Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Spotřeba

Intel Core i5 s grafikou, bez heatspreaderu
Intel hned na začátku prvního pracovního týdne uvedl procesory vyráběné 32nm technologií a my vám už nějaký čas slibujeme jejich recenzi. Podíváme se tedy dnes na jeden, který má několik „nej“, popřípadě prvenství. Je to vůbec první procesor s integrovanou grafikou, který jsme testovali. Je to jeden z nejlepších dvoujádrových CPU, který bude za několik málo dní na trhu. Je to zároveň jeden z nejlepších procesorů pro aplikace neoptimalizované pro více jader. A nakonec je to procesor, jehož integrovaná grafika je snad vůbec tím nejlepším, co kdy Intel dostal (nebo v nejbližších dnech dostane) na trh. Zároveň vám také odpovíme na otázku, zda lze procesor bez integrované grafiky provozovat v desce určené pro procesory s integrovanou grafikou a naopak. Pohodlně se usaďte, krátký výlet do velmi blízké budoucnosti začíná…

Kapitoly článků

Spotřeba sestavy byla měřena vždy bez grafiky, tedy s výjimkou procesoru s grafikou integrovanou (tu, pokud je jediná, již vypnout nelze). Měřen byl také odběr na ATX12V větvi, rovnou vám ukážeme údaj ve wattech, protože jsme konečně také zároveň s odebíraným proudem dalším měřákem měřili i reálné napětí, které do této větve putuje (byli jsme až udiveni, jak nestabilní napětí při zátěži náš Fortron na této větvi má, není problém klesnout na 11 V).

Spotřeba celé sestavy

Spotřeba na ATX12V větvi

Přidat grafiku Radeon HD 3850 do testu Core i5 661 byl záměr (předposlední dvojice grafů). Tak nějak jsme předpokládali, že když se přidá grafika jiná, vypne se ta v procesoru. A zrovna Radeon HD 3850 je grafika skutečně hodně úsporná, pokud se po ní nic nechce. Především nás zajímalo, co to udělá se zátěží na ATX12V větvi (která by měla podle našeho odhadu nyní živit i grafiku integrovanou v procesoru).

A na co jsme přišli? Upřímně řečeno nevíme, na čem jsme. Netušíme totiž, zda pokles o těch několik málo desetin wattu na ATX12V větvi máme zařadit do chybové tolerance při měření, nebo je máme skutečně přičíst na vrub integrované grafice v procesoru. Ono je to tak, že celý ten 45nm čip se stejně nikdy nevypne, to ani nejde, je v něm v každém případě paměťový řadič a komunikační rozhraní s jižním můstkem, tedy vlastně „celým čipsetem“. Nicméně nevíme, jestli se grafika vypne, nebo jen nečinně spotřebovává energii, spíše bychom to tipovali na to druhé.

V posledním grafu jsme se pokusili zatížit zároveň s procesorem i grafiku integrovanou v procesoru (HD 3850 v systému tedy nebyla), opět však nevíme, jestli se to povedlo dostatečně, protože spotřeba teda zrovna znatelně nevylezla a že by integrovaná grafika měla zase až tak malou spotřebu, to se nám moc věřit nechce (v takovém případě by byl prostor pro její samopřetaktování v mobilním segmentu poměrně hodně velký). Poslední graf nemá hodnotu v klidu záměrně, ta je shodná s třetím od konce (Core i5 661, Intel DH55TC). Výsledky jsou každopádně takové, jaké jsou, škoda, že Intel ještě nemá na webu datasheety k těmto novým procesorům, možná by nám to leccos napovědělo.

Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Core i5 661 s integrovanou grafikou Intel HD

Čtvrtek, 7 Leden 2010 - 08:33 | WIFT | Bude uveden až dnes, což pro nás může taky...
Čtvrtek, 7 Leden 2010 - 03:11 | RaStr | Take jsem to tam dnes temer nenasel, ale nakonec...
Středa, 6 Leden 2010 - 23:41 | oktam | Prečo o tomto procesore nie je na intel.com ani...
Středa, 6 Leden 2010 - 02:33 | RaStr | Tak nevim, ale testovat u integrovane grafiky na...
Středa, 6 Leden 2010 - 00:47 | Jirka1 | Když už jste testovali HW akceleraci HD videa -...

Zobrazit diskusi