Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Spor ohledně blokování neautorizovaných pamětí pro Xbox360 ukončen

Datel Max Memory
V listopadu 2009 žaloval britský Datel Microsoft za blokování jiných pamětí pro Xbox360. Po dvou letech je spor urovnán ku spokojenosti obou stran, ovšem není známo, zda je to výhodné i pro zákazníky…

Sémě sporu zasel sám Microsoft v říjnu 2009, kdy vydal aktualizaci pro Xbox360, která nejenže znemožňovala použití „neautorizovaných“ paměťových zařízení s touto herní konzolí, ale spolu s tím i zablokovala přístup uživatelům k datům na nich uloženým, jako jsou uložené pozice her a další věci. Britský výrobce právě takových „neautorizovaných“ pamětí Datel tehdy Microsoft zažaloval s tím, že Microsoft se snaží vyštípat ze hry ostatní výrobce a zákazník z takového omezení nemá žádný užitek.

Co myslíte, čím zareagoval Microsoft? Samozřejmě, dobře mířenou protižalobou. Není lepší zbraně, než jsou patenty. A protože Datel vyráběl herní ovladače pro Xbox360, stačilo k nalezení porušení nějakého toho patentu málo a protižaloba byla na světě. Patentována byla forma komunikace mezi ovladačem a konzolí, načež Datel promptně svůj ovladač stáhl z trhu a uvedl nový s upraveným způsobem komunikace. Microsoft nicméně nadále požadoval odškodnění za předchozí porušování patentu.

Xbox 360 Turbo Fire 2 Wireless Controller by Datel
Xbox 360 Turbo Fire 2 Wireless Controller (Zdroj: Amazon)

Nyní se obě firmy dohodly na mimosoudním vyrovnání, jeho obsah a detaily však bohužel nejsou známy. Celé to má příchuť rčení „vlk se nažral…“, ovšem nevíme, jak je to s tou kozou. A už vůbec netušíme, zda má vůbec z výsledné dohody nějaký užitek zákazník, což byl jeden z Datlových argumentů v žalobě proti Microsoftu.

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Spor ohledně blokování neautorizovaných pamětí pro Xbox360 ukončen

Pondělí, 9 Leden 2012 - 01:44 | Hexer | Uzitek neuzitek kdo si mysli ze nekdy slo o...

Zobrazit diskusi