkratkou pro single-level-cell. Paměťová buňka je založena na MOS tranzistoru s plovoucím hradlem. V hradle je buď uložen náboj (0, naprogramovaná) nebo ne (1, smazána). SSD založené na SLC Flash pamětech jsou nejspolehlivější, nejtrvalejší, ale také nejdražší.
Apacer poskytuje 5 letou záruku nebo období končící datem, kdy SSD překročí 60 000 smazání.

Technologie MLC 

Zkratka MLC znamená multi-level-cell. Plovoucí hradlo uchovává jednu ze čtyř velikostí náboje. Apacer poskytuje 2 letou záruku nebo období končící datem, kdy SSD překročí 3 000 smazání.

Technologie TLC 

Paměťová buňka 3D TLC (triple-level-cell) uchovává náboj v nábojové pasti namísto plovoucího hradla. Nábojová past uchovává jednu z osmi velikostí náboje.
Apacer poskytuje pro 3D TLC produkty 2 letou záruku nebo období končící datem, kdy SSD překročí 3 000 smazání.

Technologie SLC-Lite

Společnost Apacer vyvinula technologii SLC-lite, která využívá 2D MLC Flash, umožňuje uložit 2 bity/buňku. Při programování pouze jednoho ze dvou bitů, nejméně významového bitu (LSB), se distribuce prahového napětí chová podobně jako u SLC flash paměťové buňky. Počet programovacích/ mazacích (P/E) cyklů se potom výrazně zvýší a dosáhne až 20 000 P/E cyklů. Pro porovnání, standardní 2D MLC umožňuje 3 000 P/E cyklů.

Technologie SLC-LiteX

Apacer použil podobnou koncepci, která umožňuje uložit 3 bity/buňku. Programování pouze jednoho ze tří bitů umožňuje zvýšit počet P/E cyklů na 30 000.
Na produkty série SLC-liteX sa vztahuje 5 letá záruka nebo období končící datem, kdy SSD překročí 30 000 smazání.

Upřednostněte nové technologie a předcházejte ztrátě digitálních dat koupí kvalitního paměťového média. S Apacer budou vaše data v bezpečí.

S výběrem produktů a technologie vhodné pro vaše projekty vám poradí ve společnosti SOS electronic, která je autorizovaným distributorem značky Apacer.