Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy CPU

Intel Core i5 s grafikou, bez heatspreaderu
Intel hned na začátku prvního pracovního týdne uvedl procesory vyráběné 32nm technologií a my vám už nějaký čas slibujeme jejich recenzi. Podíváme se tedy dnes na jeden, který má několik „nej“, popřípadě prvenství. Je to vůbec první procesor s integrovanou grafikou, který jsme testovali. Je to jeden z nejlepších dvoujádrových CPU, který bude za několik málo dní na trhu. Je to zároveň jeden z nejlepších procesorů pro aplikace neoptimalizované pro více jader. A nakonec je to procesor, jehož integrovaná grafika je snad vůbec tím nejlepším, co kdy Intel dostal (nebo v nejbližších dnech dostane) na trh. Zároveň vám také odpovíme na otázku, zda lze procesor bez integrované grafiky provozovat v desce určené pro procesory s integrovanou grafikou a naopak. Pohodlně se usaďte, krátký výlet do velmi blízké budoucnosti začíná…

Kapitoly článků

Pro nástin hrubého výkonu nám tentokráte poslouží nová verze SiSoft Sandra 2010 Lite. Tak trochu jsme doufali, že si vyzkoušíme i OpenCL Benchmark, jenže Intel HD Graphics a OpenCL pořád ještě tak nějak nejde dohromady ;-). A ačkoli sama společnost SiSoftware tvrdí, že výsledky benchmarků jsou neporovnatelné v rámci různých verzí Sandry, vyzkoušeli jsme si, že výsledky jsou naprosto v pohodě srovnatelné, protože se téměř neliší (a jestli ano, jde o odchylky, které lze považovat za odchylky v rámci chybové tolerance při měření). U výsledků dalších procesorů jsou totiž použity právě čísla ze Sandry 2009 SP4.

SiSoft Sandra 2010 Lite: CPU Arithmetic Benchmark

Máme tu první zajímavé výsledky, které říkají následující: Dvoujádrový Core i5 661 je nepatrně rychlejší než čtyřjádrový Phenom II X4 905 a skoro tak rychlý jako Core 2 Quad Q9450. Tento výsledek je pochopitelně dán jednak Hyper-Threadingem, díky němuž se dvoujádro i5 661 tváří jako čtyřjádro, a pak podstatně vyšší frekvencí než oba zmíněné procesory, (3,46 GHz vs. 2,50 GHz u Phenomu II X4 905e a vs. 2,66 GHz u Core 2 Quad Q9450). Nyní si vezměte, že Core i5 661 bude stát $196, Core 2 Quad Q9400 stojí $183 (Q9450 už se neprodává, Q9400 má jen poloviční L2 cache) a Phenom II X4 905e stojí $175. Počáteční cena procesoru Core i5 661 je tedy zhruba odpovídající, jen je ještě potřeba si uvědomit, že je uvnitř také grafika.

SiSoft Sandra 2010 Lite: CPU Cryptography Test

Podíváme se nyní na jeden test, který je nutností a hned na výsledku uvidíte, proč:

Důvodem, proč procesoru Core i5 661 takto vyletělo umění při práci s AES256, je přítomnost AES-NI (Advanced Encryption Standard New Instructions), což je šest nových instrukcí navržených speciálně pro matematické operace týkající se AES šifrování.

AES NI - Summary AES instrukce

CineBench R10

Opět vidíme, že Core i5 661 se výkonem zařazuje bok po boku Phenomu II X4 905e a lehce dohání Core 2 Quad Q9450. Výborně se zde však projevuje Turbo Boost a ukazuje, že Intel s příchodem procesorů „Nehalem“ pochopil, že nejen vícevláknovými aplikacemi živ je procesor a že pro uspokojení této stále ještě menšiny mezi aplikacemi bohatě postačí HyperThreading.

Avidemux 2.5.1: kódování videa s x264

Je poměrně veselé vidět, že k tomu, aby se Intel vrátil výkonem dolů mezi svá stará středně rychlá čtyřjádra a pomalá čtyřjádra konkurence, stačí mu na nové mikroarchitektuře „Nehalem“ postavit jen svižné dvoujádro.

OggDropXPd

Dle dosavadních testů se dá o Core i5 661 říci následující: výborný procesor pro jednovláknové aplikace, v pohodě dostačující pro vícevláknové. Každopádně impozantní dvoujádro.

Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Core i5 661 s integrovanou grafikou Intel HD

Čtvrtek, 7 Leden 2010 - 08:33 | WIFT | Bude uveden až dnes, což pro nás může taky...
Čtvrtek, 7 Leden 2010 - 03:11 | RaStr | Take jsem to tam dnes temer nenasel, ale nakonec...
Středa, 6 Leden 2010 - 23:41 | oktam | Prečo o tomto procesore nie je na intel.com ani...
Středa, 6 Leden 2010 - 02:33 | RaStr | Tak nevim, ale testovat u integrovane grafiky na...
Středa, 6 Leden 2010 - 00:47 | Jirka1 | Když už jste testovali HW akceleraci HD videa -...

Zobrazit diskusi