Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hodnocení

Intel Core i5 s grafikou, bez heatspreaderu
Intel hned na začátku prvního pracovního týdne uvedl procesory vyráběné 32nm technologií a my vám už nějaký čas slibujeme jejich recenzi. Podíváme se tedy dnes na jeden, který má několik „nej“, popřípadě prvenství. Je to vůbec první procesor s integrovanou grafikou, který jsme testovali. Je to jeden z nejlepších dvoujádrových CPU, který bude za několik málo dní na trhu. Je to zároveň jeden z nejlepších procesorů pro aplikace neoptimalizované pro více jader. A nakonec je to procesor, jehož integrovaná grafika je snad vůbec tím nejlepším, co kdy Intel dostal (nebo v nejbližších dnech dostane) na trh. Zároveň vám také odpovíme na otázku, zda lze procesor bez integrované grafiky provozovat v desce určené pro procesory s integrovanou grafikou a naopak. Pohodlně se usaďte, krátký výlet do velmi blízké budoucnosti začíná…

Kapitoly článků

Máme za sebou naši první recenzi procesoru s integrovanou grafikou a i když se jeví být tato integrace spíše násilnějšího charakteru a se zjevným cílem vyřadit konkurenční čipsety s integrovanými grafikami, nelze tomuto procesoru upřít určité „kouzlo osobnosti“. Jde v každém případě o výborné dvoujádro, jedno z nejlepších, jaké bude možné už za chvíli sehnat (lepší bude pro danou chvíli jen model 670 taktovaný na 3,46 GHz, s Turbem až na 3,73 GHz, půjde tedy zároveň o nejlepší procesor i pro jednovláknové aplikace). Velice slušný procesor i pro vícevláknové aplikace z něj dělá přítomnost HyperThreadingu, takže se tváří (a v podstatě i chová) jako čtyřjádrový. Co je na něm určitě sympatické, je spotřeba, v klidu je to překrásné, v zátěži je to parádní. Asi se moc neunáhlíme, když řekneme, že bychom tento procesor s klidem doporučili i do desek, které s procesory s integrovanou grafikou nepočítají. Prostě jen přijdete o integrovanou grafiku a upřímně řečeno – vůbec nic se neděje.

Co bude některým pravděpodobně ne zrovna po chuti, je právě přítomnost té integrované grafiky ve všech Core i5 670 a nižších modelech. Intel zkrátka zájemcům o levnější Nehalemy tu grafiku takto vnutí a je úplně jedno, zda ji použijete, nebo ne. Nehalemové procesory rovná se automaticky eliminace konkurenčních integrovaných grafik v čipsetech a vlastně i samotných čipsetů, pod Nehalem nic jiného než Intel nedáte (jak moc je to dobře, nebo špatně, necháme na vás, ale je to prostě tak). Procesor od jisté cenové hranice dolů zkrátka bude mít integrovanou grafiku, nemáme žádné náznaky o tom, že by snad chystal Intel něco levnějšího bez IGP. Některým to nemusí vadit s ohledem na skutečnost, že procesory bude možné použít i v deskách, které s IGP v procesoru nepočítají (opět připomeňme, že to bude hlavně záležet na podpoře výrobců desek, ale i materiály Intelu naznačují, že se s tím spíše počítá, a to oboustranně, tedy i procesory bez IGP půjde použít v deskách, které jsou na IGP připraveny).

Sluší se říci něco i o té grafice. Budeme nyní nekompromisní i k těm, kteří úspěch Intelu na obsazení trhu svými grafikami přičítají tomu, že grafika Intelu je pro většinu nejlepší, čehož důkazem je, že je nejprodávanější. Není to pravda, grafika Intelu není nejlepší, i když si to podle těchto lidí „myslí většina“, která tak na trhu rozhodla. Grafika Intelu se dá bez nadsázky považovat za „nejvlezlejší“ grafiku současnosti a je to dáno především dominancí Intelu na trhu s procesory. Skoro bychom se nebáli říci, že „Intel zneužívá svého dominantního postavení na trhu s procesory k zajištění dominantního postavení na trhu s grafikami“, ale tohle raději necháme na plné ústo vyslovit nějaký ten úřad, který to bude zajímat (třeba FTC). Grafika Intelu je všechno, jen ne nejlepší, toť náš názor. Nemusíte s ním souhlasit, ale to je asi tak jediné, co s tím můžete dělat. Grafika Intelu, byť nazvaná honosně „Intel HD Graphics“, je pořád jen „grafika Intelu“, i když v podání procesoru Core i5 661 je to to nejlepší, co kdy z Intelu v této kategorii vypadlo. Tedy pardon, možná bude něco lepšího v mobilních procesorech tohoto typu, ale to zatím nemůžeme soudit, protože jsme neměli ještě možnost si to vyzkoušet.

Cenu do závěrečného shrnutí tentokráte nedáme, protože procesor ještě není v českých obchodech k nalezení. Velkoobchodní od Intelu je stejná jako u Core i5 750 a ten se dá koupit za cenu kolem 4 300 Kč vč. DPH. Vzhledem k tomu, že Core i5 661 bude novinka, očekáváme tak zhruba něco kolem 4 500 Kč (zase o moc to být výš nemůže, má to nižší modelové číslo ;-). Rozhodně je však znát, že se integrovaná grafika na ceně procesoru podepsala, protože Core i5 750 je čistokrevné čtyřjádro, zatímco Core i5 661 je „jen“ dvoujádro s Hyper-Threadingem. Proto se vůbec nebudeme divit nářkům těch, kteří by podobný procesor uvítali bez té „zbytečně zaplacené“ grafiky (ta v procesoru rozhodně zadarmo jako bonus není).

Klaďas
Klady
+ jedno z nejrychlejších dvoujader vůbec

+ atakuje úroveň výkonu starších mainstreamových čtyřjader

+ jeden z nejlepších procesorů i pro jednovláknové aplikace

+ nádherně nízká spotřeba (v klidu i v zátěži)

+ snadno (tiše) uchladitelný
Záporňák
Zápory
− integrovaná grafika je tak nějak … pořád to není ono
Kruťák
Pohlídejte si…
! kompatibilitu se základními deskami nepřipravenými na integrované grafiky v procesoru
(teoreticky by to neměl být problém, platí však pravidlo „důvěřuj, ale prověřuj“)

Poděkování

Za zapůjčení produktů pro účely testování děkujeme firmám

Intel logo MSI logo ASUS logo
Intel DH55TC
Intel Core i5 661
Intel Core 2 Quad Q9450
MSI P45 Platinum P7P55D-E PRO
ATI Radeon HD 4850
Western Digital logo / WD logo Abacus logo Alfacomp logo
WD7500AAKS 2× 2 GB DDR2-1066 CL5,
OCZ Reaper HPC
2× 2 GB DDR3-1600 CL7,
OCZ Platinum XTC
Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Core i5 661 s integrovanou grafikou Intel HD

Čtvrtek, 7 Leden 2010 - 08:33 | WIFT | Bude uveden až dnes, což pro nás může taky...
Čtvrtek, 7 Leden 2010 - 03:11 | RaStr | Take jsem to tam dnes temer nenasel, ale nakonec...
Středa, 6 Leden 2010 - 23:41 | oktam | Prečo o tomto procesore nie je na intel.com ani...
Středa, 6 Leden 2010 - 02:33 | RaStr | Tak nevim, ale testovat u integrovane grafiky na...
Středa, 6 Leden 2010 - 00:47 | Jirka1 | Když už jste testovali HW akceleraci HD videa -...

Zobrazit diskusi